Withings BPM Core
test

Withings BPM Core

Mějte svůj tlak pod kontrolou

Uživatelský monitoring lidského zdraví je trendem, jenž byl na vzestupu ještě před příchodem pandemie koronaviru, která popularitu všech fitness a zdravotních produktů katapultovala do výšin. Proto jsem se těšil na možnost vyzkoušet chytrý tlakoměr Withings BPM Core, který je celosvětově prvním monitorem krevního tlaku, EKG a zároveň digitálním stetoskopem v jednom. Jaký je?

Krevní tlak je jedním ze základních ukazatelů lidského zdraví. Obyčejný tlakoměr dokáže odhalit nastávající zdravotní problémy, ale také má kruciální význam pro všechny, kteří si dlouhodobě vedou záznamy o své zdravotní kondici. Pokud se nechcete spoléhat pouze na nahodilé změření krevního tlaku při návštěvě doktora, (což může být ovlivněno tzv. syndromem bílého pláště), neměl by ve vaší domácnosti tlakoměr chybět. V dnešní recenzi se zaměřím na tlakoměr francouzského výrobce Withings, který je chytrý a kromě krevního tlaku dokáže změřit rovněž další důležité informace. Jak se povedl a měli byste do něj investovat?

Technické parametry Withings BPM Core

Rozměry 560 × 165 × 450 mm
Hmotnost 430 gramů
Výdrž baterie až 6 měsíců na nabití
Obvod paže 22 až 42 cm
Přesnost měření +- 3 mmHg nebo 2%
Konektivita Wi-Fi + Bluetooth

Obsah balení: vše důležité

V pečlivě zabalené krabičce najdeme veškeré potřebné manuály, samotný BPM Core a také nabíjecí kabel s adaptérem, výbava je tedy kompletní.

Konstrukce a zpracování: odpovídá ceně

Withings BPM Core rozhodně nespadá do říše levných chytrých náramků, ale spíše do světa dražší elektroniky, jejíž nákup si pravděpodobně nejprve řádně promyslíte. Vyšší cena je však v tomto případě snadno ospravedlnitelná nejen výčtem funkcí, ke kterým se teprve dostanu, ale také zpracováním. V duchu elegance Withings se můžete těšit na velmi kvalitní zpracování v podobě textilního rukávu a druhé části vytvořené z chladivého kovu (nerezové oceli) + matného plastu. V bílé plastové části je jednoduchý LED displej, který zobrazí veškeré potřebné informace a zařízení dodává punc luxusu.

Samotný rukáv je z obšité tkaniny šedé barvy, která by měla odolávat ušpinění z každodenního používání. Rukáv je přitom opravdu dlouhý, takže by měl BPM Core bezproblémově obejmout biceps kulturisty nebo značně obézní osoby. Výrobcem udávaný rozsah obvodu paže je 22 až 42 cm. Zafixování probíhá pomocí suchého zipu, který po zalepení drží pevně a nepovolí ani při utahování rukávu. Snad jediným mínusem může být zastaralý konektor microUSB, který však ničemu nevadí. Nabíjet budete BPM Core pravděpodobně jednou za několik měsíců (podle výrobce zvládne na nabití až 6 měsíců používání).

Měření a praktické dojmy: komfort a rychlost v hlavní roli

Možná si říkáte, jak probíhá samotné měření pomocí chytrého tlakoměru, a jestli se v něčem zásadním liší od klasických tlakoměrů. V tomto ohledu stále platí, že nasazení rukávu na ruku je úkonem, který připadá na uživatele, takřka vše ostatní si však obstará tlakoměr. Jakmile utáhnete rukáv na (levé) ruce, stačí zmáčknout horní tlačítko, čímž se tlakoměr aktivuje, poté stačí jedno opětovné zmáčknutí a pustí se do práce.

Withings BPM Core

Nejprve dojde k mechanizovanému dotažení rukávu, následně se na bílé části s LED displejem zobrazí jméno uživatele a poté již indikátor měření. V tuto chvíli samozřejmě platí nutnost nehýbat se, nemít položenou nohu na noze a vše, co platí i pro běžný tlakoměr. Po pár sekundách se změří krevní tlak a následně máte možnost si zároveň zkontrolovat EKG nebo si nahrát tlukot srdce pomocí stetoskopu. V případě elektrokardiagramu stačí poté, co se změří krevní tlak, přidržet pravou rukou kovovou část. Pokud chcete zaznamenat zvuk tlukotu vašeho srdce, je ideální přiložit stetoskop na holou hruď. Stetoskop jsem však zkoušel i s tenkým bavlněným tričkem a zaznamenaný zvuk měl stále stejnou kvalitu.

Ihned po měření si můžete naměřené údaje krevního tlaku (s přesností +- 3 mmHg nebo 2 %), EKG a také srdečního tepu (což je další zdravotní hodnota, kterou zvládne BPM Core zaznamenat) prohlédnout na zmíněném LED displeji, kde hodnoty párkrát probliknou.

Aplikace a další funkce: možnosti jsou opravdu široké

Navzdory možnosti si prohlédnout naměřené hodnoty ihned po měření na displeji tlakoměru, byl Withings BPM Core konstruován s úmyslem prohlížení a ukládaní naměřených hodnot v mobilní aplikaci Health Mate, kterou využívají všechny produkty Withings. To je mimochodem jedna z dalších výhod Withings na rozdíl od různých levnějších „gadgetů“, které ačkoliv oficiálně patří pod jednoho výrobce (například Xiaomi), využívají řadu různých navzájem neprovázaných aplikací. U Withings můžete s aplikací Health Mate v jedné aplikaci prohlížet data naměřená hodinkami Withings ScanWatch chytrého tlakoměru BPM Core a třeba také chytré váhy nebo zařízení pro monitoring spánku, jehož recenzi pro vás chystáme.

Withings BPM Core

V aplikaci, která je maximálně jednoduchá (v dobrém slova smyslu), najdete přehled naměřených hodnot krevního tlaku, srdečního tepu a také EKG. U EKG si lze zpětně přehřát naměřenou sinusoidu, pod kterou najdete údaj o srdečním tepu a také informaci o tom, jestli jsou vaše výsledky EKG v pořádku (normální), nebo vykazují nějaký problém a měli byste navštívit doktora. Podobně jako u dalších EKG zařízení vás nemá ani BPM Core varovat v případě, že máte zrovna infarkt, ale pouze ukázat příznaky atriální fibrilace.

U krevního tlaku vidíte údaje systolického (vyšší hodnoty) a diastolického (nižší hodnoty) krevního tlaku v pásmu, které poukazuje normální hodnoty s ohledem na váš věk, hmotnost, výšku a pohlaví, které zadáte do aplikace. Aplikace u naměřených hodnot zobrazí příznak „Optimal, Normal, High Normal“ apod., čímž se dostávám k jedné drobné nevýhodě – aplikace není v českém jazyce. Naštěstí je tak jednoduchá a „blbuvzdorná“, že by s tím nikdo neměl být problém, ale pokud chcete věnovat BPM Core například jako dárek prarodičům, může to představovat menší mínus. Kromě krevního tlaku naměřeného v jednotlivých měřeních lze sledovat také trendy (týdenní, měsíční a roční) a zobrazit si nejnižší/nejvyšší naměřené hodnoty.

Absence českého jazyka v souvislosti se starší generací, která angličtinu neovládá, však nemusí být žádný problém díky displeji na tlakoměru a Wi-Fi. Právě propojení s Wi-Fi je jednou z velkých výhod, neboť se naměřené výsledky nesynchronizují pouze s vybraným smartphonem v blízkosti skrze Bluetooth, ale nahrají se vzdáleně po síti na přiřazený účet. Stačí tedy, aby měli prarodiče v domácnosti Wi-Fi a jejich údaje si můžete prohlížet a zálohovat vy, případně je později zaslat doktorovi.

Podpora Wi-Fi, ale také možnosti vytvořit profily až 8 uživatelům vám podle mého názoru může změnit pohled na toto relativně drahé příslušenství. Tímto způsobem můžete totiž velmi jednoduše monitorovat zdraví i v rámci početnější rodiny a mít přehled o vývoji metrik u všech.

Aplikace Health Mate je dostupná jak pro iOS, tak i Android. V případě zařízení Apple je navíc skvěle provázaná i s Apple Health, se kterou si dokáže vyměnit údaje o srdečním tepu a krevním tlaku. Stahování metrik v PDF je otázkou chvilky stejně jako kompletní záloha a export zdravotních dat.

Zhodnocení: investice, která stojí za to

Withings BPM Core je komfortním způsobem, jak získat podrobný přehled o vybraných zdravotních údajích vás i vaší rodiny a v kombinaci s vytvořením návyku pravidelného měření může pomoci zachytit závažnější zdravotní problémy včas a v některých případech třeba i zachránit lidské životy. Pořizovací cena není zrovna nízká, dostanete však precizně zpracovaný produkt s dlouhou výdrží doplněný o povedenou aplikaci Health Mate, jednoduchým ovládáním a také nezávislostí na Bluetooth, jelikož má BPM Core i Wi-Fi. I proto je podle mého nákup BPM Core investicí, která se vám z dlouhodobého hlediska rozhodně vyplatí.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • měření krevního tlaku, EKG, srdečního tepu + stetoskop v jednom
  • možnost monitorovat zdraví až 8 osob
  • jednoduchý export naměřených dat
  • Wi-Fi (nezávislost na Bluetooth)
  • skvěle zpracovaná doprovodná aplikace Health Mate
  • dlouhá výdrž na nabití
  • kvalitní a elegantní zpracování
Zápory
  • aplikace Health Mate bez české lokalizace
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze