Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838
test

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

Příprava těst se pro vás stane hračkou

Pečete rádi? Pak určitě vlastníte kuchyňského robota. Co kdybyste ale měli takového, který vám přesně říká, co máte dělat a vaše pečení by se tak stalo o dost jednodušším? Přesně takový nabízí Tefal. Stačí robota připojit k aplikaci a můžete si vybírat recepty. Pomůže začínajícím kuchařům, ale i profíkům. Jak snadné je s ním péct?

Tefal přišel na trh s kuchyňským robotem, který přebere většinu práce za vás. Dokáže vykouzlit sladká i slaná těsta, krémy nebo vyšlehat bílky či šlehačku. A stačí vám k tomu řídit se pokyny a vše správně odvážit. Pokud nejste finančně limitováni, pak vás nejspíše nadchne.

Technické parametry Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

Rozměry 32 × 35 × 42 cm
Objem mísy 5,5 l
Počet rychlostí 8
Pulzní funkce ano
Počet nástavců v základním vybavení 3
Dotykový displej ano
Časovač ano
Funkce šlehání, mísení, hnětení
Příkon 1 200 W
Hmotnost 12,7 kg
Způsob míchání planetární
WI-FI/Bluetooth ano/ano
Aplikace Android/iOS
Cena cca 20 000 Kč

Obsah balení: bohaté

Nečekejte nic lehkého – krabice je velká a těžká. Uvnitř najdete kuchyňský robot, nerezovou mísu, kryt na mísu, váhu (včetně baterií), šlehač, flex metlu, hnětací hák, stěrku a podrobný návod. Některá příslušenství je zabaleno zvlášť v kartonové krabici, aby nedošlo při převozu k poškození.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná
Líbilo se nám
  • pečlivě zabaleno
  • podrobný a přehledný návod

Konstrukce a zpracování: perfektní práce

Cena tohoto robota není nejmenší, ale kvalitní zpracování poznáte na první pohled. Robot je z černého lesklého plastu a hlavice, kde se vyměňují háky, je olemovaná stříbrnou barvou – jde ale také o plast. Hlavice je opět z černého plastu a v zadní části se dá část oddělat. Tam se případně upevňuje další příslušenství (sekáček a mixér), které není v základním vybavení.

Spodní část je přesně vykrojená na nerezovou mísu, která se k robotu připevní ještě pevněji tím, že se pootočí. Nad ní jsou dva výstupy, na které se připevňují násady. Jeden slouží pro nasazení flex metly, druhý pro hnětací hák a šlehač. Nerezová mísa má objem 5,5 litru, což je dostatečné pro všechny druhy těst. Po okraji je stočená dolů, aby se lépe těsto i krémy dostávaly ven a nechybí ani šikovná rukojeť.

Po pravé straně od mísy se ve spodní straně nachází tlačítko k uvolnění hlavice. Jedná se o velký zobáček, který lze lehce stisknout směrem dolů. Je na něm také několik teček, které brání tomu, aby vám po něm sklouzl prst. Nad ním je kruhové vystouplé tlačítko, kterým volíte rychlost. Po bocích je vroubkované, aby i při mokrých rukou bylo možné s ním manipulovat. Uprostřed je volba START/STOP – pro spuštění a zastavení stačí tlačítko lehce stisknout.

V horní části se nachází dotyková obrazovka. Nemá sice rozlišení jako klasický telefon, ale pro recepty je dostačující. Pod displejem je ještě dotykové tlačítko, které slouží pro návrat zpět. Na levé spodní straně se robot zapíná/vypíná a hned vedle je vyveden napájecí kabel.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

Váha má zaoblené rohy a je černé lesklé barvy. Spouští se tak, že na ni stačí položit dlaň. Flex metla je opatřena na několika místech gumou, což zajišťuje dvě věci – nepoškrábe nerezovou mísu a nenechá suroviny na dně ani po stranách mísy. Hnětací hák i šlehací metla jsou z kovu a na robota se připevní nasazením a otočením. Tento způsob mi přijde velmi praktický, jelikož háky lze vyměnit velmi snadno.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

K základnímu příslušenství pak už patří pouze bílá plastová stěrka a plastový průhledný kryt, který se nasazuje na mísu, aby nestříkaly tekutiny či kusy těsta ven z mísy. V přední části je pak ještě víko, které se dá oddělávat, což umožňuje při spuštěném robotu vkládat další ingredience.

Líbilo se nám
  • flex metla je pogumovaná
  • přehledný displej
  • možnost dalšího příslušenství

Aplikace: vaše recepty přehledně uloženy

Přístroj po vás bude chtít po zapnutí připojení k Wi-Fi, čímž jej propojíte i s aplikací. Aplikace My Tefal je zdarma. Nejprve si vyberete přístroj, který vlastníte – v tomto případě i-Coach Touch – a následně se registrujete. Aplikace po vás bude požadovat počet lidí, pro které vaříte, pak už nabízí recepty.

U robota stačí postupovat dle instrukcí na displeji, je to velmi jednoduché a není, kde udělat chybu. Nejdříve si zvolíte Wi-Fi, následně zadáte heslo a jen vyčkáte, než se připojí. Pak vám automaticky nabídne propojení s aplikací. Jakmile volbu potvrdíte, zobrazí se kód, který zadáte do aplikace, tím dojde k propojení.

Aplikace nabízí čtyři možnosti – Inspirace, Vyhledat, Můj svět a Plán. Inspirace je plná receptů, které jsou rozdělené do několika kategorií. Po vybrání receptu se vám zobrazí, co budete potřebovat za potraviny, který hnětací hák a následné kroky pro dokončení receptu. Stejné informace se zobrazují i na displeji přístroje – stačí zvolit možnost Poslat na zařízení. Potřebné potraviny si můžete přidat do nákupního seznamu a také vložit poznámku.

Možnost vyhledat asi nemusíme vysvětlovat – najdete tak i recepty, které jste si uložili do další složky – Můj svět. Tady jsou recepty, které jste označili jako oblíbené, také zde můžete ukládat recepty na později. Můžete zde vytvářet vlastní sešity, a recepty tak mít rozdělené, jak vám vyhovuje. Dostanete se zde také na svůj profil, kde můžete měnit počet osob, pro které vaříte. Receptů ale zatím není v aplikaci moc, uvítali bychom rozšíření – vlastní totiž vkládat nelze.

Poslední záložka Plán slouží pro vytvoření nákupního seznamu, případně zde najdete uložené suroviny pro recept, který jste vybrali. V kalendáři si pak můžete naplánovat recepty dopředu.

Líbilo se nám
  • snadné propojení s robotem
  • potraviny lze vložit do nákupního seznamu
  • vybraný recept můžete poslat přímo do robotu
Nelíbilo se nám
  • málo receptů
  • nelze vložit vlastní recept

Zhodnocení a zkušenosti: téměř bez práce

Při prvním použití určitě nevynechejte návod – kuchyňský robot má mnoho funkcí. Jakmile připojíte přístroj k Wi-Fi, můžete využívat všechny možnosti, které nabízí. I bez připojení je možné vyhledávat recepty, které jsou uložené v robotu, ale přeci jen s aplikací dokáže více věcí. Například, pokud si vyberete recept, ukáže vám, jak má těsto vypadat. Pokud pak zvolíte, že takto nevypadá, poradí vám, jak chybu napravit. Toto v offline módu neumí.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

Pokud si vyberete recept z nabídky, stačí si jej z aplikace poslat do robota, případně jej vyberete přímo na displeji. Pak už jen pokračujete podle instrukcí. Na konci vám robot ukáže, jak dlouho a na kolik stupňů máte dané těsto péct. Počítejte s tím, že displej má o něco pomalejší reakce při dotyku než mobilní telefon. Robot také nabízí funkci V mé lednici – stačí zadat jednu/dvě ingredience, které máte v lednici, a robot vám najde recept, který můžete připravit. Výběr je zde ale menší, jelikož vybírá pouze z uložených receptů.

V případě vlastního receptu stačí pouze otočit kolečkem na danou rychlost a spustit míchání. Během toho lze měnit rychlost, což využijete zejména při šlehání bílků nebo šlehačky. Můžete také využít pulzní míchání – stačí otočit kolečkem doleva.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

Co musíme pochválit, to jsou nástavce – lehce se připevňují a flex metla (na šlehání bílků, šlehačky a dalších) je potažena ve spodní části gumou, což znamená, že mísu nepoškrábe a zároveň se z mísy neuvolňují žádné mikročástice. Hnětací hák a flex metla jsou z kovu a jsou masivní, nemusíte se tady bát, že by vám hutné těsto nevymíchaly.

Další pochvalu dostane robot za hlasitost. Samozřejmě je při plném spuštění hlučnější, ale oproti levnější konkurenci je rozhodně tišší. Navíc se mísa nijak netřepe, což také přispívá k tiššímu chodu. Na spodní části mísy jsou čtyři body, které se do robota zaháknou, a zamezí se tak pohybu při hnětení/míchání.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

Mísa je velmi hluboká, takže pokud budete připravovat těsto na buchtu, bábovku či bublaninu, nemusíte použít ochranný kryt, těsto vám ven stejně prskat nebude. Pokud jej budete chtít připevnit, je potřeba nejdříve nasadit kryt, který jednoduše zacvaknete do hlavy robota, teprve poté připevněte nástavec.

Jak jsme už naznačili, Tefal i-Coach Touch nepatří mezi nejlevnější, spíše naopak. Jeho cena se ale promítá do použití. Pokud máte doma levnější kousek, pak je potřeba stěrkou robotu pomoci, aby vymíchal těsto i z krajů a případně i ze spodní části. Zde to opravdu nebudete muset řešit. Ať jsem připravovala husté chlebové těsto, klasické bábovkové nebo jen šlehala bílky, nikdy se nestalo, že by metla nevymíchala těsto po stranách či na dně. Při míchání nemusíte robot kontrolovat ani mu stěrkou posunovat těsto z krajů.

Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 černá/stříbrná

Váhu připojíte k robotu jednoduše – zapněte váhu, na které začne blikat symbol Bluetooth, zároveň si vyberte recept – robot vás automaticky vyzve k připojení váhy, které stačí jen potvrdit. Pak už je navažujete potraviny dle receptu. Co se týče čištění: nástavce, místu, stěrku i kryt můžete umývat v myčce. Robota vždy otírejte pouze vlhčeným hadrem, stejně tak zacházejte s váhou.

Líbilo se nám
  • mísa je hluboká
  • snadné použití i bez aplikace
  • metly zpracují ingredience i po stranách
  • snadné propojení s váhou
  • příslušenství lze mýt v myčce
  • nízká hlučnost
Nelíbilo se nám
  • vyšší cena

Závěr: pro začátečníky i profíky

Připravte se na to, že tento přístroj si bude potřeba osvojit. Umí spoustu dobrých věcí, které vám usnadní práci, takže je potřeba čas, abyste se s ním naučili pracovat. Jakmile si vyzkoušíte, jak vše funguje, bude pro vás použití hračka. Dotykový displej vše zjednodušuje a aplikaci využijete pro ukládání receptů.

Kuchyňský robot je skvělým pomocníkem, který je dotažen do posledního detailu. Vymíchá lehké bílky, ale zvládne i těžké chlebové těsto, aniž by se přehřál motor. Suroviny zpracuje tak, že nezůstanou v míse a váha zaručí přesné vážení potravin. Za dobu využívání jsem nenašla nic, co by nezvládl. Tento kuchyňský robot od Tefalu je cenově umístěn výše, za nás ale cena odpovídá tomu, co umí.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • podrobný a přehledný návod
  • flex metla je pogumovaná
  • přehledný displej
  • možnost dalšího příslušenství
  • snadné propojení s robotem
  • potraviny lze vložit do nákupního seznamu
  • vybraný recept můžete poslat přímo do robotu
  • mísa je hluboká
  • příslušenství lze mýt v myčce
  • metly zpracují ingredience i po stranách
  • snadné propojení s váhou
Zápory
  • málo receptů v aplikaci
  • do aplikace nelze vložit vlastní recept
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze