Tesla Smart Cat Toilet
test

Tesla Smart Cat Toilet

Konec manuálního čištění kočičí toalety

Tesla přišla s další novinkou pro kočky. Chytrá toaleta Tesla Smart Cat Toilet vám usnadní každodenní práci při čištění kočičího záchodu a navíc hlídá i váhu vaší kočky. Aplikace v češtině vám zjednoduší nastavení a vy můžete toaletu zkontrolovat klidně až za několik dní.

Poslední dobou se na trhu objevilo několik elektrických chytrých kočičích toalet a jsem ráda, že jsem mohla otestovat tu od Tesly, která poslední dobou vytváří šikovné vychytávky pro domácí mazlíčky. Pokud vás nelimituje cena, bude pro vás chytrá toaleta šikovným pomocníkem. S aplikací v češtině navíc můžete toaletu ovládat i na dálku.

Tesla Smart Cat Toilet

Rozměry 65,5 × 64,2 × 60,5 cm
Kapacita steliva 3 litry
Hmotnost 8 kg
Rozsah měření hmotnosti 0,5 – 20 kg
Napájení DC 12V, 1A
Provozní hluk méně jak 55 dB
Funkce automatická filtrace steliva, sledování váhy kočky, mobilní aplikace
Spotřeba v pohotovostním režimu méně jak 0,5 W
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ne
Wi-Fi ano
Cena cca 15 500 Kč

Obsah balení: včetně sáčků

Toaleta je dodávána kompletně sestavená, krabice je tedy opravdu rozměrná, s tím je nutné počítat. Záchod je ze všech stran chráněn polystyrenem a je ještě zabalen v igelitu. Dále v krabici najdete napájecí kabel, který je zakončen proprietárním kruhovým konektorem, návod a balení sáčků (cca 20 kusů), které přesně pasují do koše toalety.

Líbilo se nám
  • balení jednorázových sáčků

Konstrukce a zpracování: pevná a odolná

Celá toaleta stojí na čtyřech šikmo postavených nožkách. Je téměř celá bílá, s několika šedými prvky. Samotná toaleta je kruhového tvaru a kompletně z plastu, až na kousek silikonu uvnitř, kam se sype podestýlka. Konstrukce je ze silných plastů, nemusíte mít tedy obavu, že by časem popraskala.

Tesla Smart Cat Toilet

Dá se rozdělit na vnější a vnitřní část. Vnější je z matného a hrubého plastu, který zapadne prakticky kamkoliv. Na každé straně naleznete ergonomické držáky, pomocí kterých můžete toaletu přemisťovat i nebo oddělat vrchní část. Na spodní části je malý displej, který ukazuje váhu, připojení k Wi-Fi a před čištěním bliká v levém horním rohu zelená dioda. Pokud se čištění z jakéhokoliv důvodu zastaví, na displeji se ukáže nápis STOP.

Pokud odděláte vrchní kryt, uvidíte otočnou část toalety, na jejímž konci je ozubené kolo. Tuto část lze oddělat pro snadnější čištění velmi jednoduše – stačí v zadní části odepnout plastový půlkruh, který vše drží. Po oddělání uvidíte spodní část toalety, která má několik koleček, a malé ozubené kolo, jež zapadá do otočné části toalety.

V zadní části vnitřní toalety je kruhový otvor, který končí v odpadkovém koši záchodu. Koš lze oddělat z obou stran pomocí vsazených úchytek a jeho zaoblený trojúhelníkový tvar perfektně zapadne do celkového tvaru toalety. Pod košem jsou dvě možnosti pro připojení napájecího kabelu – OUT a IN. Pro zapojení do zásuvky zvolte možnost IN.

Uvnitř otočné toalety je v dolní části silikon, který je upevněn v kovovém kruhu a přidělán pomocí několika šroubků. Je lehce prohnutý, aby se, když se otočí o 180 stupňů, prohnul na druhou stranu. Po celé vnitřní části jsou jemné rysky, které jsou nápomocné při čištění. Nahoře je sběrník schopný pojmout všechno stelivo (podle rysky max), které nepoužité propadne skrze síto zpět do vnitřní části. Ve sběrníku je kruhový otvor vedoucí přímo do koše.

Tesla Smart Cat Toilet
Líbilo se nám
  • zaoblené tvary a neutrální barva
  • nikde nic nevyčnívá
  • koš na použitou podestýlku se lehce vysune

Aplikace: vše, co potřebujete

Aplikaci Tesla Smart si stáhnete do mobilu zdarma a je dostupná pro Android i iOS. Zprvu po vás bude chtít registraci, případně přihlášení. Pokud se budete registrovat, přijde vám ještě do e-mailu potvrzovací kód a poté si nastavíte heslo – je to jednoduché.

Po přihlášení se vám ukáže možnost přidat zařízení, přičemž v horní části displeje vás aplikace upozorňuje, že se snaží automaticky zařízení v okolí vyhledat. Toaletu si vyberte manuálně v levé části displeje, kde zvolíte sekci Peče o zvířata a vyberete Tesla Smart Cat Toilet. Pro připojení postupujte dle návodu, je to velmi rychlé. Zde jsem narazila na odlišnost od jiných produktů – postup pro napárování s aplikací je v angličtině. Poté je však vše již česky.

V pravém horním rohu můžete přístroj přejmenovat. Jako další jsou zde dvě kolonky, na které nelze klikat, fungují pouze informativně. Na levé straně je zobrazena váha kočky při posledním použití toalety. Pokud tedy máte více koček, můžete dle váhy rozpoznat, která toaletu navštívila. Napravo je počet použití za daný den.

Jako další možnost zde najdete tlačítko Čištění. To můžete použít v případě, že chcete spustit čištění, i když toaleta nebyla využita. Tímto tlačítkem také případně čištění zastavíte. Pokud jej však zastavíte, záchod se sám už nespustí, je potřeba v aplikaci opět čištění spustit stejným tlačítkem.

Možnost „Načasovat spánek“ vám umožní nastavit čištění tak, aby vás v noci případně nebudilo.

Pod možností čistění je 5 dalších funkcí. První je „Hlasový přepínač“, který můžete mít zapnutý/vypnutý. Pokud jej necháte zapnutý, toaleta bude hlásit, že jste například vytáhli koš ze zadní části záchodu. Vše je ale v angličtině. Další možností je „Přepínač koše“.

V aplikaci můžete nastavit i časovač. Možnost „Načasovat spánek“ vám umožní nastavit čištění tak, aby vás v noci případně nebudilo. Stačí kliknout na „Přidat plán“ a poté si nastavíte čas, kdy chcete čištění vypnout/zapnout. Po nastavení se mi však několikrát stalo, že se toaleta i přesto spustila. Nastavení vás může trochu zmást, jelikož pro vypnutí čištění je potřeba nastavit možnost na ZAP jako zapnuto a pro opětovné spuštění čištění je potřeba zvolit VYP jako vypnuto. Je to dáno tím, že aplikace má u zapnutí/vypnutí plánovače napsáno Vypínač, který tedy zapnete a poté vypnete. Nastavit si můžete i určené dny, kdy nemá k čištění docházet.

Jako další možnost je zde „Management zdraví“. Po rozkliknutí uvidíte v horní části tři možnosti – „Váha kočky“, „Počet vylučování“ a „Doba vylučování“. Při překliknutí se vám bude měnit graf pod možnostmi. Níže máte vše ještě rozepsáno, včetně data. Pokud máte více koček, graf vám moc neřekne a je jednodušší se řídit rozepsanými informacemi. Pokud máte pouze jednu, graf je dobrý, jelikož okamžitě poznáte jakýkoliv výkyv váhy.

Jako poslední si můžete nastavit „Odložené čištění“. Automaticky je nastaveno 30 sekund. Je to doba, kdy toaleta čeká na čištění poté, co zaznamená, že zvíře odešlo. Na začátku mi půl minuty přišlo málo, ale velmi rychle jsem přišla na to, že je to dostatečné. Pokud však budete chtít, můžete si zde čas změnit na minutu až pět.

Líbilo se nám
  • vše přehledně na jedné stránce
  • možnost nastavení časovače
  • kontrola váhy kočky
Nelíbilo se nám
  • toaleta nerozpozná více koček

Zkušenosti: ušetří vám čas

Před prvním použitím postupujte podle pokynů v návodu. Je to důležité proto, aby vám toaleta nevážila podestýlku, ale pouze kočku. Před zapnutím tedy nasypte podestýlku po rysku MAX, která je jasně viditelná na obou stranách silikonu. Tlačítko pro zapnutí najdete pod displejem. Podestýlku doporučuji jemnou, hrudkovací. Zkoušela jsem i rostlinné stelivo, ale jelikož je větších rozměrů a má nepravidelné tvary, způsobovalo to zaseknutí v mřížce a v koši končila i čistá podestýlka.

Tesla Smart Cat Toilet

Připravte se na to, že prvních pár dní budou kočky jen okolo chodit a koukat. Jakmile však jen strčí packu do toalety a váha naváží více jak 0,5 kg, začne proces čištění. Prvních několik dní se tak bude čistit toaleta „naprázdno“. Pokud však máte správnou podestýlku, v koši nic neskončí a ničemu to nevadí. Záchod mě navíc překvapil tichým chodem. Hlasitější je pouze zpětný chod, který je nastaven proto, aby se podestýlka dostala opět do středu mezi rysky.

Tesla Smart Cat Toilet

Pokud máte více koček, záchod to neumí rozpoznat a v aplikaci si musíte případně podle váhy najít, o kterou kočku se jednalo. Váha ovšem váží přesně. V návodu výrobce píše, že váha váží nejlépe, pokud kočka má od 0,7 do 10 kg. Parametry uvádějí vážení od 0,5 do 20 kg, kdy však nemusí být váha úplně přesná. Váha se vám zobrazuje jak v aplikaci, tak na displeji přímo na toaletě.

Tesla Smart Cat Toilet

Co se týče čištění, Tesla v tomto případě myslela na vše. Stačí oddělat vnitřní část toalety a můžete ji umýt pod tekoucí vodou. To celý proces urychlí, jelikož nemusíte nic po částech utírat, jen počkáte, až vše uschne a můžete znovu podestýlku nasypat. Pokud budete chtít otřít vrchní část, můžete použít navlhčený hadřík.

Silikon tam, kam se sype podestýlka, byl dobrý nápad. Při čištění se totiž prohne, a tak i případně přilepená podestýlka se odlepí. Navíc silikon sám o sobě je materiál, který je nepřilnavý. Výrobce uvádí, že pro případ poškození drápky se dá pořídit náhradní silikon. To byl můj případ, jelikož mé kočky při poznávaní silikon poškodily a udělaly do něj dírku. Silikon se dá jednoduše vyměnit – stačí odšroubovat pár šroubků.

Při čistění se toaleta celkově dvakrát otočí. Je to proto, kdyby na poprvé nedošlo k úplnému vyčištění. Na konci se toaleta natočí i na druhou stranu, aby se podestýlka srovnala do středu. Otáčení probíhá pomalu a pokud by do záchodu vstoupila kočka, čištění se zastaví. Celé čištění trvá přes 5 minut. Koš, kam padá použité stelivo, se dá vytáhnout z obou stran a navíc velmi snadno – stačí zatáhnout. A s toaletou obdržíte celé balení sáčků, které přesně do koše pasují.

Tesla Smart Cat Toilet
Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání
  • lze snadno rozebrat a vyčistit
  • silikonová část
Nelíbilo se nám
  • delší cyklus čištění

Závěr: šikovný pomocník

Musím přiznat, že jsem první dny byla skeptická, jelikož kočky se toalety bály. Po pár dnech se však naučily na ni chodit a od té chvíle už nevím, co to je manuální čištění kočičí toalety. I když je pořizovací cena vyšší, určitě ušetříte na podestýlce, protože do koše spadne opravdu jen použitá podestýlka a nic navíc. Pokud k této vychytávce pořídíte i chytrý dávkovač krmiva s kamerou a fontánku na vodu, můžete klidně na několik dní odjet z domu a přesto mít vaši kočku naprosto pod dohledem.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • koš na použitou podestýlku se lehce vysune
  • zaoblené tvary a neutrální barva
  • možnost nastavení časovače
  • kontrola váhy kočky
  • jednoduché ovládání
  • lze snadno rozebrat a vyčistit
Zápory
  • toaleta nerozpozná více koček
  • delší cyklus čištění
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze