Sony Bravia XR A90J
test

Sony Bravia XR A90J

Podmanivý design s nádherným obrazem

Sony Bravia XR A90J s 4K OLED panelem a novým procesorem Cognitive Processor XR je mnohými považována za nejlepší chytrý televizor současnosti. Jak se horká novinka osvědčila během našeho testu?

Sony Bravia XR A90J dokazuje, že chytrý televizor může být nejen zdrojem zábavy, ale také stylovým doplňkem domácnosti. Kvalitní OLED televizor s tenkými rámečky připravený uspokojit i majitele nejnovější generace herních konzolí je vybaven osvědčeným operačním systémem Android TV, ale také zdarma přístupnou galerií filmů Bravia Core.

Technické parametry Sony Bravia XR-55A90J

Rozměry 122,3 × 70,9 × 4,1 cm
Rozměry se stojanem 128,2 × 70,9 × 31,7 cm
Hmotnost bez stojanu 18,6 kg
Hmotnost celého balení 29 kg
Úhlopříčka displeje 54,6" (138,7 centimetrů)
Typ panelu OLED
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, IMAX Enganced, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 20 W + 20 W + 10 W + 10 W
Operační systém Android TV 9
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 1× boční, 3× dolní
Standard HDMI 2.1 ano; 4K120/eARC/ALLM/VRR (podpora ALLM a VRR v budoucnu)
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 2× boční, 1× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: nechte ji vyniknout

Sony Bravia XR A90J lze podobně jako ostatní novější televizory japonského výrobce „postavit“ více způsoby. Dodávané stojánky lze buďto nechat trčet ven, čímž se zvýší nároky na šířku stolku, na který televizor umístíte, případně je dát dovnitř, a tím vytvořit přímo pod televizorem prostor například pro soundbar. Jejich uchycení pomocí šroubů je otázkou minuty a u testované 55palcové varianty jsem zvládl instalaci včetně vytažení z balení zcela sám. Alternativou k dodávaným nožičkám je pak zavěšení televizoru na držák VESA (30 × 30 cm). Pokud však máte dostatek prostoru na televizním stolku, osobně bych preferoval postavit televizor na nožičky trčící do stran, kdy podle mě design vynikne nejvíce.

Kromě extrémně nízké tloušťky samotného zobrazovacího panelu (díky čemuž v případě zavěšení televizor pěkně přilne ke stěně) stojí za pozornost rovněž tloušťka rámečků kolem displeje. Rámečky jsou jak dole, tak nahoře extrémně tenké a pravděpodobně i kvůli tomu jsou během přepravy chráněny silikonovými návleky, které lze v případě potřeby znovu použít. Jelikož se jedná o televizor Sony, nečekejte žádné, byť ani trochu, extravagantní barevné provedení. Černá v kombinaci s velmi tmavou šedou na druhou stranu působí elegantně a je také poměrně snadná na údržbu. Celkový dojem z televizoru s cenou přesahující 60 tisíc korun je (jak jinak než) prémiový.

Líbilo se nám
  • možnost nasadit nožičky dvěma způsoby
  • velmi tenké rámečky obrazovky
  • televize pěkně přilne ke stěně
  • bezproblémová instalace v jednom
  • líbivý design

Konektivita: přivítejte HDMI 2.1

Televizory Sony, ačkoliv jsou vyhlášené kvalitním obrazem, jsem v minulosti kritizoval za chybějící HDMI 2.1. U Bravie XR A90J je tomu naštěstí jinak: ve výbavě najdeme totiž rovnou dva porty HDMI 2.1 s podporou přenosu v rozlišení 4K ve 120 snímcích za sekundu. Drobnou nevýhodou je snad jen to, že pouze jeden z nich podporuje eARC/ARC. Na zadní straně dále najdeme optický výstup, ethernetový port i trojici USB-A s maximálním napětím 5V pod proudem 900 mA. Technologie Variable Refresh Rate či Auto Low Latency Mode, které přijdou vhod náruživým hráčům, jsou však přislíbeny formou aktualizace.

Spolehnout se však můžete na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integrace do Apple Homekit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200. Naprostou samozřejmostí jsou anténní přípojky i možnost snadného zapojení televizoru k domácímu kinu, kdy poslouží jako centrální reproduktor.

Líbilo se nám
  • několik USB-A
  • dvojice HDMI 2.1

Dálkový ovladač: posvítí si na vás

Podobně jako televizor, prémiovým dojmem působí i ovladač, který má typický tvar, velikost i rozmístění tlačítek. Zatímco přední strana je z broušeného hliníku, zadní strana je jakousi imitací kůže se zdrsněným povrchem. Pod krytem se pak ukrývá místo pro dvě AAA baterie, které výrobce dodává přímo v balení. Kromě běžných tlačítek pro ovládání na ovladači najdeme i několik dedikovaných tlačítek pro spuštění služeb, jako je Netflix, YouTube, Disney+ nebo Amazon Prime Video. Dedikované tlačítko pro filmovou galerii Bravia Cora, o které se rozepíšu později, překvapivě schází. Kromě příjemného tvaru i rozmístění a odezvy tlačítek stojí za pozornost také podsvícení, které je dostatečně jasné a usnadní vám orientaci při nočním sledování.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • intuitivní ovládání
  • podsvícení
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby

Obraz: jako stvořený pro hráče

Bravia XR A90J je v současnosti nejlépe vybaveným televizorem Sony, a tak je nasnadě očekávat jen to nejlepší. V tomto případě se jedná o 4K OLED panel doplněný o „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání.

Sony Bravia XR A90J

Kromě toho však novinka exceluje rovněž v oblasti maximálního jasu, který by měl v režimu Vivid činit až 1 300 nitů. Vysoký jas přijde vhod, pokud sledujete obraz v hodně osvětlené místnosti, případně si televizor v létě přesunete na terasu apod. Nastavení obrazu můžete nechat na automatice (s využitím automatické regulace jasu nebo například vyvážení bílé), případně si jej upravit přesně dle svých představ. I v defaultním režimu Standard se však můžete těšit na vskutku špičkovou podívanou (s bezproblémovými pozorovacími úhly) a jen velmi obtížně se následně budete vracet k něčemu horšímu, věřte mi.

Televizor vykreslí až 120 FPS ve 4K.

Novinka však osloví nejen běžné diváky, ale také hráče, neboť dokáže v propojení s next-gen konzolemi zobrazit až 120 snímků za sekundu ve 4K rozlišení. Popravdě jsem se necítil nijak limitován ani absencí VRR či ALLM (podpora dorazí v aktualizaci). Hraní her bylo pěkně plynulé a skvělý dojem na mě udělal i zvuk, o kterém se rozepíšu v následující kapitole.

Líbilo se nám
  • špičkový 4K OLED panel
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS
  • perfektní pozorovací úhly
  • vysoký maximální jas
Nelíbilo se nám
  • podpora VRR a ALLM teprve dorazí formou aktualizace

Zvuk: z hlubin panelu

V doprovodu s kvalitním obrazem je důležitý rovněž podmanivý zvuk, který se Sony podařilo vměstnat i do tenkého televizoru. V konstrukci najdeme několik reproduktorů o kombinovaném výkonu 60 W, které k uživateli díky technologii Acoustic Surface Audio+ pronikají přímo „z hlubin“ zobrazovacího panelu. Při dialozích tak například zvuk vychází z části obrazovky, kde stojí mluvící osoba. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio hodnotím jako nadprůměrné, takže i v případě, že si televizor nepřipojíte k domácímu kinu nebo soundbaru, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk vycházející přímo z obrazovky

Uživatelské prostředí: potěší i laiky

Prvotní nastavení televizoru je otázkou chvilky a zvládnou jej i laikové bez zkušeností. Stejně tak jednoduchý je pohyb v uživatelském prostředí, kde můžete stisknutím ozubeného kolečka na ovladači přejít do sekce nastavení. Zde si můžete upravit režim obrazu, jas, režim zvuku nebo například časovač vypnutí. Naprosto každý pak ocení velmi rychlou odezvu televizoru, takže rozhodně nebudete zdlouhavě čekat, než se nějaká aplikace nebo podmenu načte. Možností nastavení je opravdu mnoho a velmi intuitivní je rovněž přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu, případně rychlé spuštění Netflixu, YouTube a dalších pomocí dedikovaných tlačítek.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí

Bravia Core: filmová galerie jako bonus

Naprostou novinkou u televizorů Sony je filmová galerie Bravia Core, kterou jsem měl rovněž možnost otestovat. Jedná se o streamovací službu, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto videostreamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí moc co vytknout.

Sony Bravia XR A90J

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte deset kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více.

Nabídka filmů se má postupem času rozrůstat.

Nabídka se má postupem času navíc rozrůstat o chystané novinky včetně videoherních adaptací, které Sony v současnosti natáčí. Jediné, co mě při používání mírně zklamalo, je nedostupnost anglických titulků u novějších filmů. Více o službě se můžete dozvědět na stránkách Sony.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě
  • příslib rozšíření nabídky
Nelíbilo se nám
  • nepřítomnost anglických titulků u nových filmů

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Osvědčený systém Android TV je v Bravii XR A90J dostupný ve verzi 9 a podobně jako u ostatních televizorů od Sony s tímto systémem se můžete těšit na přehledné rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete. Samozřejmě nechybí možnost si doinstalovat celou řadu aplikací. Již po zapnutí v televizi najdete stálice, jako je YouTube, Spotify, Netflix či VLC Media Player. Další aplikace a hry na vás čekají ve virtuálním obchodu Google Play.

Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • důležité aplikace již v základu

Zhodnocení: pro fajnšmekry jasná volba

Pokud se řadíte mezi zákazníky s těmi nejvyššími nároky a nelimituje vás rozpočet, je Sony Bravia XR A90J jasným kandidátem na koupi. Kromě elegantního (ale i praktického) designu má kvalitní zvuk i povedený systém, ale hlavně úchvatnou kvalitu obrazu, kterou ocení běžní diváci, ale i náruživí hráči. Za mínus lze považovat snad jen chybějící podporu VRR, která však dorazí formou aktualizace, jinak totiž nelze tomuto televizoru nic vytknout.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz


Klady
  • elegantní design s nastavitelným stojánkem
  • tenké rámečky
  • dvojice HDMI 2.1
  • podpora zobrazení 4K ve 120 FPS
  • rychlá odezva rozhraní televizoru
  • skvělá konektivita
  • dobře zpracovaný ovladač s podsvícením
  • špičkový zvuk vycházející z obrazovky
Zápory
  • prozatím bez VRR a ALLM (dorazí formou aktualizace)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze