Sony SRS-RA5000
test

Sony SRS-RA5000

Dokonalá iluze

Sony na začátku letošního roku představilo dvojici bezdrátových reproduktorů s technologií 360 Reality Audio. Lépe vybavený Sony SRS-RA5000, který se podíval k nám do redakce, navíc nabídne certifikaci Hi-Res Audio i velmi originální design. Jak se novinka povedla a opravdu je 360° audio taková senzace?

Na fzone.cz pravidelně testujeme přenosné bezdrátové reproduktory i jejich nejrůznější obdoby v podobě soundbarů, sluchátek nebo netradičního „dálkového ovladače“. Málokdy k nám však zavítá tak stylový kousek, jako je Sony SRS-RA5000, jehož předností má být 360stupňový zvuk. Jaký je, a jestli se za stylovým zevnějškem neskrývá jen obyčejný reproduktor, prozradím na řádcích níže.

Obsah balení: bezpečnost především

V krabici se kromě samotného reproduktoru nachází rovněž napájecí kabel s adaptérem (s českou a anglickou koncovkou), manuály a kód pro bezplatné používání některé z hudebních streamovacích služeb po dobu tří měsíců. Zařízení je velmi pečlivě zabaleno, takže se mu během přepravy rozhodně nic nestane. Jakmile se však pokusíte reproduktor zpět zabalit do krabice (například, když se stěhujete), nastává boj.

Na jednu stranu lze z environmentálního hlediska pochválit, že uvnitř krabice není zbytečný prostor navíc, na druhou stranu může být opětovné naskládání polystyrenových výplní s produktem a příslušenstvím (ve správné posloupnosti) o nervy. Naštěstí se tím nebude muset většina zákazníků zabývat a krabice se po zakoupení pravděpodobně zbaví.

Líbilo se nám
  • reproduktor je důkladně zabalen

Design a zpracování: pro fajnšmekry 

Sony SRS-RA5000 lze jednoznačně označit za stylový reproduktor, který zaujme síťkovinou obepínající boky i trojicí bronzových „mřížek“ reproduktorů na horní straně. Bronzové jsou také nožičky, u nichž si můžeme všimnout skrytého dírkování na vnitřní straně a zároveň prostoru pro zasunutí napájecího kabelu. Jeho součástí je bohužel poměrně velký napájecí zdroj, což nevypadá příliš esteticky, obzvlášť, pokud na místě uložení nemáte zdroj kde skrýt. Škoda, že se konstruktérům nepodařilo zdroj vměstnat raději přímo do těla reproduktoru. Větší rozměry by podle mého názoru nepředstavovaly nijak zásadní problém.

Kromě adaptéru však lze reproduktoru těžko něco vyčítat. Díky trojici nožek stojí velmi stabilně, snadno se udržuje (rozuměj čistí od prachu) a povedená jsou i kapacitní tlačítka umístěná po stranách, která byste díky vystouplým piktogramům klidně rozeznali i poslepu. Na jedné ze stran poté je i štítek s NFC pro rychlé spárování, 3,5mm audiovstup a pod plastovou krytkou skrytý konektor USB-A. Počítejte však s tím, že pokud máte oblíbený USB disk větších rozměrů, nemusí se do prostoru s konektorem vměstnat. Většina uživatelů však nechá plastovou krytku na místě a dá přednost komfortnějšímu bezdrátovému přenosu.

Oproti SRS-RA3000 bohužel schází zvýšená odolnost, respektive ochrana proti vlhkosti, což zamrzí dvojnásob při zohlednění faktu, že je SRS-RA5000 takřka dvojnásobně dražší.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • snadná údržba
  • intuitivní ovládání pomocí kapacitních tlačítek
  • skrytý konektor USB-A
Nelíbilo se nám
  • robustnější napájecí zdroj
  • chybí jakákoliv (oficiální) odolnost

Zvuk: povedená iluze

K spárování telefonu nebo třeba tabletu s reproduktorem postačí letmé přiložení k oblasti s NFC štítkem, pokud však chcete využít všech funkcí zařízení naplno, je potřeba si stáhnout také aplikaci „Sony | Music Centre“, která je dostupná jak pro Android, tak iOS. Právě skrze aplikaci získáte přístup k podrobnějšímu nastavení zvuku (ekvalizéru), ale také si zde můžete reproduktor nechat snadno zkalibrovat, což je pro úplnost možné i pomocí kapacitního tlačítka přímo na těle zařízení. Následně Sony SRS-RA5000 přehraje sekvenci několika „kosmických“ zvuků různých výšek, díky čemuž zjistí, kde se v místnosti nachází, respektive co se nachází kolem něj, a podle toho upraví nastavení. Během používání jsem reproduktor přenesl na několik různých míst, kde jsem jej vždy zkalibroval, takže se nemusíte obávat toho, že by to byl jakkoliv časově či technicky náročný úkon. Kalibrace navíc probíhá i automaticky v průběhu poslechu.

Sony SRS-RA5000
Hudbu lze přehrávat i z USB-A disku nebo pomocí 3,5mm audiovstupu

Jakmile máte hotovo, můžete začít přehrávat hudbu, a to buď ze zdroje propojeného 3,5mm jackem, bezdrátově nebo z USB disku. Většinu času jsem využíval nejpohodlnější možnost poslechu přes Bluetooth skrze telefon (zařízení by mělo disponovat Bluetooth 5, které má již naprostá většina novějších smartphonů). Vzhledem k popularitě hudebních streamovacích služeb jsem používal jak Spotify, tak Tidal, který má v nabídce i skladby s 360stupňovým zvukem ve vysoké kvalitě. Nejvíce jsem však byl zvědavý na výrobcem přiloženou ukázku přímo na USB disku, která demonstruje schopnosti nejlépe.

Nejprve uvedu, že efekt prostorového zvuku se může lišit podle akustiky v místnosti a také přehrávaného obsahu. Pokud však máte reproduktor zkalibrovaný a nesedíte od něj příliš daleko (ale ani přehnaně blízko) a nemáte jej puštěný na maximální hlasitost (což by stejně nebylo příjemné), můžete se těšit na velmi solidní prostorový efekt, který je s ohledem na velikost zařízení i fakt, že jsou všechny měniče umístěny uvnitř Sony SRS-RA5000, vrcholem svého segmentu.

V případě, že byste se rozhodli srovnávat 360stupňový zvuk SRS-RA5000 s uzavřenými sluchátky nebo sestavou několika různě rozmístěných reproduktorů s vícekanálovým zvukem, nedočkáte se zdaleka takového efektu. Ne každý si však chce užívat hudbu se sluchátky na uších nebo si může dovolit rozestavět po místnosti několik reproduktorů, které jsou navíc stále poměrně často propojené dráty.

Přítomen je i Chromecast.

Pravděpodobně vás ani nepřekvapí, že pomineme-li prostorový zvuk, hraje Sony SRS-RA5000 zkrátka skvěle. Celkem sedm měničů směřujících do všech stran je znát, stejně jako certifikace Hi-Res Audio, máte-li adekvátní obsah pro přehrávání. Líbí se mi také nerušivé světelné diody, které mimo jiné indikují, jestli se právě přehrává 360 Reality Audio nebo jen dvoukanálový zvuk. Reproduktor dokáže také automaticky regulovat hlasitost jednotlivých skladeb, má praktickou funkci Spotify Connect a zabudovaný Chromecast. Pochválit lze i podporu chytrých asistentů od Googlu a Amazonu, integrace do Apple HomeKit však alespoň prozatím schází. Stejně tak nepochybně některé uživatele zamrzí absence podpory kodeku LDAC, k dispozici je totiž jen SBC a AAC.

Líbilo se nám
  • rychlé spárování pomocí NFC
  • slušný prostorový efekt
  • vysoká kvalita zvuku
  • integrovaný Chromecast
  • podpora asistentů od Googlu a Amazonu
Nelíbilo se nám
  • nezvládá kodek LDAC
  • chybí podpora Apple HomeKit

Zhodnocení: stylovka s kvalitním zvukem

Sony SRS-RA5000 je bezesporu stylový reproduktor, který dokáže zprostředkovat kvalitní poslech s přesvědčivou iluzí prostorového zvuku. Jeho využití spatřuji zejména v domácnostech, kde touží po něčem originálním a neokoukaném, ale také všude, kde si chtějí dopřát prostorového zvuku bez možnosti rozestavět například domácí kino. Za danou cenu zamrzí snad jen absence zvýšené odolnosti, kterou má levnější bratříček a majitele Apple zařízení nemusí potěšit ani absence možnosti integrace s Apple HomeKit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • rychlé spárování pomocí NFC
  • podpora asistentů od Googlu i Amazonu
  • zabudovaný Chromecast
  • přesvědčivý 360° audio efekt
  • kvalitní zvuk
  • originální design
Zápory
  • nemá zvýšenou odolnost vůči vlhkosti
  • chybí podpora LDAC i Apple HomeKit
  • robustní napájecí adaptér
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze