TP-Link Tapo L530E
test

TP-Link Tapo L530E

Zábavná hra se světlem
1

Pojem chytré domácnosti už v dnešní době není nikomu cizí. Pokud vás digitalizování a modernizace vašeho domova láká, ale chcete začít pomalu, je pro vás vícebarevná chytrá žárovka Tapo L530E možná to pravé ořechové.

Inteligentní žárovka Tapo L530E od společnosti TP-Link sice vypadá jako běžná žárovka, ale opak je pravdou. Umí vykouzlit až 16 milionů vícebarevných odstínů, je šetrná k vašim očím a šetří energii. Navíc se jednoduše ovládá, je cenově dostupná a k jejímu užívání vám postačí jen mobilní telefon a Wi-Fi připojení.

TP-Link Tapo L530E

Technické parametry Tapo L530E

Rozměry žárovky 115 × 60 mm
Typ žárovky LED
Třída energetické účinnosti A+
Patice E27
Teplota chromatičnosti 2 500 K – 6 500 K
Příkon 8,7 W
Podporované OS Android, iOS
Životnost 15 000 hodin
Vstup 220–240 V, 50/60 Hz, 73 mA
Vážená spotřeba energie 8,7 kWh/1 000 h
Úhel paprsku 220 stupňů
Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz
Cena cca 400 Kč

Obsah balení: nic zbytečného

Stmívatelná žárovka je uložená v malé papírové krabičce, na které najdeme jak základní specifikace, tak popis funkcí a QR kód ke stažení aplikace Tapo. Design je prostý a mimo žárovky balení obsahuje jen příbalový leták.

Konstrukce: typická

Jednoduchá žárovka se designem, konstrukcí ani hmotností neliší od typických LED žárovek. Výhodou je také větší závit E27, který se řadí do kategorie těch nejčastěji používaných a mají ho například klasické vláknové žárovky. Díky tomu pravděpodobně nebudete mít problém Tapo L530E nainstalovat téměř do jakéhokoliv domácího osvětlení. Tato chytrá žárovka je proto ideální jak do kuchyňského stropního svítidla, tak do stolní lampy v dětském pokoji.

Aplikace: v jednoduchosti je krása

Jak už jsem výše zmínila, k ovládání žárovky potřebujete jen Wi-Fi připojení a mobilní telefon. Konkrétně tedy aplikaci TP-Link Tapo, která je dostupná jak v App Store, tak v obchodě Google Play. Pokud jste vlastníky hlasového asistenta Google nebo Amazon Alexy, tak si ovládání ještě zjednodušíte. Stačí totiž vyslovit pár jednoduchých příkazů a žárovka se podle toho zachová.

Za předpokladu, že je žárovka Tapo opravdu prvním krokem k vaší chytré domácnosti a hlasového asistenta nevlastníte, bohatě si vystačíte s originální aplikací, která má hezký design a je velmi přehledná. Pokud si ale chcete s žárovkou užít více zábavy, můžete si nainstalovat do mobilu aplikaci Amazon Alexa jako já a po jejím spuštění žárovku ovládat i hlasem.

Spárování žárovky s mobilní aplikací je bleskovým procesem. Poté, co Tapo L530E zašroubujete do vámi zvoleného osvětlení, vás totiž samotná aplikace vším provede. TP-Link je přitom předním světovým dodavatelem síťových zařízení pro chytrou domácnost, a tak v nabídce najdete širokou škálu produktů ke spárování. V momentě, kdy si vyberete chytrou žárovku, váš telefon TP-Link Tapo L530E rozpozná a vy ji připojíte k Wi-Fi. Posledním krokem je už její pojmenování, volba ikonky a nastavení umístění (například ložnice nebo obývací pokoj).

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání
  • možnost „sdílení“ žárovky s jinými členy

Funkce: plně se přizpůsobí vám i vaší náladě

U Tapo je úspora energie a šetrnost k zraku samozřejmostí. Veškeré důležité parametry si proto podle osobních preferencí jednoduše nastavíte v aplikaci. LED žárovka produkuje bílý jas a má rozsah stmívání od 1 % do 100 %. Nastavit si můžete i ten. Jeho maximální hodnota činí 806 lumenů, což odpovídá běžné 60W žárovce.

Přizpůsobit lze jas, teplotu (na úrovni 2 500 až 6 500 K), ale i barevný odstín. Barvou světla tak budete měnit atmosféru v domácnosti. Každé nastavení si můžete v aplikaci i uložit a při další podobné příležitosti jej použít znova.

TP-Link Tapo L530E
Variabilita barevných odstínů vám doma vytvoří tu perfektní atmosféru.

Další zajímavou a praktickou funkcí je nastavení konkrétního plánu a časovač. Plán lze velmi snadno přizpůsobit vašemu individuálnímu režimu a potřebám. V aplikaci lze naprogramovat i náhodné rozsvěcování a zhasínání světla v době, kdy jste mimo město, a tak si případný zloděj nemůže být jistý, jestli jste doma, či nikoliv. Žárovku také můžete ovládat i na dálku. Režimy východu a západu slunce pak umožňují automatické zapnutí světla dle vaší časové zóny.

Osobní plán mi velmi vyhovoval, hojně jsem ho využívala a v průběhu testování měnila. Zalíbila jsem si také funkci stmívání, a to konkrétně červeného světla, které je pro naše oči i cirkadiánní rytmus po probuzení a před spaním mnohem zdravější.

Líbilo se nám
  • mnoho barevných odstínů
  • možnost plánování
  • časovač
  • režim východu a západu slunce
  • režim v nepřítomnosti

Zhodnocení: barevnější chod domácnosti

Bez chytré žárovky se doma určitě obejdete, na druhou stranu je to malé a cenově dostupné zařízení, které vám pomůže zefektivnit chod domácnosti. Za mě je tento chytrý pomocník jednoznačným výhercem, protože poměr cena/výkon zkrátka stojí za to. Variabilita barevných odstínů bude bavit nejen vás, ale i ostatní členy rodiny. Kreativitě se totiž v tomto případě meze nekladou.

Klady
  • mnoho barvených odstínů
  • kompatibilita s Google Home a Amazon Alexa
  • možnost „sdílení“ žárovky s jinými členy domácnosti
  • jednoduché ovládání
Zápory
  • možnost výpadku při nestálém Wi-Fi připojení
Diskuze ke článku
MrGardenRoute
MrGardenRoute
Pár poznámek:

- není to "chytrá" žárovka, ale normální WiFi/RGB žárovka s dálkovým ovládáním, chytrou z ní (možná) udělá až integrace do nějakého systému domácí automatizace, jen opakujete marketing výrobce "smart", jen proto, že to má aplikaci ?

- "...LED žárovka produkuje bílý jas...", co to prosím znamená "bílý jas" ?

- další perla "...U Tapo je úspora energie a šetrnost k zraku samozřejmostí. Veškeré důležité parametry si proto podle osobních preferencí jednoduše nastavíte v aplikaci...", to je tedy něco :-)

- dát si žárovku s příkonem cca 8-9W (800 lm) do kuchyně, cituji "...ideální jak do kuchyňského stropního svítidla..." je pěkný nesmysl, nad kuchyňským stolem (v jídelně) potřebujete ideálně 1200-1500 lumenů, doporučil bych raději např. od Signify (Philips Hue) jejich 1600lm žárovku s E27

- WiFi žárovka je svým principem a bezpečností cesta do pekla, každému doporučuji raději řešení, která běží na přenosových protokolech k tomu určených (Zigbee3, Z-Wawe apod.), WiFi se prostě pro opravdové Domotica technologie nepoužívá, jsou na to zcela jiné frekvence a hlavně přenosové protokoly

- ale hlavně, NIKDO nebude (po nějakém úvodním hraní si s RGB) zapínat a vypínat své osvětlení nějakou apkou v mobilu, to je blábol, používám obdobné osvětlení léta, a primárně uživatel potřebuje standardní (na zdi) a příp. doplňkové hlasové ovládání. A potom také solidní integraci do domácí automatizace, která potom osvětlení ovládá sama (např. změnu barevné teploty, astro funkce apod.). Mateřskou aplikaci k osvětlení otevřu tak 1-2x za týden, většinou pro servisní účely

- pokročilé funkce aplikace ve smartphone jako automatické ovládání podle astro (západ/východ slunce) jsou nesmysl, pokud to není dále vázané na přítomnost uživatele doma, a nic takového to samozřejmě nemá

Článek je neodborný, plný nesmyslů a evidentní PR (žárovka zadarmo?), a tak by měl být označen.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze