Sony Bravia KD-55XF9005
test

Sony Bravia KD-55XF9005

Japonská elegance za rozumné peníze
5

Na redakční test nám dorazila další chytrá televize z dílen japonského Sony. Tentokrát jde o zástupkyni řady XF90, která již může uspokojit i náročnější uživatele, především na kvalitu obrazu. Cena je nadále ještě v rozumných mezích a systémem je jak jinak než Android TV.

Když se řekne chytrá televize, většině se dnes vybaví Samsung, LG a samozřejmě také Sony. Japonský výrobce spoléhá ve větší míře na systém Android TV, avšak v jeho aktuálním portfóliu můžete nalézt také modely se systémem Linux. V dnešním testu se blíže podíváme na model KD55XF9005BAEP, který – jak název napovídá – disponuje 55palcovou úhlopříčkou. Svou cenou lehce nad hranicí 40 tisíc korun se řadí do střední třídy, která dokáže zaujmout funkcemi a současně je dosažitelná pro široké spektrum zákazníků.

Technické parametry Sony KD-55XF9005

Rozměry bez stojanu 122,8 × 70,6 × 6,9 cm
Rozměry se stojanem 122,8 × 77,1 × 26,8 cm
Hmotnost bez stojanu 18,2 kg
Hmotnost se stojanem 19,1 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138,8 cm)
Typ displeje LCD s LED podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision, HLG)
Výkon reproduktorů 20 W
Operační systém Android TV 7.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth ano, verze 4.2
HDMI
Ethernet
USB 3.0
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 45 000 Kč

Konstrukční zpracování: neobvyklý stojan

Sony má v nabídce opravdu pestrou nabídku různých modelů, avšak designový směr se snaží sjednocovat napříč portfoliem. Současně také platí, že na dnešních televizích lze v rámci vzhledu jen obtížně něco vymýšlet. Rámeček je tentokrát elegantně tenký a provedením matně hliníkový. Při delším sledování dění na televizi navíc rámeček zcela přestanete vnímat.

Do rámečku se přesto dokázalo vměstnat logo výrobce, které je tradičně přesně uprostřed a pod ním sdílí ještě tenký LED proužek, který bílé svití a při používání dálkového ovladače problikává, čímž získáváte cennou zpětnou vazbu. Pro někoho by však, zejména večer, mohl být proužek rušivým elementem, a proto jej lze v nastavení vypnout.

Rámeček je elegantně tenký a provedením matně hliníkový.

Pro potřeby testu nám dorazil model s 55palcovou úhlopříčkou (v nabídce této modelové řady však najdete kousky od 49 do 75 palců). Hloubka bez stojanu činí necelých 6,9 centimetrů. Hmotnost samotného televizoru je 19,1 kilogramů a pokud připočítáme i stojan, zvýší se hmotnost o přibližně 1 kilogram. Televize je tak již vcelku velká a těžká. Ve výsledku rozhodně nepočítejte, že si s ní například vyběhnete sami do druhého patra. Zabraňují tomu rozměry. Jistotu bezpečné manipulace zajistí až další pár rukou.

Sony Bravia KD-55XF9005

Samotný stojan televize je řešen pomocí dvou nijak nespojených dílů. Oba televizor podpírají po stranách a kontakt s podložkou zajišťují čtyři nohy. Výsledná stabilita je naprosto ukázková. Samotná montáž nohou je poněkud složitější a pokud nechcete nic podcenit, rozhodně nahlédněte do návodu. Výrobce doporučuje využít polystyrenové výztuže. S trochou snahy se však obejdete i bez nich. Na každý pád je nutná asistence druhého člověka.

Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • krásně tenké rámečky
  • stabilita podstavců

Konektivita: dostatek všeho

Základem je technologie Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast. To se vždy hodí, navíc ušetříte nemalé peníze.

Sony Bravia KD-55XF9005

K dispozici je i zrcadlení pomocí technologie Miracast. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat nepostradatelnou aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i přes jablečné produkty (MacBook, iMac, iPhone).

Sony Bravia KD-55XF9005

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně se dále nachází trojice USB portů (jeden v konfiguraci 3.0, další dva v konfiguraci 2.0), dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 konektorů (dva z boční strany, dva zezadu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka, avšak ten je umístěn vcelku nevhodně zezadu – boční umístění by se nám zamlouvalo více.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: chtělo by to změnu

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který lze označit slovem „fádní“. Kvádrovité tvary s mírným zaoblením opravdu příliš neuchvátí. Alespoň že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jsou pogumovaná a nepodsvětlená, což u televizí, jejichž cena u větších modelů hravě přesáhne 50 tisíc, zamrzí. Větší komplikací ale je, že tlačítek je na ovladači opravdu nespočet. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Většina tlačítek není nijak barevně odlišena. Jasně si tak všimnete jen zeleného tlačítka pro zapnutí televize a následně dvou kláves, které jsou vyhrazeny pro přímý vstup do aplikací Google Play a Netflix. Jejich funkci samozřejmě nelze nijak změnit, což se dalo čekat.

Sony Bravia KD-55XF9005
Dálkový ovladač

Co by vás mohlo vyloženě rozladit je skutečnost, že s ovladačem musíte mířit skutečně přímo na televizi. Nijak povedené není ani zpracování. Plast zadní strany ovladače je obyčejný a po pár dnech poškrábaný, a to s ním nemusíte dělat psí kusy, stačí jej pouze odkládat na stůl. Sony by skutečně mohlo alespoň u dražších modelů nasadit kvalitnější dálkové ovládání.

Vždy se může stát, že vám ovladač vypoví službu. Tím nejprostším problémem budou vybité baterie – v ovladači je využívána dvojice „mikrotužek“.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • působí velmi lacině
  • špatný dosah
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: špičkové Sony

Jak již víte, na dnešní test dorazila televize Sony s úhlopříčkou 55 palců, což znamená 139 centimetrů. Na této ploše lze již docenit vysoké 4K rozlišení, které samozřejmě nechybí. Barvy jsou opravdu ostré a vytříbené, není se ostatně čemu divit – Sony neponechalo nic náhodě a vysoký dynamický rozsah zprostředkovávají technologie HDR, HDR10 a HLG, které oceníte především při konzumaci obsahu z UHD Blu-ray disků či Netflixu.

Řada XF90 se navíc chlubí novými technologiemi pro ještě kvalitnější barevné podání a působivý kontrast. Díky přítomnost 4K HDR Processor X1 Extreme se můžete těšit na opravdu přirozené barevné podání. Sluší se však připomenout, že si jej vychutnáte a celkově všimnete jen na kvalitním obsahu. Technologie X-Motion Clarity zajišťuje, že obraz nepůsobí rozmazaně ani během rychlých scén. Aktuálně si to lze vychutnat při sledování fotbalového Mistrovství světa. Opět ale platí, že je potřeba alespoň trochu slušná kvalita, kterou však již lze nalézt v síti pozemního vysílání DVB-T2.

Sony Bravia KD-55XF9005

Na obrazovku je skutečně radost pohledět. Samozřejmě nejvíce vše vynikne u kvalitních audiovizuálních materiálů. Nijak nás nepřekvapuje, že vás televize dokáže hned zpočátku zásobovat krásnými tapetami, které jsou doslova pastvou pro oči. Nemusíte se obávat nežádoucích „bílých skvrn“ – cloudingu je aspoň v našem případě televizi cizí. Podobně důležité je podání jiných odstínů, například šedého. Ani při tom však Sony nezaváhá. Barvu zobrazí ve shodném odstínu po celé ploše.

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Všechny moderní technologie, skvělý kontrast a vysoké rozlišení si užijete, jak jinak, jen na kvalitním obraze. Jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv se pomalu přechází na DVB-T2, kde vzroste počet HD kanálů, stále bude většina diváků sledovat pořady v nízkém SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný model je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: na běžné sledování stačí

V námi testovaném modelu se nachází dvojice reproduktorů umístěných vzadu o celkovém výkonu 20 W, které směřují dolů. Zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky jasně patrné, avšak jako špičkový externí reproduktor vám XF85 určitě neposlouží. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod nějaký zvukový systém. Přesto se nám zvukový výstup modelu XF90 opravdu líbí a nenáročný konzument bude spokojen. Výstup do sluchátek je klasický a uspokojí zřejmě každého. Můžete si zvolit, zda se má zvuk linout jen do sluchátek, nebo současně i do reproduktorů.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk

Uživatelské prostředí: Znáte Android? Budete jako doma

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně povede. Často televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně.

Samostatnou kapitolou je také fakt, že si systém tu a tam postaví hlavu. Jak se to projevuje? Například nastane rychlý pád, kdy se vše zavře a zobrazí se hlavní menu s aplikacemi. Velmi to potěší například při sledování nějakého programu. Třikrát se během dvou týdnů televize samovolně restartovala. Nejde navíc o něco výjimečného, ale zřejmě o aktuální nedotaženost celého systému Android TV.

Nastavení prostředí

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV, kterým je televizor vybaven.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T/T2 chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Kromě digitálního pozemního vysílání můžete přijímat také kanály skrze satelit (DVB-S/S2) či kabel (DVB-C).

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • systém má skuliny v optimalizaci

Chytré a multimediální funkce: Google musí zapracovat

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena operačním systémem Android TV. Ten je jedním z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Sony Bravia KD-55XF9005

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte horizontálně. Zde bychom si ovšem dovedli představit možnost volby a změny řazení.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. Vy jen vyberete, zda budete konzumovat obrázky, video či hudbu. Nativní video přehrávač je poměrně schopný, ale občas narazíte na to, že vám některé video nepřehraje. Problém? Kdepak. Stáhněte si VLC přehrávač a již vždy přehrajete cokoliv.

VLC lze zařadit mezi jednu z mála skutečně užitečných aplikací. Nabídka je totiž v současné chvíli opravdu chudá a nijak zásadně se nerozrůstá, což samozřejmě uživatele příliš netěší. Pokud se podíváme na hry, několik jich existuje. Pár jich je dokonce upraveno pro ovládání pomocí dálkového ovladače. Pro ukrácení dlouhých chvil se tak hodí vcelku dobře. Pro ukládání nejen aplikací a her je připravena 16GB interní paměť.

Sony Bravia KD-55XF9005

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • možnost párovat mnohá zařízení bezdrátově
  • 16GB interní paměť
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: japonská elegance se začínajícím systémem

Dnes testovaná chytrá televize Sony řady XF90 se v námi testované úhlopříčce 138,8 centimetrů prodává na českém trhu za necelých 45 tisíc korun. To už není vyloženě málo a rozhodně nepůjde o model, na který budete vypisovat své jméno do pořadníku. Na druhou stranu po ní jistě sáhnete v případě, že hledáte elegantní televizi s rozumnou úhlopříčkou a co nejkvalitnějším obrazem. Současně také nehodláte do televize investovat šestimístnou sumu.

Sony Bravia KD-55XF9005

U televize za bezmála 50 tisíc však přeci jen zamrzí poněkud hloupé ústupky. Jmenujme především dálkové ovládání, které by výrobce měl začít vyvíjet zcela od začátku. Leckdo by také mohl čekat mnohem více od systému Android TV, který zdaleka nedosahuje kvalit systému Android, který můžete znát z telefonů.

Pakliže však chcete být u toho, jak se systém Android TV vyvíjí, nebo vám vyhovuje propojení s telefonem, není vlastně ani na výběr. Zvolit modely Sony pak rozhodně není chybou.

Klady
  • elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • špičková kvalita obrazu
  • ukázková konektivita
  • vestavěný Chromecast
  • výhody Android TV
Zápory
  • nevýhody Android TV
  • obyčejný dálkový ovladač
  • nedokonalá optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
jadu
Aplikace je možné v liště třídit a přerovnávat. Stačí déle podržet středové potvrzovací tlačítko
Pepa
,,Svou cenou lehce nad hranicí 40 tisíc korun se řadí do střední třídy, která dokáže zaujmout funkcemi a současně je dosažitelná pro široké spektrum zákazníků.,,

Cena TV 45 tisíc

U televize za bezmála 50 tisíc však přeci jen zamrzí poněkud hloupé ústupky.

:-) :-)

Josef
Mám tuto televizi rok maximální spokojenost.Obraz vynikající a když si přehrávám na youtube nahrávky ve 4K tak je to vyloženě pohlazení na duši, prostě nádhera.

Lábus
Připojil jsem tv a av receiver optickým kabelem a mám tam stereo myslel jsem že výstup z TV bude dát minimálně dolby digital . Nevíte jak nastavit výstup zvuku z TV. Diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze