TCL C835
test

TCL C835

Každý může chtít špičkovou televizi
2

Hodně za muziky za rozumné peníze, to je směr TCL, kterým se snaží zaujmout potenciální zákazníky v oblasti chytrých televizí. Důkazem budiž i řada C835, která dokáže zlákat nejen 4K QLED panelem s Mini LED podsvícením, ale až překvapivě kvalitním zvukem Onkyo. Vše pak zastřešuje spolehlivý systém Google TV a snadné ovládání.

Špičkově vybavený televizor již dnes nemusí stát vyšší desítky tisíc korun. Dokazuje to například řada C835, která ještě spadá do modelového roku 2022. Klade důraz na opravdu povedený QLED panel s vysokým rozlišením i obnovovací frekvencí, pozadu nezůstává audio či vzhled, který podtrhuje bytelný podstavec s dvojí možností instalace. V našem případě se 65" varianta nabízí přibližně za 27 tisíc korun, což z ní dělá velmi lákavou nabídku, pokud hledáte větší a dobře vybavenou chytrou televizi.

Technické parametry TCL C835

Rozměry bez stojanu 167,3 × 101,4 × 7,2 cm
Rozměry se stojanem 144,6 × 104,2 × 30,9 cm
Hmotnost se stojanem 42,7 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců (164 cm)
Typ displeje QLED s mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 15 W, 1×30 W
Operační systém Google TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11 ac
Bluetooth verze 5.2
HDMI 2.1
Ethernet
USB 2× (1× 3.0, 1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 27 999 Kč

Konstrukční zpracování: na štíhlou linii si nehraje

Vzhled se odvíjí od tenkých rámečků kolem samotné obrazovky. TCL nic originálního nevymýšlelo a zvolilo tmavší stříbrný odstín, který po delší době sledování takřka splývá a vy získáte dojem, že televize takřka žádné rámečky nemá. Oproti tomu hloubka samotného zařízení se tentokrát příliš neřešila a na první pohled může řada C835 působit až nečekaně tlustě. Pakliže plánujete zavěšení na zeď, může to pro vás být problém. V opačném případě, při umístění na stolek či do obývací stěny, vás hloubka nemusí vůbec trápit.

TCL C835

Zajímavě řešený je podstavec. V prvé řadě je hlavní část kovová a dostatečně těžká. Tato část se nadále spojí s „nohou“, která je již plastová a šroubuje se k samotné televizi. Vybrat si můžete dvě úrovně výšky přidělání, což je praktické. V rámci podstavce a jeho nohy lze elegantně vést veškerou kabeláž tak, aby byla co nejméně viditelná, za což si TCL zaslouží určitě pochvalu.

TCL C835

Celkové zpracování je sice obyčejnější kvůli převládajícím plastům, ale na druhou stranu nejde o nějaké výrazné vybočení ze standardu třídy.

Líbilo se nám
  • chytře řešený podstavec
Nelíbilo se nám
  • větší hloubka

Konektivita: téměř moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na těle najdeme hned čtyři HDMI 2.1, tedy ta nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvojice USB, bohužel však obě ve verzi 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.2 a Wi-Fi ac. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast
Nelíbilo se nám
  • pouze USB 2.0

Dálkový ovladač: až příliš obyčejný

S TCL C835 obdržíte rádoby moderní dálkové ovládání, ale už na první pohled je zřejmé, že zde se šetřilo. Plastový design s oblými boky doplňují větší tlačítka a možnost ovládat televizi hlasem. K tomu je zapotřebí ovladač nejprve spárovat. Následně se zpřístupní nejen ovládání hlasem, byť nikoliv v češtině, ale také možnost televizi ovládat tak, aniž by dálkový ovladač mířil přímo na ni. Přímo na ovladači je ještě série tlačítek s rychlým přístupem k multimediálním funkcím, jde například o Netflix, YouTube či Prime Video.

TCL C635
Dálkový ovladač
Líbilo se nám
  • možnost spárování s televizí
Nelíbilo se nám
  • obyčejný vzhled

Obraz: miniLED na scénu

Na redakční test dorazila 65palcová varianta QLED panelu se 4K rozlišením a moderním Mini LED podsvícením, které je řízeno ve 288 zónách, což v kombinaci s výborným jasem znamená, se můžete těšit na opravdu pěkný obraz, který je skvěle viditelný za jakéhokoliv světla.

Obraz bude vašemu oku skutečně lahodit, navíc lze vše ještě vylepšit změnou nastavení, například na režim Kino, kdy se automaticky sepne HDR a barevné podání je skvěle syté. Užijete si také 144Hz obnovovací frekvenci, a to nejen u hraní her či sledování sportovních přenosů.

Televize samozřejmě nabízí dnes obvyklý upscaling, tedy vylepšení obrazu ve chvíli, kdy je původní zdroj horší než 4K rozlišení. Zde mohu říci, že jsem byl spokojen. I z velmi obyčejného SD rozlišení dokáže TCL C835 vykouzlit slušný obraz, kde potěší plynulost i ucházející ostrost. Pakliže však jste nároční a potrpíte si na prokreslené a hluboké detaily, je třeba mít vstupní kvalitu alespoň o řád výše, tedy v HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • miniLED podsvícení
  • 144 Hz

Zvuk: zalahodí uším

Řada C835 je skvěle vybavena, i co se týče zvuku díky sestavě od věhlasné značky Onkyo. Počítat můžete se dvěma 15W reproduktory a dále ještě 30W basovým reproduktorem. Dva reproduktory směřují k divákovi, basový je na zadní straně. Výsledkem je vyvážený, hutný zvuk, který má snahu působit prostorově. I náročnější uživatelé tak budou plně spokojeni a nebudou potřebovat například přikupovat soundbar.

Líbilo se nám
  • vynikající zvuk

Uživatelské prostředí: osvědčená klasika

Úvodní nastavení televize s operačním systémem od Googlu je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Občas si však párování postaví hlavu a vy se dočkáte chybové hlášky. Následně vás televize nepřímo donutí udělat vše manuálně, což se buď povede, nebo se dostanete do paradoxní situace, kdy vás TV obšťastní hláškou, že jste přeci již vše nastavili. Počáteční peripetie mohou leckoho naštvat, ale na druhou stranu bude tento proces každý absolvovat pouze jednou.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: vše je k dispozici

Tento model je vybaven, jak jsme si již řekli, Google TV 11. Podrobněji jsme se systému od Googlu věnovali v samostatném testu. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem ve spodní části ovladače. Prostředí je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Na výběr je více než 5 tisíc různých aplikací a můžete si být jisti, že takřka vždy najdete, co hledáte.

TCL C835

V obchodě Google Play najdete nejen dostatečné množství základních her, ale také spoustu klientů pro streamovací služby a internetové televize, jako je Sledování TV. Na druhou stranu například stále chybí oficiální aplikace pro O2 TV. Vždy však musíte pamatovat na to, že interní paměť má 16 GB a reálně se do ní vejde 10 GB dat.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: velmi zajímavá volba

Chytrá televize TCL C835 dokáže hravě uspokojit i náročnějšího diváka. Kvalitním obrazem a zvukem vás vtáhne do děje. Vše se opírá o QLED panel s Mini LED podsvícením a 144Hz obnovovací frekvencí. Spolehnout se lze i na samotný operační systém či HDMI 2.1. Televize vás tak nezklame ať chcete hrát hry, sledovat obyčejný film či sportovní utkání. Je k dispozici i dostatek aplikací. Za cenu kolem 27 tisíc korun za 65" verzi budete na trhu jen obtížně hledat lepší kousek bez zásadnějších nedostatků.

TCL C835
Doporučujeme - fZone.cz

Foto: TCL

Klady
  • chytře řešený podstavec
  • kvalitní QLED panel s Mini LED
  • zvuk s basovou složkou
  • přehledný systém
Zápory
  • laciný dálkový ovladač
  • pouze USB 2.0