TP-Link RE305
test

TP-Link RE305

Elegantní, rychlé a kvalitní rozšíření Wi-Fi
2

Nedávno testované Wi-Fi mesh řešení samozřejmě není jedinou cestou, jak si v domácnosti rozšířit pokrytí bezdrátové sítě. Pokud máte menší byt, ale atypicky řešený, nemusíte investovat do pokročilejšího řešení – vystačit si můžete i s Wi-Fi extenderem. Jednou z kvalitních možností je dnes testovaný extender RE305 společnosti TP-Link. Za příznivou cenu totiž nabídne velice slušné možnosti a hlavně snadné nastavení.

Možná bydlíte v loftu, nebo mezonetu, který sice není kdoví jak obrovský, ale vlivem atypického řešení se vám nedostává kvalitního Wi-Fi připojení v rámci celého bytu. Možná vás trápí hluchá místa, která potřebujete signálem oživit, a tak začnete přemýšlet nad řešením. Jednou z perfektních možností je investice do Wi-Fi meshe, pomocí nějž dostanete signál i do vzdálené místnosti velkého domu, avšak za pokročilé řešení je nutné si připlatit, typicky částku lehce pod 10 tisíc korun.

TP-Link RE305

Možná však není investice do nákladného řešení nezbytná a vystačíte si i s poměrně cenově dostupným opakovačem Wi-Fi signálu neboli extenderem. V tomto segmentu existuje nespočet možností, povedené modely nabízí například značka TP-Link. A právě jeden takový se nám dostal do redakce, konkrétně jde o duální TP-Link RE305, který za cenu něco okolo 1,3 tisíce korun nabídne funkce a dovednosti, se kterými se obvykle setkáváme u dražších modelů.

Obsah balení: vše co je potřeba

Co byste očekávali od základního balení takového zařízení? Samozřejmě v balení naleznete samotný extender se sklopnými anténami (jedna pro pásmo 2,4 GHz, druhá pro 5 GHz), ethernetový kabel s certifikací CAT5 a základní manuál v několika jazykových mutacích včetně češtiny. Potěší že návod opravdu nebude zapotřebí. Vystačíte si totiž buď s WPS tlačítky, nebo inteligentní aplikací pro iOS a Android, která vás celým krátkým procesem dopodrobna provede.

Technické parametry TP-Link RE305

Rozměry 80 × 78 × 77 mm
Hmotnost 159 gramů
Typ Dual-Band (2,4 + 5 GHz)
LAN
Externí anténa
Rychlost 2,4 GHz 300 Mb/s + 5 GHz 867 Mb/s
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Šifrování WEP 64bit, WEP 128bit, WPA-PSK, WPA2-PSK
Aplikace Tether iOS, Android

Konstrukční zpracování: malý tělem, velký „ušima“

Má cenu se zabývat designem takového produktu, jakým je Wi-Fi extender? Dle našeho soudu určitě. Jde totiž o prvek, který chtě nechtě musí být na očích, aby měl dobrý přístup k bezdrátové síti. Produkty TP-Link jsou vyrobené z plastu, ani RE305 není výjimkou. Tělo tvoří lesklé plastové materiály, přesto se nejedná o žádnou katastrofu. Kvalitu plastů bychom připodobnili k IP kameře NC250, kde jsme neměli žádné výhrady.

TP-Link RE305

Na plastech nejdou otisky téměř vidět, a to i díky tomu, že část těla je děrovaná. Otvory se vnitřek zařízení chladí, navíc jde i o estetický prvek, který zdánlivě nudnou krabičku do zásuvky elegantně ozvláštní. TP-Link jde skvěle proti tvrzení, že design elektroniky v podobě Wi-Fi extenderu není důležitý.

Hlavní dominantou jsou dvě boční antény, které se dají naklonit dle libosti, samozřejmě ideálně tak, aby směřovaly k výchozímu routeru. S anténami lze otáčet v úhlu 180 stupňů a snadno je tak nasměřujete, kam je třeba. S vyklopenými anténami působí extender jako roztomilý „ušák“ a opět platí tvrzení, že hyzdit nebude ani moderní prostředí vašeho domova.

TP-Link RE305

Rozměry činí velice příjemných 80 × 78 × 77 mm, a to včetně koncovky do sítě. Pro vaši kompletní informovanost můžeme zmínit i hmotnost těsně pod hranicí 160 gramů, avšak předpokládáme, že zrovna hmotnost u podobného produktu nikdo neřeší – v tašce ani kapse jej běžně přenášet nebudete.

Na vrchní straně nalezneme čtveřici diod, které dle situaci mění dvě barvy.

Podíváme se také na ovládací prvky a konektory. Na vrchní straně nalezneme kromě jediného hardwarového WPS tlačítka také čtveřici diod, které dle situace mění dvě barvy (modrá, červená) a informují o aktuálním stavu. Zleva se jedná o LED diodu indikující pohotovost, stav signálu (modrá je v pořádku, červená pak značí problém), stav připojení k 2,4 GHz pásmu a poslední dioda reflektuje stav připojení k 5GHz pásmu. Svit diod je vcelku mírný, přesto – jak si později upřesníme – lze jejich svit zcela vypnout, například v nočních hodinách.

TP-Link RE305

Posledním zajímavým prvkem je LAN konektor ve spodní části. Aby byl vstup ethernetového kabelu přímý, je nutné obrátit extender v zásuvce vzhůru nohama. Dodáme že jako každý router/extender/Wi-Fi mesh má i RE305 resetovací tlačítko. I to se nachází na spodní části extenderu a pro jeho aktivaci, respektive resetování zařízení, je nutné vložit tenký dlouhý předmět, ideálně sponu pro vyjmutí slotu na SIM kartu od vašeho smartphonu. Vystačíte si však i s připínacím špendlíkem.

Nastavení a aplikace: jednodušeji to již nejde

Pokud nemáte čas k přečtení celé recenze, bude vám ve všech ohledech stačit následující souvětí: po vybalení stačí zapojit Wi-Fi extender TP-Link RE305 do elektrické sítě, počkat zhruba 10 sekund, stisknout WPS tlačítko na extenderu a zároveň na vašem routeru, opět počkat zhruba 10 vteřin a máte hotovo, nastaveno – můžete si užívat lepší dosah vaší stávající bezdrátové sítě.

Ano, až do této míry si můžete ušetřit starosti a přemýšlení, kam umístit váš stávající router, aby pokrytí uspokojilo všechny. Díky snadnému WPS párování je vše otázka zhruba minuty, a to si ještě stihnete prohlédnout stručný manuál v krabičce, případně zapojit ethernetový kabel do vašeho stolního PC. Vlastní síť se automaticky rozšíří pomocí stejného názvu a hesla, při procházení bytem se tak nemusíte odpojovat a opětovně připojovat k jiné síti a například tak ohrozit probíhající stahování souboru. Výhoda celého řešení spočívá v tom, že i méně zdatný uživatel návod zkrátka nepotřebuje.

Aplikace Tether

Možná vás však napadá, co musíte udělat proto, abyste nastavili pásmo 5 GHz, případně pokud chcete síť extenderu jasně oddělit, tedy vytvořit síť, ke které se musíte manuálně připojit. V takovém případě přijde vhod bezplatná aplikace pro Android a iOS s názvem TP-Link Tether.

Aplikace Tether se nese v moderním pojetí a flatovém designu, do značné míry aplikace kopíruje vzhled sesterských aplikací pro správu kamer, případně cestovních Wi-Fi LTE routerů. Pokud již nějaký chytrý výrobek od značky TP-Link používáte, budete „jako doma“. Navíc o tom, že se není čeho obávat, svědčí i hodnocení aplikace, které je v obou obchodech na úrovní 4 hvězdiček. Aplikace navíc podporuje i naší mateřštinu.

Aplikace Tether

Hned po instalaci vám animované intro ve stručnosti sdělí, co vše aplikace zvládne. Po prvním vstupu do aplikace doporučujeme všem vlastníkům některého dalšího výrobku od TP-Link, aby se přihlásili pomocí svého TP-Link ID, tedy e-mailu a hesla. To provedete swipenutím z levé části obrazovky doprava, kdy se odkryje přehledná nabídka.

Pokud jste (stejně jako my) provedli párování routeru a extenderu pomocí WPS tlačítek, ihned po instalaci a připojení k vaší domácí síti se RE305 objeví v seznamu „Moje zařízení“, což je praktické. V krátkosti se ale zastavíme u situace, kdy váš router WPS tlačítko nemá - pak vás průvodce požádá o připojení se k dočasné Wi-Fi síti, kterou extender vytvoří, a následnému připojení k domácí Wi-Fi síti. Celý proces se však prodlouží zhruba na 3 minuty. Pro jistotu doplníme, že extender je kompatibilní i s routery konkurenčních značek.

Aplikace Tether

Ihned po přidání extenderu se v přehledu přidaných zařízení zpřístupní jeho medailonek. Po rozkliknutí vás aplikace požádá k zadání jména a hesla (implicitně admin/admin), tyto údaje je doporučené změnit hned v následujícím kroku. Po vstupu do prostředí extenderu se na primární obrazovce odhalí několik údajů. V první řadě jde o status připojení routeru a extenderu. Ihned vidíme také počet aktuálně připojených zařízení, v případě potřeby lze po rozkliku dané zařízení identifikovat (dle názvu), případně rovnou zablokovat (samozřejmě až na zařízení, ze kterého do aplikace vstupujete). Potěší že přejmenovat si můžete jak připojená zařízení, tak i samotný extender, což se hodí především v momentech, kdy jich v jednom místě provozujete více.

Extender je pochopitelně kompatibilní i s routery konkurenčních značek.

Podrobnější nastavení naleznete pod speciální ikonou „Nástroje“ ve spodní části obrazovky. Zde můžete v rámci „rychlého nastavení“ opětovně vybrat nový směrovač pro každou síť, editovat stávající připojení (například změnit heslo nebo přejmenovat rozšířenou síť dle libosti), pochopitelně nechybí i blokování dané sítě. Velmi nápomocnou funkcí je i možnost sdílet přístupové údaje a heslo ke směrovači s vašimi známými pomocí vybrané předinstalované aplikace (Zprávy, Messenger, E-mail a další). Nemusíte se obávat, že by protistrana dostala nicneříkající odkaz, který by byl bez nainstalované aplikace Tether k ničemu – dotyčnému přijde akorát informace o SSID a heslu.

Jak již jsme zmínili, svit LED diod lze vypnout, a to pomocí funkce noční režim. Po jeho aktivaci stačí nastavit interval, od kdy do kdy má svit LED diod pohasnout. Pokud vám vyhovuje, aby LED diody nesvítily vůbec, musíte nastavit příslušný interval (00:00 až 00:00) – vyhrazené tlačítko pro úplné vypnutí bohužel chybí. Přímo v záložce Nástroje lze rovněž editovat blokované klienty, respektive zařízení, kterým chcete odepřít přístup k vaší domácí Wi-Fi síti. Oceňujeme, že i přímo z aplikace lze extender restartovat či dokonce obnovit tovární nastavení.

Praktické zkušenosti: za minutu nové pokrytí

Celá instalace zabere pár desítek vteřin, což je sice hezké, ale co samotné pokrytí? Extender jsme testovali na domácí Wi-Fi síti s rychlostí připojení 60 Mb/s. Test probíhal v mezonetovém bytě, který je pro testování extenderů/repeaterů ideální, členitý interiér a dvě patra jsou pro podobná zařízení ideální zatěžkávající podmínky. Router samotný se nacházel v ložnici a cílem bylo pokrýt vrchní patro, kde se bez extenderu snížila rychlost dramaticky, a to na zhruba 7-10 Mb/s.

Po zapojení extenderu ve druhém patře na chodbě se signál znatelně vylepšil, konkrétně na průměrných 32 Mbit/s, tedy na zhruba polovinu původní rychlosti. Pokud srovnáme rychlost před zapojením a po zapojení extenderu, rychlost se zvýšila více než čtyřnásobně.

Schéma umístění
Schéma vhodného umístění extenderu

Ze zkušeností můžeme potvrdit, že se vyplatí zapřemýšlet nad umístěním extenderu. Ten pochopitelně o špatném dosahu informuje, a to jak červenou LED diodou, tak také skrze aplikaci. Přesto je dobré zapřemýšlet nad umístěním svépomocí. Pokud chcete pokrýt signálem například místnost na odvrácené straně bytu, je vhodnější umístit extender do středu, aby signál putující k extenderu byl co možná nejsilnější. V opačném případě, respektive v případě nevhodného umístění, se rychlost dramaticky snižuje a vylepšení se tak vůbec dočkat nemusíte, případně jen minimálního.

Potěšilo nás, že v průběhu testování nedocházelo k žádným výpadkům ani nestandardnímu chování, přechod mezi vysílači probíhal bez přerušení, což je u podobného řešení podstatné.

Extender TP-Link RE305 se chlubí ještě jednou libůstkou navíc. Pokud do LAN portu zapojíte internet vedený pomocí ethernet kabelu, například na koleji nebo jinde, využijete možnosti access pointu a drátový internet tak přeměníte v bezdrátový. Extender se tak změní v router, což je v některých případech funkce k nezaplacení.

Zhodnocení: výhodný poměr ceny a výkonu

Jak už jsme zmínili na začátku, extendery Wi-Fi signálu patří k levnějším alternativám vyspělejšího Wi-Fi mesh řešení. Jeden extender vás vyjde na částku od 700 Kč do zhruba 2 tisíc korun, záleží na požadavcích. TP-Link RE305 nepatří při ceně okolo 1 200 tisíce korun k těm nejlevnějším, nabídne však skvěle vyvážený poměr ceny a výkonu. Za své peníze zkrátka dostanete kvalitní výrobek od ověřeného výrobce, kvalitní uživatelskou základnu a navíc i povedenou aplikaci, která vás provede kompletním nastavením během pár vteřin, navíc v českém jazyce.

TP-Link RE305

Nákup extenderu můžeme doporučit všem, kteří hledají dostupné řešení rozšíření stávající Wi-Fi sítě a ocení různé dovednosti navíc (monitoring sítě, možnost blokování přístupu a mnohé další). Jeden kus vám pohodlně vyplní hluchá místa v bytě o rozloze zhruba 120 metrů čtverečních, v případě větších objektů se hodí zakoupit extendery dva, případně rovnou celou Wi-Fi mesh sestavu.

Klady
  • kvalitní rozšíření domácí Wi-Fi sítě
  • blesková instalace a nastavení
  • režim access point
  • subtilní rozměry a kvalitní provedení
  • zázemí důvěryhodné značky
  • příjemný poměr ceny a výkonu
  • kompatibilita s routery různých značek
  • přehledná aplikace s průvodcem nastavení
Zápory
  • hůře dostupné resetovací tlačítko
  • v aplikaci by se hodila mapa vhodného umístění
Diskuze ke článku
Dominik
Do panelového domu jsou tyto tp-linky slabe
Dominik
Poraďte mě do panelaku

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze