Sennheiser Ambeo Plus a Ambeo Sub
test

Sennheiser Ambeo Plus a Ambeo Sub

To se povedlo

Nelíbí se vám domácí kina a přemýšlíte o alternativě? Pokud se vám líbí soundbary, ale máte vysoké nároky, možná by vás mohl zaujmout soundbar Ambeo Plus od Sennheiseru. Zprostředkuje opravdu skvělý zvuk, ve spojení se subwooferem Ambeo Sub pak jde možná o to nejlepší „kombo“ dneška. Nebo se pleteme?

Pokud si libujete v kvalitním zvuku, přesto vás neláká klasické domácí kino, možná budete přemýšlet například o soundbaru. Ovšem je soundbar a soundbar. Ty základní pořídíte už za pár tisíc, zde ovšem už dopředu víte, že žádné zvukové orgie nezprostředkuje. Pokud máte rozpočet vyšší a přemýšlíte o opravdové náhradě domácího kina bez kompromisů, možná by vás mohl zaujmout soundbar Sennheiser Ambeo Plus.

No a aby byl zážitek dokonalý, určitě to chce i pořádný basový reproduktor, proto se rovnou podíváme i na bezdrátový subwoofer Ambeo Sub. Výrobce slibuje ultimátní zážitek, ze zkušenosti vím, že propagační materiály toho snesou hodně, důležitá je praxe...

Technické parametry Sennheiser Ambeo Plus

Rozměry 105,1 × 7,7 × 12,1 cm
Hmotnost 6,3 kg
Frekvenční rozsah 38 Hz až 20 kHz
Zesilovač 9× třídy D
Reproduktory basové: 2× 4", širokopásmové: 7× 2"
Sestava (virtuální) 7.1.4
Celkový výkon 400 W
Mikrofony (pro kalibraci zvuku)
Kompatibilita Dolby Atmos, MPEG-H, Sony 360 Reality Audio a DTS:X
Upmix ano (převod stereofonního zvuku do prostorového)
Bezdrátová komunikace Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0 BLE
Bluetooth kodeky BT SOC: AAC, SBCBT Sub: LC3
Bluetooth profily A2DP, AVRCP, GATT
Konektivita 1× HDMI 2.1 (eARC), 2× HDMI 2.0a, 1× S/PDIF, RCA L/R, 1× RCA mono, 1× USB (5V/1A), 1× LAN (RJ45)
Podporované služby AirPlay 2, Spotify Connect a Tidal Connect
Doprovodná aplikace Smart Control
Ambeo Sub připojení až čtyř jednotek (k dispozici samostatně)
Cena 38 000 Kč

Technické parametry Sennheiser Ambeo Sub

Rozměry 27,4 × 36,9 × 27,4 cm
Hmotnost 8,2 kg
Woofer 8" patentovaný woofer
Zesilovač digitální třídy D, výkon 350 W
Bezdrátová komunikace Bluetooth 5.2
Spojení s Ambeo Plus bezdrátově
Cena 18 000 Kč

Obsah základního balení Ambeo Plus


  • soundbar Ambeo Plus
  • dálkový ovladač včetně lithiové baterie CR2032
  • prémiový vysokorychlostní kabel HDMI 2.1
  • přívodní kabel
  • základní dokumentace

Obsah základního balení Ambeo Sub


  • Subwoofer Ambeo Sub
  • napájecí kabel
  • základní dokumentace

Konstrukční zpracování: pohledné kousky

Začneme soundbarem Ambeo Plus. Jde o pohledný zaoblený kousek s rozměry 105,1 × 7,7 × 12,1 cm a hmotností 6,3 kg. Osobně bych si tipnul i o trochu více, ale nejde o nic zásadního, soundbar bude mít ve vašem obývacím pokoji většinou vždy stejné místo, pod televizorem či projektorem. Soundbar zakoupíte pouze v černé barvě, ovšem ta mu velice sluší. Přední strana a boky jsou kryté poloprůhlednou látkou, nachází se pod ní reproduktory. Ale nejen ty, na spodní liště je osvětlené logo 3D audio profilu Ambeo, které svítí vždy, když je profil aktivní, jeho svit lze v nastavení aplikace přizpůsobit.

Sennheiser Ambeo Plus

Vrchní část je z kvalitního matného plastu, přičemž boky jsou perforované, střední panel je domovem pro ovládací prvky. Žádná běžná tlačítka nehledejte, jde o kapacitní senzory, jejichž existenci naznačují jen bílé piktogramy.

Sennheiser Ambeo Plus

Přímo ze soundbaru můžete ovládat hlasitost, což doprovází postupné rozsvěcování/pohasínání LED pruhu na vrchní straně panelu. Lze také utlumit mikrofony, aktivovat párování skrze Bluetooth, změnit vstup, případně vyvolat hlasitého asistenta/utlumit zvuk. Je zde i logo společnosti Sennheiser a v pravém dolním rohu také LED panel, který se aktivuje v případě aktivního kodeku Dolby Atmos, MPEG-H a DTS:X. Soundbar působí velice dospěle, přesto mnohem více umírněně než Ambeo Max, který se představil již v roce 2019, lépe se tak hodí do různých interiérů.

Ambeo Plus se hodí prakticky do jakéhokoli interiéru.

Zadní strana je domovem hned několika konektorů: HDMI 2.1 (eARC), který slouží pro spojení s televizorem/projektorem, 2× HDMI 2.0a, 1× S/PDIF, RCA L/R, 1× RCA mono, 1× USB (5V/1A) a 1× LAN (RJ45), tedy klasický ethernet. Je velká škoda, že zbylé dvě HDMI nejsou rovněž certifikace 2.1, zde je asi nejvíce cítit snaha výrobce uspořit a odlišit model Ambeo Max.

Pokud se vám soundbar nevejde pod televizor, případně máte (jako já) projektor, můžete jej umístit i na zeď, nástěnný držák pořídíte samostatně za cca 900 Kč. S přihlédnutím na pořizovací cenu soundbaru jde o drobné.

Sennheiser Ambeo Sub

Pokud máte větší místnost a chcete pořádné basy, určitě vaši pozornost upoutá subwoofer. Sennheiser vám nenutí svůj, lze použít i subwoofer třetí strany, ten originální však lépe ladí s designem soundbaru. Jde o kostku s rozměry 27,4 × 36,9 × 27,4 cm a hmotností přes 8 kg. Se subwooferem se páruje bezdrátově. Design je velmi jednoduchý, na těle naleznete tlačítko pro párování a LED, která signalizuje stav párování, případně pohotovostní režim. Jeho vrchní část je pokrytá látkou, boky jsou z tvrzeného plastu, stejně jako v případě soudnbaru. Dohromady tvoří ideální dvojku.

Líbilo se nám
  • kvalitní plasty
  • menší než Ambeo Max
  • rozumná hmotnost
  • možnost instalace na stěnu
  • látka po obvodu
  • skryté LED panely
  • elegantní Ambeo Sub

Aplikace a funkce: na co si jen vzpomenete

Soundbar nemá vlastní prostředí, které by vám pomohlo s nastavením skrze televizi, proto je nutné stáhnout aplikaci Smart Control. Na vás je propojit soundbar s televizí HDMI kabelem a následně stáhnout aplikaci, která soundbar vyhledá a zpřístupní další možnosti nastavení.

Sennheiser Ambeo Plus

Začneme nastavením subwooferu, tedy pokud jste si jej pořídili. Ten stačí zapojit do sítě, stisknout tlačítko a v aplikaci vybrat Settings – Audio – Subwoofer. Během chvíle jej soundbar vyhledá a máte hotovo. Přesně proto máme produkty značky Sennheiser rádi, prostě to funguje.

Na úvodní obrazovce aplikace Smart Control vidíte hned několik možností, my začneme u možnosti System Calibration. Jde o alfu a omegu celého řešení, kdy si soundbar vytvoří virtuální obraz vaší místnosti a na základě toho přizpůsobí zvukový projev. Celý proces zabere asi 5 minut, během toho soundbar vydává různě hlasité zvuky, některé opravdu nepříjemné. Ideální je zahájit kalibraci zvuku přes den (určitě ne v noci) a odejít do jiné místnosti. Proces kalibrace je zcela automatický a pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, je jeho provedení naprosto nezbytné.

Kalibraci zvuku udělejte co nejdříve, ideálně okamžitě.

Přímo z aplikace lze rovněž vypnout/zapnout zvukový režim Ambeo, změnit vstup či nastavit vhodný režim (Adaptive, Music, Movie, News, Neutral, Sports). Jde o režimy, které jsou speciálně přizpůsobené pro potřeby daného obsahu. Nastavit můžete i noční režim, ve kterém se sníží úroveň basů.

V podrobnějším nastavení aplikace Smart Control můžete upravit nastavení sítě (změna Wi-Fi, zjištění stavu připojení k Bluetooth a ethernetu), můžete si zkontrolovat aktivní kodeky v reálném čase (Dolby, DTS, MPEG-H), které lze v reálném čase také upravovat (u Dolby Atmos například Loudness management, Dynamic Range Control, Dolby Virtualizer), můžete upravovat nastavení vstupů, stejně tak svítivost LED prvků (Ambeo, kodek, lišta). To znamená, že pokud vás ruší kontrolka zvukového profilu Ambeo, můžete ji zcela vypnout, naopak si můžete nechat aktivní kontrolku kodeku, který se aktuálně přehrává (tedy již zmíněné kodeky Dolby Atmos, MPEG-H, Sony 360 Reality Audio a DTS:X). Všechny tyto kontrolky lze upravovat nezávisle na sobě.

Skrze aplikaci lze samozřejmě upgradovat firmware, změnit jazyk (čeština však bohužel chybí), změnit jméno soundbaru nebo jej restartovat/resetovat do továrního nastavení. Aplikace je přehledná, nebýt chybějící češtiny jsme spokojeni na 100 %.

Ambeo Plus je doslova nabitý různými službami a technologiemi. Zmínit musíme podporu AirPlay 2.0, Google Chromecast, využít můžete i Spotify Connect a Tidal Connect. To znamená, že jeden soundbar dokáže přijmout zvuk z prakticky libovolného zařízení, je tedy jedno zda využíváte Android nebo iOS. Zvuk pochopitelně můžete sdílet i skrze Bluetooth.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • snadné nastavení
  • jednoduché párování
  • automatický proces kalibrace zvuku
  • vše důležité na úvodní obrazovce aplikace
Nelíbilo se nám
  • aplikace není v češtině

Ovladač: šlo by to i lépe, prosím?

Ovladač se stane vaší prodlouženou rukou a je jasné, že vzhledem k ceně jsme očekávali prémiový zážitek. Bohužel se úplně tak nestalo a zůstal za naším očekáváním. Design je možná až příliš surový. Dobře, to by se ještě dalo odpustit, ovšem postrádáme i podsvícená tlačítka. Tlačítka jsou poměrně malá, popisky velmi titěrné. Nepřidává tomu ani fakt, že ovladač se nepáruje pomocí Bluetooth, ale soundbar ovládáte infračerveným portem. Chybí i tlačítko pro okamžité ztlumení zvuku. Je zde sice multifunkční tlačítko „o“, to však funguje i pro aktivaci hlasového ovládání, plně tak nezastupuje tlačítko „Mute“.

Sennheiser Ambeo Plus

Skrze ovladač můžete aktivovat/deaktivovat režim Ambeo, zapnout Noční režim (snížení basů) nebo režim Voice (zvýraznění hlasu). Díle můžete přepínat vstupy, měnit hlasitost a aktivovat jeden z přednastavených profilů (Movie, Music, News, Sports, Neutral, Adaptive). O napájení ovladače se stará knoflíková baterie typu CR2032, která je umístěná pod krytkou se zámkem. Pro jeho odjištění poslouží například mince. Ovladač pochválíme alespoň za jeho povrchovou úpravu, která je matná a pogumovaná, do ruky tedy padne perfektně. Přesto bychom si přáli ovladač, který bude lépe korespondovat s cenou soundbaru.

Líbilo se nám
  • povrchová úprava
  • dobře padne do ruky
  • zajištěný slot na baterie
Nelíbilo se nám
  • bez Bluetooth
  • tlačítka jsou malá
  • není podsvícený
  • designově spíše průměrný

Zvuk: popírá fyzikální zákony

Ambeo Soundbar Plus je osazen hned 7 širokopásmovými reproduktory, které doplňují duálními 4palcové subwoofery. Soundbar tedy dokáže fungovat i bez dedikovaného subwooferu, ovšem ten se zase hodí do větších místností. S jedním soundbarem lze spojit až 4 subwoofery. Sennheiser ve svých materiálech uvádí, že si díky soundbaru lze vytvořit virtuální sestavu 7.1.4 s celkovým výkonem až 400 W. To jsou úctyhodné hodnoty, zvláště s přihlédnutím na velikost celého řešení.

Výsledku Sennheiser dosáhl díky 3D zvukovému profilu Ambeo, na kterém spolupracoval s německou výzkumnou organizací Fraunhofer IIS Institute. Ve spojení s kalibrací zvuku, která se detailně přizpůsobí vašemu prostoru na základě akustických podmínek, je výsledkem opravdu pohlcující zážitek, který se téměř 100% vyrovná špičkovému domácímu kinu. I pokud nemáte k dispozici Dolby Atmos, Sennheiser garantuje převod klasického sterea na 3D, a to právě díky profilu Ambeo a technologii Upmix.

Ona kalibrace prostoru je opravdu nezbytná proto, abyste docílili komplexního zážitku. Výrobce navíc doporučuje provést automatickou kalibraci vždy, když se změní podmínky v místnosti, například už jen zatažení závěsů či zavření/otevření dveří do jiné místnosti je ideální situací pro to provést automatickou kalibraci.

Vlastní basová složka soundbaru není vůbec špatná, ovšem jakmile jsme měli možnost propojit soundbar se subwooferem, kvalita šla pocitově ještě výš, a to i přestože jsme soundbar testovali v poměrně malém obývacím pokoji o velikosti zhruba 25 metrů čtverečních. Jde však o půdní vestavbu s vysokými stropy a i zde bychom pořízení separátního subwooferu doporučovali, stejně jako ve větších místnostech.

Možná se ptáte, zda i tak Sennheiser nabízí zadní satelity pro podporu prostorového zvuku. Odpověď je jednoduchá, nenabízí, právě proto, že zcela spoléhá na 3D zvukový profil Ambeo. Osobně jsem byl téměř šokován tím, jak si výrobce poradil s optimalizací, protože zvuk vás při reprodukci hudby či zvuku z filmu opravdu obklopuje.

Líbilo se nám
  • špičkový zvuk a výkon
  • 3D profil Ambeo
  • náhrada klasického domácího kina
  • obejdete se i bez subwooferu
  • technologie Upmix

Zhodnocení: luxusní koupě

Sennheiser Ambeo Plus a Ambeo Sub je velmi specifické „kombo“, které zaujme opravdu extrémně náročné jedince, jež chtějí špičkový zvuk, ale jejich prostor není ideální pro klasické domácí kino. Samotný soundbar vyjde na zhruba 38 tisíc korun, na dalších 18 tisíc Kč přijde investice do subwooferu. Ten pořizovat nemusíte, ovšem čím větší prostor, tím více se bude separátní subwoofer hodit, stejně tak se jeho nákup vyplatí u specifických prostor.

Sennheiser Ambeo Plus

Osobně nemohu Sennheiser Ambeo Plus s ničím srovnat, doposud jsem takový zážitek se soundbarem neměl. Soundbar byl vždy spíše jen chudým příbuzným klasického domácího kina, ovšem Sennheiser s modelem Ambeo Plus dokázal, že i v malém těle se může ukrývat něco fascinujícího. Pokud nemáte hluboko do kapsy, nákup můžeme směle doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový 3D zvuk
  • skvělý výkon
  • povedená aplikace Smart Control
  • automatická kalibrace zvuku
  • podpora Dolby Atmos, MPEG-H, Sony 360 Reality Audio a DTS:X
  • obejde se i bez subwooferu
Zápory
  • 2 ze 3 HDMI certifikace 2.0a
  • ovladač není příliš povedený
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze