Withings Sleep Analyzer
test

Withings Sleep Analyzer

Hrdina v boji za kvalitnější spánek

Nespočet výzkumů prokázal, že kvalita spánku má kruciální dopad na lidské zdraví, a tak bychom ji rozhodně neměli podceňovat. Jak však vlastně spánek měřit? Kromě pocitu po probuzení jej můžete měřit také pomocí chytrých hodinek, náramků či jiných wearables. Jestliže se však hledáte něco sofistikovanějšího, pravděpodobně skončíte u Withings Sleep Analyzer. Proč? Na to odpovím v této recenzi.

Přestože se v této nelehké době většina z nás snaží žít zdravěji než před nástupem pandemie koronaviru – otužujeme se, jíme lépe i kvalitněji a v rámci možností trávíme i více času venku na čerstvém vzduchu – jednu důležitou oblast často opomíjíme. Spaním přitom strávíme zhruba třetinu našeho života a zároveň je jednou z mála „aktivit“, které se nedají v případě nedostatku později nahradit (aniž by to mělo dopad na zdraví). Choroby spojené s nedostatkem spánku, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo deprese, jsou přitom jen jedním z mnoha následků dlouhodobého nedostatku spánku.

Technické parametry Withings Sleep Analyzer

Rozměry 637 × 190 × 5 mm
Hmotnost 350 gramů
Napájení v balení dodávaným adaptérem o výkonu 5 W
Monitoring délka spánku, rozložení na spánkové fáze, spánková apnoe, srdeční tep, detekce chrápání
Konektivita Wi-Fi + Bluetooth

Konstrukce a zpracování: nainstalovat a zapomenout

Název Withings Sleep Analyzer zní možná trochu tajemně, ale v podstatě se jedná „jen“ o chytrou podložku s Wi-Fi a Bluetooth, kterou si jednoduše připojíte do zásuvky a poté uložíte mezi rošt a matraci vaší postele. Ačkoliv se tedy na podložku příliš často dívat nebudete, designem rozhodně neurazí. Je z textilního materiálu a má pro Withings typickou šedou barvu podobně jako nedávno testovaný Withings BPM Core. Bílý kabel vedoucí z podložky je přitom dostatečně dlouhý, při troše snahy tak není žádný problém jej schovat mezi matrací/roštem a konstrukcí postele tak, aby nebyl v podstatě vůbec viditelný (obzvlášť, pokud máte i extra zásuvku schovanou za postelí). Rozměry podložky (zejména tloušťka pouhých 5 milimetrů) zajistí, že vás podložka nebude nepříjemně tlačit, i když zrovna nemáte matraci vysokou 30 centimetrů. S Withings Sleep Analyzer se tak budete pravděpodobně „vídat“ jen při povlékání povlečení matrace, jinak na ni můžete kompletně zapomenout a nechat ji dělat svou práci, tedy analyzovat spánek.

Withings Sleep Analyzer

Před prvním použitím proběhne kalibrace, která spočívá v umístění podložky v úrovni vašeho srdce (tedy tam, kde se nachází, když na posteli ležíte) a následném ponechání podložky zkalibrovat se a zjistit, jak se matrace „chová“, když na ní nikdo neleží. Následně je vše připraveno a můžete jít klidně spát.

Měření a praktické dojmy: když chcete měřit spánek opravdu důkladně

Monitoring spánku není ve světě chytrých náramků, hodinek a různých gadgetů, jako jsou chytré prsteny, žádnou převratnou novinkou. Obvykle však spánek měří zařízení, které umí (nebo se alespoň tak tváří) několik desítek dalších funkcí. Výsledky tak nemusí být zrovna nejpřesnější. Zcela opačným směrem se pak vydala společnost Withings, která pro účely pokročilého monitoringu spánku nabízí dedikovaný produkt (ačkoliv měření spánku zvládají třeba i chytré hodinky Withings ScanWatch).

Pro účely monitoringu je využíváno několik senzorů, které se do chytrých hodinek zkrátka nevměstnají. Konkrétně se jedná o snímače, jež monitorují dýchání i činnost srdce pomocí balistokardiografie, tedy tím, jak se v noci „vrtíte“. Dále je podložka vybavena zvukovými senzory, které jsou schopné rozpoznat chrápání i zastavení dýchání (syndrom spánkové apnoe).

Jakmile se probudíte, můžete si v povedené aplikaci Health Mate prohlédnout naměřené údaje. Aplikace bohužel v současnosti neovládá český jazyk, ale jinak na ni pěji chválu snad v každé recenzi Withings produktů, neboť je přehledná, poskytuje bohaté statistiky a naměřená data umožňuje exportovat. Kromě klasické délky spánku můžete zjistit, kolikrát jste se během noci vzbudili, jak dlouho vám trvalo usnout nebo naopak probudit se/vstát, kolik času jste strávili v jednotlivých spánkových fázích a také další údaje, jako je průměrný srdeční tep, případné upozornění na spánkovou apnoe, chrápání a podobně, viz přiložené screenshoty.

Nejjednodušším ukazatelem, který kombinuje uvedené oblasti, je pak spánkové skóre, které vám poskytne rychlý přehled o tom, jak kvalitní váš spánek byl. A mohu potvrdit, že spánkové skóre odpovídalo tomu, jak jsem se ráno cítil. Nestávalo se tedy, že by mi aplikace tvrdila, že jsem se vyspal skvěle a přitom jsem se ráno cítili unavený, což je vcelku běžný jev u chytrých hodinek/náramků. Pochopitelně by měli uživatelé považovat jakékoliv ukazatele za pomůcku, nikoliv dogma a ne si na základě nich stanovit náladu pro daný den. Různé průzkumy již prokázaly, že tento přístup k naměřeným hodnotám může být pro některé uživatele spíše škodlivý.

Na aplikaci Health Mate také oceňuji vysvětlení nejrůznějších metrik, takže nemusíte tápat, co přesně daná metrika znamená a hledat na internetu. Chvályhodná je také možnost exportu zdravotních dat v PDF, které by se mohly hodit například při návštěvě doktora. Další výhodou je pak možnost integrace do domácnosti v rámci IFTTT. Díky tomu můžete naprogramovat například chytrá světla, která, když ulehnete ke spánku, změní intenzitu i barvu a tak podobně.

Nechybí ani možnost integrace v rámci IFTTT.

Během používání Withings Sleep Analyzer jsem pochopitelně občas porovnal i naměřená data z několika chytrých hodinek různých značek a výsledky se mnohdy vcelku zásadně lišily. Jednalo se například o oblast hlubokého spánku, kde se podložka a chytré hodinky (výrobců Huawei a Samsung) rozcházely i o více než jednu hodinu. Také doba usnutí, probuzení i délky spánku a rozdělení na jednotlivé fáze se přinejmenším mírně lišila. Vzhledem k tomu, že byl Withings Sleep Analyzer klinicky testován (a validován) právě na tyto údaje a i také pouhým porovnáním času ihned po probuzení s tím, co naměřily hodinky a podložka, považuji naměřená data chytrou podložkou za podstatně přesnější.

Když chcete změřit úplně vše: propojení s dalšími Withings produkty

Pokud to myslíte s monitoringem zdravotních/sportovních funkcí opravdu vážně, doporučuji využívat Withings Sleep Analyzer v kombinaci s dříve testovaným Withings BPM Core a chytrou vahou Withings Body Cardio Smart Scale. Pokud byste si pořídili i chytré hodinky Withings ScanWatch, které jsem na mobilenet.cz pochválil za prémiové materiály, extrémně dlouhou výdrž a nadčasový design, máte kombinaci produktů, která vám umožní získat opravdu podrobný přehled o tom, jak si po stránce zdraví vedete. Velkým benefitem je pak možnost prohlížet si veškeré naměřené údaje (ze všech zmíněných produktů) v jedné aplikaci – Health Mate, která je přehledná a poskytuje podrobné analýzy i důležité vysvětlení jednotlivých metrik.

Withings produkty
Když chcete mít co nejlepší přehled

Zhodnocení: je to na každém z nás

Samotnou kvalitu spánku vám pochopitelně dokoupení podložky Withings Sleep Analyzer nezlepší, to už je na vás. Dá vám však na rozdíl od různých chytrých náramků a hodinek podstatně přesnější data o tom, jak spíte a ukáže na oblasti, které byste mohli změnou návyků zlepšit. Navíc vás během spánku nijak neomezuje, neboť ne každému je příjemné spát s hodinkami/náramkem na zápěstí a jiní si zase dávají tyto wearables přes noc nabíjet.

Pokud chcete zapracovat na vaší zdravotní kondici, rozhodně vám doporučuji zainvestovat do kvalitního spánku (vhodná postel, matrace, zatemnění místnosti, ve které spíte, ale i četba zajímavé literatury na toto téma), spát dostatečně dlouho a vytvořit si zdravé návyky vedoucí ke kvalitnějšímu odpočinku (například nepít před spánkem alkohol či chodit spát ve stejnou dobu). Sleep Withings Analyzer vám pak může pomoci v tom nevypadnout z návyků a průběžně monitorovat kvalitu spánku.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz, Withings

Klady
  • po první instalaci se o podložku nemusíte starat
  • Bluetooth i Wi-Fi konektivita
  • integrace v rámci IFTTT
  • přehledná aplikace Health Mate s možností exportu dat
  • kvalitní měření několika metrik
Zápory
  • aplikace Health Mate prozatím bez české lokalizace
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze