Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10
test

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Konečně velká fritéza

Horkovzdušné fritézy se posledních několik let dostávají do popředí. Jejich cena začíná těsně pod tisícikorunou, ale můžete je pořídit za několik tisíc. My jsme tentokrát otestovali Dual Easy Fry & Grill EY905D10 od společnosti Tefal, která vsadila na velikost a fritézu vybavila hned dvěma nádobami. Pokud tedy hledáte fritézu, kde nebudete muset připravovat jídlo pro celou rodinu nadvakrát, pak je tato recenze právě pro vás.

V případě zdravého stravování si nemusíme představovat jen jídlo bez chuti. Pokud chcete připravovat jídlo jen s minimálním použitím tuku, případně úplně bez, pak je pro vás horkovzdušná fritéza prakticky nezbytná pomůcka. A důležitou roli při výběru hraje počet přednastavených programů, objem nádoby i to, jak snadné je čištění. Jak jsme byli s Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10 spokojeni?

Technické parametry Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Rozměry 43,5 × 34 × 47,5 cm
Počet fritovacích košů 2
Objem fritovacích košů 5,2 l/3,1 l
Přednastavené programy 8
Nastavitelná teplota 40 až 200 °C
Nastavitelný čas 0 až 60 minut
Příkon 2 700 W
Hmotnost 7,8 kg
Koše jsou vhodné do myčky ano
WI-FI/Bluetooth ne
Cena cca 5 000 Kč

Obsah balení: žádné přebytečné plasty

Jelikož se jedná o větší fritézu, je krabice opravdu velká a i těžká. Co musím pochválit, je, že Tefal začal veškeré příslušenství balit místo plastu do papíru. V krabici naleznete horkovzdušnou fritézu s napájecím kabelem. Dále dvě nádoby, dvě mřížky a návod.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10
Líbilo se nám
  • zabaleno do papíru
  • podrobný návod

Konstrukce a zpracování: zapadne do kuchyně

Jelikož má fritéza dvě nádoby na fritování, počítejte s tím, že zabere více místa. Zvenku působí jednolitě, vyčnívají prakticky jen rukojeti a v zadní části napájecí kabel. Ten vyčnívá ale z důvodu, aby nebylo možné fritézu přisunout až ke zdi, jelikož se na zadní straně nachází větrání, které potřebuje místo pro správné proudění vzduchu.

Zadní a boční strany jsou z matného žíhaného černého plastu. Horní část a koše jsou pak z vnější strany nerezové. Nad koši je ozdobná stříbrná lišta, která je odděluje od velkého dotykového displeje. Slouží pro obě nádoby, přičemž jsou odlišeny číslicemi 1 a 2.

Přednastavených programů je celkem 8 – hranolky, kuře, zelenina, ryby, dezerty, dehydratace, manuální program a program gril. Jak se používají, to si povíme později. Nastavení jednotlivých košů je pak vyobrazeno velkými číslicemi. Přednastavené programy, včetně manuálního a grilu, se nacházejí v horní části. V dolní pak najdete ruční nastavení teploty a času. V pravém dolním rohu se fritéza zapíná/vypíná, případně se dá i stisknutím pozastavit program.

K oběma košům náleží mřížky, které můžete/nemusíte použít. Po stranách mají silikonové podložky, takže nepoškrábou vnitřní nepřilnavý povrch a nekloužou. Stejně jako vnitřní části košů jsou i mřížky z nepřilnavého materiálu. Tyto části lze navíc mýt v myčce. Rukojeti jsou dostatečně daleko od košů, takže se s nimi dobře manipuluje.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10
Líbilo se nám
  • dva koše
  • velký displej
  • přednastavené programy
  • koše jsou vhodné do myčky

Zhodnocení a zkušenosti: dvě nádoby = dobrý nápad

Horkovzdušných fritéz jsem měla možnost otestovat už několik a tato rozhodně patří k těm lepším. Nejde jen o dvě nádoby, kde můžete připravovat rozdílné jídlo, ale i o jednoduché použití a samozřejmě o chuť. Po zapnutí se automaticky vždy přednastaví zapnutí pouze prvního koše (větší objem) s programem číslo 1 (hranolky). Pokud chcete zapnout i druhý koš, stačí stisknout na displeji číslo 2. Stejně tak můžete vypnout i první koš. Oba koše nastavujete zvlášť, a to jak programy, tak případně manuální nastavení.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Pokud zvolíte manuální program (tlačítko MANUAL), v dolní části displeje si nastavujete teplotu a čas pomocí +/-. V případě delšího podržení se čas/teplota posunují rychleji. Stejně tak se dají upravit i přednastavené programy.

Fritéza má o něco více funkcí, než bývá běžné u základních typů. Z předvolených programů nabízí sušení jablek, kdy po dobu 8 hodin bude plátky jablek sušit na 40 °C. Zkoušela jsem sušit i jiné ovoce a pokud se jedná o větší kousky, bude potřeba pustit program alespoň dvakrát pro dobrý výsledek.

Druhou funkcí navíc je synchronizace. Pokud máte jídlo v obou nádobách, ale každé vyžaduje jiný čas přípravy, stačí stisknout SYNC a fritéza se postará o to, aby se nejdříve zapnul koš, kde je nastavený delší čas. Druhý koš se spustí automaticky tak, aby se oba vypnuly najednou, do té doby uvidíte na displeji u koše HOLD.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Fritéza má i funkci grilu. Po zmáčknutí tlačítka GRILL a zmáčknutí startu se fritéza automaticky začne nahřívat na 200 °C, poté zvukovým signálem oznámí, že máte vložit jídlo do nádoby. Tuto funkci umí ale pouze větší nádoba.

Přípravu jídla zvládne zcela bez tuku.

Ve fritéze můžete připravit prakticky cokoliv – zeleninu, maso, ryby, vejce, sladké i slané pečivo (muffiny, plněné listové těsto) i klasické hranolky. Přípravu zvládne zcela bez tuku, ale pokud chcete, můžete jídlo potřít tukem. Fritézu jsem měla možnost testovat delší dobu a pouštěla jsem ji prakticky denně. Za dobu používání se mi nestalo, že by se nějaký pokrm připálil, vysušil či byl nedodělaný. Přednastavené programy jsou dobře nastaveny a s nimi prakticky nemůžete udělat chybu.

Pokud zvolíte program hranolky, po uplynutí poloviny času dá fritéza zvukovým znamením najevo, že máte koš protřepat. Pokud jde o zvuk, je velmi hlasitý a v případě, že stojíte přímo u fritézy, řekla bych až nepříjemný. Po dokončení programu několikrát hlasitě zapíská a další zvuková oznámení má i u vypnutí košů. Tady bychom určitě volili jemnější zvuk.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Při přípravě jídel jsem používala vždy mřížky, aby případný tuk mohl stéci na dno koše. Navíc tím, že není potravina položená na dně, vzduch proudí ze všech stran a pokud jde třeba o maso – máte jej křupavé ze všech stran.

Displej musíme pochválit – je velký, přehledný a pro spuštění stačí pár kliknutí. Pokud ve fritéze připravujete jídlo poprvé, klidně si můžete nastavit delší čas a postupně jídlo kontrolovat. Pokaždé, když koš vysunete, čas se pozastaví a automaticky se opět po zasunutí spustí. Když po uplynutí doby koš nevytáhnete, nic se nestane, fritéza se automaticky vypne.

Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10

Co se týče umývání, pokud vlastníte myčku, nemůže to být snadnější, jelikož koše i mřížky můžete vložit do myčky. Ale ani ruční mytí není nic těžkého. I když třeba necháte mytí na druhý den, stačí koš nechat chvíli odmočit a vše jde snadno dolů. Na mytí rozhodně nepoužívejte nic, co by mohlo poškrábat nepřilnavý povrch.

Líbilo se nám
  • funkce synchronizace
  • možnost sušení ovoce
  • přehledný displej
Nelíbilo se nám
  • hlasitá zvuková znamení

Závěr: skvělý pomocník

Hledáte horkovzdušnou fritézu, která dokáže najednou připravit jídlo i pro čtyřčlennou rodinu? Pak už asi hledat nemusíte – Tefal Dual Easy Fry & Grill EY905D10 přesně to splňuje. Kvalitní zpracování, snadné používání a perfektně připravené jídlo s minimem tuku je v této fritéze standardem. Přípravu v ní zvládne každý, navíc s dvěma nádobami můžete připravit dvě rozdílná jídla nezávisle na sobě. Za nás konečně velká fritéza, která zvládne plnohodnotně připravit celý chod.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • podrobný návod
  • dva koše
  • přednastavené programy
  • přehledný displej
  • funkce synchronizace
  • možnost sušení ovoce
  • koše jsou vhodné do myčky
Zápory
  • hlasitá zvuková oznámení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze