Sony Bravia 8 (55")
test

Sony Bravia 8 (55")

Srší elegancí a má parádní obraz

Pokud máte slabost pro značku Sony a uvažujete o nákupu nového televizoru, rozhodně byste si neměli nechat ujít novou řadu Sony Bravia 8. Oproti původnímu značení televizorů Bravia má nejen kratší název, ale také nabízí celou řadu praktických novinek. Čím nás horká novinka zaujala?

Na fzone.cz jsme měli možnost otestovat nejmenší (55") model novinky Sony Bravia 8 s OLED displejem, který je nástupcem modelu A80L. Novinka se chlubí špičkovým OLED panelem, moderní aplikací pro chytré telefony, ovladačem bez tužkových baterií a dalšími přednostmi. Jak se osvědčila v redakčním testu?

Technické parametry Sony Bravia 8 (55")

Rozměry bez stojanu 122,3 × 70,6 × 3,7 cm
Rozměry se stojanem 122,3 × 73,2 × 24,98 cm
Hmotnost bez stojanu 17,1 kg
Hmotnost se stojanem 18 kg
Hmotnost celého balení 24 kg
Úhlopříčka displeje 55" (139 centimetrů)
Typ panelu OLED
Obrazový procesor Procesor XR
72 kWh / 1 000 hodin
Rozlišení a obnovovací frekvence displeje 3 840 × 2 160 pixelů, 120 Hz
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W
Operační systém Platforma Android TV (Google TV)
Interní paměť 32 GB
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Ano
Obchod s aplikacemi Ano
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový, 2× satelitní
Příjem signálů DVB-T2/S/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.3
HDMI 4× boční (2× HDMI 2.1)
Standard HDMI eARC/ALLM, VRR, 4K120, SBTM
Chromecast integrovaný
LAN port 1× boční
USB 2× boční
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: tenká jako nikdy předtím?

Po vybalení testovaného 55" provedení Bravie 8 jsem v první řadě obdivoval, jak je novinka tenká. Pouhých 3,7 centimetru je špičková hodnota, díky které bude televizor vypadat skvěle prakticky kdekoliv, ať už jej zavěsíte na stěnu, ke které bude těsně přiléhat, nebo jej necháte na nožičkách. I kdybyste televizor umístili do prostoru (tj. ne před zeď, jak je to běžné), bude vypadat velmi stylově, zejména díky elegantnímu provedení zadní strany, kde nebudou ošklivě koukat různé konektory, jež jsou schované po stranách. Design čtverců zadního krytu i použitý materiál (Sony využívá tzv. Sorplas z recyklovaných materiálů, který si samo vyvinulo) působí nadčasově a skutečně je to jeden z mála televizorů, který bych se nebál mít v prostoru.

Jak je patrné z přiložených fotografií, v mém případě novinka skončila z praktických a bezpečnostních důvodů před starším televizorem Sony KE-65XH9096 s úhlopříčkou 65", kde 55" logicky tolik nevynikne. Přesto si dovolím tvrdit, že 55" provedení bude pro většinu domácností dostačující, ať už z hlediska prostorových nebo diváckých nároků. Zajímavý je pak pohled na televizory zboku. Fotografie umožní získat povědomí o tom, jak tenká novinka je. Zmíněná 65" televize Sony má tloušťku 7 centimetrů.

Kromě tenkosti novinky oceňuji i možnosti spojené s umístěním stojanu. Ten lze totiž i u 55" varianty umístit v tzv. úzké poloze, což bylo dříve u mnoha modelů možné např. až u většího provedení. Kromě úzkého umístění lze nožičky rovněž umístit po stranách v provedení připraveném na uložení soundbaru před televizor (můj případ) či s méně prostorem mezi spodní hranou televizoru a nožičkami. Výškové nastavení nožiček je přitom poplatné i pro úzké umístění, takže lze říct, že nožičky je možné umístit celkem ve čtyřech různých polohách. Na závěr zmíním, že novinku tradičně zdobí decentní logo výrobce (v levém spodním rohu) a LED indikátor viditelný při ovládání televizoru lze v nastavení deaktivovat.

Líbilo se nám
  • elegantní design do každé domácnosti
  • velmi nízká tloušťka
  • vypadá pěkně i v prostoru
  • nožičky lze i u nejmenšího provedení umístit doprostřed
  • celkem čtyři různé polohy nastavení nožiček

Konektivita: moderní Wi-Fi i dvojice HDMI 2.1

I u tohoto modelu najdeme konektorovou výbavu na boku, kde výrobce vsadil celkem čtyři HDMI, z nichž dvě jsou typu HDMI 2.1 s podporou 4K při 120 Hz a zbývající dvě HDMI 2.0 (u třetího HDMI konektoru je k dispozici rovněž eARC). Najdeme zde rovněž USB-A typu 3.0, výstup pro optiku, ethernetový port a konektory pro připojení k anténě.

Kromě solidní konektorové výbavy potěší také možnosti bezdrátového propojení, kdy novinka (díky novému čipsetu) zaujme například podporou Wi-Fi 6 či Bluetooth 5.3, což u televizorů není tak běžné.

Přímo v televizi je zabudovaný Chromecast, k dispozici je rovněž Apple AirPlay či možnost televizor integrovat do platformy Apple HomeKit.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá bezdrátová konektivita
  • čtyři HDMI (z toho dvě HDMI 2.1)

Dálkový ovladač: kam se poděly baterie?

V balení televizoru se nachází rovněž velmi moderní dálkové ovládání, které zaujme použitím recyklovaných materiálů, ale také absencí klasických tužkových baterií. Po sundání krytu zde tak již nenajdeme slot pro dvě AAA baterie, namísto toho je nutné ovladač jednou za čas nabít skrze USB-C konektor na spodní straně.

Dálkový ovladač má základní tlačítka, je příjemně kompaktní a obsahuje také tlačítka pro rychlý přístup k aplikacím Netflix, YouTube, Prime Video, Disney+, Crunchyroll a Sony Pictures Core (dříve Bravia Core). Baterie integrovaná v ovladači má dle štítku na zadní straně (po sundání krytu) kapacitu 500 mAh.

Další formou ovládání pak může být kamerka Bravia Cam, kterou lze k televizoru dokoupit a připojit ji k horní straně. Pomocí ní lze pak televizor ovládat, uskutečňovat videohovory nebo ji nechat upozornit na situace, kdy jsou děti příliš blízko obrazovce.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby
  • možnost ovládat televizor gesty skrze dokoupitelnou kamerku

Obraz: parádní podívaná za všech okolností

Sony Bravia 8 spoléhá na OLED panel, který přináší hned několik zásadních vlastností. Kromě líbivého (sytějšího) barevného podání se lze těšit na špičkový kontrast, který oceníte především při sledování obsahu potmě. Černá je skutečně černá a vzhledem k tomu, že se umí každý jednotlivý pixel regulovat, vás nebude obtěžovat ani duchové kolem bílých titulků na černém pozadí apod. Sony dokonce vylepšuje kontrast skrze tzv. XR Contrast Booster, kdy sbírá data ze snímače teploty a podle toho upravuje jas, aby bylo dosaženo ještě jasnějšího obrazu se sytě černou.

Sony Bravia 8 (55\")

Pochopitelně výrobce nasadil i další proprietární technologie, které se starají například o to, aby i akční/rychlé scény byly krásně ostré (nebyly rozmazané) a viditelnost obsahu byla co nejlepší i během sledování během dne, i když nemáte televizor umístěný na ideálním místě. V mém případě se televizor nacházel vedle francouzského okna a mohu potvrdit, že si velmi dobře poradil s odlesky, za což vděčí především vysokému jasu (a to i u SDR obsahu). Velmi povedený je rovněž upscaling obsahu v nižším rozlišení na 4K, který fungoval velmi dobře a přirozeně.

Samozřejmostí je rovněž podpora Dolby Vision či HDR10+, novinkou je možnost hrát v Dolby Vision a zároveň si užívat 120Hz obnovovací frekvenci.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoká svítivost
  • špičkový OLED panel
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS v Dolby Vision
  • dobře fungující upscaling

Zvuk: budete spokojeni

Novinka disponuje celkem pěti reproduktory s kombinovaným výkonem 50 W a podporou technologie Accoustic Surface Audio+, kdy zvuk vychází přímo z míst na obrazovce, kde dochází k akci. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio je i tentokrát nadprůměrné a dovolím si tvrdit, že středně náročný uživatel si užije sledování i bez doprovodu domácího kina či soundbaru. Z podporovaných formátů neschází DTS Digital Surround, DTS Express, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS:X, Dolby Atmos či Dolby Audio.

Líbilo se nám
  • vysoká kvalita zvuku

Uživatelské prostředí: Google TV a povedená aplikace

O hladký chod televizoru se stará osvědčený operační systém Google TV, který je na trhu již několik let, snadno se ovládá a umožňuje si stáhnout do televizoru široké množství aplikací. Chvályhodná je rovněž vysoká svižnost systému i fakt, že na systém Google nezapomíná a jednou za čas vydá bezpečnostní aktualizace.

V oblasti dalších funkcí Sony myslelo na podporu hráčů, kteří ocení třeba herní dashboard, kde si lze nastavit některé funkce. Nechybí podpora ALLM, což je v tomto případě exkluzivní funkce pro herní konzoli PlayStation 5.

Na závěr zmíním mobilní aplikaci Bravia Connect dostupnou pro iOS i Android, která slouží jako dálkové ovládání televizoru, ale také přináší možnosti pokročilejšího nastavení, získávání různých typů apod. Tato aplikace funguje svižně, je pěkně zpracovaná a celkově jsem k ní neměl žádné výtky.

Líbilo se nám
  • nová mobilní aplikace
  • intuitivní prostředí
  • možnost doinstalovat aplikace

Sony Pictures Core (Bravia Core): filmová galerie k vašim službám

Příjemným benefitem je filmová galerie Sony Pictures Core, tedy streamovací služba Sony, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí v podstatě nic vytknout. Tedy snad jen to, že nyní Sony již k nákupu televizoru automaticky neposkytuje kredity zdarma.

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity, je k dispozici také katalog starších, avšak kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě
Nelíbilo se nám
  • nyní již bez kreditů zdarma pro nákup obsahu v Sony Pictures Core

Zhodnocení

Televizor Sony Bravia 8 mohu vřele doporučit. Nejen, že vypadá úchvatně po designové stránce, ale nabídne také vysoce kvalitní podívanou díky OLED panelu s úctyhodným jasem, osvědčenému systému i kvalitnímu audiu. Vítanou novinkou je rovněž praktická mobilní aplikace a hezky zpracované dálkové ovládání, které budete jednou za čas nabíjet stejně snadno jako váš smartphone (tedy přes moderní USB-C).

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • líbivý design
  • kvalitní OLED panel s vysokým jasem
  • nožičky lze umístit i doprostřed, celkem 4 polohy
  • povedená mobilní aplikace
Zápory
  • bez kreditů pro Sony Pictures Core
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze