Tefal Pure POP
test

Tefal Pure POP

Pomocník s nápadem

Napařovač oděvů se stává neodmyslitelnou součástí kufrů a cestovních tašek nejednoho nadšence cest po naší krásné planetě. Pokud jeden takový hledáte, ale nesmíříte se s nudným designem a jednou barevnou variantou, je tu Tefal Pure POP, který nejenže skvěle vypadá, ale zvládne narovnání nevzhledných záhybů dříve, než řeknete „abrakadabra, Tefal Pure POP“!

Čas dovolených se sice pomalu chýlí ke konci, což ale znamená, že další sezóna je před námi. A jak jistě víte, kdo je připraven, není překvapen. Pokud vám v kufru vždy zbyde alespoň malé místo, možná je na na čase přemýšlet o pořízení cestovního napařovače, který zjednoduší rychlou „opravu“ oděvu. Jeden takový má i Tefal, nese název Pure POP a je kromě jiného neskutečně elegantní. Zda by si měl na příští sezónu měl najít místo ve vašem zavazadle při toulkách planetou, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry ručního napařovače Tefal Pure POP

Hmotnost 710 g + voda
Délka přívodního kabelu 2 metry
Typy tkanin bez omezení
Objem nádržky na vodu 70 ml (vydrží na jeden menší oděv)
Parní výkon až 20 g/minuta
Příkon 1 300 W
Cena cca 990 Kč

Obsah balení: základ s vakem navíc

V elegantní ploché krabici naleznete kromě napařovače Tefal Pure POP s pevně spojeným kvalitním přívodním kabelem o délce dva metry také oboustranný nástavec SS-1810002548 na hlavu napařovače a ochranný žáruvzdorný vak, ve kterém je dobré Tefal Pure POP přenášet a na který jej lze odložit v době chladnutí. Osobně mi chyběla jen rukavice z podobného materiálu, která by usnadnila „natahování“ oděvu při žehlení, aby nedošlo k opaření. Takovou rukavici však pořídíte zhruba za 200 Kč. Tefal chválíme za to, že na krabici je vždy vyobrazena právě ta barevná varianta, kterou jste si z nabízené škály vybrali.

Líbilo se nám
  • nástavec se dvěma funkcemi
  • ochranný vak
Nelíbilo se nám
  • bez ochranné rukavice

Konstrukce a zpracování: kompaktní parťák

Tefal Pure POP je neuvěřitelně elegantní napařovač oděvů, možná vůbec ten nejelegantnější, který jsme kdy viděli. Může za to nejen tvar, ale také množství barevných variant, ve kterých si ho můžete pořídit. Je to výrazně žlutá, tmavě zelená, červená (spíše však korálově oranžová) a tmavě modrá. Ano, kvůli barvě si napařovač zřejmě pořizovat nebudete, ale rozhodně jde o benefit. Osobně mám velmi rád tmavě zelenou barvu, proto jsem si vybral právě tu, na obrázku vypadá stejně dobře jako ve skutečnosti. Design se jednoduše povedl, díky tomu si navíc vysloužil ocenění Red Dot Design Award 2023. Gratulujeme a nedivíme se.

Tefal Pure POP

Tělo napařovače je pochopitelně plastové a příjemně odlehčené, napařovač váží zhruba 710 gramů a dalších zhruba 70 gramů (70 ml) přidá nalitá tekutina. Právě tolik se vejde do nádrže, která je na boku zařízení a nese označení SS-9100051694. Ano, jde o poměrně omezenou kapacitu a naznačuje to, že „na jeden zátah“ vyžehlíte maximálně jeden kus oděvu, ale právě z tohoto důvodu je to napařovač cestovní. Nádobka na vodu je opatřena gumovým těsněním a malým otvorem, kterým se nalévá voda. Chce to trochu cviku, abyste vodu nalili přesně tam, kam patří, ale zvykli jsme si.

Dostáváme se k hlavní části: hlavě, skrze kterou uniká pára. Na tu se nasazuje již zmíněný nástavec, který je oboustranný. Z jedné strany je měkká sametová tkanina pro jemné vyžehlení záhybů a z druhé strany je vrstva na odstranění chlupů a žmolků. Výhodou je, že nasazení a sejmutí je opravdu velmi snadné, stačí lehce zatáhnout, na svém místě jej drží plastové výřezy. Pokud by se poškodil, jeho výměna vás vyjde asi na 300 Kč, nádržka na cca stokorunu. Aby byl výčet ovládacích prvků kompletní, zmíníme, že na spodní straně rukojeti nalezneme i mechanický posuvník ON/OFF.

Tefal Pure POP je jednoduše krásný.

Tlačítko pro uvolnění páry padne přímo pod ukazováček. Pokud tlačítko držíte, pára uniká, jakmile jej pustíte, její přívod se zastaví. O signalizaci se stará výrazná LED na zadní straně hlavy, tedy na té, na kterou se v procesu napařování díváte. Pokud dioda bliká (mihotavé světlo), napařovač se připravuje, jakmile začne trvale svítit, je vše připraveno, a to během 10 až 15 vteřin. Jednoduché, intuitivní, to se nám líbí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • více barevných variant
  • skvěle padne do ruky
  • přehledné a snadné ovládání
  • lehce přístupná nádobka na vodu

Zkušenosti: narovná a dezinfikuje

Může Tefal Pure POP nahradit klasickou žehličku? Odpověď je snadná, nemůže. A to není výtka, pouze konstatování. Tefal Pure POP se hodí pro rychlé narovnání záhybů vašich oblíbených kousků, pokud si například pár minut před odchodem do práce všimnete, že oděv není zcela v kondici. Perfektně se hodí také na cesty, například na dovolené, kde může chybět klasická žehlička, ovšem vy nechcete smířit s tím, že budete chodit „pomačkaní“.

Tefal Pure POP

Tefal Pure POP jsme vyzkoušeli na několika kusech oblečení, jako je bavlněný overal, tričko, společenské kalhoty a také košile. Žehlení je snadné, stačí daný oděv zavěsit na ramínko, to například na okraj skříně či dveří a postupně (shora dolů) přejíždět po oblečení hlavou napařovače, přičemž druhou rukou oděv lehce natahujete, aby se narovnal. Pára pronikne do vláken, kde oblečení navlhčí a díky tomu se narovná. Jedna nádržka nám vydržela na jeden overal s krátkými rukávy a nohavicemi, na jedno tričko, případně na společenské kalhoty. Na košili jsme spotřebovali nádržky dvě, u riflí by to byly minimálně tři nádržky. A výsledky? Záleží, co čekáte.

Tefal Pure POP
Signalizační LED

My jsme očekávali, že po napaření bude oděv působit rovnějším a „fresh“ dojmem, což se potvrdilo. Pokud očekáváte, že společenskou košili vyžehlíte jako klasickou žehličkou, tak bohužel, takový výkon napařovač nemá a vlastně – žehlení takto náročných kousků oblečení, které navíc vyžaduje preciznost a zkušenost, není vhodné pro napařovače. Výstupní výkon Tefal Pure POP činí 20 gramů páry za minutu, což znamená, že se jedná o méně výkonný model vhodný pro účely, které jsme si zmínili na předcházejících řádcích. Pokud potřebujete výkonnějšího pomocníka, máme tu Tefal Pure Tex.

Uvolňování páry je příkladně rovnoměrné.

Výhodou nástavce Tefal Pure POP je i to, že pokud je oděv například lehce zažmolkovaný, stačí využít jeho druhou stranu a postupným „stíráním“ žmolky snadno odstraníte, navíc i napařujete, tedy rovnáte, a dezinfikujete. Ano, dezinfikujete, čtete správně.

Za vše může „všemocná“ pára! Pára neslouží jen k narovnání oděvů, ale i k jejich dezinfekci, tu využijete v době mezi praním. A to nemluvíme jen o žehlení oblečení, ale také o občasné dezinfekci, například polštářů či jiných lůžkovin. Tefal Pure POP musím pochválit i za to, že pára uniká postupně a rovnoměrně, nedochází k nepříjemnému „prskání“ vody namísto páry.

Líbilo se nám
  • rychlé narovnání nevzhledných záhybů
  • funkční odstranění žmolků
  • snadný proces osvěžení oblečení
Nelíbilo se nám
  • na denim či precizní žehlení společenských košil není dostatečně výkonný

Zhodnocení: jsme spokojení!

Tefal Pure POP je šikovný pomocník, kterého oceníte na dovolených a občas i doma. Pokud nepotřebujete narovnat váš oděv, pomůže při občasné dezinfekci, my jsme jej například využívali k dezinfekci polštářů, které mohou být líhní různých roztočů. A cena? Naprosto skvělá, pořídíte jej totiž za částku okolo tisíce korun. Za tuto cenu mu nemůžeme a ani nechceme nic vytknout, protože svoji práci plní tak, jak slibuje. Když k tomu přičteme opravdu jedinečný design a množství barevných variant, měl by mít doma svůj Pure POP prakticky každý, investice litovat nebudete.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • snadný proces žehlení i dezinfekce
  • jednoduchý provoz
  • skvělý poměr ceny a výkonu
  • dostupné náhradní díly
  • elegantní design, více barevných variant
  • ochranný vak součástí balení
  • dlouhý přívodní kabel
  • hlavice na odstraňování žmolků
Zápory
  • menší nádržka na vodu
  • výkon není dostatečný pro žehlení denimu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze