Sony HT-AX7
test

Sony HT-AX7

Soundbar, který svět ještě neviděl

Možnost dopřát si skutečný prostorový zvuk v pohodlí domova je obvykle spjata s dostatkem prostoru i vlastnictvím klasického domácího kina, novinka od Sony však dokazuje, že to jde i jinak. Jak funguje Sony HT-AX7, respektive v čem je tento produkt unikátní?

Na fzone.cz pravidelně testujeme televizory, k nimž si mnozí automaticky pořizují soundbar. Ten je na rozdíl od klasického domácího kina především rozměrově úspornější, však z podstaty věci (umístění před/pod televizorem) nemůže zprostředkovat tak působivý prostorový zvuk. Do stejné kategorie však spadá i netradiční zařízení Sony HT-AX7. Jaké jsou jeho přednosti oproti konvenčním řešením?

Technické parametry Sony HT-AX7

Rozměry 306 × 97 × 123 mm
Hmotnost 2 kg
Výdrž baterie 30 hodin
Podpora kodeků AAC, SBC
Technologie virtuálního prostorového zvuku 360 Spatial Sound Mapping
Bezdrátové připojení Bluetooth 5.2

Obsah balení: s ohledem na přírodu

Po vzoru smartphonů, sluchátek a dalších moderních produktů Sony dorazil i Sony HT-AX7 v environmentálním balení vyrobeném z recyklovaných materiálů, jež lze zároveň velmi snadno znovu zrecyklovat. Balení je zároveň s ohledem na rozměry samotného produktu promyšlené tak, aby jej zbytečně netvořilo velké množství víceméně prázdných míst a zároveň obsahuje vše důležité, tedy samotný soundbar v doprovodu nabíjecího kabelu.

Líbilo se nám
  • environmentální balení

Konstrukční zpracování a instalace: soundbar, nebo „jen“ bezdrátový reproduktor?

Ačkoliv Sony HT-AX7 výrobce řadí do kategorie soundbarů, tak zcela to soundbar není, což je patrné třeba již ze samotného tvaru. Zařízení by mohlo být rovněž klidně označováno jako bezdrátový (a třeba i přenosný) reproduktor, ačkoliv 2 kilogramy už nejsou úplně málo, pokud byste jej měli přenášet skutečně často. V rámci domácnosti je však přenášení bez problému.

O designu tohoto unikátního zařízení si můžete snadno udělat názor z přiložených fotografií, na nichž je patrné, že se skládá ze tří částí: základny a dvou disků, resp. reproduktorů, které se připojují k základně pomocí magnetů a pinů. Zpracování je jako vždy špičkové a pochválit musím i samotný design, který jednoduše zaujme. Na horní straně základny se pak nachází ovládací prvky, jako je přeskakování mezi skladbami, vypínací tlačítko, zastavení, ale také tlačítko označované jako Sound Field. Na těle zařízení pak je i USB-C pro nabíjení. Zařízení obsahuje integrovanou baterii, ke zdroji energie jej tedy můžete připojit klidně jen občasně.

Spuštění a „instalace“ Sony HT-AX7 se v ničem neliší od spuštění jakéhokoliv bezdrátového reproduktoru. Je tedy potřeba jej spárovat skrze Bluetooth se zdrojem zvuku, například smartphonem, tabletem, televizorem apod. Tím celý proces instalace končí.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • kvalitní zpracování
  • triviální instalace

Konektivita: LDAC chybí

Vzhledem k bezdrátovému připojení, které probíhá skrze Bluetooth 5.2, je zřejmé, že na naprosté zvukové fajnšmekry, kteří vyžadují připojení přes optiku či HDMI, tento produkt necílí. Dokonce bohužel nenaplňuje plný potenciál ani v oblasti bezdrátové konektivity, neboť nepodporuje proprietární kodek LDAC od Sony, což je rozhodně škoda. Je tak nutné se spokojit pouze s kodeky SBC a AAC, jež jsou nejpoužívanější, nutno však dodat, že například v propojení Sony HT-AX7 s iPhonem či iPadem (a mnoha dalšími produkty) byste LDAC stejně nemohli využít. Přesto by jej Sony HT-AX7 s ohledem na cenu podle mě podporovat mělo.

Stejně tak se domnívám, že by mohlo být zajímavé, kdyby produkt obsahoval třeba i HDMI či již zmíněnou optiku. Jistě, vzhledem k přenositelnosti to není zcela potřeba, ale ti zákazníci, kteří by chtěli zařízení používat především stacionárně, by tuto možnost ocenili. Přítomné USB-C slouží pouze pro potřeby nabíjení, nikoliv datového přenosu, stejně tak schází Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.2
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezztrátový kodek LDAC
  • nenabízí Wi-Fi
  • HDMI či optický vstup by přišel vhod

Zvuk: prostorový zvuk, jak si zamanete

Po mírně kritické kapitole se dostávám k hlavní přednosti tohoto produktu, kterou je možnost odpojit dva „satelitní“ reproduktory. Ty následně stačí umístit v blízkosti posluchače (ideálně zhruba metr po levé i pravé straně), čímž se vytvoří prostorový zvuk, který vám klasický soundbar jen tak nenabídne (za předpokladu, že k němu není připojena další aparatura). Zvuk se k vám přitom bude pochopitelně linout i ze základny, typicky umístěné někde u televizoru před vámi, a výsledek působí stejně jako u velkého domácího kina s tím rozdílem, že si můžete vytvořit prostorový zvuk víceméně kdekoliv. Z pohovky se můžete přesunout do oblíbeného křesla nebo si klidně užívat prostorový zvuk u kuchyňského stolu. Nic není problém, pokud máte kam odložit dvojici reproduktorů a základnu. Samotná kvalita přednesu je pak velmi slušná, ať už jde o maximální hlasitost či „hutnost“. Pochopitelně se nelze spoléhat na stejně výraznou basovou složku, které byste se dočkali od klasického domácího kina a dovolím si tvrdit, že i kvalitnějšího soundbaru, přesto jsem byl během používání spokojen.

Sony HT-AX7

Sony HT-AX7 můžete používat klidně i ve složeném stavu, není tedy nutné dvojici reproduktorů odpojit. V takovém případě, chcete-li prostorovější zvuk, stačí stisknout tlačítko Sound Field. Nejlepšího zážitku se však pochopitelně dočkáte, rozmístíte-li reproduktory do vhodné polohy.

Líbilo se nám
  • možnost vytvořit prostorový zvuk kdekoliv
  • kvalitní zvuk vzhledem ke konstrukci

Zhodnocení

Sony HT-AX7 rozhodně není tuctovým produktem, čemuž odpovídá i pořizovací cena přesahující 10 tisíc korun. Za stejnou cenu by bylo možné si pořídit klasický (výkonnější) soundbar, například nedávno testovaný Sony HT-S2000. Ten vám však nenabídne unikátní možnost vytvořit prostorový zvuk díky odpojitelným reproduktorům kdekoliv chcete.

Foto: Sony; Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • jednoduchá instalace
  • povedený design
  • možnost vytvořit prostorový zvuk kdekoliv
Zápory
  • nepodporuje bezztrátový kodek LDAC
  • chybí Wi-Fi
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze