Rowenta Explorer Serie 80
test

Rowenta Explorer Serie 80

Jedním slovem inteligentní

Rowenta Explorer Serie 80 patří mezi nejdražší vysavačky značky. Kromě vysávání umí i mopovat a má k dispozici mobilní aplikaci. Opravdu je tak inteligentní a zaslouží si vaši pozornost? Na to se podíváme v recenzi.

Pravidelný úklid není moje oblíbená aktivita, obzvlášť kvůli lesklé podlaze, na které je vidět každý drobek. Co s tím udělá robotický vysavač Rowenta Explorer Serie 80?

Za zapůjčení robotického vysavače Rowenta Explorer Serie 80 děkujeme společnosti Electro World, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si vysavač můžete i zakoupit.

Technické parametry Rowenta Explorer Serie 80

Hmotnost 3,2 kg
Rozměry 340 × 340 × 97 mm
Senzor proti pádu ze schodů ano
Senzor proti nárazu ano
Nárazník ano
Dálkové ovládání ne
Spárování s mobilní aplikací ano
Mopovací systém ano
Typ filtru HEPA filtr
Zásobník na nečistoty/vodu 0,7/0,11 litru
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Plánovaný čas úklidu ano, skrze aplikaci
Hlučnost 69 dB
Režimy úklidu Eco, Standard, Zvýšený
Vhodné povrchy všechny typy povrchů i koberce
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Přímé nabíjení ze sítě ne
Výdrž 120 minut
Doba nabíjení 180 minut
Baterie lithiová baterie, 2 200mAh
Cena cca 8 999 Kč

Obsah balení: více, než je potřeba

V balení se kromě samotného vysavače ukrývají návody k použití v několika různých provedeních a v mnoha jazycích. Dále pak samozřejmě dokovací stanice s nabíječkou do sítě a Li-ion akumulátor, který před prvním spuštěním musíte vložit do vysavače. Nechybí ani dva boční kartáčky, utěrka k mopování a nádržka na vodu. K úklidu je přibalený hřebínek na vyčesávání chlupů a vlasů + náhradní filtr. Výrobce ale do balení nepřidal náhradní utěrku na vytírání nebo náhradní kartáčky k vysávání, což je za mě velká škoda.

Rowenta Explorer Serie 80
Líbilo se nám
  • hřebínek na čištění kartáče
Nelíbilo se nám
  • chybí náhradní příslušenství

Zpracování a konstrukce: nikdo ho nepřehlédne

Rowenta Explorer Serie 80 se vzhledem nikterak neliší od ostatních robotických vysavačů značky. K nám do redakce dorazil v matně bílé barvě a musím uznat, je vážně moc hezký. Pokud vám bílá nevyhovuje, můžete si ho pořídit i v černém matném provedení. Já bych ale bílou neměnila, dokonce bych se nebála ho mít doma vystavený na odiv.

Rowenta Explorer Serie 80

Vysavač má kruhový tvar s průměrem 34 cm, výškou 9,7 cm a váží 3,86 kg. Kvůli výšce by se nemusel vejít úplně všude. Na vrchní straně najdeme několik tlačítek a LED. Pomocí tlačítek můžeme vysavač ovládat i bez aplikace. První tlačítko slouží k zapnutí a pozastavení. Druhé tlačítko pošle robota zpět do dokovací stanice. Dále vidíme tři kontrolky: Wi-Fi, baterie a varovnou, která upozorní, když robotu něco překáží v cestě, případně je špatně umístěn v nabíjecí stanici.

Odpadní nádobka má objem 700 ml.

Na vrchní části najdeme také poklop, který po odkrytí nabízí pohled na odpadní nádobu o objemu 700 ml, kterou můžeme jednoduše vyjmout a vyčistit. Nádobka na vodu je oddělená. Do té můžete nalít přibližně 110 ml vody. K vysavači se připevňuje ze spodní strany pomocí dvou děr, do kterých se nádobka zacvakne.

Rowenta Explorer Serie 80 samozřejmě má přední nárazník se senzory proti pádu ze schodů a proti nárazu. Nesmím opomenout ani dvě velká kolečka, kterým nedělá problém přejet i větší práh.

Robot má dohromady tři kartáče k úklidu. Jako každý vysavač má dva menší boční a jeden hlavní turbo kartáč ze spodní strany, který je zabezpečen krytkou. Po několika použitích je potřeba tento kartáč vyčistit od vlasů a dalších nečistot. K tomu vám postačí přiložený hřebínek.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • snadné vyjmutí nádoby na prach
  • senzory proti nárazu
  • velká kolečka
  • objemná nádobka na prach
Nelíbilo se nám
  • nádobka na vodu by mohla být větší

Baterie a výdrž: dobije se a pokračuje

Robot disponuje 14,8V Li-Ion baterií s kapacitou 2 200 mAh. Výrobce uvádí výdrž až 120 minut. Díky chytré navigaci je úklid rychlý a precizní – kupříkladu v režimu Standard menší byt vysál za 20 minut.

Pokud při vysávání robot zjistí, že mu dochází energie, zajede do dobíjecí stanice a jakmile je dostatečně nabitý, vrátí se na místo, kde přestal s úklidem, a pokračuje. Celkově nabíjení zabere zhruba tři hodiny

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • inteligentní nabíjení
Nelíbilo se nám
  • delší dobíjení

Funkce a zkušenosti: preciznost na prvním místě

Vypozorovala jsem, jak si na úklidu dává tento model záležet. Nebojí se překážek a dokáže si drobným ťuknutím ověřit, zda se jedná o pevnou překážku, nebo ji bude schopen posunout. Co se týká úzkých překážek, jako jsou nohy od stolu nebo židlí, i v takových případech je velmi detailní. Nohy i jiné překážky objíždí v těsné blízkosti a nezanechá za sebou žádné zbytky. Tomu pomáhá i slušní sací výkon 2 000 Pa. Alergici jistě přivítají vysoce výkonný HEPA filtr, který zachytí až 99,9 % prachu.

Rowenta Explorer Serie 80

I když se nám zdá zásobník na vodu docela malý (110 ml), s mopováním si poradil dobře. Vysavač je vylepšený systémem Aqua Force, díky kterému dokáže vysávat a vytírat současně. Upozornit ale musím na to, že s úplně zaschlými nečistotami z kuchyně si zcela neporadil.

Vysavač je vylepšený systémem Aqua Force.

Co je opravdu velice chytré, je samotný systém vysávání a mopování. Robot si nejdříve zmapuje celý byt a až poté začne dělat svoji práci. Nejdříve uklidí podél zdí a následně se vrací na problémová místa (například drobné překážky, rohy nebo nohy od židlí). Když má tuto práci hotovou, zaměří se na vnitřní prostor. Vysává i vytírá jízdou v pravidelných linkách tam a zpět, díky tomu jedno místo vysaje dvakrát, aby si byl jistý, že je podlaha dokonale uklizená.

Rowenta Explorer Serie 80

I když výrobce uvádí hlučnost 69 dB, a tím slibuje, že si vysavače při úklidu ani nevšimnete, musím nesouhlasit. Pokud robot pracuje ve stejné místnosti, kde je zrovna puštěná televize, oblíbený seriál si v klidu neužijete.

Líbilo se nám
  • důkladně vysává
  • překážky objíždí překážky v těsné blízkosti
Nelíbilo se nám
  • při vytírání by mohl být důslednější
  • vyšší hlučnost

Aplikace: pravá ruka vysavače

Rowentu Explorer Serie 80 lze skrze Wi-Fi propojit s aplikací Rowenta Robots a ovládat odkudkoli přes internet. Aplikace nás zprvu potěšila tím, že je kompletně v českém jazyce, takže si s ní bude rozumět každý. Po úspěšném spárování robot prozkoumá váš byt a uloží si do paměti jeho mapu, rozpozná místnosti a můžete mapu i doupravit. Poté vám už nic nebrání ve spuštění úklidu. Aplikace umožňuje volit intenzitu sání (Eco, Standard a Zvýšený). Nejčastěji ale asi budete používat Standard jako my.

Stáhnout Rowenta Robots

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

V aplikaci si lze vybrat nejen úklid celého bytu, ale i místnosti, případně i konkrétní prostor, který chcete uklidit. Stačí v aplikaci na mapě bytu pomocí čtyř bodů vymezit místo. Výhodou aplikace je záložka rozvrh. Díky ní lze naplánovat pravidelný úklid. Stačí vybrat den v týdnu, čas a zda chcete uklidit celý byt, nebo jen některou místnost. Rowenta Explorer Serie 80 vás také upozorní, kdy máte provést údržbu konkrétních částí vysavače a jak je správně vyčistit.

Prostředí aplikace Rowenta Robots

Aplikace také zaznamenává historii úklidů, podle kterých se můžete orientovat, a tak naplánovat i ty budoucí. V neposlední řadě můžete pomocí aplikace ovládat vysavač i hlasem prostřednictvím virtuálních asistentů (Google Asistent, Amazon Alexa nebo Siri).

Líbilo se nám
  • orientace v bytě pomocí mapy
  • nastavení rozvrhu úklidu
  • možnost ovládání hlasem

Zhodnocení: v naší domácnosti by místo našel

Rowenta Explorer Serie 80 je pomocníkem na pravém místě. Díky pokročilé navigaci dokáže byt uklidit chytře a nejezdí splašeně jen z místa na místo. Opravdu se nám líbí i jeho design. Systém Aqua Force zase šetří čas, protože robot dokáže vysávat a vytírat současně. Důkladného úklidu se dočkáte vždy.

Rowenta Explorer Serie 80

Vysavač jsem měla možnost testovat zhruba tři týdny a mile mě překvapil už při prvním úklidu. Velkým benefitem je aplikace, díky které můžete robota ovládat opravdu odkudkoli a když bude uklízet v době vaší nepřítomnosti, aplikace vám o tom dá vědět. S robotem jsme byli velmi spokojeni a nebáli bychom se do něj investovat. Za zhruba 9 tisíc korun si pořídíte skvělého pomocníka.

Za zapůjčení robotického vysavače Rowenta Explorer Serie 80 děkujeme společnosti Electro World, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si vysavač můžete i zakoupit.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • orientace v bytě pomocí mapy
  • překážky objíždí v těsné blízkosti
  • inteligentní nabíjení
  • snadné vyjmutí nádobky na prach
  • velká kolečka
  • elegantní design
Zápory
  • chybí náhradní příslušentví
  • vyšší hlučnost
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze