The Last of Us Part II Remastered
test

The Last of Us Part II Remastered

Jednoduše ve skvělé kondici

Ještě před uvedením druhé série populární seriálové adaptace herního megahitu The Last of Us nám tvůrci hry naservírovali možnost, jak si osvěžit události druhého dílu v tom nejlepším možném vizuálním kabátku. The Last of Us Part II Remastered je však také o nahlédnutí za oponu přípravy druhého (videoherního) dílu a možnosti prozkoumat místa, která byla hráčům doposud zapovězená. Jak se nejnovější remaster povedl?

Herní série The Last of Us oslavila v loňském roce „teprve“ 10leté výročí od uvedení prvního dílu, přesto má již na svém kontě poměrně bohatý výčet různých „vylepšených“ verzí, které reagovaly na příchod nové generace herních konzolí a v některých případech toho příliš mnoho nového nenabídly. Do jisté míry lze takto nahlížet i na The Last of Us Part II Remastered, protože již samotná aktualizace původní verze The Last of Us Part II pro PlayStation 4 na hardware PlayStationu 5 přinesla vylepšený vizuál, přesto má The Last of Us Part II Remastered podle mě stále co nabídnout.

Příběh, který vás donutí přemýšlet

V klasické recenzi The Last of Us Part II jsem chválil znamenitý příběh, který přináší několik velkých zvratů a rovněž nabízí několik různých pohledů. Stále tak platí, že na konci hry zřejmě zůstanete plní různorodých emocí, které zažehnou ještě větší zvědavost ohledně toho, jak bude zpracovaná druhá seriálová série z produkce HBO. V každém případě se můžete těšit nikoliv na videoherní „jednohubku“, ale na pořádně dlouhou hru, která si vyžádá třeba i 30 hodin vaší pozornosti. Tempo hry je podle mého názoru oproti prvnímu dílu v některých pasážích o něco slabší, ale The Last of Us Part II Remastered je pochopitelně zcela věrné předloze.

Hlavní novinkou této hry jsou tak rozhodně bonusy, která verze Remastered přináší. Začněme například vizuálním a haptickým aspektem, kdy bylo vylepšeno rozlišení textur, animace a množství detailů při pohledu do dálky. Hráči si pak mohou vybírat mezi nativním 4K rozlišením v tzv. Fidelity režimu či upscalovaným rozlišením 1 440p v režimu Performance. Osobně jsem většinu času hrál v prvně zmíněném režimu, avšak na televizoru s podporou VRR, tudíž byla snímkovací frekvence mnohdy vyšší než 30 FPS, a hra tak byla ještě plynulejší. I přestože po vizuální stránce nepřináší remasterovaná verze mnoho nového, sluší se zmínit, že stále vypadá skvěle, respektive doslova filmově. Spolu se špičkovým hudebním doprovodem v podobě parádního nazvučení i chytlavého soundtracku vás tak herní svět TLOU velmi snadno pohltí.

Kromě vizuálu se lze těšit rovněž na upravenou haptickou odezvu, kdy hra využívá celé spektrum různých úrovní vibrací a pochopitelně také adaptivní triggery. Používání zbraní a jejich odezva může být pro každou zbraň unikátní, což celkový zážitek posouvá na jinou úroveň. Ostatně právě ovladač DualSense je podle mě dost možná hlavním „next-gen“ prvkem konzole PlayStation 5.

Nové režimy

Špičkové audiovizuální zpracování a kvalitní práce s haptickou odezvou by však bylo u remasteru možná přeci jen trochu málo, a tak se vývojáři rozhodli přidat několik nových možností. Začněme například kytarovou minihrou, která se po vydání The Last of Us Part II záhy stala virální záležitostí a na YouTube koluje obrovské množství videí, kde se hráči snaží zabrnkat nejrůznější melodie, skladby apod. Pokud tak hrajete na kytaru, alespoň tu virtuální, jistě vás potěší, že lze do této minihry kdykoliv vstoupit a vyhrát si dosyta.

O dost větší novinkou je pak roguelike režim No Return s „permanentní smrtí“. Pokud vám tento žánr doposud není povědomý, znamená to, že pokud během hraní vaše postava zemře, začínáte od znovu. Během No Return navštívíte různé lokace a můžete hrát nejen za Ellie, ale třeba také za Dinu, Joela či Tommyho a další. Hra vás uvede do náhodně vybraných lokací (převzatých ze hry) a pokusí se vás překvapit různými druhy protivníků s možností upgradu zbraní (po smrti však zmizí) i schopností. Jedná se o dobře zpracovaný herní režim, který vás snadno zabaví na desítky hodin, jste-li fanoušci TLOU.

Budete moci prozkoumat tři doposud nevydané mise s komentářem autorů.

Mně pak bavilo prozkoumat tři doposud nevydané mise v rozpracovaném stavu s komentářem autorů, a to Sewers, Jackson Party a Boar Hunt. Ty vás opět lépe uvedou do kontextu událostí celé hry, ale také se v nich dozvíte, proč nakonec nebyly ve finální podobě hry. Všechny tři mise se mi líbily a přál bych si, aby jich bylo více. Znovuhratelnost v tomto případě nečekejte, neboť nemá smysl se do misí po zahrání znovu vracet, jedná se však o příjemnou vsuvku.

Zhodnocení

The Last of Us Part II Remastered je zde především pro ty, kteří se k této hře na PlayStationu 5 prozatím z nějakého důvodu nedostali. Nabídne jim nejen tu nejlepší možnou vizuální kvalitu, ale také zajímavá rozšíření v podobě roguelike režimu No Return, milovanou minihru s kytarou, ale také nahlédnutí do částečně hotových misí, jež měla původní hra obsahovat, včetně zajímavého komentáře ze strany autorů. Vývojáři pak mysleli i na ty, kteří již The Last of Us Part II vlastní na konzoli PlayStation 4 a chtěli by odemknout všechny možnosti verze „Remastered“. V takovém případě totiž zaplatí pouze symbolický poplatek a rozhodně nemusí investovat plnou částku, což jednoznačně chválím. Nákup, ať už formou zcela nové hry či zmíněného upgradu, tak rozhodně doporučuji přinejmenším zvážit.

Foto: Naughty Dog

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze