Philips OneBlade 360
test

Philips OneBlade 360

Nejlepší dárek pro muže

Ať už holdujete kompletně hladké tváři, udržujete několikadenní strniště či pěstujete plnovous, neměli byste si nechat uniknout netradiční holící strojek OneBlade. Verze OneBlade 360 pak přináší oproti první generaci několik vylepšení. Jak se povedla?

Před několika lety na trh uvedený Philips OneBlade se stal velmi rychle oblíbeným parťákem každého muže, který hledá rychlé a šetrné oholení či možnost si rychle zastřihnout plnovous či upravit knír. Postupem času pak Philips přišel s několika iteracemi, které proces holení ještě usnadňují a dnes se podíváme na jednu z nich nesoucí označení Philips OneBlade 360.

Technické parametry Philips OneBlade 360 (QP2830/20)

Barevné provedení Limetkově zelená, tmavě šedá
Maximální spotřeba elektrické energie 2 W
Hmotnost 102 gramů
Doba provozu až 60 minut
Doba nabíjení 240 minut

Obsah balení: environmentální a úplné

Balení Philips OneBlade 360 obsahuje kromě nutných papírových návodů rovněž napájecí kabel (pevně spojený s adaptérem), tělo holícího strojku a také dvojici břitů (jeden s dvojicí chráničů pokožky a druhý, tzv. 360, který se umí lépe přizpůsobit konturám obličeje), kryt břitu a délkový nástavec. Na samotném balení se pak rovněž dozvíme, že obsahuje oproti původnímu o 90 % méně plastů a je o 60 % lehčí.

Philips OneBlade 360
Líbilo se nám
  • včetně nástavců
  • environmentálnější balení

Konstrukční zpracování: rychle a jednoduše

Philips OneBlade 360 se vyznačuje zejména jednoduchostí použití, kdy nemusíte nic nastavovat, jednoduše měníte břity a celé holení se obvykle omezí na pouhá dvě zmáčknutí vypínacího/zapínacího tlačítka, případně rychlé opláchnutí strojku, který je vodotěsný dle IPX7. Po konstrukční stránce se tedy od první generace v případě testovaného modelu mnoho nezměnilo a spolehnout se můžete na ergonomický tvar, díky kterému strojek příjemně padne do dlaně, i praktickou povrchovou úpravu pro jistý úchop, i když máte zrovna mokré ruce.

Přímo na zařízení pak je ve spodní části výrazná dioda, která zeleně bliká během nabíjení a červenou barvou zase umí upozornit na nízkou úroveň nabití. Na spodní straně je napájecí konektor, který je i tentokrát proprietární.

Líbilo se nám
  • voděodolnost IPX7
  • povedený design
  • skvělá ergonomie

Nabíjení: mnohem rychlejší

Zatímco u první generace Philips OneBlade jsem byl vcelku zklamaný z velmi dlouhého nabíjení (480 minut), u Philips OneBlade 360 je situace o poznání lepší. Na první pohled se může zdát výrobcem udávaných 240 minut jako hodně, ovšem je nutné si uvědomit, že strojek bude většina uživatelů nabíjet průběžně a i při aktivaci ukazatele nízkého stavu nabití se obvykle můžete komfortně (d)oholit dle potřeby a poté jej dát nabíjet. Celková výdrž na plné nabití pak činí 60 minut, tedy dostatek času se několikrát kompletně oholit do hladka, ještě více v případě, že pouze tvarujete plnovous, knír apod.

Philips OneBlade 360

Již zmíněný proprietární konektor pak může představovat menší překážku, rozhodnete-li se někam vycestovat na delší dobu a zapomenete si adaptér doma. Mnohem raději bych viděl USB-C s možností nabíjení z klasické mobilní nabíječky, což by ovšem možná zvýšilo i prodejní cenu. Osobně bych však byl ochoten si připlatit za komfort a vědomí, že můžu strojek nabít víceméně „kdekoliv a čímkoliv“. Zároveň by tak výrobce v rámci environmentálního trendu ani nemusel přikládat adaptér do balení. Zmínit musím také ještě jeden neduh – nemožnost strojek používat ve chvíli, kdy se nabíjí, což je jeden z větších rozdílů oproti konvenčním holícím strojkům, které jsem dříve používal.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by USB-C
  • nelze používat během nabíjení

Kvalita holení: holení jedna radost

Zřejmě největší výhodou Philips OneBlade je schopnost nepodráždit pokožku, ostatně OneBlade používají pro oholení krku i profesionální barbeři/holiči, kteří si jej nemohou vynachválit. Úroveň oholení, třeba zrovna na krku, nebude sice tak vysoká, jako kdybyste to vzali shavettou či klasickou břitvou, zabere však nesrovnatelně méně času a na každodenní údržbu je jednoduše praktičtější. Při holení krku s břitvou/shavettou, ale často i s klasickou žiletkou, se navíc obvykle nevyhnete mírnému podráždění pokožky, což se s OneBlade nestane. Kontury jsou přitom i s OneBlade stále velmi ostré.

Philips OneBlade 360 ale neexceluje jen v oblasti krku, kde právě systém natáčení oboustranného břitu umožní dosáhnout na všechna místa (včetně spolehlivého oholení ohryzku), ale i na zbytku tváře. Velmi komfortní je díky tvaru strojku/břitu například tvarování kníru (směrem od nosu dolů), což s běžnými holícími strojky obvykle vůbec není možné, či hladké oholení brady. Jednoduché je i zastřihávání jednotlivých vousů trčících z plnovousu, a to opět právě díky tomu, jak je strojek/břitva kompaktní a neblokuje vám nijak výhled.

Břit má udávanou životnost 4 měsíce, dle mých zkušeností však může být i výrazně delší.

Nastavitelný hřeben dodávaný v balení má pak možnost změnit délku zastřihnutí v rozmezí 1 až 5 mm, samotný břit má udávanou životnost 4 měsíce. Ta však odpovídá kompletnímu holení tváře do hladka, neboť jsem i s předchozí generací používal jeden břit (primárně pro zastřihování a holení krku) i výrazně déle. Ukazatel šipky na břitu ve chvíli, kdy už je příliš opotřebený, je každopádně velmi praktický. V neposlední řadě zmíním i nástavec na holení těla, respektive jeho dvě provedení vhodná pro různé partie.

Líbilo se nám
  • zajistí hladké oholení
  • bez problémů si poradí i s oblastí krku
  • možnost zkracování ochlupení na těle
  • délka zastřihnutí v rozmezí 1 až 5 mm

Aplikace: rozšířená realita a vousy

Philips si pro uživatele OneBlade připravil i povedenou aplikace Daily Care, v níž si můžete za pomoci rozšířené reality prohlédnout sama sebe s různými typy vousů, což je celkem zábavné, ale hlavně vám to dá lepší představu o tom, zda vám daný styl sedne, či nikoliv. Ve stejné aplikaci pak rovněž najdete nespočet tipů, jak si holit tvář a případně i tělo (záda, hrudník apod.). Pochopitelně se jedná pouze o doplněk ke strojku, bez kterého by bylo možné OneBlade používat stejně dobře, zejména AR ukázka vousů se však hodí a pomůže v rozhodování, jaký styl se k vám bude hodit nejlépe.

Líbilo se nám
  • povedená AR ukázka různých druhů vousů

Zhodnocení

Philips OneBlade 360 doporučuji každému, kdo hledá cestu k rychlému a snadnému oholení bez podrážení. Oproti původní generaci se zvýšila výdrž i rychlost nabíjení + přibyl vylepšený břit 360 či povedená aplikace s možností prohlédnout si jednotlivé styly vousů.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • bohaté příslušenství
  • dlouhá výdrž břitů
  • povedená aplikace s rozšířenou realitou
  • poskytne hladké oholení bez podráždění
Zápory
  • nelze používat během nabíjení
  • strojek vyžaduje proprietární adaptér (hodilo by se USB-C)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze