Sony SRS-XP500
test

Sony SRS-XP500

Připraven na vše

Hudba má magickou schopnost zlepšit náladu, pomoci se lépe soustředit nebo dotvořit atmosféru chvilek strávených s bližními. Pokud také rádi pořádáte akce s kamarády, jistě oceníte funkce, které nabízí bezdrátový reproduktor Sony SRS-XP500. Jak se osvědčil po několika dnech používání?

Nedávno testovaný model Sony MHC-V13 cílil na milovníky domácích párty, kteří vyžadují brutální výkon a naopak jim nevadí absence zvýšené odolnosti. Pro ty, kteří chtějí rovněž vysoký výkon, ale také voděodolnost nebo možnost poslechu na baterie, je zde nový Sony SRS-XP500.

Technické parametry Sony SRS-XP500

Rozměry 275 × 572 × 295 mm
Hmotnost 11,2 kilogramů
Výdrž baterie až 20 hodin
Podporované kodeky SBC, AAC, LDAC
Konektivita vstup pro mikrofon a kytaru, USB-A, Bluetooth, 3,5mm audiokonektor
Cena 9 999 Kč

Obsah balení: do České republiky i Velké Británie

V krabici najdeme pečlivě zabalený reproduktor, ale také sadu příruček a dvojici napájecích kabelů s klasickou koncovkou a také typem vhodným (nejen) do Velké Británie.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: kamarád do deště

Sony SRS-XP500 není s 11,2 kg žádným drobečkem a při přesunech rozhodně oceníte dvojici praktických madel, které se Sony podařilo integrovat do designu reproduktoru, takže nijak ošklivě nevyčnívají. Nosit jej můžete klidně v jedné ruce (za jedno madlo), nebo za obě madla. Zpracování je bytelné a design bych se neváhal označit za nadčasový. „Párty efekt“ zajišťují kromě značného výkonu reproduktoru také diody v oblasti madel, které mohou různě svítit a blikat dle přání uživatele. Zejména v noci pak vypadá světelná show opravdu efektně.

Přestože výrobce k reproduktoru nedodává dálkový ovladač, který by se podle mě právě pro účely párty hodil více než chytrá aplikace, najdeme na jeho horní straně alespoň základní ovládací tlačítka. Silikonová úprava i mírně vystouplé piktogramy napomáhají snadnému rozpoznání jednotlivých tlačítek a zároveň dávají tušit, že zde máme čest s reproduktorem se zvýšenou odolností, což finálně potvrdí pohled na zadní stranu, kde najdeme konektorovou výbavu. Ta čítá dvojici USB-A s výkonem 7,5 W, napájecí konektor, i 3,5mm jack. Nakonec nechybí dva speciální vstupy – jeden pro mikrofon, druhý pro kytaru. Všechny porty chrání silikonová záslepka napevno spojená s reproduktorem. Výhodou je možnost ji snadno a rychle vytáhnout v případě potřeby, s odolností IPX4 byste se však koupeli v bazénu měli vyvarovat.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IPX4
  • praktická madla i silikonová tlačítka
  • efektní LED osvícení
  • dostačující konektorová výbava
Nelíbilo se nám
  • klasické dálkové ovládání by přišlo vhod

Konektivita: okamžité spárování

Pokud vlastníte zařízení s Androidem, můžete se těšit možnost extrémně snadného spárování díky funkci Fast Pair. Po zapnutí reproduktoru se tak ve vašem telefonu (či tabletu) objeví nabídka spárování s reproduktorem, kterou stačí potvrdit, a máte hotovo. Není tedy potřeba zadávat žádný PIN nebo čekat, než se reproduktor objeví ve výčtu blízkých Bluetooth zařízení.

Pokud vlastníte další reproduktor Sony SRS-XP500 (nebo třeba vaši přátelé), můžete je propojit. K ovládání a nastavení reproduktoru poslouží dobře známá aplikace Music Center. Pokud však chcete převzít plnou kontrolu nad světelnými efekty, případně aktivovat režimy DJ a Karaoke, je nutné stáhnout aplikaci Fiestable. V obou případech jsou aplikace dostupné pro iOS i Android a jsou uživatelsky přívětivé.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Fast Pair
  • možnost propojení s dalším reproduktorem
  • uživatelsky přívětivé aplikace

Zvuk: každý si přijde na své

Reproduktor budí respekt nejen většími rozměry a vyšší hmotností, ale také zvukovým přednesem, který obstarává dvojice výškových reproduktorů s 5cm měničem a dva subfwoofery s měničem o velikosti 14 cm. Jak už je u Sony zvykem, těšit se můžete na velmi hutné basy (zvlášť s aktivovanou funkcí Mega Bass), ale také pěkně oddělené středy i výšky, které zůstávají čisté i na vysokou úroveň hlasitosti. S reproduktorem bez problémů ozvučíte celou zahradu či dům. Pokud hodláte využít mikrofonu či kytary, jistě oceníte také možnost regulace hlasitosti vstupu těchto propriet.

Z podporovaných kodeků je tentokrát kromě SBC a AAC přítomen rovněž LDAC od Sony, který zajistí poslech ve vyšší (bezztrátové) kvalitě.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: dřív unaví vás, než vy jeho

Sony SRS-XP500 má i s aktivovanou funkcí Mega Bass vydržet celých 20 hodin přehrávání (na hlasitost úrovně 16), což je více než dost i na hodně dlouhou párty. Nabíjení probíhá skrze dodávaný napájecí adaptér, kdy lze zhruba za 10 minut získat energii na další necelou hodinu a půl přehrávání hudby. Vzhledem k dlouhé výdrži a možnosti reproduktor využívat připojený do zásuvky se průměrnému uživateli nestane, že by se mu reproduktor vybil, naopak může díky USB-A konektorům nabíjet z reproduktorů například chytrý telefon či tablet.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost využití jako powerbanky

Zhodnocení

Sony SRS-XP500 je dalším ze série povedených bezdrátových reproduktorů od Sony. Nabídne zvýšenou odolnost, působivé světelné efekty, parádní zvuk i velmi slušnou konektivitu. Příjemným bonusem je pak dlouhá výdrž i možnost využití jako opravdu velké powerbanky.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • kvalita zvuku
  • kvalitní konektorová výbava
  • zvýšená odolnost IPX4
  • podpora kodeku LDAC
  • možnost využití jako powerbanky
  • dlouhá výdrž na nabití
Zápory
  • dálkové ovládání by přišlo vhod
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze