Oral-B iO Series 10
test

Oral-B iO Series 10

Pro vás jen to nejlepší

Magnetický kartáček na zuby? Že nerozumíte? Do redakce se nám dostal nejnovější elektrický zubní kartáček značky Oral-B, kterou zřejmě nemusíme dlouze představovat. Roky vývoje dovolily přinést kartáček, který nejenže dokonale vyčistí vaše zuby, ale ještě přidá snadné ovládání a luxusní design, včetně vesmírně vyhlížející nabíjecí stanice.

Někdo upřednostňuje sonické elektrické kartáčky klasičtějšího vzhledu, jiní zase oscilačně rotační s kulatou hlavou. Druhý tábor zřejmě nejhlasitěji reprezentuje značka Oral-B, která přichází s další evolucí. Zapomeňte na klasické oscilační rotace, přivítejte magnetickou iO technologii, která má zaručit ještě lepší výsledky, přitom příjemnější používáním.

Technické parametry Oral-B iO Series 10

Typ čištění iO magnetická technologie
Počet režimů čištění 7
Režimy čištění pro každodenní čištění, jemný, péče o dásně, intenzivní čištění, bělicí, super jemný, čištění jazyka
Informace zobrazení iOS Sense stanicí odpočet čištění, segment čištění, aktuální čas, tlak (červené zbarvení)
Časovač ano (stanice i aplikace)
Senzor tlaku a indikátor ano
Detekce polohy v ústech 3D mapování
Odolnost vůči vodě ano
Rychlonabíjení ano, 3 hodiny
Propojení s aplikací ano
Kompatibilita Android a iOS
Barevné varianty černá a bílá
Cena cca 9,5 tisíc korun

Obsah balení: je tu vše

V krásné krabici naleznete kromě samotné rukojeti kartáčku také jednu hlavici, stolní nabíječku iO Sense s podporou rychlého nabíjení, cestovní nabíjecí pouzdro a držák na dvě kartáčkové hlavy, které lze navíc uzavřít a vzít s sebou na cesty. Nabíječka je v balení jedna, slouží jak pro napájení stanice iO Sense, tak cestovního pouzdra. Osobně postrádám více náhradních hlavic, při ceně okolo 10 tisíc korun by chybět neměly. Sada čtyř vyjde na 800 Kč, což víceméně odpovídá konkurenci. Vyplatí se sledovat i různé akce.

Oral-B iO Series 10

Zpracování a konstrukce: vesmírný kousek

Nová generace si žádá nový design. I přestože jde stále o elektrický zubní kartáček, Oral-B nemůžeme upřít, že vypadá velmi hezky a nápaditě. Pořídit jej můžete ve dvou barevných variantách: Cosmic black a Stardust white. Jedná se o černou a bílou, avšak tu dotváří pigment, který tělo ozvláštňuje a přidává oběma barevným variantám ten správný vesmírný šmrnc.

Oral-B iO Series 10

Do ruky padne Oral-B iO Series 10 jako ulitý, potěší protiskluzový povrch, který nezachytává otisky prstů a dost pravděpodobně kartáček zvládne i menší pád. Jen pozor, nejde o hračku, takže schválně bychom jej neházeli. Líbí se nám, že rukojeť kartáčku přechází v čistící hlavici pozvolna, díky čemuž působí kartáček mohutnějším, ale zároveň elegantnějším dojmem. Hlavice jsou speciální, což poznáte podle konektoru na hlavici.

Hlavní dominantou přední strany kartáčku je blok, ve kterém jsou dvě tlačítka a mezi nimi displej. Ano, displeje pronikly už i do kartáčků, už nějakou dobu zpět jsme vám představili například Oclean X se sonickou technologií.

Kartáček působí velmi hodnotným dojmem.

Spodní strana kartáčku je magnetická a má to jednoduchý důvod, touto částí kartáček dosedá na nabíjecí stanici, kterou si představíme později. Nechybí pochopitelně ani barevný kroužek na vrchní části, který v průběhu čištění informuje o tlaku, jenž při čištění vyvíjíte. Svítit umí červeně, zeleně a bíle. Výrobce chválím za decentně umístěné logo. Z běžného pohledu zjistíte, že se jedná o produkt Oral-B, logo se však neleskne na dva kilometry daleko.

Oral-B iO Series 10 je na první i druhý pohled jedním z nejelegantnějších elektrických kartáčků na trhu. Působí hodnotně, skvěle padne do ruky, ovládací prvky jsou logicky rozmístěné a chválíme, že se nezapomnělo na LED pásek, který informuje o správnosti čištění.

Líbilo se nám
  • dvě zajímavé barevné varianty
  • rozmístění ovládacích prvků
  • informační LED pásek
  • magnetická základna

Ovládání a displej: má u kartáčku smysl?

Záměrně jsme přeskočili povídání o ovládání a displeji, na to se zaměříme až nyní. Vrchní tlačítko budete používat asi nejčastěji, slouží totiž k probuzení kartáčku a zahájení čistění, stejným tlačítkem čištění ukončíte, pokud nechcete využít časovače. Tlačítkem kartáček však nemusíte vždy probouzet, pokud jej zvednete z nabíjecí stanice, probudí se sám.

Oral-B iO Series 10

Po probuzení se rozsvítí displej, který vás rovnou přivítá pozdravem „Hello!“. Ano, anglicky, česky kartáček neumí. Pokud však ovládáte jiný světový jazyk, například němčinu, můžete prostředí přepnout.

Displej je poměrně zapuštěný, přesto se můžete těšit na syté barvy a velmi slušnou čitelnost. Nebudeme nějak více hodnotit intenzitu jasu, za nás je zcela dostatečná, ven si jej zřejmě jako náhradu mobilu brát nebudete, takže vše v pořádku. Panel není extra velký, což však od kartáčku stejně asi neočekáváte. Zajímá vás, jak se displej ovládá?

Displej je dobře čitelný.

Bohužel ne dotyky, což by mohlo někoho svádět, nýbrž tlačítkem pod displejem. Tím můžete měnit režimy, kterých je v nabídce celkem 7 (pro každodenní čištění, jemný, péče o dásně, intenzivní čištění, bělicí, super jemný, čištění jazyka). Jakmile si vybere ideální režim, čištění spustíte vrchním tlačítkem. Dobrou zprávou je, že si kartáček vaši volbu pamatuje, pokud tedy v nastavení nastavíte například režim Sensitive (jemný), při dalším spuštění bude tento režim nastaven jako výchozí.

Kladně hodnotím i použité ikony v prostředí. Nejsme v Číně ani Japonsku a jako konzervativnější typ uživatele (alespoň co se zubní hygieny týká) jsem rád, když kartáček vypadá jako kartáček a ne jako Pikachu, stejně tak jsem rád, když ikony v prostředí jakékoliv elektroniky působí konzervativně a ne jako vystřižené z anime seriálů. Ikony reflektují to, co představují, pomohou i těm, kteří neovládají žádný světový jazyk.

Jaké jsou tedy mé pocity z ovládání? Úvodní nastavení vám chvíli zabere, ovšem jakmile vše nastavíte, tisknete pouze jedno tlačítko, tedy to vrchní, kterým kartáček probudíte, zapnete a rovnou i vypnete. Poslednímu stisknutí se navíc vyhnete, pokud dodržíte časovač, který je pro daný režim nastaven. Někdo možná namítne, že ovládání skrze dotykový displej by bylo snazší, ovšem osobně si nemyslím. Různá gesta nemusí ve vlhku v koupelně fungovat, ovládání tlačítky je tak spolehlivější. Možná bych přidal jedno dvě tlačítka navíc, například pro procházení nabídky.

Líbilo se nám
  • přehledný displej
  • syté barvy
  • povedené prostředí
Nelíbilo se nám
  • pro někoho složitější ovládání

Nabíjecí stanice Sense: je „sensační“

K Oral-B iO Series 10 získáte rovnou v balení velmi elegantní napájecí základnu, která má však více funkcí, než se na první pohled zdá. Začneme základem – nabíjením. Jakmile je základna připojena k síti a vy na ni kartáček položíte, magnety kartáček zafixují a spustí se proces nabíjení. Oceňujeme, že i kartáčky se konečně mohou nabíjet rychle, v tomto případě se z 0 na 100 % dostanete za necelé 3 hodiny. Přesně v této části se mi chce zvolat: konečně, hurá!

Stanice iO Sense vypadá jako retro budík

Pokud vám to přijde moc a nechápete mé nadšení, připomeňme, že většina aktuálně dostupných kartáčků na trhu se dobíjí klidně i 12 až 15 hodin. Pokud tedy večer zjistíte, že máte vybito, většinou sáhnete po mechanickém kartáčku. Oral-B iO Series 10 tento problém nemá, i pár minut na nabíječce mu dodá dost energie na to, abyste si pohodlně vyčistili zuby jakýmkoli z režimů.

Rychlonabíjení mě hodně těší.

Samotná nabíjecí základna má i svůj LED panel, který vás může informovat o průběhu čištění. Jakmile totiž spustíte vybraný režim, na stanici se objeví odpočet, abyste věděli, jak dlouho ještě budete čistit. To je velmi nápomocné. Kartáčku samozřejmě nechybí i vibrační časovač, kdy zavibruje v každé čtvrtině čištění, ovšem stanice samotná vám poskytuje dokonalý přehled, pokud vám to večer zkrátka už nemyslí. A kromě LED panelu má i LED pásky po obvodu. Ty pulzují při nabíjení, což je efektní. Mnohem podstatnější však je, že v průběhu se tyto pásky mění v segmenty, které určují, jakou část chrupu máte čistit. Pokud svítí pásek vlevo dole, čistíte levou spodní čelist, pokud uprostřed nahoře, čistíte vrchní přední zuby. Praktické, že? Pokud však chcete, LED pásky mohou fungovat i jen jako odpočet čištění, stačí to nastavit v aplikaci.

Segmentová navigace je skvělý nápad.

Design stanice je povedený, nemůžeme se rozhodnout, zda je více moderní, nebo retro, ovšem s jistotou víme, že se nám líbí. Stejně tak se mi líbí, že kartáček dosedá a je fixován pomocí magnetů, ne kolíky, jako tomu bylo u starších modelů, případně u těch nejlevnějších.

Nějaká nevýhoda? Ano, pokud poblíž zrcadla nemáte zásuvku, máte smůlu. To však není chyba výrobce.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • informuje o průběhu čištění
  • magnetické spojení
  • rychlonabíjení
  • segmentové navádění

Čištění: o to tu jde především

Stále pamatujeme na to, že testujeme kartáček, ne mobilní telefon, takže konečně k tomu hlavnímu – jak kartáček vlastně čistí. Pokud máte srovnání s klasickými oscilačně rotačními či pulzními kartáčky, bez ohledu na to, který režim vyberete, pocítíte výrazný rozdíl. Kartáček je totiž výrazně tišší a čištění jemnější. Osobně jsem vždy preferoval spíše sonické kartáčky, právě kvůli pocitu jemnějšího čištění, ovšem musím říci, že s Oral-B iO Series 10 jsem si zuby dokázal vyčistit stejně kvalitně, navíc s příjemným pocitem v průběhu čištění.

Magnetická technologie má svůj smysl.

Přiznám se, že jsem moc nechápal, jak magnetická technologie funguje, takže jsem se podíval na stránky společnosti a narazil na následující tvrzení: „systém lineárního magnetického pohonu účinně nasměruje čisticí energii do konce každého jednotlivého vlákna a spojuje ikonickou kulatou kartáčkovou hlavu Oral-B s jemnými mikrovibracemi“. Vysvětlení není jednoduché, přesto princip asi chápete, že? Magnetický pohon je zkrátka šetrnější, čemuž nemusíte věřit v tiskových materiálech, rozhodně tomu však začnete věřit v momentě, kdy kartáček vyzkoušíte.

Barvu si můžete nastavit dle libosti

V průběhu čištění je dobré sledovat již zmiňovaný LED kroužek, který informuje o tlaku, který při čištění vyvíjíte. Pokud tlačíte málo, svítí bílo-modře, pokud ideálně, svítí zeleně. Když tlačíte, svítí červeně.

Líbilo se nám
  • jemné a důkladné čištění
  • LED kroužek hlídá tlak

Aplikace: statistiky, kam se podíváte

Aplikace Oral-B je k dispozici pro iOS i Android a jsme rádi, že je kompletně lokalizována. Rád bych pochválil i vývojáře, kteří zapracovali na prostředí, které nově působí moderně, čistě, zkrátka radost pohledět. Pokud máte stejně jako já rádi tmavý režim, můžete s ním počítat i v případě aplikace Oral-B.

Oral-B iO Series 10

Jakmile kartáček s aplikací spárujete, máte dokonalý přehled o vašich čistících schopnostech. Aplikace vám ukáže, jak dlouho si zuby čistíte, zda čistíte kvalitně a jaká místa rádi vynecháváte. Pokud máte telefon při čištění u sebe, díky 3D mapování v reálném čase vidíte, kde se kartáček v ústní dutině zrovna nachází a zda náhodou vybranou část nějak nezanedbáváte. Pokud ano, na grafickém modelu vám místo ukáže. Přenos dat z kartáčku do aplikace je svižný, pokud neděláte opravdu prudké pohyby, aplikace kontinuálně ukazuje reálnou polohu kartáčku.

Aplikace Oral-B je velmi povedená

Aplikace slouží i jako edukační prvek, po každém čištění vám zobrazí podrobnou statistiku a v případě plnění cílů vás odmění odznáčky. Ano, zuby si stále musíte čistit sami, ovšem i takové drobnosti mohou napomoci tomu, abyste se na čištění zubů těšili. Aplikace navíc podrobně informuje o tom, na co si dát pozor, pokud vám například krvácí dásně. Mnoho lidí si totiž myslí, že pokud krvácí dásně u nově zakoupeného kartáčku, nemá smysl jej používat a vrátí se zpět k mechanickému kartáčku. To je ovšem špatně, dásně samozřejmě krvácet mohou, pokud zuby čistíte správně, protože pokud jsou dásně nateklé a může pod nimi být lehký zánět, je precizní čištění základ toho, aby se do budoucna krvácení dásní neobjevovalo.

Aplikace nabídne také detailní pohled na to, kdy je dobré vyměnit hlavici. Běžně je třeba hlavici měnit po 3 až 4 měsících, na rok tedy budete potřebovat zhruba čtyři v hodnotě asi 800 Kč.

Jste v rodině dva a rádi byste sdíleli jednu rukojeť? Můžete, ovšem aplikace neumožňuje vytvořit dva samostatné profily k jedné rukojeti. I pokud si vyměníte kartáčkovou hlavu, aplikace jej stále vnímá jako jeden kartáček, takže pokud chcete detailní statistiky, musíte si rovnou každý koupit vlastní kartáček. Po obchodní stránce chápeme, po morální už tolik ne. Přeci jen, kartáček je dost drahý na to, aby nemohl být sdílen.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • elegantní prostředí
  • motivující odznáčky
  • vysvětlující prvky
Nelíbilo se nám
  • neumožňuje vytvořit dva profily

Výdrž baterie: trochu nižší, ale koho to trápí?

Výdrž baterie je trochu nižší než u původní generace Genius X, kartáček se vybije za zhruba 11 dnů v případě, že čistíte zuby dvakrát denně po dobu asi 2,5 minut. Kartáček totiž musí skrze Bluetooth komunikovat jak se stanicí iO Sense, tak i s telefonem, respektive aplikací. Přenos dat, barevný displej, to vše jsou faktory, které se na výdrži podepíší. Ovšem za nás je výdrž stále více než dobrá a bez nabíječky dokonce přežijete i průměrně dlouhou dovolenou.

Baterie zvládne i středně dlouhou dovolenou.

Aby Oral-B zajistil maximální účinnost čištění po celou dobu, jakmile kapacita klesne pod 10 %, automaticky se ukončí komunikace se stanicí a mobilní aplikací. To proto, aby se nemusel snižovat samotný výkon kartáčku a uživatel nebyl omezen tam, kde nechce – právě u čištění zubů.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • podpora rychlonabíjení

Tak počkat... Aplikace, iO Sense a kartáček, jak to funguje?

Možná jsme vám zamotali hlavu a vy nevíte, jak provázání iO Sense stanice, kartáčku a mobilní aplikace funguje. Chápeme, proto se vám to pokusíme vysvětlit. Nejdříve vysvětlíme, co se k čemu připojuje. Kartáček se automaticky synchronizuje se stanicí iOS Sense pomocí Bluetooth, ihned po vybalení. Kartáček se s aplikací rovněž synchronizuje pomocí Bluetooth, ovšem tu už musíte stáhnout a kartáček připojit. Ovšem samotná stanice komunikuje s cloudem, a to za pomocí Wi-Fi, kterou rovněž musíte přidat v rámci aplikace Oral-B. Jinak řečeno, většina věcí spolu komunikuje skrze Bluetooth, ale stanice skrze Wi-Fi, díky které si bere například i data o aktuálním čase a předává data z čištění, ano, zpět do aplikace.

Oral-B iO Series 10

A jak to funguje v praxi? Pokud si jdete čistit zuby a máte v koupelně jen stanici iO Sense a kartáček, stanice vám v průběhu čištění může zobrazovat dva základní režimy: první ukazuje, jakou část zubů si aktuálně čistíte a zda máte splněno (z modré barvy se změní na bílou), případně odpočítává čas, po který si máte zuby čistit, konkrétně 2 minuty. Ve výchozím nastavení zobrazuje právě místo, kde zuby čistíte, ovšem v aplikaci lze tuto možnost změnit na odpočet. V průběhu se na LED panelu zobrazuje i čas čištění, proto doporučujeme mít aktivní výchozí možnost.

A co když si do koupelny donesete smartphone a zapnete aplikaci Oral-B? V takovém případě stanice neinteraguje a veškeré informace se zobrazují v aplikaci Oral-B. Je to logické, nepotřebujete najednou vidět data ze stanice a aplikace, která je navíc podrobnější.

Oral-B tímto krokem vyřešil neduh všech chytrých kartáčků. Nosit s sebou mobil do koupelny není nejpohodlnější, proto jej v tu chvíli zastoupí stanice iOS Sense. Pokud však smartphone chcete, můžete, stanice v tu dobu odpočívá. Palec nahoru!

Líbilo se nám
  • smartphone již nemusíte nosit do koupelny
  • automatické sdílení záznamů čištění do aplikace

Zhodnocení: není pro všechny, ale je skvělý

Oral-B iO Series 10 je kartáček, který s cenou okolo 9,5 tisíc korun není pro každého. Ale ani pokud finance řešit neřešíte, nemusíte nutně patřit mezi ty, kteří kartáček ocení. Osobně vidím Oral-B iO Series 10 v rukou někoho, komu jde o naprosto dokonalé čištění, kdy vás průběžně informuje nabíjecí stanice a kdy vyžadujete podrobné statistiky do mobilní aplikace. Pokud jsou pro vás různé statistiky žádoucí a máte rádi vše pod kontrolou, bude se vám Oral-B iO Series 10 určitě zamlouvat. Nebojíme se říci, že tento model by klidně mohli vyzkoušet i uživatelé sonických kartáčků, protože iO magnetická technologie posunula kartáčky s kulatou hlavou a pořádný kus dál.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • důkladné, přitom jemnější čištění
  • perfektní stanice iO Sense
  • přehledná aplikace Oral-B a snadné párování
  • segmentové čištění, 3D mapování
  • komunikace skrze Bluetooth a Wi-Fi
  • skvěle padne do ruky
  • cestovní nabíjecí pouzdro v balení
  • detailní statistiky čištění, motivující odznaky
Zápory
  • vysoká cena
  • hlavice nejsou zpětně kompatibilní
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze