Samsung QN90B
test

Samsung QN90B

Dostupná QLED kvalita

Na český trh se dostaly nejnovější televize Samsung, přičemž do naší redakce zavítala novinka v podobě modelu QN90B, tentokrát v méně obvyklé úhlopříčce 50 palců. Hlavní síla spočívá v panelu Neo QLED, který využívá podsvícení Mini LED. Povedl se rovněž vzhled a hráče potěší například nasazení HDMI 2.1.

Samsung QN90B je součástí řady Neo QLED, která je dalším vývojovým stupněm starší technologie QLED. Primárním krokem vpřed je využití modernějšího podsvícení Mini LED. Současně se model spadající do poctivé střední třídy v 50palcové variantě na českém trhu prodává za 33 tisíc Kč. Samsung tak namíchal koktejl funkcí, které se snaží vyhovět široké škále potencionálních zákazníků. Zajímavost se pak skrývá třeba v dálkovém ovládání, ale o tom až později.

Technické parametry Samsung QN90B

Rozměry (se stojanem) 111,4 × 64,4 (70,9) × 2,7 (22,3) cm
Hmotnost (se stojanem) 14 kg (18,6 kg)
Úhlopříčka 50 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 40 W (2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 33 000 Kč

Konstrukční zpracování: tenký konzervativec

Samsung se v řadě QN90B snaží vyhovět spíše konzervativněji smýšlejícím uživatelům, kteří hledají novou televizi, jež lze pohodlně umístit v zásadě kamkoliv tak, že nepůsobí jako rušivý prvek. Námi testovaný model není nijak velký, což se pozitivně projevuje na vybalení a sestavení. Televize je vyvedena v tmavě šedém provedení, má relativně tenké rámečky a žádné rušivé prvky, i logo decentní.

Zadní strana je z tmavého plastu a takřka z jednoho kusu. Větší prolis je na levé straně, kde se nachází sestava všech konektorů. Přívodní kabel do elektrické sítě je na opačné straně, přičemž jej lze vést tak, aby nijak nepřekážel.

Zamlouvá se nám především velmi dobře vymyšlený podstavec. Je poměrně úzký, takže jej dostanete i do užších prostor. Současně je kovový a opravdu robustní. Jakmile do něj televizi usadíte, takřka se ani nehne. V tomto patří televize Samsung k těm nejlepším.

Líbilo se nám
  • konzervativní vzhled
  • stabilní podstavec

Konektivita: moderní HDMI

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung QN90B
Konektorová nabídka

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.1. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: baterie jsou minulostí

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály.

Samsung QN90B
Na dálkovém ovladači je přímá vstup k Netflixu, Disney+ i webovému prohlížeči

Stejně jako loni do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: solidní Neo QLED panel

Díváme se na 50palcovou variantu, což znamená 127cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Neo Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Upscale funguje například i z DVD kvality, ačkoliv samozřejmě nejlépe funguje u HD či Full HD obsahu. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti. Ačkoliv televizor podporuje HDR10 a HDR10+, postrádá podporu Dolby Vision.

Samsung QN90B

Technologie Mini LED zajišťuje velmi dobré podsvícení a obraz vypadá přirozeně za všech světelných podmínek. Televize ani netrpí silnými odlesky, což se opět pozitivně podepisuje na kvalitním zobrazení barev a celkovém kontrastu. Navzdory tomu, že nejde o OLED panel, je podání černé velmi podařené. Naopak se výrobce neubránil tomu, že kolem světlých objektů je občas okem viditelná „mlha“, který se zvýrazní, je-li objekt v pohybu.

Pozorovací úhly zůstávají velmi dobré, což je u displejů typu ASD (obdoba IPS) standardní, jediná výtka tak směřuje k velmi světlým objektům zmíněným výše. Těch si možná ještě více všimnete právě při sledování z ostrých úhlů.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • Neo QLED panel
  • Podsvícení Mini LED
Nelíbilo se nám
  • „mlha“ kolem světlých objektů

Zvuk: příjemně překvapí

Televize má reproduktory v sestavení 2.2 o celkovém výkonu 40 W. S ohledem na spíše menší velikost TV jde o rozumný standard. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • slušný zvuk
Nelíbilo se nám
  • někdy kontraproduktivní automatické zvyšování hlasitosti

Prostředí: moderní Tizen

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Samsung QN90B

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: nenechá vás nudit se

Prostředí chytrých funkcí systému Tizen je rozprostřené po celé ploše obrazovky, což sice možná přispívá k přehlednosti, ale na druhou stranu nenápadný řádek ve spodní části dovoluje něco najít a současně mít spuštěnou jakoukoliv aplikaci. U Samsungu to bohužel nejde. Lehce otravná je také řádka předinstalovaných aplikací, o kterých si Samsung, kdo ví proč, myslí, že je budete nutně potřebovat. Na druhou stranu je k dispozici dost aplikací a zpravidla vám nic nebude scházet. Pro sledování televizního vysílání můžeme doporučit například Sledování TV, aplikace funguje bezchybně.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neboť nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze konstatovat, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí zajímavější hry

Zhodnocení: určená pro masy

Řada Samsung QN90B má potenciál dosáhnout úspěchu. Náznakem budiž i fakt, že vybírat můžete z rozměrů od 43 do 85 palců. Jinými slovy si vybere zcela každý. Námi testovaná 50palcová varianta není nijak drahá, cena na českém trhu jen lehce přesahuje hranici 30 tisíc korun. Zákazník získá osvědčenou kvalitu od Samsungu, která se projevuje na obrazu, zvuku i chytrém prostředí. Rozhodnout může i ovladač, který je malý, lehký, přitom ale nabízí vše, co byste mohli potřebovat. Na druhou stranu například u obrazu můžete najít konkurenci, typicky Philips, který nabídne i OLED panel, jenž někomu přeci jen učaruje více. Pakliže vám však vyhovuje Tizen a například i používáte telefony Samsung, bude řada QN90B vhodnou volbou.

Samsung QN90B

Foto: Samsung

Klady
  • konzervativní vzhled
  • povedený stojan
  • podsvícení Mini LED
  • skvělý dálkový ovladač
  • čtveřice HDMI 2.1
  • přehledné prostředí
Zápory
  • pouze USB 2.0
  • chytré prostředí vždy přes celou obrazovku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze