Sony XR-48A90K
test

Sony XR-48A90K

Elegance a kompaktnost v jednom

Kompaktní novinka od Sony pro rok 2022 sází na 48palcový OLED panel a povedený minimalistický design. Samozřejmostí je moderní HDMI 2.1, tedy ideální kompatibilita s novým PlayStationem 5. Jde o zásadní změnu, nebo před sebou máme jen následovníka osvědčených chytrých televizí Sony?

Sony na český trh posílá novou generaci chytrých televizí, ze které pro vás v redakci testujeme model pro konzervativní uživatele. Jedná se o zástupce přibližně střední třídy, model A90K. Dokáže uspokojit náročnější uživatele, kteří kladou důraz na obraz, zvuk i chytré funkce. Díky osvědčenému prostředí od Googlu vám pak televize dává takřka neomezené možnosti, co se týče zábavy. Bude novinka vhodnou volbou v kategorii do 50 tisíc korun?

Technické parametry Sony XR-48A90K

Rozměry bez stojanu 106,9 × 62,4 × 5,9 cm
Rozměry se stojanem 106,9 × 62,9 × 22,5 cm
Hmotnost bez stojanu 17,8 kg
Úhlopříčka displeje 48 palců (121 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 25 W
Operační systém Google TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI 4× (1× boční)
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 49 000 Kč

Konstrukční zpracování: minimalistický rukopis

Již z obrázků vám novinka od Sony může připadat mírně zvláštní. Za vše totiž může velmi povedený vzhled s citem pro detail a minimalismus. To se podepsalo nejen na velice tenkých rámečcích kolem čelního panelu, ale rovněž na podstavci. Ten je totiž vyveden pouze ve formě kovové plochy, na kterou se celá televize posadí. Samozřejmě za asistence příkladně přišroubovaných kolíků. Výsledkem je dojem, že televize ani podstavec nemá. TV totiž dokonale přilne k desce a působí minimalistickým a současně moderním dojmem. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že se hodí do míst, kde nebude nijak překážet. Klasické nožičky, které by televize vyzvedly výše, tentokrát chybí.

Sony XR-48A90K

Sestavení televize patří k tomu jednoduššímu, a to nejen díky tomu, že není potřeba ji nikam pokládat. Postačí si vše připravit, následně televizi za asistence druhého páru rukou vytáhnout a umístit na své místo. Vzhled si Sony dalo do položky důležitý kompletně. Celou zadní stranu totiž můžete po sestavení zakrytovat plastovými díly – zakryjete tak méně vzhledné záhyby a zákoutí, kde jsou sdruženy různé konektory.

Sony XR-48A90K

Celkově lze říci, že designovou linku Sony rozhodně poznáte a spolehnout se můžete i na bytelné konstrukční zpracování. Masivně působí především již zmíněný podstavec, který zajišťuje, že se televize ani nehne, jakmile ji patřičně upevníte.

Sony XR-48A90K
Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • bytelný podstavec

Konektivita: moderní HDMI

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Zde již poněkud zamrzí, že Sony nasazuje Bluetooth v zastaralé verzi. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, tedy i s podporou frekvence 5 GHz. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

Sony XR-48A90K

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z produktů Apple. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně je dále jedno USB, druhé najdete ze spodní hrany. Dostalo se i na čtyři HDMI (jedno z boční strany, tři zespodu). U Sony nepřekvapí, že jde o HDMI 2.1 a nic vám nebrání připojit herní konzoli PlayStation 5. Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Za vyzdvihnutí stojí dobrá přístupnost bočních konektorů, což bude platit i v momentě, kdy bude televize pověšena na zdi.

Líbilo se nám
  • dostatek dobře umístěných konektorů
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: příjemná změna

Sony přistoupilo v roce 2022 k přepracování dálkového ovládání, které nyní nově více odpovídá aktuálním trendům. Ovladač má velmi příjemné barevné provedení v tmavě šedé s povrchovou úpravou připomínající broušený hliník. Japonský výrobce také zredukoval počet tlačítek, například zcela zmizela numerická část, která je v dnešní době využívána spíše minoritně. Tlačítka mají příjemné rozestupy, ihned víte, k čemu slouží. Dostalo se i na speciální klávesy vedoucí k oblíbeným funkcím. Nechybí tak rychlý přístup k Netflixu a také Disney+, což se nově hodí i českým uživatelům. Výhodou je kompletní podsvícení popisků tlačítek, které se aktivuje automaticky vždy, kdy ovladač vezmete do ruky.

Sony XR-48A90K
Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • rychlá tlačítka

Obraz: opojný OLED

Námi testovaný kousek má 48palcový OLED panel se 100Hz obnovovací frekvencí, který se navíc chlubí i vysokým 4K rozlišením. Již jen to dává tušit, že televize se hodí pro sledování kvalitního obsahu i sportovních událostí, a to díky vyšší obnovovací frekvenci. Jako dělaný je pak pro hraní her. V kombinaci s HDMI 2.1 má automatický režim s nízkou latencí a při 4K rozlišení dokáže zprostředkovat až 120 snímků za vteřinu.

Sony XR-48A90K

Barevně si Sony A90K vede skvěle, sedí jí kontrastnější odstíny a černá je vždy dokonalá. Možnosti televize vyniknou u vysoce kvalitního obsahu, který netrpí šumem. Nemusí ale stačit jen 4K obsah, důležitý je i datový tok a obecná kvalita obsahu. Na dnes testovaném modelu se nám líbila i skvělá čitelnost z ostrých úhlů. Pokud televizi dobře umístíte, uvidí na ni i člen domácnosti, který sedí i takřka z boku. Poměrně dobře pracuje také světelný senzor, který dokáže jas regulovat dle toho, jaké světelné podmínky panují v místnosti.

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit. Nejlepších výsledků samozřejmě dosáhnete s kvalitním zdrojem, tedy ideálně 4K filmy či jiným obsahem v tomto rozlišení. Televize si však dobře poradí i s nižším rozlišením, což platí dokonce i o obyčejném SD u pozemního vysílání.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • 100Hz panel
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: dostačující

Sony zabudovalo reproduktory přímo do displeje, což má v praxi výhodu v tom, že nabudete dojmu zvuku vycházejícího přímo z obrazu. Výrobce nijak nešetřil a připravil dva klasické reproduktory a středový subwoofer. Ten rozhodně chválíme, neboť díky němu je výsledkem hutný zvuk s důrazem na hloubky. Doplňme, že klasické reproduktory mají výkon 10 W, subwoofer skromnějších 5 W.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • subwoofer

Uživatelské prostředí: Google TV

Úvodní nastavení televize s operačním systémem od Googlu je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů na platformě Google TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně napoprvé povede. Může se stát, že televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem.

Sony XR-48A90K
Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: přednost v přehlednosti

V loňském roce došlo u televizí Sony ke změně a namísto původního operačního systému Android TV je nasazován mírně přepracovaný systém zvaný Google TV. Přepracována je domácí obrazovka, která působí moderněji a přehledněji. Nadále však zůstává vše podstatné, rovněž možnost si nabídky přeskládat k obrazu svému a mít na očích například aplikace, které používáte nejčastěji.

Televize má dostatečný výkon na hraní her, ačkoliv jich v obchodě stále mnoho není. Ty kvalitnější vyžadují ovládání gamepadem, případně jsou samozřejmě placené. Několik zajímavých titulů se však najít dá, a nouzově tak z televize máte „herní konzoli“. Nechybí ani všechny myslitelné aplikace pro streamování jako Netflix, Disney+, HBO Max, Voyo nebo Apple TV. Pro sledování televizního vysílání můžete využít například Sledování TV. Častější stahování aplikací časem může přibrzdit nijak velká interní paměť. 16 GB je však u televizí spíše standardem.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • 16GB paměť

Zhodnocení: decentní moderna

Nová řada chytrých televizí A90K od Sony se nadmíru povedla, především designem. Ten zapadá do moderního stylu, ale současně se hodí i do konzervativněji laděných prostorů. Tenké rámečky a důmyslně řešený podstavec zajišťují, že televize působí nenápadně. I přes onu pomyslnou nenápadnost však nabízí výbavu, která uspokojí i náročnější uživatele. V prvé řadě je zde špičkový OLED panel lahodící očím náročného diváka, solidní zvuk a moderní drátová konektivita. Pomyslnou jistotou je pak systém Google TV a jeho široké možnosti. Příjemně namíchaný mix vyváženého vzhledu a výbavy však vyšponovalo cenu až k takřka 49 tisícům korun. Jste-li však nároční a kromě velkého obrazu oceníte kvalitu zpracování i obrazu, je novinka od Sony zajímavou volbou.

Sony XR-48A90K

Foto: Sony

Klady
  • elegantní a minimalsitický vzhled
  • tenké rámečky
  • bytelný podstavec
  • špičkový 100Hz OLED panel
  • povedená evoluce ovladače
Zápory
  • vyšší cena
  • není na klasických nožkách
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze