Philips 65OLED805/12
test

Philips 65OLED805/12

Minimalistická elegance

Chytré televize Philips možná nepatří mezi ty nejprodávanější, avšak rozhodně je nepřehlédnete. Řada OLED modelů vás upoutá nejen extrémně tenkou konstrukcí, ale po zapnutí i třístranným pásem s funkcí Ambilight. Připočtěte si kvalitní zvuk včetně integrovaného subwooferu, spolehlivý systém Android TV a rázem se jinak hledí i na vyšší cenu.

Vrcholné řady televizorů Philips jsou vybaveny pokročilými panely OLED. Dnes máme tu čest s řadou 800, která je druhou nejvyšší, což znamená, že se můžeme těšit na OLED panel a v podstatě špičkovou výbavu. To úplně nejlepší a nejmodernější si však výrobce schovává ještě o stupínek výše pro řadu 900. Testovaný model nám dorazil v 65palcové variantě, která se na českém trhu běžně prodává za zhruba 65 tisíc korun. Za tuto částku vás televizor láká nejen na velkou úhlopříčku, ale i na elegantní vzhled, působivou audiovizuální podívanou nebo operační systém Android TV 9.0.

Technické parametry Philips 65OLED805/12

Rozměry (se stojanem) 144,9 × 83 (89,7) × 5,8 (28,0) cm
Hmotnost (se stojanem) 27,9 kg (28,4 kg)
Úhlopříčka 65 palců (165,1 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 2.1 (2× 10 W, 1× 30 W)
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× 3,5mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 65 000 Kč

Konstrukční zpracování: elegance na každém kroku

Televizory Philips řady 805 vás na první pohled upoutají opravdu velmi tenkým tělem díky osazení OLED panelem. Uznejte sami, že 58 mm každá televize rozhodně nemá. Zmíněná tloušťka (nebo chcete-li hloubka) je navíc údaj měřený v nejtlustším bodě. Většina zadní strany je tvořena jen samotným displejem, jehož tloušťka padá hluboko pod hranici 10 mm. Netřeba dodávat, že výsledný dojem je perfektní.

Philips 65OLED805/12
Tenké rámečky a malá tloušťka na vás zapůsobí.

Malé rámečky kolem samotného displeje a pohled z profilů vás jednoznačně přesvědčí, že hledíte na moderní televizi, která například perfektně přilne k vaší stěně, pokud zvolíte její zavěšení. Využít však můžete i standardní postavení „na nohy“. Philips nevymýšlel žádné masivní podstavce a k televizi přibalil dvě relativně malé kovové nožky s protiskluzovým povrchem. V první chvíli možná získáte dojem, že tak velkou televizi ani nemohou udržet. Opak je však pravdou, po postavení a příkladném sešroubování je stabilita televize dostatečná.

Philips 65OLED805/12

Nemohu však nezmínit komplikovanou manipulaci při rozbalování, kdy jsou dva páry rukou absolutní nezbytností a přítomnost třetího člověka vítanou bezpečnostní pojistkou. Televize sice není nijak těžká, sama o sobě váží necelých 28 kilogramů, avšak zmíněná tenkost se projevuje ve velmi obtížné možnosti ji uchopit a neprohýbat. Dalším problémem je, že ne každý bude doma mít tak velký stůl, kam by bylo možné televizi dle návodu položit a přimontovat nohy. Na každý pád je nutné postupovat maximálně opatrně.

Philips 65OLED805/12

Minimalistický vzhled z čelní strany se výrobce snaží držet i na zádech. Zde je samozřejmě nasazen matný plast, což je očekávané. Pokud si od začátku promyslíte veškerou konektivitu, můžete celou zadní stranu zakrýt plasty do jedné ucelené plochy. Nezbytnou kabeláž lze pak vést chytrými prostory tak, aby takřka nebyla pro oko diváka viditelná.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • neskutečně tenká konstrukce
Nelíbilo se nám
  • obtížnější manipulace

Konektivita: čekali bychom více

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Nutno podotknout, že u dražší televize bychom čekali adekvátní moderní standardy, což však bohužel neplatí. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o trojici HDMI 2.0 a dostalo se i na dvě USB (jedno typu 2.0, druhé 3.0). Na spodní straně zadního panelu je ještě čtvrtý a již poslední HDMI konektor, dále vstupy pro antény, ethernet a také digitální audio výstup. Philips tentokrát nasadil i 3,5mm jack, za což jej chválíme.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • starší Bluetooth a Wi-Fi

Dálkový ovladač: ostře řezaný

Philips si připravil inovovaný dálkový ovladač, který opustil nezvyklou QWERTY klávesnici na zadní straně. Tentokrát se výrobce vzhlédl v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality. Tu navíc umocňuje podsvícení všech kláves bílou barvou.

Philips 65OLED805/12

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na televizi. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon.

Philips 65OLED805/12
Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • podsvícení kláves
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek
  • bez hmatové odezvy

Obraz: působivý OLED

Pro potřeby našeho testu jsme získali 65palcovou variantu, což znamená úhlopříčku 165,1 cm. Obraz je velký a nijak nepřekvapí nasazení 4K rozlišení, které se krásně skloubí s OLED technologií. Ta je u dražších televizorů většiny značek samozřejmostí.

OLED znamená skutečně reálné podání černé. Ta je absolutní, protože při reprodukci černé se daný pixel jednoduše vypne. Nejen tmavé filmové scény tak vypadají úžasně, zvláště v kombinaci se světlými konturami, které díky OLED technologii září z černoty. Podstatný je ovšem i samotný kontrast, který je naprosto špičkový. Barvy jsou syté a jasné tak, jak to umí jen OLED. Pokud by se vám to zdálo přeci jen moc, televize nabízí mnoho nastavení, kde se dají barvy utlumit. Já osobně jsem ale nechal vše ve výchozím stavu.

Philips 65OLED805/12

U dnes testovaného modelu jsme sice nemohli obdivovat vyšší obnovovací frekvenci, na druhou stranu se nám rozhodně líbí dostatečně vysoký jas přesahující 1 000 nitů, díky čemuž je veškeré dění na obrazovce skvěle viditelné nejen z ostrých úhlů, ale také i při silném denním světle.

Nechybí podpora HDR, televize vždy na přítomnost HDR signálu (třeba při sledování vybraných titulů na Netflixu) upozorní. Zatímco OLED panel je stejný jako u mnoha konkurentů, zpracování obrazu je jiné. Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a také ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony Philips podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení, než je 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali. Nejlépe si však možnosti OLED panelu užijete na kvalitním obsahu v co nejvyšším rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • perfektní OLED panel

Ambilight: fajn vychytávka

Televize Philips se mohou pyšnit funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz samotného OLED panelu a vy máte pocit, že je obraz větší. Nejvíce působivý je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci. Na druhou stranu by Philips mohl vše konečně dotáhnout do konce a přidat i čtvrtou spodní stranu, která by vynikla především při zavěšení na zdi.

Funkce a nastavení Ambilight

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkci také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah zrovna sledujete. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Pokud se vám přizpůsobování obrazu nelíbí, můžete zvolit nádech jen jedné barvy i funkci zapnout, když TV neběží. Také dokáže zprostředkovat blikání podle zvuku. Spíše takovou zajímavostí je, že si můžete Ambilight spustit v režimu národní vlajky, klidně české.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • chybějící podsvícená spodní část zadní strany

Zvuk: dostavil se i subwoofer

Televizory Philips bývají, co se zvuku týče velmi schopné a potvrzuje to i dnes testovaný kousek. Na zadní straně najdeme sestavu 2.1, která tak čítá dvojici 10W reproduktorů, které mají za úkol přenášet středy a výšky. Doplňuje je pak 30W subwoofer, jehož starostí jsou především hloubky. Výsledek je velmi působivý a mezi konkurencí patří rozhodně k tomu lepšímu. Pokud chcete získat ze samotné televize slušný zvuk a současně neinvestovat do externího řešení, jsou TV Philips zajímavou možností. Jak jsme již výše zmínili, na těle televize je i 3,5mm jack, nic tak nebrání připojení kvalitních sluchátek.

Líbilo se nám
  • špičkový zvuk na poměry televizí
  • výkonný subwoofer

Prostředí: v hlavní roli Android

Philips televize vybavuje systémem Android TV, bohužel ve starší verzi 9.0. Nad samotný systém výrobce připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Na druhou stranu například virtuální klávesnice je očividně zvětšeninou té mobilní a občas není zadávání přesné. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Philips 65OLED805/12

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat. Philips, zdá se, vše vyladil velmi dobře. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem, pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť
  • starší Android

Chytré a multimediální funkce: nevyužitý potenciál

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který je v TV Philips doplněn ještě sekundárním obchodem s aplikacemi. Ani jeden jimi ale nepřekypuje, větší sbírku však přeci jen nabízí Google. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Voyo, Netflix, HBO GO), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci.

Co je bohužel do očí bijící, je minimum nových aplikací a zejména her. Potenciál systému by dovoloval v kombinaci s gamepadem na televizi hrát hry, a to například i starší konzolové. V cestě však stojí neochota vývojářů a v některých případech i nijak oslnivý výkon televize se čtyřjádrovým procesorem.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • alespoň základní nabídka aplikací a her
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: zvažte zejména úhlopříčku

Philips je stabilním hráčem na poli chytrých televizí a plně se spoléhá na Android TV. Systém sice rozhodně není dokonalý, ale přináší uživateli určitou volnost známou z mobilních telefonů. Dnes testovaná řada 805/12 vyniká především vzhledem. Minimalistická elegance si vás získá a bude důstojně reprezentovat vaše společenské prostory.

Philips 65OLED805/12

Za vyzdvihnutí stojí audiovizuální kvalita, kdy Philips patří jednoznačně k těm lepším, zejména díky kvalitní sestavě reproduktorů. Bohatá je i konektorová výbava, tudíž máte téměř volné ruce v oblasti připojených periférií. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak systém Ambilight, který si většina z vás určitě oblíbí.

Při výběru nicméně velmi dobře zvažte, zda skutečně potřebujete 65palcovou úhlopříčku, nebo vám postačí klasických 55 palců. Výbava se totiž nijak nemění a 10palcový rozdíl v úhlopříčce se výrazně podepisuje na ceně. Zatímco námi testovaný 65palcový kousek stojí 65 tisíc korun, menší varianta pro vás bude znamenat úsporu téměř 30 tisíc korun, a to už je poměrně pádný argument pro dobré zvážení.

Klady
  • elegantní vzhled s tenkými rámečky
  • extrémně tenká konstrukce
  • kvalitní OLED panel
  • reproduktory se subwooferem
  • návyková funkce Ambilight
  • netradiční design ovladače
  • bohatá konektorová nabídka
Zápory
  • pouze 16GB interní paměť
  • dálkové ovládání nelze používat poslepu
  • starší verze Android TV
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze