Prostředí Tizen v televizích od Samsungu: jednoduché ovládání, málo aplikací

7
Prostředí Tizen v televizích od Samsungu: jednoduché ovládání, málo aplikací
  • Chytré televize od Samsungu disponují uživatelským prostředím Tizen
  • To vyniká přehledností, jednoduchým ovládáním i svižností
  • Nabídka aplikací je však stále poměrně chudá

Pokračujeme v představování operačních systémů, na které můžete narazit v dnešních chytrých televizích. Již jsme vás seznámili se systémem Linux ve vybraných modelech Sony, webOS od LG a samozřejmě Android TV. Dnes se blíže podíváme na operační systém Tizen, který se nachází v televizorech Samsung. Na úvod dodejme, že prostředí zkoušíme na aktuálním modelu Q8D (konkrétní označení jest QE65Q8DNATXXH).

Vstup do chytré části

Přístup k veškerým funkcím televize, a tedy nejen k dnes podstatné chytré části, vede totožnou cestou. Na dálkovém ovládání stisknete klávesu s domečkem. Přístup je samozřejmě umožněn i skrze samotnou televizi pro případy, že se vám vybijí baterie v ovladači, nebo jej jednoduše jen nebudete moci nalézt.

Prostředí Tizen

První výhodu prostředí Tizen poznáte hned ze začátku. Po vstupu do hlavní nabídky se vše podstatné odehrává zhruba ve spodní třetině obrazovky a z větší části tak máte na očích právě sledovaný obsah.

Samsung Q8D

Po stisku tlačítka s domečkem se dostanete primárně k aktuálnímu vysílání. Ve druhém, větším a výše umístěném řádku jsou doplňující informace k aktuálně vybrané položce. U klasického vysílání to je rychlý přístup k nabídce programů, nahrávání a podobně. Více vpravo je seznam často používaných aplikací, který si však můžete přeskládat. I v tomto případě máte k dispozici doplňující obsah ještě před eventuálním spuštěním aplikace.

Samsung Q8D

Nalevo od klasického vysílání se nachází další nezbytnosti. Kromě nastavení a hledání jde o přístup do obchodu s aplikacemi nebo funkci Ambient Mode, která umožňuje například zobrazit podobný odstín, který máte na okolní zdi. Podrobněji se funkci budeme věnovat v chystané recenzi.

Předností celého prostředí je přehlednost, svižnost a intuitivní ovládání. Ovládač je celý hliníkový, tenký a lehký. Skvěle padne do ruky a k dokonalosti mu chybí snad jen možnost pohybu kurzorem tak, jak byste hýbali rukou.

Samsung Q8D
Dálkový ovladač

Velmi příjemná je také celková svižnost prostředí, a to včetně plynulých a vcelku vkusných animací.

Může se stát, že se vám například prostředí nebude chtít, alespoň z nějaké části, ovládat skrze mačkání tlačítek. Moderní a dobře vybavené televizi tak nemůže chybět hlasové ovládání. Vyvoláte jej skrze vyhrazené tlačítko. Po zaznění signálu jednoduše řeknete to, co hledáte. Může jít o aplikaci, televizní kanál či cokoliv jiného. Pokud to máte v televizi, hledání to najde. Pakliže ne, je ihned nabídnuto vyhledávání na YouTube nebo skrze webový prohlížeč. Bohužel systém Tizen rozpoznává jen 10 světových jazyků a čeština mezi nimi nefiguruje. Hlasově tak můžete ovládat v angličtině, němčině, ruštině, korejštině či francouzštině. Ve výsledku to pro našince znamená citelné omezení. Konkurence si totiž většinou s češtinou poradí.

Samsung Q8D
Vyhledávat budete spíše klasicky, české hlasové vyhledávání není podporováno

Aplikace

Pasáž týkající se aplikací nemůžeme začít ničím jiným než internetovým prohlížečem. Ten se jeví poměrně schopně. Samozřejmostí je jednoduché nastavení či svižný chod. Prohlížení i náročnějších stránek je plynulé, což rozhodně potěší. V nastavení si můžete zvolit primární vyhledávač, avšak kromě Googlu je k dispozici pouze Bing. Příjemně potěšilo ovládání prohlížeče, kdy kurzor automaticky skáče na volby, které byste chtěli vybrat, ačkoliv na nich například ještě zcela přesně nejste.

Internetový prohlížeč

Standardně v televizi naleznete předinstalovanou slušnou řádku aplikací. Samozřejmostí je YouTube, mimochodem velmi kvalitně zpracovaný. Totéž lze říci i o Netflixu, Amazonu nebo Filmech Google Play. Dostalo se ale i například na HBO Go nebo filmotéku VOYO.

Samsung Q8D
Obchod s aplikacemi

Pokud budete chtít další aplikace, zavítáte do Samsung obchodu. Zde budete na první pohled zklamáni. Příliš tady toho není a chudá nabídka nejvíce vynikne v kontrastu s množstvím různých filtrů. Ty jsou samy o sobě šikovné a jednou, až bude aplikací více, se budou hodit. Z českých aplikací je zde přítomný zpravodajský portál iDNES, Evropa 2, Frekvence 1 a zmínit můžeme i slovenskou aplikaci TV SME. Pro poslech hudby je připraveno Spotify. Dostalo se i na pár jednoduchých her. Zaujmout může další variace hry 2048, karetní Solitaire, hned dva díly Flying Fish (obdoba Flappy Bird) či jednoduché závody aut. Zarytí hráči tak možná spíše ocení přítomnost aplikace Steam Link. Ta zprostředkuje spojení s vaším účtem a hry můžete hrát přímo na velké a kvalitní obrazovce prostřednictvím streamu z vašeho PC.

Chytré spojení

Mezi chytré funkce jistě spadá i možnost bezdrátového spojení s dalšími zařízeními, dnes typicky notebooků, tabletů či mobilních telefonů. S notebookem je vše nejjednodušší tak, že budete mít obě zařízení ve své domácí síti. U tabletů či telefonů má pro tyto účely Samsung dvě aplikace. Pro sdílení obrazovky telefonu na televizi má sloužit aplikace Smart View. Ta bohužel nefunguje, neboť televizi připojenou ke stejné Wi-Fi síti nevidí. Zkoušeli jsme ji na různých telefonech, ale vždy s totožným, tedy nulovým výsledkem. V případě aplikace SmartThings, která neslouží jen pro televize, máte možnost televizi skrze telefon ovládat či přenášet vysílání i na displej telefonu. Na telefonech Samsung fungovalo vše korektně. Na jiných značkách k propojení dojde, ale aplikace odmítá stáhnout potřebný ovladač k dané televizi.

Zhodnocení: příjemné, ale nedotažené

Samsung má stejně jako LG ve svých chytrých televizích vlastní operační systém. Při našem testování se v televizi nacházela nejnovější verze Tizenu s číslem 1106, která vyniká stabilním a svižným chodem. Nutno říci, že jde o absolutní základ pro to, aby měl systém nějakou budoucnost. V tomto ohledu má Samsung splněno. Nakročeno má tento systém rozhodně dobře. Nabídka je líbivá, rychle se v ní zorientujete a nebude vás nijak brzdit. O tom si může například Android TV prozatím nechat zdát.

Nevýhodu však spatřujeme v nepříliš velkém počtu aplikací, které by možnosti televize dokázaly v okamžiku rozšířit, stejně tak jako je tomu u Android TV či webOS od LG. Prvotní nadšení zmizí po několika dnech, což je zejména u dražších televizí velká škoda. Nepotěšila nás ani pokulhávající konektivita s telefonem/tabletem, kdy se k řádné funkčnosti buď vůbec nedostanete, nebo protrápíte.

Souhrnně řečeno na tom Tizen od Samsungu není špatně. Dobře a snadno se ovládá a méně náročné uživatele jistě uspokojí. Pokud však chcete současné maximum, sáhněte po konkurenční televizi LG s webOS, které toho přeci jen umí více. Máte-li pevné nervy, můžete experimentovat s Android TV. Ta sice má také nemalé mušky, ale odmění vás užitečnými aplikacemi.

Diskuze ke článku
Bohumil Filip
Rozhraní Tizen mám v TV už asi rok a spokojený nejsem. Protože mám českou verzi, tak ovladač nepodporuje hlasové ovládání. Jinak řečeno když nepodporujeme češtinu, tak na co by jsme vám dávali možnost ovládat hlasem. Ovladač je sám tak minimalisticky navržen že má minimum tlačítek a ovládání televize je tak silně nepohodlné. Chcete přepnout na kanál 26? Tak to budete potřebovat zhruba 15 stisků aby jste zvolili číslo, nebo můžete posouvat programy po jednom nahoru/dolů.
Dále se mi stává že systém občas zamrzá pokud chci přistoupit k domácímu NAS serveru. Pomůže jen vytažení TV z elektriky a dát jí tak restart. Při takovém restartu se může stát že se zase nepřipojí vůbec k síti, takže další restart a chvíli vám bude vše fungovat.
Za mne je tedy takovýhle nedotažený systém spíše nepohodlná nouzovka s tragickým ovladačem.
Vladimir Pesak
Vladimir Pesak
Koupil jsem si Samsung a velké zklamání při hlasovém vyhledávání. TV koupená v ČR nepodporuje češtinu. Vyjádření firmy Samsung? Čemu se divíte. Vždyť tam máte angličtinu nebo korejštinu. Super! Jen připomínám, že češtinu podporuje většina TV jiných značek.
Miloslav Schütz
Pěkná blbost, když tu televizi u nás prodávají, tak by ji měli prodávat i s nainstalovanou hlasovou češtinou přece se na starý kolena nebudu učit anglicky nebo korejsky, já když někomu prodám vařič, tak komplet i s elektrickou šňůrou a ne bez ní .........
Anton
Kupil som tv samsung Qled 49" 60R... Obraz prekrasny teda pri digi signali. Tiez mi vadi hlasove ovladanie ktore nepodporuje cz ani sk.Mne sa dialkovy ovladac paci minimum tlacitok mi vyhovuje a lahko sa doklikam kde potrebujem.Mne sa skor nepaci e manual ktory je prilis jednoduchy neprehladny. Napriklad nikde nieje ukazane ako nastavit datum. Inak som spokojny nadmieru s ostatnymi funkciami.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze