Vánoční osvětlení Twinkly
test

Vánoční osvětlení Twinkly

Pro pestrobarevné Vánoce

Rok se s rokem sešel a opět tu máme Vánoce. I tentokrát jsme pro vás otestovali chytré osvětlení Twinkly, které vám umožní si LED kompletně konfigurovat. Tentokrát jsme pro vás otestovali řetěz hned se 400 LED a také závěs, který se hodí například do oken. Jak se nám světýlka líbila prozradí tato recenze.

Pamatuje na loňskou recenzi světelného řetězu Twinkly? Doufáme, že ano. I letos jsme od Twinkly světýlka otestovali, tentokrát jsme si vybrali řetěz na vánoční stromek se 400 konfigurovatelnými LED a také závěs, který se hodí na výzdobu vašeho okna či zdi.

Obsah balení: klasika

Obsah balení je poměrně strohý: kromě samotných světýlek s přívodním kabelem o délce 3,5 metru (řetěz s 400 LED), respektive 2,5 metru (závěs s 210 LED), který je pevně spojený s řetězem, v balení nalezneme adaptér do sítě s kruhovým konektorem. Právě do toho se přívodní kabel „zašroubuje“. Samozřejmostí je základní manuál, který pomůže při prvním nastavení. Twinkly chválíme za design krabice i uskladnění řetězu, působí prémiovým dojmem – v případě řetězu i závěsu/záclony.

Zpracování a konstrukce: s elegancí sobě vlastní

Hned na první pohled poznáte, že řetězy Twinkly nepatří mezi sortiment, který byste běžně nalezli v obchodních centrech. Společnost se soustředila na jemné detaily, aby řetěz zaujal už v krabici. A to se také povedlo. Začít můžeme zpracováním samotných diod, respektive krytkami. U levných řetězů se na těchto částech často šetří, takový řetěz pak působí chatrně a ne zcela bezpečně. Na stromku si takových detailů sice nevšimnete, ale o to nejde. Krytky jsou velmi kvalitně zpracované a pevně přidělané, takže nehrozí, že byste je omylem strhli.

Twinkly Strings

Lampička diody má průměr zhruba 4,5 mm a plochou hlavu, tentokrát již špička LED není opatřena neprůhlednou vrstvou. Možná si říkáte, co má za smysl, že je část lampičky neprůhledná. Tak to bylo u loňské verze, kterou jsme testovali, patřící do „Special Edition“, dnes testovaná varianta do ní nepatří a právě jiná špička je jedním z poznávacích znaků.

Loni jsme pro vás testovali variantu s 250 LED, letos se 400. Letošní verze se liší také tmavým kabelem, který velmi dobře splývá s tmavě zeleným vánočním stromkem. Samozřejmě je to věc vkusu, ovšem rozhodně se nemusíte obávat, že by na sebe kabel strhával přílišnou pozornost.

Rozteč lampiček činí 8 cm, což je dostatečná vzdálenost. Celková délka řetězu je 32 metrů, z toho zhruba 29 metrů řetězu je osázeno lampičkami, zbytek tvoří přívodní kabel do zásuvky. Tato velikost je vhodná na opravdu velké vánoční stromky, v našem případě šlo o 2,5 metru vysokou borovici černou. Pokud máte stromek menší, posetí lampičkami bude hustší, což není na škodu. Pokud si nejste jistí, kolik světýlek budete potřebovat, můžete využít kalkulačky přímo na webu výrobce.

Kromě samotného řetězu si všimnete také ovladače na přívodním kabelu. Je poměrně velký a velmi důležitý. Slouží jak pro ovládání, tak k prvotnímu párování. Doplníme, že řetěz je odolný vůči vodě a prachu dle certifikace IP44, lze ho tedy použít i venku. Potěší i životnost 30 000 hodin, spolehnout se můžete na to, že vydrží hned několik sezón.

Twinkly Strings

Zastavíme se také u závěsu/záclony, Twinkly produkt přezdívá Curtain Special Edition. Je osazen hned 210 LED, stejnými jako v případě řetězu. Jsou však nepatrně větší, mají průměr zhruba 5 mm. Řetěz je rovněž odolný dle certifikace IP44 a jeho celková délka činí 2,5 metru, osvětlených je přitom 2,1 metru. Rozestupy mezi žárovkami jsou větší (10 cm) a celou záclonu tvoří 10 jednotlivých pruhů, přičemž na každém je 21 LED.

Líbilo se nám
  • kvalitní krytky LED
  • dostatečně dlouhý přívodní kabel
  • kvalitní adaptér do zásuvky
  • velký ovladač pro párování

Technologie: plné spektrum jen u „záclony“

Možná vás v průběhu čtení napadlo, čím se vlastně Strings Special Edition liší od zbylých variant. Odpověď je jednoduchá: svitem světýlek. Zatímco Strings Special Edition umožní svítit v RGB spektru a navíc i v teplé a studené bílé (zkratka W), ostatní to neumí a nabízí se jen výběr mezi barevnou a bílou variantou. Každá dioda se zde tak dokáže rozzářit libovolnou barvou, případně libovolnou teplotou bílé. Proto je cena nejvyšší. V našem případě spadá do rodiny Special Edition právě záclona, tedy Curtain. Řetěz se 400 LED umí svítit ve standardním RGB spektru, a proto je levnější.

Twinkly

Pokud byste chtěli i řetěz ve variantě RGB+W, připlatíte si zhruba 1 500 až 2 000 Kč u varianty se 400 LED. Není to málo, proto je jen na vás, zda si za výběr mezi studenou a teplou bílou připlatíte.

Líbilo se nám
  • za příplatek i teplá a studená bílá
Nelíbilo se nám
  • Special Edition se prodraží

Párování a ovládání: je to snadné

Jakmile máte řetěz/záclonu pověšenou, stačí jej zapojit do sítě a následně stisknout tlačítko na ovladači. Jakmile se dioda na ovladači rozsvítí modrozeleně, aktivuje se Bluetooth a vy můžete otevřít aplikaci Twinkly v telefonu. Ta je zdarma pro iOS i Android. Krátký průvodce vás párováním provede a zároveň umožní připojit řetěz k Wi-Fi, Bluetooth tedy slouží jen pro prvotní zprovoznění. Pokud Wi-Fi nemáte, můžete využít Wi-Fi řetězu, ovšem přijdete o možnost ovládání například skrze hlasové asistenty Amazon Alexa a Google Asistent.

Párování a mapování

Ano, jde o opravdu chytrý řetěz, takže napojení na hlasové asistenty se přímo nabízí, škoda jen, že chybí podpora technologie HomeKit od Applu. Také bohužel musíme poznamenat, že aplikace je pouze v angličtině.

Jakmile řetěz úspěšně přidáte do aplikace, rovnou se nabídne možnost naskenovat rozestavění, tedy funkce „mappingu“. Tento krok je velice důležitý, protože na něm závisí kvalita efektů, které můžete vybrat. Skenování je snadné, aplikace otevře fotoaparát a diody se v ten okamžik rozsvítí na maximum, navíc všemi barvami. Skenování probíhá asi 5 vteřin, přičemž po skončení si aplikace sken vyhodnotí a doporučí případné opakování. Pokud chcete, můžete naskenovat stromek i 3D, to se hodí v případě, kdy máte stromek v prostoru a světýlek na něm máte více než 400 (tedy například 800, pokud použijete dva samostatné řetězy). V takovém případě opakujete mapování i z boků a ze zadní strany, aby byl tak efekt co možná nejlepší.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Bluetooth
  • podpora Wi-Fi
  • možnost ovládání skrze hlasové asistenty
Nelíbilo se nám
  • prostředí pouze v anglickém jazyce

Funkce: umí snad vše

Úvodní nastavení skrze aplikaci Twinkly jsme zvládli levou zadní, včetně mapování, ovšem to je jen začátek. Podíváme se také na funkce, které aplikace nabízí, a v čem tkví hlavní přednosti řetězu od Twinkly. V první řadě tu máme galerii předinstalovaných efektů. Těch je zde velké množství a mají fungovat jako náhled toho, co vše světélka vlastně zvládnou. Efekty jsou různě barevné a samozřejmě nechybí kombinace. Zvlášť povedeně vypadá efekt ohňostroje, případně padajícího sněhu, kdy LED simulují poletující zmrzlé vločky sněhu. Efekty lze ihned aplikovat i upravit, což znamená, že můžete změnit přednastavené barvy, případně efekt zpomalit/zrychlit. Před nastavením upraveného efektu se vás navíc aplikace automaticky zeptá, zda jej editovaný chcete uložit jako oblíbený. Pokud ano, musíte jej pojmenovat, což trochu zdržuje.

Aplikace Twinkly

Přednastavené efekty jsou sice zajímavé, ale Twinkly nabízí i „obchod“ efektů. Ty vytvořili například majitelé řetězů a jsou převážně zdarma. Pokud vás nějaký zaujme, jedním kliknutím jej lze stáhnout do galerie a pak s ním manipulovat stejně jako s těmi přednastavenými. Některé efekty jsou už na pohled poměrně divoké a i zde platí, že pro jejich aplikování se hodí mít řetěz s minimálně 250 LED. Právě ve větším počtu LED vynikne daný efekt nejlépe, protože v některých případech jsou velmi detailní.

Twinkly nezahálelo a přidalo i možnost vytvořit efekt vlastní. Pomocí jednoduchého editoru lze nastavit nejen konkrétní efekty, ale také rychlost, zda budou světýlka blikat, nebo jen svítit a problémem není ani časovač jednotlivých scén, nastavit můžete i opakování vytvořeného efektu.

Skrze aplikaci lze měnit i intenzitu svitu LED (1 až 100 %), samozřejmě můžete řetěz zapnout/vypnout, podobně jako když ovládáte chytré žárovky v lustru. Skrze aplikace se hlásí i aktualizace, na kterých výrobce intenzivně pracuje. Níže se můžete podívat na loňskou videorecenzi.

Poslední zajímavostí je možnost přidat více řetězů v rámci jedné aplikace a následně jejich svit synchronizovat. Pokud máte větší strom, nebo se rozhodnete pro husté posetí, stačí přidat další řetěz Twinkly a následně namapovat scénu. Druhý řetěz se pak chová jako součást prvního, vy si tak můžete užít více světýlek. Alternativně lze druhý řetěz používat separátně, například pokud máte v domácnosti více stromků. Druhý řetěz může přebrat efekty prvního, což ušetří práci při nastavování. S větším počtem LED navíc dosáhnete mnohem povedenějších efektů. Pokud navíc například stromek stojí v prostoru a ne u zdi/okna, vyplatí se investovat do řetězů s větším počtem LED.

Líbilo se nám
  • povedené efekty
  • nastavení jasu
  • možnost synchronizace více řetězů
  • kopírování efektů

Zhodnocení: čistá radost

I letos jsme si testování chytrých řetězů od Twinkly náležitě užili. Vzhledem k tomu, že jsme už tušili, do čeho jdeme, bylo i samotné nastavení ještě svižnější, to však nic nemění na tom, že počáteční nastavení zvládne každý, a to poměrně svižně. Vlastně nejvíce času zabere řetěz na stromek či jiný objekt umístit, poté už jde o čistou radost. Za řetězy je sice nutné si připlatit, ceny startují na zhruba 2 tisících Kč a rostou vysokou (za 400 RGB+W řetěz zaplatíte více než 5 tisíc korun, za záclonu kolem 2,5 až 3 tisíc korun), ovšem za své peníze dostanete kvalitní řetěz, který se po jedné sezóně nerozpadne.

Klady
  • nepřeberné množství efektů
  • nastavitelná intenzita svitu, syté barvy
  • kvalitní zpracování
  • jednoduché nastavení
  • certifikace IP44
  • vzdálené ovládání
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze