Samsung Music Frame
test

Samsung Music Frame

Audiovizuální orchestr

Velmi zajímavý kus hardwaru se povedl vyprodukovat jihokorejskému Samsungu. Music Frame sice má být v zásadě chytrým reproduktorem, avšak současně umí dokonale zapadnout do designu vaší místnosti. Velmi zdatně totiž imituje klasický obraz. Je navíc schopný zaujmout nejen kvalitním zvukem, ale také možnostmi různého propojení.

Domácí chytrý reproduktor Samsung Music Frame byl představen zkraje letošního roku a my jsme se na něj byli v únoru podívat v německém Frankfurtu. Jedná se o vcelku neobvyklý pokus Samsungu spojit hudební produkt, který má maximální cit pro vzhled. Na druhou stranu to však zapadá do portfolia Samsungu, neboť řada Frame už pár let čítá stylové televize tvářící se jako obraz. Ve stejném duchu se tedy nese Music Frame. Opět si jej možná spletete s obrazem, avšak dokáže vás příjemně překvapit svým zvukem. Pro koho má toto zařízení za bezmála 10 tisíc korun smysl?

Technické parametry Samsung Music Frame

Rozměry 35,3 × 36,5 × 14,3 cm
Hmotnost 4,6 kg
Počet kanálů / reproduktorů 2.0 / 6
Výkon 120 W
Konektivita Bluetooth 5.2, Wi-Fi, optický vstup
Cena 9 999 Kč

Obsah balení: pronese se

Prodejní balení je vlastně úhledná krabice čtvercového tvaru, ve které je samotný reproduktor, napájecí kabel s trafem a čelní deska s výměnným obrázkem. Celé balení váží úctyhodných 5,9 kilogramů, za což částečně mohou i propriety pro upevnění na zeď.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: elegantní a bytelné

Reproduktor je téměř čtvercového tvaru, což ještě více umocňuje efekt malého obrazu ve vaší místnosti. Samotné zpracování je velice bytelné, navzdory použití plastů z venkovních částí. Celý kovový je naopak podstavec, do kterého můžete celý reproduktor umístit v případě, že jej nechcete věšet na zeď. Jakmile jej správně nasadíte, chce to správný grif, je vše bytelné a reproduktor pod úhlem několika stupňů pevně stojí. Upevnění na zeď je svěřeno speciálnímu držáku a samozřejmě pořádným hmoždinkám, neboť samotný reproduktor váží 4,6 kilogramů.

Celou čelní stranu kryje krémově bílý plast, který tvoří rámeček pro vaši fotografii. Ta by měla být ideálně čtvercová, vložena pod tento rám. Výsledek vypadá velmi stylově a výhodou je právě ona možnost si obrázky velmi snadno měnit. Bílá plastová deska drží na čtyřech bodech v okrajích reproduktoru, do kterých se snadno zacvakne. Jakmile reproduktor dobře naaranžujete, málokdo pozná, že jde skutečně o reproduktor a nikoliv obraz. Toto „maskování“ se Samsungu podařilo skvěle.

Samsung Music Frame

Zadní strana je příjemně překrytá tak, aby nikde nic nevyčnívalo. Ačkoliv se Music Frame někde prezentuje jako bezdrátový reproduktor, není tomu tak a pokud jej nepřipojíte do sítě, nikdy hrát nebude. Kabel vedoucí přímo k reproduktoru je tenký a nenápadný. Posléze se dostane do trafa, ze kterého už vede klasický kabel jako od běžných spotřebičů. Je ale nezbytné mít na paměti, že pokud si Music Frame někam pověsíte, musí být v blízkosti nějaká zásuvka.

Líbilo se nám
  • velmi stylový vzhled
  • v interiéru se snadno ztratí jako obraz
  • bytelné zpracování
  • nezbytnost připojení ke zdroji elektrické energie

Konektivita: snadná, ale občas omezená

Jak správně tušíte, sám o sobě Music Frame hrát nebude. Nejjednodušší cesta, jak jej rozeznít, je připojit k němu váš mobil, kupříkladu skrze Bluetooth 5.2. Je to velice snadné a rychlé. Spravovat však můžete svou domácnost i skrze aplikaci Samsung Smart Things, kdy se dokáže Music Frame pospojovat s dalšími zařízeními, třeba i s televizí. Pro tyto účely mu neschází Wi-Fi.

Samsung Music Frame

Díky podpoře funkce Q-Symphony od Samsungu máte možnost zařízení sdružovat do skupin. Kupříkladu dva Music Framy, kterými si uděláte prostorový zvuk ve vašem obývacím pokoji. Případně jeden Music Frame a podporovaný soundbar od Samsungu. Aby toto vše šlo využívat, je nezbytné vlastnit ze zcela nepochopitelných důvodů chytrou televizi Samsung z roku 2024 a mladší. Pokud jste si koupili super model loni, máte smůlu. Tento krok je velkou škodou a do značné míry limituje využití Music Framu. Zvuk ale samozřejmě bude hrát vždy, ať už skrze Bluetooth či Wi-Fi připojíte cokoliv. Jen není možné například spojit váš soundbar s Music Framem apod.

Líbilo se nám
  • snadné propojení
  • podporuje Bluetooth i Wi-Fi
  • funkce Q-Symphony...
  • ...která vyžaduje nejnovější TV Samsung/soundbar

Zvuk: neuvěřitelně kvalitní

Možná je to právě tím, že Music Frame připomíná více obraz než reproduktor, ale lidé do něj co se týče kvality zvuku nevkládají velké naděje. O to víc jsou posléze překvapeni, když se Music Frame rozezní. Uvnitř Music Framu je zvukový systém 2.0 složený z celkem 6 reproduktorů o celkovém výkonu 120 W. To už je velmi působivá hodnota, která zcela bez problémů ozvučí i větší obývací pokoj.

Samsung Music Frame

Zvukový projev Music Framu je jedním slovem vynikající. Hutná produkce zajišťuje rozeznání hlasů, středů i hloubek. Sluší se dodat, že jsme jej testovali na dodávaném stojánku, nikoliv zavěšený na zdi. Skvěle zní náročnější skladby vážné hudby i kytarová sóla s kvalitním vstupem. Vcelku malý Music Frame hravě strčí do kapsy obyčejnější soundbary, o samotných televizích nemluvě. Zkoušeli jsme jej i pro teoretické venkovní využití a i v rámci menší zahrady dokázal hravě ozvučit skromnější party. Souhrnně lze říci, že kvality Music Framu si vychutná milovník mluveného slova, středního proudu, ale i vážné hudby či rocku.

Samsung Music Frame

Spokojeni budete i s hlasitostí, následně i pohodlným ovládáním skrze telefon. Případně lze ale využít i dálkové ovládání, třeba od vaší televize Samsung, i na to umí Music Frame reagovat. Ovládání lze svěřit i do rukou asistentů, jako je Bixby nebo Alexa. Zde je však nutné počítat s anglickým jazykem a netřeba dodávat, že velké využití tak v našich končinách mít nebudou.

Samsung Music Frame
Líbilo se nám
  • špičkový zvuk i do mírně větších prostor
  • vynikající
  • 120W výkon
  • dostatečná hlasitost

Zhodnocení

Music Frame je vcelku logickým rozšířením nabídky Samsungu a lze říci i poměrně sázkou na jistotu. Nadchne totiž uživatele, kteří hledají do své domácnosti nové zařízení, které prozatím vůbec neměli. Stylový kousek totiž zdánlivě vypadá, jako by šlo o obraz, ostatně i tuto funkci Music Frame dokonale plní. Během okamžiku se však umí nádherně rozeznít a překvapit nejen tím, že hraje, ale také tím, jak kvalitně umí hrát. Můžete jej jen tak postavit na poličku, případně zavěsit na zeď. Nebo si pořídit Music Framy rovnou dva a spojit je bezdrátově.

Samsung Music Frame

Konektivita je totiž na velice slušné úrovni, nabízí se i spojení s dalšími zařízeními, nebo využití funkce Q-Symphony, kdy můžete propojit Music Frame a televize se soundbarem. Jenže jen a pouze máte-li letošní novinky. To je poměrně zarážející omezení, které tak trochu kazí reputaci jinak zajímavého produktu. Dále s tím úzce souvisí cena. Bez pár korun 10 tisíc není vůbec málo a Music Frame lze doporučit jen těm, kteří doma nemají dražší audio systém, případně těm, kteří ocení jeho stylovost. Pokud vám jde jen o zvuk, lze najít i alternativy na poli velkých reproduktorů.

Foto: Michal Pavlíček, fZone.cz

Klady
  • skvělá myšlenka spojení obrazu a reproduktoru
  • skvěle klame tělem
  • bytelná konstrukce
  • veškerá konektivita
  • vysoce kvalitní zvuk
  • chytré možnosti Q-Symphony
Zápory
  • Q-Symphony je velmi limitující
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze