Vítám vás u dalšího dílu seriálu o vyvracení mýtů. Dnes se zaměříme na poslední dobou velmi oblíbené proteinové tyčinky. Na první pohled vypadají neškodně – obal, který slibuje obsah plný bílkovin a nespočet dostupných příchutí, jako jsou čokoláda, banán nebo jahoda. Na obalu slibují fitness výsledky, energii i štíhlejší postavu. Jenže co se skrývá uvnitř? Jsou proteinové tyčinky skutečně vhodnou součástí zdravého jídelníčku, nebo spíš další marketingová past?
Proč většina tyčinek není tak zdravá, jak se tváří
Ačkoli se proteinové tyčinky prodávají jako „zdravé svačiny“, jejich složení k tomu má často daleko. Najít kvalitní bílkoviny je v nich někdy opravdu detektivní práce. Mnoho značek má v tyčinkách levné zdroje bílkovin, jako je kolagen nebo sójový proteinový izolát, které tělo nevyužije tak dobře jako například syrovátkový protein nebo klasické bílkoviny z potravin.
Další kapitolou jsou sladidla. Jak uvádí health.com, je vhodné vybírat proteinové tyčinky s obsahem přidaného cukru maximálně do 8 g. Kromě cukru (často pod různými názvy jako glukózový sirup nebo fruktóza) se používají také tzv. polyoly, jako jsou třeba maltitol nebo sorbitol. Ty sice snižují kalorickou hodnotu, ale často způsobují nadýmání, průjem nebo nepříjemné zažívací potíže. Přidává se i vláknina, ovšem většinou uměle – například ve formě inulinu či oligofruktózy. I tyto látky nemusí každému sednout.
Aby tyčinka dobře chutnala, obsahuje i tuky a ne vždy ty nejlepší. Palmový tuk nebo částečně ztužené oleje bývají běžnou součástí, což kvalitě rozhodně nepřidává. Výsledkem je, že ve snaze o zdravou svačinu si často dáme něco, co má k opravdovému jídlu daleko a výživově se spíš blíží cukrovince. Stačí se podívat na kalorickou hodnotu jedné tyčinky a porovnat ji s jinou, u které není dnes tak populární slovíčko „protein“.
Kdy mají proteinové tyčinky smysl a co případně zvolit místo nich
Abychom ale nebyli nespravedliví, ne všechny tyčinky jsou špatné. Pokud si dáte tu práci a čtete složení, můžete najít i kvalitní varianty s jednoduchým seznamem ingrediencí, vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin a minimem přidaného cukru. Taková tyčinka může být fajn jako svačina na cestách, po tréninku nebo když není po ruce nic jiného. Rozhodně by ale neměla být každodenním společníkem místo běžného jídla. A je také potřeba počítat s tím, že kvalitní tyčinka bude stát i více peněz.

Pokud hledáte zdravější alternativu, máte na výběr spoustu možností. Rychlou, výživnou a i levnější variantou svačinou může být podle healthline.com například řecký jogurt s ovocem, tvaroh s ořechy, vajíčko natvrdo, celozrnné pečivo se šunkou nebo sýrem, případně hummus se zeleninou. I taková jednoduchá jídla vám dodají dostatek bílkovin, navíc zasytí lépe a déle než sladká tyčinka.
Proteinové tyčinky nejsou žádné zlo, ale mnohdy jsou přeceňované, zvláště kvůli jejich popularitě. Jsou vhodné spíše výjimečně než pravidelně. A pokud po nich sáhnete, vybírejte podle kvalitního obsahu než podle ceny. Pokud je totiž budete jíst pravidelně, rozdíl poznáte.