Sony KD-55XG8505
test

Sony KD-55XG8505

Androidí klasika s lepším zvukem

V posledních měsících značná část české populace sahá ke změně televize, kdy je důvodem přechod na nový standard digitálního pozemního vysílání. Oblíbené jsou dnes televize o velikosti 55 palců a přesně do této kategorie spadá i řada XG85 od Sony. Jde o televizor s kvalitním obrazem i zvukem a širokými možnostmi díky Android TV.

Sony má své portfolio televizí poměrně bohaté a lze říci, že si z něj vybere téměř každý. Opravdu pestře má pokrytou kategorii 55palcových modelů, neboť právě tato velikost patří dnes mezi vůbec nejoblíbenější. To současně znamená, že nejde o nijak drahé kousky. Důkazem budiž dnes testovaná Sony XG85, která nabízí kvalitní obrazový procesor, 20W zvuk, líbivý vzhled a systém Android TV. Cena přitom již bezpečně klesla pod hranici 25 tisíc korun.

Technické parametry Sony Bravia KD-55XG8505

Rozměry bez stojanu 123,1 × 71,3 × 5,2 cm
Rozměry se stojanem 123,1 × 77,6 × 31,6 cm
Hmotnost bez stojanu 18,7 kg
Hmotnost se stojanem 19,7 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (139 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2×10 W
Operační systém Android TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI 4× (3× boční)
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 23 000 Kč

Konstrukční zpracování: tenké rámečky samozřejmostí

Poznávacím znamením většiny dnešních televizí jsou co nejtenčí rámečky kolem displeje. Tato móda, byť v ne úplně největší míře, samozřejmě dávno dorazila i do levnějšího segmentu. Dnes testovaný model řady XG85 nabízí tenký stříbrný rámeček, jehož tloušťka se pohybuje pouze kolem 1,5 centimetru. Rozšířen je jen ve spodní části, kde je logo výrobce a také bílá dioda, která může indikovat zapnutí a reaguje na povely ovladače. Jakožto možný rušivý element ji lze však v nastavení vypnout.

Sony KD-55XG8505

Celkově se nám design čelní strany líbí, televize zaujme spíše konzervativní zájemce a hodí se pro umístění téměř do jakýchkoliv prostor. O stabilitu, respektive postavení, se starají dvě nožky, každá se zacvakne po stranách televize. Potěšující zprávou je, že skutečně stačí velmi jednoduché zacvaknutí a je hotovo. Není potřeba nic šroubovat. Samotné nožky jsou kovové a tenké, krásně korespondují se zbytkem televize. Další výhoda spočívá v možnosti vedení kabeláže skrze ně, díky čemuž kabely krásně skryjete.

Sony KD-55XG8505

Televizi lze umístit i do vcelku stísněných prostor, neboť je velmi tenká. Hloubka je pouze 5,2 cm, více prostoru je potřeba jen pro již zmíněné nožky, jejichž rozpětí je více než 30 centimetrů. To se však kladně podepisuje na velmi dobré stabilitě. Hmotnost televize se zastavila na necelých 19 kilogramech, což znamená, že v nouzi s ní pohne i člověk sám. Pro bezpečnou manipulaci však stejně jako výrobce sám doporučujeme asistenci druhé osoby.

Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • snadno zacvaknutelné nožky

Konektivita: snadný přístup

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z Apple produktů. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně je dále trojice USB. Dostalo se i na čtyři HDMI 2.0 (tři z boční strany, jeden zezadu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Za vyzdvihnutí stojí dobrá přístupnost bočních konektorů, což bude platit i v momentě, kdy bude televize pověšena na zdi.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • dostatek dobře umístěných konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: přehledná klasika

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který nenadchne a neurazí. Důležité však je, že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jen decentně vystupují nad okolní povrch. Tisknou se však poměrně pohodlně. Větší komplikací ale je, že tlačítek je na ovladači až příliš. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Dálkové ovládání

Většina tlačítek není nijak barevně odlišena. Jasně si tak všimnete jen zeleného tlačítka pro zapnutí televize a následně dvou kláves vyhrazených pro přímý vstup do aplikací Google Play a Netflix. Jejich funkci samozřejmě nelze nijak změnit, což se dalo čekat.

Lepší by mohl být dosah ovladače, kterým je zpravidla nutné mířit přímo na televizi, jinak s vámi odmítá spolupracovat. Zpracování je plastové a nikterak kvalitní, ovladač i jako nový mírně povrzává, především jeho zadní strana, kde je oddělitelná pro potřebu výměny baterií. Na tomto modelu je nabízen ovladač s decentní povrchovou úpravou zadní strany, což znamená, že lépe odolává případným škrábancům.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • působí trošku lacině
  • nutno mířit přímo na TV
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: 4K standardem

Řada XG85 je dodávána ve více úhlopříčkách, my testovali 55palcovou verzi s IPS panelem, který disponuje 4K rozlišením. Zobrazení je tedy jemné, obraz krásný na pohled. 100Hz obnovovací frekvence se stará o plynulost obrazu, kterou nadále vylepšuje technologie MotionFlow. Velmi dobře se tak na televizi sledují i sportovní přenosy. Sony i v tomto případě nasadilo procesor X1, který vylepšuje sytost barev a hloubku obrazu. Na druhou stranu, pokud jste měli možnost sledovat dražší televize, případně OLED panely, bude se vám zde černá zdát poněkud slabší.

Sony KD-55XG8505

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Všechny moderní technologie, skvělý kontrast a vysoké rozlišení si užijete, jak jinak, jen v kombinaci s kvalitním obsahem. Jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv je přechod na DVB-T2 v plném proudu, stále bude dost diváků sledovat pořady v SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný televizor je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: slušný základ

V televizoru je dvojice dolů směřujících reproduktorů umístěných vzadu. Mají celkový výkon 20 W. Zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky jasně patrné, avšak vyloženě zvukovou parádu neočekávejte. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod externí zvukový systém. S ohledem na cenu je však zvuk průměrný a plně dostačující pro běžné sledování. Samozřejmostí je také výstup pro připojení sluchátek.

Líbilo se nám
  • dostačující zvuk

Uživatelské prostředí: v hlavní roli Android

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně napoprvé povede. Může se stát, že televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem. Po aktualizacích z posledních měsíců se ale situace zlepšila a nastavení prostřednictvím telefonu probíhá rychleji a především spolehlivěji. Celkově se kladným směrem vylepšila také optimalizace systému.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí systému.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T/T2 naladit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Kromě digitálního pozemního vysílání můžete přijímat také kanály skrze satelit (DVB-S/S2) či kabel (DVB-C).

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části ovladače. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • občas drobná nespolehlivost systému

Chytré a multimediální funkce: nezklame vás

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena Android TV. To je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Sony KD-55XG8505

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte horizontálně. Zde bychom si ovšem dovedli představit možnost volby a změny řazení. Naštěstí si lze aplikace nechat zobrazit i na domácí obrazovce a zde je již řadit.

Televize má dostatečný výkon na hraní her, ačkoliv jich v obchodě stále mnoho není. Ty kvalitnější vyžadují ovládání gamepadem, případně jsou samozřejmě placené. Několik zajímavých titulů se však najít dá a nouzově tak z televize máte „herní konzoli“. Častější stahování aplikací časem může přibrzdit nijak velká interní paměť. 16 GB je však u televizí spíše standardem.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flashdisk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. Vy jen vyberete, zda budete konzumovat obrázky, video či hudbu. Nativní video přehrávač je poměrně schopný, ale občas narazíte na to, že vám některé video nepřehraje. Problém? Kdepak. Stáhněte si VLC přehrávač a již vždy přehrajete cokoliv.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • 16GB interní paměť
  • hraní s gamepadem
Nelíbilo se nám
  • aplikací by mohlo být více

Zhodnocení: osvědčená klasika po všech stránkách

Sony KD-55XG8505 je chytrou televizí, která nabídne v podstatě přesně to, co byste od ní očekávali. Design je konzervativní, ale přesto nelze říci, že nudný. Kvalita displeje je s ohledem na cenu kolem 23 tisíc korun více než jen průměrná. Zvuk sice vyloženě neoslní, ale to je u televizí běžné. Jste-li náročnější, vždy sáhnete po doplňkovém zvukovém zařízení.

Sony KD-55XG8505

Možnosti televize dnes výrazně rozšiřuje samotný operační systém a Android TV s Googlem v zádech má rozhodně co nabídnout: aplikace i hry. Jelikož si televizi nekupujete na rok nebo dva, je důležitým kritériem i to, že tento systém má perspektivu do budoucna.

I Sony řady XG85 potvrzuje již několikrát ověřený fakt. Tím je, že se televize Sony řadí mezi osvědčenou klasiku, která dokáže zaujmout široké spektrum uživatelů. Vyvážený výkon ve většině ohledech je podpořen i vcelku rozumnou cenou.

Klady
  • povedený konzervativní vzhled
  • chytré nohy s dobrou stabilitou
  • dostatek dobře přístupných konektorů
  • v dané kategorii velmi kvalitní obraz
  • výhody Android TV
Zápory
  • nevýhody Android TV
  • obyčejnější ovladač
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze