TP-Link NC450
test

TP-Link NC450

Výhodná vstupenka do světa HD monitoringu

Možná máte menší byt a chcete vědět, co se doma děje, zatímco jste na cestách. Vybrat si můžete ze stovek různě nákladných řešení, ale co když nemáte příliš vysoký rozpočet, ale přesto se nechcete omezovat? Nabízí se řešení společnosti TP-Link, konkrétně panoramatická IP kamera NC450. Za rozumnou cenu nabídne pokročilé funkce, které potěší a navíc opravdu fungují.

Od TP-Linku můžete zakoupit různé zajímavé produkty, například chytré žárovky, případně Wi-Fi mesh Deco, oba produkty jsme také již otestovali. Pozadu TP-Link nezůstává ani v produktech, které slouží k zabezpečení, konkrétně máme na mysli IP kamery, které dohlíží na váš osobní prostor ve chvílích, kdy zkrátka nejste doma. Dnes testovaná kamera NC450 je ztělesněným důkazem toho, že kvalita lze pořídit i za rozumnou cenu, v tomto případě okolo 2,5 tisíce korun.

I když ve světě IP kamer panuje poměrně velká konkurence, a to jak mezi značkami, tak také co se ceny týká, vždy je vhodné zamyslet se před nákupem nad tím, co od kamery opravdu očekáváte. Pokud jde jen o monitoring vašich domácích mazlíčků, není třeba investovat do řešení za desítky tisíc. Pokud na druhou stranu nemáte ucelenou představu, na co všechno kamera bude sloužit, respektive co bude bedlivě monitorovat, vyplatí se nákup multifunkčního zařízení. A právě tak by se dnes testovaná kamera dala označit: multifunkční, panoramatická a vzhledem k ceně skvěle vybavená. Bude to však stačit na úspěch?

Obsah balení: nic nechybí

Obsah balení nás vcelku příjemně překvapil. Kromě samotné kamery obdržíte LAN kabel pro prvotní konfiguraci, nabíječku do elektrické sítě, držák na stěnu a také doprovodné instalační prvky, tedy šroubky a pásky na podlepení. Samozřejmostí je manuál, a to jak podrobný, tak také menší s obrázkovým průvodcem, díky kterému se snadno zorientujete i bez znalosti anglického jazyka.

TP-Link NC450

Konstrukční zpracování: plastově, ale kvalitně

Svým designem kamera NC450 nijak nevybočuje z představy, kterou asi mnozí mají. Jedná se o plastovou skříňku, které vévodí otočná hlava, na přední straně lze nalézt ještě signalizační LED diodu, o které si více povíme až později. Kromě otočné hlavy se otáčí také základna kamery, kamera je tedy sestavena ze dvou nezávisle se otáčejících prvků. Na těle lze dále nalézt mikrofon a reproduktor pro oboustrannou komunikaci, na zadní straně se pak nachází odnímatelná anténa. Lze ji tedy vyměnit za anténu silnější, případně ji při přesunu můžete sejmout, abyste tak zabránili poškození při přepravě.

Kromě antény se na zadní straně kamery nachází také ethernet konektor, slot pro microSD kartu, nabíjecí konektor a tlačítko pro reset, které zároveň slouží pro párování skrze WPS.

TP-Link NC450

Tělo kamery je vyvedeno v lesklém plastu, což vzbuzovalo mírné obavy. Naštěstí se nepotvrdily – otisky na těle kamery sice ulpívají, ale nejsou vidět. O škrábance také nemusíte mít starost, plasty jsou poměrně bytelné a navíc lesklý povrch vše dokonale skryje. Kvalita konstrukčního zpracování je velice dobrá, nikde se nic neprohýbá a ani nevyluzuje nepříjemné zvuky. Rozměry kamery činí příjemných 144 × 109 × 106 mm, samozřejmě bez antény.

Specifikace kamery: HD záznam postačí

Nyní se podíváme na základní specifikace kamery. TP-Link NC450 se chlubí záznamem v rozlišením 1 280 × 720 při 30 FPS a světelností f/2.0. Pokud bychom kameru srovnali s řešením od BML Safe, NC450 nabídne stejné rozlišení, ale ještě plynulejší záznam (30 FPS namísto 25 FPS). V praxi se toto rozlišení osvědčilo, dostačuje i pro hloubkovou kontrolu místnosti ve vašem obydlí. Kamera vidí i v noci na deklarovanou vzdálenost až 8 metrů, a to díky 8 infračerveným diodám po obvodu objektivu. I když má řešení od TP-Link o 3 diody méně než kamera BML, vidí zhruba na stejnou vzdálenost, a to 6–8 metrů. S rostoucí vzdáleností však logicky ubývají detaily a záznam je méně ostrý, přesto však použitelný.

TP-Link NC450

Nechybí detekce pohybu i alarm v případě narušení prostoru. Připojení lze realizovat jak drátově skrze LAN, tak také bezdrátově díky integrované Wi-Fi. Pro záznam slouží slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 32 GB, nám se však podařilo bez problémů provozovat i paměťovou kartu o velikosti 64 GB. Záleží zřejmě na konkrétním výrobci. Před instalací doporučujeme kompatibilitu ověřit, například ihned v prodejně.

Rozměry [mm] 144 × 109 × 106
Antény 1 odnímatelná externí
Možnosti připojení LAN a Wi-Fi
Aplikace pro iOS a Android
Noční vidění 8 IR diod
Na vzdálenost až [metry] 8
Kvalita záznamu 1 280 × 720 při 30 FPS
Otáčení [stupně] 300 horizontálně, 100 vertikálně
Rozhled [stupně] 360 horizontálně, 150 vertikálně
Zorný úhel [stupně] 75
Světelnost f/2.0
Slot pro paměťové karty microSD o kapacitě až 32 GB
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano, ano
Detekce a sledování pohybu ano
Alarm notifikace
Cena [Kč] 2 599

Kamera komunikuje s aplikací tpCamera pro platformu Android a také iOS, kterou si podrobně rozebereme později. Mezi další dovednosti kamery patří integrovaný reproduktor a mikrofon. Oboustranná komunikace je tedy bezproblémová. Výhodou kamery je možnost otáčení hlavy, a to vzdáleně skrze aplikaci (mobilní či webovou). Horizontálně se kamera dokáže otáčet o 300 stupňů, vertikálně o 100 stupňů. Díky tomu téměř bezezbytku pokryjete celý prostor okolo, ale záleží samozřejmě i na vhodném umístění do prostoru.

Kvalita záznamu nás potěšila, trhanost záznamu při rychlém otočení už nikoliv. Při přímém srovnání s řešením od BML Safe častěji docházelo k trhanějším pohybům. Tento neduh se pochopitelně zhoršoval při slabém signálu, respektive při nízkých přenosových rychlostech. Nelze však říci, že by občasné zaškobrtnutí jakkoli kazilo výsledný efekt.

Aplikace tpCamera: vstupte do světa monitoringu

Alfou a omegou podobných zařízení jsou jejich doprovodné aplikace. Zde se společnost TP-Link zasnažila a přispěchala jak s aplikací pro Android, tak také iOS. Kameru lze ovládat i skrze webové rozhraní TP-Link, speciální aplikace pro nastavení kamery je pak k dispozici pro uživatele Windows.

Párujeme kameru

Zpět ale k mobilní aplikaci, která nás zajímá primárně. tpCamera je dostupná zdarma. Před úvodním nastavením vás čeká nezbytný registrační proces. Registrovat se můžete skrze e-mail. Pokud jste se v minulosti již registrovali v rámci jiného produktu, lze použít stejné přihlašovací údaje, což celý proces urychlí.

Funkce aplikace: vše pod dohledem

Párování kamery proběhne pomocí připojení kamery LAN kabelem k modemu a následným spárováním s vaší domácí Wi-Fi sítí (po zadání hesla). Párování hodnotíme jako velice pohodlné, za půl minuty máte hotovo. Nejdelší dobu trvá samotné zadání hesla k vaší domácí síti (tedy pokud si heslo nepamatujete zpaměti).

Po úspěšném spárování kamery s aplikací, respektive vaší domácí Wi-Fi sítí, se ocitnete na domovské obrazovce. Pokud byste měli spárováno více kamer, náhledy se zobrazí pod sebou, což usnadní orientaci. Na závěr párování kamery máte navíc možnost nastavit si vlastní pojmenování, kdy ihned zjistíte, kde je jaká kamera umístěná, což se hodí především v momentech, kdy kamery od TP-Link zabezpečují větší objekt, například rodinný dům.

Aktualizace kamery

Trochu zamrzí že náhledy kamer z úvodní obrazovky nezobrazují aktuální stav, ale naposledy uložený obrázek toho, co kamera zahlédla při posledním spuštění kamery. Z úvodní obrazovky se dostanete přímo do nastavení kamery, stačí stisknout ikonu ozubeného kolečka. Zde můžete zjistit, jak kvalitní připojení má kamera k domácí Wi-Fi síti, kameru zde můžete přejmenovat a rovněž můžete pohasnout svit LED světla, které signalizuje pohotovost. Změnit rovněž můžete časové pásmo, aktualizovat firmware a nastavit hlasitost. To se projeví při oboustranné komunikaci. Nám se osvědčila poloviční hlasitost. Pokud jsme ji zvýšili na maximum, zvuk vycházející z reproduktoru kamery nebyl zrovna příjemný.

Aplikace tpCamera

Potěšilo nás že během testování kamery, které trvalo necelé dva měsíce, dorazily do kamery asi 3 bezpečnostní updaty. Jde tedy vidět, že se TP-Link stará o důkladné zabezpečení. Každou příchozí aktualizaci doporučujeme instalovat bez váhání.

Pokud chcete nastavit samotné fungování kamery, musíte se z domovské obrazovky prokliknout ikonou se symbolem domečku a postavy. Pod touto záložkou můžete nastavit to nejdůležitější, a to detekci pohybu a zvuku. V případě detekce pohybu musíte nastavit, jak citlivá má kamera být, respektive na jak velký/malý pohyb má kamera reagovat. Výhodu představuje také to, že pomocí prstu můžete označit oblast, kde má kamera detekovat pohyb. Pokud tedy máte domácí mazlíčky pohybující se po zemi, snadno zvýrazníte pouze oblast, kam by se vaši miláčci nedostali. Jednoznačně by se pak jednalo o narušitele vaší domácnosti.

Kromě citlivosti a konkrétního území můžete nastavit i to, že se bude kamera za pohybujícím objektem sama otáčet. Jakmile kamera detekuje pohyb, automaticky vás informuje formou notifikace na propojeném smartphonu a ihned nabídne možnost spuštění vzdáleného náhledu. Kamera se za pohybujícím objektem pohybuje do doby, dokud pohyb neustane. Pochválit musíme především citlivost. I při nepatrných pohybech se kamera bez zaváhání natáčí tak, aby měla na dotyčného co nejlepší výhled. Podmínkou je, aby měla kamera kvalitní Wi-Fi spojení s routerem. V opačném případě je sledování pohybu značně trhané a při rychlých pohybech lze kameře „utéct“ a tím ji zmást.

TP-Link NC450

Nastavit můžete také detekci zvuku/hluku. Opět lze nastavit citlivost. V případě že kamera detekuje zvuk pomocí mikrofonu vás opět informuje skrze propojenou aplikaci na vašem smartphonu.

Pokud se chcete dostat přímo do prostředí kamery a tedy do živého náhledu, stačí z úvodní obrazovky kliknout na náhled kamery. V tom momentě se spustí aktuální živý náhled a další dodatečné možnosti aktivity. V tomto režimu lze udělat screenshot, nahrát video (do paměti zařízení), nastavit kvalitu (střední, vysokou, nízkou), přepnout režim (noční vidění, denní režim) a také převrátit zobrazení. Pokud tedy máte kameru vzhůru nohama v držáku, lze jedním stisknutím tlačítka převrátit orientaci obrazu. Samozřejmě můžete přímo v živém náhledu kameru natáčet swipováním prstu po displeji, a to do stran, kam chcete, aby se kamera naklonila/otočila.

Pokud vám tento způsob ovládání vyhovovat nebude, můžete se po stisku ikony kamery s šipkami jednoduše přenést do prostředí, kde lze provádět některá naklonění v automatickém režimu (stisknete vhodné tlačítko a kamera obkrouží vlastní osu; náklon lze kontrolovat jak horizontálně, tak vertikálně). Prostředí náhledu lze samozřejmě otočit také na šířku a získat tak větší náhled. Stisknutím ikony s mikrofonem se pak dostanete k oboustranné komunikaci, po dobu mluvení však musíte držet ikonu s mikrofonem stisknutou (jinak se přenos přeruší).

TP-Link NC450

Kromě manuálního spuštění záznamu přímo z náhledu kamery lze nastavit také automatický záznam na vloženou paměťovou kartu o velikosti až 32 GB. V takové chvíli se záznam plynule ukládá do paměti a následně si jej lze snadno zobrazit na přehledné ose rozdělené podle hodin. Stačí tak pár minut scrollování a ihned máte přehled o tom, co se v bytě/domě/místnosti bez vaší přítomnosti dělo. Záznam lze spustit buď automaticky podle časového rozvrhu, případně po stisknutí tlačítka zabezpečení, například po odchodu z domu. Pokud se paměť zaplní, kamera automaticky začne přepisovat nejstarší záznam. Uložené záznamy se ukládají do složky Archive, kde lze snadno rozlišit, zda se jedná o screenshot či video. Z archivu lze snímky a videa také sdílet, bohužel ne hromadně.

Automatické ukládání záznamu je funkce u podobné kamery naprosto očekávatelná. Trochu nás ale zamrzelo, že oproti kameře BML Safe nenabídne funkci pre-recording. Ta šetří paměť tím, že ukládá pouze část záznamu, ve kterém kamera detekuje pohyb, a starší záznam bez detekování pohybu maže automaticky. Tím pádem se paměť zbytečně neplní nedůležitými nahrávkami. TP-Link NC450 touto funkcí zkrátka nedisponuje a spolehnout se tak musíte na hlášení aplikace a následnou manuální kontrolu uloženého záznamu na časové ose.

Vzhled aplikace

TP-Link se může pochlubit opravdu povedenou aplikací, jejíž design a prostředí odpovídá požadavkům dnešní doby. V přímém srovnání s aplikací IEye-camera produktů BML Safe je aplikace tpCamera mnohem povedenější, uživatelsky přívětivější a i samotné nastavení je mnohem jednodušší. Za vzhled aplikace si tak TP-Link zaslouží pochvalu.

Zhodnocení: dobrý sluha

Máte menší byt či dům a chcete mít přehled o tom, co se uvnitř děje v době vaší nepřítomnosti? Hledáte šikovnou dětskou chůvičku, nebo si zkrátka jen chcete kontrolovat váš majetek při pobytu v zahraničí? Pokud jste alespoň na některou otázku odpověděli kladně, ale nechcete investovat do drahých zabezpečovacích prvků, nákup TP-Link NC450 se vyplatí. Za cenu asi 2,5 tisíce dostanete produkt, jehož dovednosti jsou na velmi pokročilé úrovni, navíc zajistí i oboustrannou komunikaci, ať už jste kdekoli na světě. Zamrzí snad jen absence šikovné funkce pre-recording, která dokáže šetřit místo na vložené paměťové kartě a kterou disponují konkurenční produkty BML Safe. Ve většině ohledů je však kamera NC450 povedenějším řešením, navíc pod taktovkou odladěné a designově povedené aplikace tpCamera.

Klady
  • nadprůměrně kvalitní záznam
  • kvalitní provedení
  • sledování pohybujícího se objektu
  • notifikace zasílané na přidružená zařízení
  • designově povedená aplikace tpCamera
  • slušná cena
  • noční vidění
  • nastavení citlivosti detekce zvuku/pohybu
Zápory
  • chybí funkce pre-recording
  • občasné záseky videa při rychlé změně polohy
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze