Samsung QE55Q70R
test

Samsung QE55Q70R

Velikostní klasika s moderními funkcemi

Hledáte novou televizi a jste nároční, ale současně máte jistý cenový strop? Pak by vás mohla zaujmout pomyslná zlatá střední cesta v podobě nové řady chytrých televizorů Q70R od Samsungu. Ta přináší kvalitní obraz i zvuk, osvědčený operační systém a v neposlední řadě i pohodlné ovládání. To vše za adekvátní cenu kolem 40 tisíc.

V posledních letech se může zdát, že nové televizory neustále rostou, přibírají další a co možná nejchytřejší funkce a kvůli tomu roste také cena. Z části je to samozřejmě pravda, nicméně výběr je pestrý i v nižších cenových patrech. V dnešním testu si proklepneme letošní novinku od Samsungu, která patří do pomyslné střední třídy. Jde o zástupce řady Q70R, v našem případě s 55palcovou úhlopříčkou, jak ostatně napovídá již samotný název produktu. Jedná se o druhou nejmenší možnost: sáhnout můžete po menší 49" verzi, ale také po větších 65", 75" a 82" variantách.

Technické parametry Samsung QLED Q70R

Rozměry (se stojanem) 123,1 × 70,8 (78) × 6,2 (24,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 18 kg (18,5 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje QLED s přímým podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 40 W (2.1 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 43 000 Kč

Konstrukční zpracování: bez šroubováku je nám hej

Ačkoliv dnes probíráme přeci jen cenově dostupnější televizi, na jejím vhledu výrobce nijak šetřit nemohl. Rámečky kolem obrazovky jsou extrémně tenké. Drobné rozšíření lze zpozorovat pouze na spodní straně, kde bylo potřeba vydolovat prostor pro logo výrobce. Bez něj bychom už vskutku neměli jak poznat, od koho zařízení vlastně je.

Častým oříškem dnešních televizí je sestavení po vybalení. Aby to bylo vše ještě zapeklitější, liší se systém vybalení a sestavení model od modelu a dále je vše podmíněno ještě velikostí úhlopříčky. V případě dnes testovaného modelu máte krabici vlastně celou rozložit a televizi následně opatrně vyklopit. Opět je zapotřebí minimálně dvou párů rukou a stejně budete bojovat s tím, jak televizi chytit a zbytečně netrápit plochu displeje.

Příjemnou zkušeností je nasazení stojanu, respektive nohou. Na modelu QW55Q70R totiž po stranách televize najdete dvě malé nožky, které celou televizi podpírají. Obě pouze snadno nacvaknete do těla televize a o více se nestaráte. Žádné šroubky, žádné dlouhé přemýšlení, jak televizi postavíte na nohy. Ideální stav, za který Samsung rozhodně chválím, zejména když k tomu připočtu dobrou stabilitu televize. S 55palcovou televizí se v rámci možností vcelku slušně manipuluje, neboť hmotnost se pohybuje kolem 18 kilogramů.

Zadní strana televize se s vámi setká zřejmě pouze dvakrát – při rozbalení a po letech při vyhazování. Je to škoda, protože výrobce si na ni dal celkem záležet. Plastová část má pěknou povrchovou úpravu a po straně se nachází prohlubeň pro všechny možné konektory.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • krásně tenké rámečky
  • jednoduché nasazení nohou
Nelíbilo se nám
  • obtížnější vybalení televize

Konektivita: klasika bez USB 3.0

Základem komunikace s okolím je technologie Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například při zrcadlení plochy z telefonu či jakémkoliv sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na pravé boční straně se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.0 portů a dostalo se i na dvojici USB 2.0 konektorů. Zamrzí však že Samsung zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén pro příjem televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: skvěle padne do ruky

Samsung u svých chytrých televizí nasazuje jeden druh dálkového ovládání, avšak liší se jeho zpracování a materiály. Dražší kousky mají ovladač hliníkový, levnější obyčejný plastový. Ten náš byl jen plastový, ale paradoxně mi sedí více. Díky prohnutí padne ideálně do dlaně a jeho útlé rozměry zajišťují, že o něm v ruce po chvíli možná ani nebudete vědět.

Samsung QE55Q70R

Samsung se nadále snaží o minimum tlačítek, nicméně v letošním roce jen tak přidal další tři tlačítka s pevně přiřazenou funkcí, což je trochu proti původnímu plánu. Většinu akcí obsloužíte čtyřsměrným ovladačem kruhového tvaru s potvrzovacím středem. Pakliže hledáte klasická čísla, vyvoláte je na obrazovku skrze speciální tlačítko. Totéž platí pro barevná tlačítka. To je o něco méně pohodlné a mnohdy narazíte na zádrhely, typicky při snaze o spuštění HbbTV, které je závislé na samostatném červeném tlačítku. To na ovladači Samsungu chybí a bude vás to stát trochu nervů, než se vše naučíte.

Připojit můžeme drobný tip. Pakliže jste doma měli starší televizi Samsung s konvenčním ovladačem, nemusíte jej vyhazovat – nadále jej lze používat. Zejména pokud často přepínáte kanály pomocí čísel či využíváte již zmíněnou funkci HbbTV vám přijde starší ovladač vhod. Funguje zcela korektně.

Samsung QE55Q70R

Poměrně návykové je přepínání kanálů či úprava hlasitosti. Obojí probíhá skrze naklopitelná tlačítka evokující joysticky, která lze vychýlit nahoru i dolů a následně též použít pro potvrzení. Pokud byste mimochodem chtěli rychle vypnout zvuk, stiskněte tlačítko pro změnu hlasitosti. Samotný ovladač Samsung pojmenoval jako One Remote, což není náhoda. Má sloužit i jako ovladač pro váš set-top box či další spárovanou elektroniku. Dodejme že nechybí speciální tlačítko pro hlasové ovládání a k tomu nutný mikrofon. Vše je super až do chvíle, kdy zjistíte, že systém televize nerozumí českým povelům.

Zpracování ovladače je naprosto příkladné. Snadná je také případná výměna dvou mikrotužkových (AAA) baterií. Stačí na zadní straně stisknout malou plastovou část a dojde k vysunutí horní části ovladače, čímž se odhalí prostor pro baterky.

Samsung QE55Q70R
Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • perfektně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • chybí některá důležitá tlačítka

Obraz: moderně působivý

Začněme klasickými hodnotami. V našem případě šlo o QLED televizi s 55palcovou úhlopříčkou, 4K rozlišením a umělou inteligencí.

Jsme u levnějšího modelu, ale stále před sebou máme QLED panel s přímým zadním podsvícením Direct Full Array 4X. Díky němu se můžete těšit nejen na výborný kontrast, ale i na hloubku a barevnost. Podání černé barvy je vynikající a modelu je téměř cizí tzv. clouding. S přímým zadním podsvícením souvisí i pohasínání televize, kterého si všimnete nejvíce večer. Pokud sledujete jakýkoliv pořad, kdy dojde k přechodu, televize pohasne tak, až se jeví jako vypnutá. Zatímco u dražších Samsungu je tento přechod nenucený, zde je jasně patrný, což není ideální. Opětovné rozsvícení panelu televize je pomalejší a vy si všimnete, že je obraz poněkud tmavý.

Samsung QE55Q70R

Dynamický rozsah obrazu vylepšuje také technologie HDR10, která dokáže vyhnat jas až na 1 500 nitů. Působivá černá, ostré detaily a živé barvy – celkově si obraz skutečně pochvalujeme. Samsung také zvolil takřka ideální nastavení obrazu po prvním zapnutí. Samozřejmě máte možnost si jej upravit, například projasnit či oživit barvy, avšak pokud chcete mít co nejreálnější barevné podání, pravděpodobně zůstanete u výchozího nastavení.

Samozřejmostí jsou skvělé pozorovací úhly. Obsah můžete sledovat v podstatě odkudkoliv, aniž by kvalita nějak utrpěla. Za zmínku stojí také nový procesor Quantum 4K, který dokáže upravovat jas dle dění na obrazovce i dle podmínek v pokoji. Zde je nutné říci, že funkce má značné rezervy. Například po setmění dokáže obrazovka nadále neuvěřitelně jasně svítit a zasáhnout musí uživatel. Dostalo se také na AI Upscaling, který se v průběhu času učí tlumit šum a vylepšovat kvalitu obrazu, dle slov Samsungu až do kvality 4K. Jde o smělou myšlenku, kdy však samozřejmě hodně záleží na vstupní kvalitě.

Běžné televizní vysílání je i s nástupem DVB-T2 nadále v tristní kvalitě a pak je vám sebelepší televize k ničemu. Čest několika málo výjimkám v čele s Českou televizí, která své kanály šíří ve Full HD. Aby nevznikly dezinformace, televizor je plně připraven na příjem DVB-T2 (má dokonce dva tunery) v Česku a naladíte i starší síť DVB-T.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • přímé podsvětlení panelu
  • ideální nastavení již od výrobce
Nelíbilo se nám
  • umělá inteligence není všemocná

Zvuk: příjemné překvapení

V námi testovaném modelu se nachází reproduktory v sestavení 2.1 o celkovém výkonu 40 W, které směřují dolů. Zvuk je nádherně čistý a zní až překvapivě dobře s tím, že klade důraz na hloubky. Málokdy mě televize kvalitou reprodukce i při poslechu hudby překvapí. V tomto případě si dovedu představit, že většině nenáročných konzumentů bude výkon zvukové soustavy postačovat a ušetří za soundbar či jeho obdobu.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • důraz na hloubky

Prostředí: přehlednost především

V chytrých televizích Samsung se nachází operační systém Tizen, v roce 2019 konkrétně v páté verzi. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého mobilního telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Máte-li smartphone od Samsungu, jásejte – vše půjde snadněji. Pakliže máte jiný telefon s Androidem, čeká váš nastavování ručně. Ani s aplikací nemusíte mít vyhráno. Nám se například nepodařilo obnovit nastavení starších televizí z cloudu.

Máte-li vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Proces je to velmi svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivně řešené. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Samsung QE55Q70R

Stejně jako na loňských modelech nechybí ani zde Ambientní režim. Samsung své lépe vybavené televize prezentuje tak, že ve vypnutém stavu nemusí být oknem do temnoty. Můžete si zvolit různá úsporná zobrazení, případně tapety, které jsou zobrazeny na pohaslé obrazovce. Tapety hor mohou být doprovázeny také tichým zvukem lesního ptactva. Hlavní devízou je ale opět spolupráce s vaším telefonem. Můžete vyfotit stěnu za televizí a následně se televize pokusí splynout. Otázka je, nakolik se to projeví na účtu za elektřinu.

Za zmínku dále rozhodně stojí funkce PiP (Picture-in-Picture). Do češtiny tuto funkci nejčastěji překládáme jako obraz v obraze. Můžete tak sledovat jeden pořad, v malém okně spustit jiný kanál a například včas přepnout, pokud čekáte na něco konkrétního. Vše funguje díky tomu, že má televizor všechny své tunery zdvojené. Hodí se to samozřejmě i v případě, kdy chcete například jeden program nahrávat na externí disk a další sledovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • dva tunery
  • funkce PiP
Nelíbilo se nám
  • problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: chybí více aplikací

Jak jsme již zmínili, Samsung do svých chytrých televizí nasazuje operační systém Tizen. Ten má rozhodně velmi dobře našlápnuto co se možností, aplikací i ovládání týče. Prozatím však stojí na půli cesty. Nejpalčivějším problémem je i v roce 2019 žalostný nedostatek aplikací. V tomto ohledu je dále především konkurenční webOS a také Android TV. Ano, v obchodě Samsungu najdete například Facebook, HBO Go apod, avšak to je jen nezbytný základ. Podrobněji jsme se možnostem Tizenu věnovali v samostatném článku.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo, neboť aktuálně se využití ze strany českého zákazníka výrazně snižuje.

Samsung QE55Q70R

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – obvykle postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači. Zde však přichází již zmíněný drobný problém – červené tlačítko na ovladači chybí. Vy tak musíte stisknout jiné tlačítko, vyvolat doplňkové funkce a následně virtuální červené tlačítko stisknout šipkou nahoru. U některých televizních stanic navíc bohužel jeden stisk nestačí – je třeba tlačítko stisknout dvakrát či třikrát. Nemusím asi nijak zásadně zdůrazňovat, jak otravné a nepohodlné to je. Myslím že by Samsung jedno tlačítko na ovladač ještě přidat mohl. Ostatně v modelovém roce 2019 přidal hned tři a pro našince ta méně důležitá.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. To je velmi svižné. Pakliže jde o obrázky či hudbu, vše probíhá korektně. U video souborů můžete narazit na problém. Soubory AVI s obrazem kódovaným pomocí DivX či Xvid televize odmítá přehrát, což dnes může leckoho překvapit, zejména v kontrastu s tím, že mnohem starší chytré televize Samsung s tím problémy neměly. Raději tak televizi krmte spíše MKV či MP4 soubory. U chytré televize bych obdobný problém rád vyřešil instalací alternativního přehrávače, jenže to by musel v obchodě nějaký být.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: obyčejně povedená

Koupě televize je zpravidla finančně náročnější věc a z tohoto důvodu ji uživatelé neobměňují každý rok či dva. Dilematem při rozhodování je, zda sáhnout po slušně vybaveném modelu za rozumný peníz, nebo po špičkových technologiích v dražším modelu. Dnes testovaný Samsung QE55Q70R stojí někde mezi. Není ani levný, ani drahý. Nabízí spoustu moderních technologií a potěší obrazovou a především zvukovou kvalitou. Na druhou stranu vypadá obyčejněji a šetřilo se také na dálkovém ovládání.

Samsung QE55Q70R

Model QE55Q70R navíc přebírá i tradiční nešvar všech televizí Samsung, kterým je poloprázdný obchod s aplikacemi. Chybí nejen podstatné aplikace pro lepší využití, ale i schopnější přehrávač multimédií nebo kvalitnější hry.

Přes vše zmíněné zanechává Samsung QE55Q70R dobrý dojem a jde o chytrou televizi, která vás v ohledu konzumace obsahu, pohodlnosti ovládání a podoby systému nezklame.

Klady
  • skvělý QLED panel s přímým podsvětlením
  • rozumná hmotnost
  • velmi pohodlný dálkový ovladač
  • zdvojené tunery pro PiP a nahrávání
  • překvapivě kvalitní zvuk
  • přehledné prostředí
  • instalace na podložku nevyžaduje šroubky
Zápory
  • na ovladači chybí mnohá tlačítka
  • hlasové ovládání neumí česky
  • přehrávač nezvládá soubory AVI
  • vyšší cena
  • stále chudá nabídka aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze