Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1
test

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1

Zvládne uklidit vše

Úklid domácnosti – nekončící kolotoč, ke kterému máme k dispozici neustále více nástrojů, jež nám pomohou zvládnout vše rychleji a s menší námahou. Abychom udržovali čistou podlahu, je potřeba ji pravidelně vysávat a vytírat. A pokud tyto dvě věci můžeme udělat najednou, značně to zkrátí dobu úklidu. Přesně to umí tyčový vysavač od Rowenty. A není to zdaleka vše, co zvládne.

Rowenta přišla na trh s tyčovým vysavačem, který nabízí několik nástavců. Ty vám pomohou jak s klasickým vysáváním a vytíráním, tak s odstraněním chlupů a vlasů ze sedaček, koberců, polštářů a dalších textilií. Na nabití je schopný vydržet pracovat přes hodinu a výkon si můžete nastavit dle potřeby. Je opravdu tak dobrý, jak se na první pohled prezentuje?

Technické parametry Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1

Hmotnost 6,18 kg
Objem nádoby 0,9 l
Sací výkon 230 AW
Příkon 550 W
Baterie 9článková/32,4V
Provozní doba až 1 h 20 min
Počet programů 5
Vytírání a vysávání zároveň ano
Flexibilní ohebný kloub ano
Filtrace 99,9 %
Doba dobíjení 3 hodiny
Úroveň hluku 84 dB
Typ povrchu všechny podlahy
Cena cca 14 000 Kč

Obsah balení: je toho dost

Kvůli tomu, kolik je u vysavače komponent, není krabice zrovna nejlehčí. Má rovnou dvě patra z kartonu, kde jsou ve výliscích uloženy jednotlivé komponenty – vysavač s baterií a filtry, flex tyč, hlavice na vysávání, hlavice Aqua Head, náhradní filtr, dokovací stanice se stojanem, tyč pro dokovací stanici, dva látkové hadry, dva náhradní kartáče, kartáč na pohovku, mini flex, turbo kartáč na zvířecí chlupy, štěrbinová hubice a samozřejmě návod.

Líbilo se nám
  • vše pečlivě zabaleno
  • náhradní filtry
  • bohaté příslušenství

Konstrukce a zpracování: lehký a snadno ovladatelný

Celý vysavač patří jednoznačně do vyšší kategorie, tomu také odpovídá design. Hlavní část vysavače je kombinací černé a měděné barvy. Ergonomická rukojeť zajistí snadné držení i ovládaní. Přímo v rukojeti se totiž nachází tlačítko pro zapnutí/vypnutí vysavače i pro turbo výkon. A není ani hlučný – výrobce uvádí hlučnost 84 dB, což není na vysavač mnoho.

Vysavač je vybaven digitálním displejem, který vám ukazuje stav baterie, aktuálně spuštěný program a dobu zbývající do vybití. Najdete tu také dvě tlačítka pro změnu programu (auto a eco) a zesílení/zeslabení výkonu.

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1

Na spodní straně se nachází dobíjecí baterie, která se dobíjí v dokovací stanici. Pokud se baterie zcela vybije, nabití trvá přibližně tři hodiny. Můžete ji vysunout pomocí mechanického tlačítka, které stačí lehce zamáčknout. Nádoba na prach má 0,9 litru a je průhledná, takže víte, kdy ji vysypat. Oddělat jde opět velmi jednoduše pomocí posunovacího tlačítka. Uvnitř najdete jeden plastový filtr a uvnitř něj je ještě jeden látkový (omyvatelný). V zadní části je pak poslední filtr jemných částic, který je taktéž omyvatelný. Po umytí je však potřeba je nechat 24 hodin vyschnout.

Hlavní část vysavače je zakončena kartáčem, jenž je pevně přidělán. Na tuto koncovku pak přiděláváte veškeré další nástavce. Všechny jsou z plastu a jednoduše do sebe zapadají – jakmile uslyšíte cvaknutí, jsou díly spojeny. Pro oddělení pak stačí zmáčknout tlačítko Lock system, které díl uvolní. Flex hadice je navíc vybavena ohebnou částí – stačí zmáčknout Push a v první půlce se hadice ohne až o 90 stupňů, což vám umožní vysávat pod nábytkem.

Dokovací stanice je stojí samostatně, není tedy potřeba vrtat do zdi. Tyče lze navíc využít i jako nástavce na vysavač, například pro vysávání pavučin u stropu. Stanice má širší spodní díl, na nějž se vejde hlavice na vysávání. Po stranách jsou dvě kruhové díry na příslušenství a stejně tak je to i v horní části, kam se vkládá baterie. Jediné, co se na dokovací stanici nevejde, je hlavice Aqua Head + látkové hadry, náhradní filtr a kartáče.

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1
Líbilo se nám
  • nízká hlučnost
  • digitální displej
  • omyvatelný filtr
  • dokovací stanice stojí samostatně

Nástavce: můžete si vybrat

Pojďme si projít jednotlivé nástavce a říct si, k čemu jsou vhodné. Začneme základní hlavicí na vysávání podlah. Přední část je podsvícená, a tak uvidíte, co vysáváte i na tmavých místech – klasicky pod postelí či sedačkou. Uvnitř je červený krátký kartáč, který zachytí veškeré vlasy, chlupy a další nečistoty. Kartáč lze vytáhnout pro vyčištění z boční strany, kdy stačí manuálně otočit kolečkem. Vysavač je určen na běžné vysávání podlah i koberců.

Hlavice Aqua Head slouží pro vysávání a vytírání povrchů. Na levé straně je krytka, která slouží pro nalití vody, na pravé straně je pak modrý pedál označený kapkou a přeškrtnutou kapkou. Podle toho, kterou polohu zvolíte, se z nádržky bude/nebude uvolňovat voda. Na spodní část připevníte hadr, který se nasazuje jen pomocí gumičky. Hadry jsou v balení dva a lze je prát v pračce na 40 °C.

Samotnou nádrž lze od zbytku hlavice oddělat, stačí ji lehce přišlápnout a zatáhnout zbytkem vysavače směrem nahoru. Nádrž lze také pomocí několika šroubků rozdělat, což výrobce doporučuje jednou ročně z důvodu výměny pružiny a rozvodu vody. Hlavice je vhodná na všechny typy domácích podlah.

Mini flex je ohebná hadice zakončená kartáčem, která je výborná pro vysávání špatně dostupných míst, kam se klasickým vysavačem nedostanete, a to včetně auta. Stejně využijete i kartáč na pohovky, které je taktéž výborným pomocníkem pro vyčištění autosedaček, ale i klasické sedačky či jiných textilií. Do tohoto typu úklidu spadá i štěrbinová hubice, se kterou se dostanete mezi jednotlivé sedáky pohovky, do úzkých míst a opět se vám bude hodit i při úklidu auta.

Poslední je kartáč na zvířecí chlupy. Je menší než klasická hlavice na vysávání a kartáč je o něco delší. Opět jej lze vytáhnout pro vyčištění – stačí posunout šedou klapku, která kartáč drží. Přední část je osvícená pro lepší viditelnost.

Líbilo se nám
  • kartáče lze vysunout pro vyčištění
  • hadry lze prát v pračce

Zhodnocení a zkušenosti: máme vůbec co vytknout?

Když vše rozbalíte, nejspíše se vám bude zdát, že je toho poněkud hodně. Ano, je to tak – Rowenta nezapomněla opravdu na nic. Ačkoliv můžete být ze začátku bezradní, co k čemu patří, jakmile jednotlivé díly do sebe napasujete, zjistíte, že to není tak těžké, jak se z počátku mohlo zdát. Navíc dokovací stanice vám umožní mít jednotlivé díly neustále uspořádané.

Ovládání je opravdu snadné a s vysavačem se celkově snadno pracuje. Dobře se otáčí podle toho, kam potřebujete, flex tyč navíc umožňuje vysávat například pod pohovkou, aniž byste se museli ohnout. Vysavač je opravdu výkonný a tichý. Pokud jste doposud měli jen klasický vysavač, po prvním použití uvidíte v nádobce na prach, co všechno nevysál.

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1

Nejjednodušší je vysávat na automatický program, kdy vysavač sám vyhodnotí, kdy zvýšit výkon. Případně si výkon můžete upravovat sami pomocí tlačítek +/-. Program eco pak zaručí co nejdelší výdrž (1 hodina a 20 minut). Naopak boost výdrž zkrátí na 5 minut, ale je nejvýkonnější. Při používání vidíte na displeji dobu, která zbývá do vybití baterie. Čas se průběžně mění dle zapnutých programů. Ani jednou jsem ale neměla problém, že bych na jedno nabití nestihla vysát celý byt, a to včetně koberce a sedačky.

Pokud jde o vytírání, zde opravdu ušetříte čas. Aqua Head se snadno používá, ale měli bychom malou výtku – voda z nádržky prokapává, pokud ji obrátíte, což vadí při nasazování hadru a při jeho výměně. Vytírání ovšem funguje skvěle – vysajete a vytřete zároveň celý byt na jedno nabití. Do nádržky lijte jen vodu, případně s trochou octu.

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1

Malé nástavce jsou rozhodně užitečné. Jelikož máme doma kočky, logicky mě nejvíce zajímal kartáč na zvířecí chlupy. Výsledek? Maximálně spokojená. Vysál krátké i dlouhé chlupy ze sedačky, polštářů, koberce i povlečení a zároveň vysál prach. Tady opravdu není co vytknout.

Štěrbinová hubice se vám bude hodit do auta mezi sedačky nebo opěradla. Doma ji využijete mezi jednotlivými polštáři na pohovce a v úzkých prostorách, kam se normálním vysavačem nedostanete. Tady jsme bohužel zaznamenali už po prvním použití známky opotřebení. Plast se tedy velmi snadno poškrábe. Mini flex hubici využijete velmi podobně, rozdíl je v tom, že je zakončena kartáčem, můžete s ní tak vysávat například prach na nábytku, který právě díky kartáči nepoškrábete.

Poslední je kartáč na pohovky. Tento nástavec jsem využila asi nejméně. Ačkoliv plní svoji funkci, stejně dobře a ještě o chlup lépe to zvládne i kartáč na chlupy. Pokud ale potřebujete vysát jemnou textilii, nástavec bude vhodnou volbou.

Ani čištění vám nezabere příliš času. Nádobu vysypete snadno, stejně jako umyjete filtry. Tím, že jsou v balení textilní filtry dva, nemusíte čekat, než vyschnou, ale lze je střídat. Filtr na jemné částice je sice pouze jeden, ale není potřeba jej čistit tak často jako ty textilní.

Rowenta X-force Flex 15.60 Aqua Auto 4v1
Líbilo se nám
  • filtrace 99,9%
  • displej ukazuje výdrž baterie
  • vytře a vysaje najednou
  • vysaje i zapíchnuté zvířecí chlupy
  • s nástavci se dostanete kamkoliv
Nelíbilo se nám
  • voda z nádržky při otočení hlavice prokapává
  • plastové hubice jsou náchylné na škrábance

Závěr: rozhodně ano

Po prvním trošku bezradném pohledu na to, kolik má vysavač příslušenství, jsem zjistila, že je to skvělý domácí pomocník. Jakmile se zorientujete v tom, který nástavec se používá na co, budete jej mít v ruce každý den. Bude totiž pro vás jednoduší vzít do ruky vysavač než smeták. Pokud máte doma klasický vysavač, rozdíl poznáte už po prvním použití, kdy se zbavíte i prachu, jenž je uvnitř pohovky či postele. Ano, cena je trochu vyšší, ale pokud máte doma jakéhokoliv zvířecího mazlíčka, cena se vám „vrátí“ v podobně ušetřeného času, jelikož chlupy vysajete napoprvé. A čas ušetříte i vytíráním a vysáváním najednou.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • náhradní filtry
  • bohaté příslušenství
  • nízká hlučnost
  • digitální displej
  • omyvatelný filtr
  • dokovací stanice samostatně stojí
  • kartáče lze vysunout pro vyčištění
  • hadry lze prát v pračce
  • filtrace 99,9 %
  • vytře a vysaje najednou
  • vysaje zapíchané zvířecí chlupy
Zápory
  • voda z nádržky při otočení hlavice prokapává
  • plastové hubice jsou náchylné na škrábance
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze