XGIMI H2
test

XGIMI H2

Vydařená evoluce

Je tomu více než rok, kdy jsme pro vás otestovali zajímavý domácí projektor XGIMI H1, který se pyšnil slušnou světelností, operačním systémem Android s mnoha funkcemi, podporou 3D nebo reproduktory Harman Kardon. Nyní se nám do redakce dostala druhá generace projektoru, která si ponechává to nejlepší z původní generace a některé dovednosti ještě vylepšuje.

Máte doma televizor a stále přemýšlíte nad tím, že jeho úhlopříčka zkrátka není v některých případech „dost“? Chápeme, občas řešíme podobný problém. Kupříkladu filmové večery s přáteli ztrácí své kouzlo, když neustále luštíte „co že se tam vlastně děje“. V tomto momentě se hodí zapřemýšlet nad domácími projektory, které váš televizor částečně či zcela nahradí. Úhlopříčka zobrazení je poté víceméně limitována jen velikostí vašeho obývacího pokoje.

Ze segmentu domácích projektorů, které bez problémů nahradí televizor, jsme pro vás již otestovali XGIMI H1. Tento projektor nás zaujal slušnou světelností, skvělými funkcemi i elegantním designem. Třešničkou na dortu poté byl perfektní zvukový výstup reproduktorů Harman Kardon. Nebyl tedy důvod koupi projektoru nedoporučit všema deseti.

Za zapůjčení projektoru XGIMI H2 a originálního příslušenství v podobě podlahového stojanu a 3D aktivních brýlí děkujeme oficiálnímu zastoupení společnosti XGIMICZ.cz.

V předchozích týdnech se nám do redakce dostal projektor XGIMI H2, který je dle očekávání jeho přímým nástupcem. Výrobce vylepšil světelnost a přidal pár dalších novinek, přitom cena se prakticky nezměnila. Zda se nákup vylepšené varianty vyplatí vám prozradí dnešní recenze.

Technické parametry XGIMI H2

Rozměry 201 × 201 × 135 mm
Hmotnost 2,5 kg
Typ lampy OSRAM LED
Objektiv 0,47" DMD
Světelný tok 1 350 ANSI lumenů
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 10 000 : 1
Nativní rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 pixelů)
Maximální úhlopříčka 300 palců, tedy asi 7,6 metru
Vertikální korekce zkreslení ± 45 °
Horizontální korekce zkreslení ± 45 °
Automatická korekce zkreslení ano
Automatické ostření ano
Podpora 3D ano
Poměr stran nativní 16:9, 4:3 podporováno
Konektorová výbava USB 3.0, USB 2.0, LAN, 3,5mm audiojack, SPDIF a 2× HDMI
Bezdrátová komunikace Wi-Fi (802.11 ac), Bluetooth 4.0
Zrcadlení obrazovky AirPlay, Miracast a DLNA
Reproduktory 2 × 8 W, 45mm měniče, Harman Kardon
Procesor 4 × 1,75 GHz, MStar 6A838, Cortex-A53
Grafický akcelerátor ARM Mali-T820
RAM 2 GB DDR3
Interní paměť 16GB úložiště flash eMMC
Hlučnost <30 dB
Spotřeba (typická) 100 až 135 W
Operační systém Android 5.1.1
Cena 26 000 Kč s DPH

Obsah balení: základ

V krabici od výrobce nalezneme pouze základ. Kromě samotného projektoru je to také ovladač a adaptér do elektrické sítě spolu s prodlužujícím kabelem. Nabíjecí adaptér je opravdu velký, určitě větší než k běžnému notebooku. Dostalo se i na základní dokumentaci.

XGIMI H2

Konstrukční zpracování: najdi deset rozdílů

Jak si možná pamatujete z naší recenze projektoru XGIMI H1, design projektoru jsme chválili. Oproti běžným domácím projektům vsadila společnost XGIMI na kov a jemné detaily namísto nudných a méně odolných plastů, které povětšinou používá konkurence. Na první pohled to vypadá, jako kdyby nám snad do redakce omylem přistála původní, tedy první generace. Tyto obavy se však rozplynou v momentě, kdy si začnete všímat detailů. Nepředbíhejme ale.

XGIMI H2
Projektor jsme testovali s originálním stojanem s nastavitelnou výškou

Na první pohled se nová generace opravdu nijak zvlášť neliší. Elegantní černo-stříbrné provedení je oku lahodící a potěší i takové detaily, jako je například žebrovaný kovový plát. Ten má samozřejmě primárně funkční podtext – skrze mřížky se projektor ochlazuje. Kromě kovu na těle H2 nalezneme plast, konkrétně v zadní části, kde připojujete konektory, a také ze spodní strany. Jedná se však o plasty matné a na omak velice kvalitní. Celá konstrukce je velmi poctivá a projektor působí velmi bytelně, čemuž odpovídá i hmotnost zhruba 2,4 kilogramů. To je mimochodem zhruba o 300 gramů více než u předchozí generace. Hmotnost ale tolik u projektoru řešit nebudete, takže jde víceméně o detail.

XGIMI H2
Konstrukce je velmi poctivá.

Stejně tak sdílí H2 s H1 i rozměry, které se liší jen naprosto nepatrně. Projektor XGIMI H2 má rozměry 201 × 201 × 135 mm, přičemž narostla především výška. Ať už si H2 nainstalujete na zeď, připevníte do originálního stojanu, nebo si jej postavíte na nízký stolek, stále bude působit velice příjemným dojmem. My jsme projektor testovali jak volně položený na odkládacím stolku, tak s originálním stojanem od výrobce. Ve všech případech XGIMI H2 zapůsobil a návštěvy často zajímalo, o jaký projektor že se jedná.

A ony rozdílné detaily? Stačí se podívat na přední část, tedy čelo projektoru. Na tom pochopitelně nalezneme lampu, která se ve vypnutém stavu skrývá za plastovým chráničem. Ten je nově motorizovaný: kryt se automaticky odsune, když projektor zapnete, a elegantně se zasune, když projektor vypnete. Vše trvá pár chvil a motorizovaný posun je velice plynulý.

XGIMI H2
Krytka je motorizovaná

Dalším dominantním prvkem přední strany je nápis Harman Kardon, který dává na vědomí, s kým že to vlastně společnost XGIMI spolupracovala na zvukové složce projektoru. Pokud bychom si postavili vedle sebe projektor H1 a H2, zjistili bychom, že lampa se u nové generace přemístila z pravé strany na levou, ostatně i další detaily se zrcadlově přemístili. U nového projektoru navíc nalezneme jen malý kulatý průchod, o jehož funkci si více povíme až později.

Vrchní plastová část projektoru schovává 4 hardwarová tlačítka. Jmenovitě jde o tlačítko pro zapnutí/vypnutí projektoru, přehrávání/pauzu a tlačítka pro posun zpět a dopředu. Kromě toho se zde po celé šířce nachází již zmíněná kapacitní plocha pro regulaci hlasitosti, kdy stačí místo otravného cvakání přejíždět po linii prstem a hlasitost se kontinuálně upravuje. V tomto ohledu se událo změn jen nemnoho. Zmizelo tlačítko pro nastavení oblíbené scény, které nahradilo právě tlačítko pro vypnutí a zapnutí, které předchozí generace nepotřebovala (manuálně ovládaná krytka lampy byla aktivní a po jejím odklopení se projektor automaticky spustil). XGIMI lehce zapracovalo na designu tlačítek, která lze nově mnohem snáze nahmatat – jsou více odlišena i mírně vyvýšena nad okolní povrch.

XGIMI H2

Naši pouť završíme prohlídkou spodní části. Ta je samozřejmě opatřena protiskluzovými nožkami a standardizovaným otvorem pro stativ. Kromě toho nám však pohled na spodní část odhalí průduchy 16W stereoreproduktorů (2 × 8 W) společnosti Harman Kardon.

Jak jde vidět, pokud něco funguje, tak se to zkrátka měnit nemusí. Projektor vypadá exkluzivně, zpracování je velmi kvalitní a pár inovovaných detailů, kupříkladu motorizovaná čočka lampy či lépe odlišené ovládací prvky, nás zkrátka potěšily.

Stojan je velice stabilní

Dodáme že projektor XGIMI H2 jsme měli možnost testovat s originálním podlahovým stojanem, který má nastavitelnou výšku 31–101 cm. Nastavení výšky však nemá na svědomí periskopické řešení tyče, nýbrž skládání různě dlouhých kovových trubek, které se do sebe postupně zašroubovávají a je jich v balení několik. Samotný podstavec je vyztužen kovovým dílem. Do podstavce snadno ukryjete zdroj napájení, přičemž napájecí kabel je rovněž součástí balení. Jedná se o bílou variantu, která lépe komunikuje s kovovou barvou stojanu. První provlečení kabelu trubkou a samotná instalace chvíli zabere, ale celý proces budete dělat zřejmě jen jednou. Stojan je velmi stabilní a má kulatý kloub, kterým snadno nastavíte ideální sklon projektoru. Utažení je zajištěno pomocí kolečka na boku. Celkově se jedná o povedený doplněk v hodnotě asi 3,5 tisíce korun.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • lépe odlišená ovládací tlačítka
  • motorizovaná čočka lampy
  • elegantní design
  • standardizovaný závit na stativ
  • protiskluzové nožky

Dálkový ovladač: hliník se odstěhoval do Humpolce

Po stránce designu nás nová generace projektoru ničím nezklamala. Zachovala si totiž to nejlepší z první generace a navrch přihladila několik vylepšení. Trochu méně radosti v nás vyvolat pohled na přibalený dálkový ovladač, jehož tělo již bohužel není hliníkové, ale jen plastové. XGIMI aspoň zapracovalo na designu a nově není ovladač plochý, ale mírně vyboulený. Lépe tak padne do ruky. Nový design mají na svědomí také dvě AAA baterie, které ovladač napájí. Původní generace ovladače byla napájena skrze integrovanou baterii, což se nám zamlouvalo trochu více. Abychom jen nekritizovali, konstrukční zpracování je velmi dobré a ovladač nijak nevrže.

Vyznat se v tlačítkách je maximálně snadné. Hned navrchu nalezneme to pro vypnutí/zapnutí, respektive pro změnu režimu (tlačítkem například změníte režim projektoru na Bluetooth reproduktor, kdy se ukončí projekce a jen hrají reproduktory). Toto tlačítko je navíc podsvětlené a signalizuje například prvotní párování ovladače s projektorem, případně aktivní funkci zaostření, ale o tom až později. Hned pod ním nalezneme tlačítko s ikonou myši, která spustí ovládání skrze akcelerometr. Třetí tlačítko slouží pro vyvolání kontextové nabídky a svoji funkci mění podle aplikace, kterou máte zrovna aktivní.

Ovladač

Následuje kruhový blok tlačítek, respektive potvrzovací tlačítko a směrové šipky. Stejně jako zbylá tlačítka je i kruhový blok mírně vyvýšený nad okolní povrch, a tak už není takový problém jej nahmatat jako u ovladače první generace projektoru. Pod hlavním ovládacím blokem lze ještě nalézt tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a šipku zpět, kdy funkčnost obou tlačítek kopíruje tu z operačního systému Android.

Ovladač s projektorem komunikuje přes Bluetooth.

Posledním prvkem hlavní strany je tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je opět tvořeno jedním blokem, stejně jako hlavní ovládací prvek se směrovými šipkami. Kromě změny hlasitosti se tímto tlačítkem také zaostřuje projekce. Abyste tlačítko donutili přejít do nového režimu ostření, stačí na spodní hraně posuvným přepínačem „FN“ přejet doprava. Projektor následně pochopí, že nechcete regulovat hlasitost, ale míru zaostření. Jakmile budete se zaostřením projektoru spokojeni, stačí režim změnit stejným posuvným jezdcem.

XGIMI H2
Nastavení zaostření

Ovladač s projektorem funguje díky Bluetooth, což je logické. Oproti první generaci musíme pochválit akcelerometr, díky kterému můžete nakláněním ovladače a jeho pohybem v prostoru ovládat prostředí, podobně jako kdybyste ovládali počítač myší. Oproti první generaci ovladače je akcelerometr nesrovnatelně přesnější a citlivější, což rozhodně chválíme. Ovládání je totiž mnohem snazší bez nutnosti připojovat jakékoliv další periferie.

Celkově nám fungování ovladače i rozmístění prvků vyhovuje – zvykli jsme si během pár minut, a to i díky zkušenostem z ovladače z první generace. Rozmístění prvků je téměř identické, chybí jen tlačítko pro hlasové ovládání. Mírnou kaňkou na kráse je fakt, že ovladač již není kovový.

XGIMI Assistant: vaše prodloužená ruka


I když můžete projektor vcelku elegantně ovládat dodávaným ovladačem, XGIMI nabízí i mobilní aplikaci pro platformy iOS a Android. Ta nese název XGIMI Assistant a je pochopitelně k dispozici zdarma. Komunikuje žel jen anglicky.

XGIMI H2
XGIMI Assistant

Po úvodním párování lze pomocí aplikace nahradit ovladač, přepnout se do režimu touchpadu či instalovat aplikace skrze obchod. Aplikace pomůže i se zaostřením projektoru. Pokud potřebujete vytvořit otisk obrazovky, ani to s aplikací XGIMI Assistant není žádný problém. Za dobu své existence vylepšila aplikace svoje prostředí, které působí moderněji. Přibylo i pár funkcí navíc.

XGIMI H2
XGIMI Assistant
Líbilo se nám
  • inteligentní rozmístění prvků na ovladači
  • podsvícené tlačítko pro vypnutí a zapnutí
  • špičkové ovládání skrze akcelerometr v ovladači
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály ovladače

Obraz: nárůst svítivosti potěší

A dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, proč si vlastně novou generaci projektoru XGIMI H2 pořizovat. Nebudeme vás dlouho napínat – důvodem by mohl být nárůst světelného toku lampy, který se většinou udává v ANSI lumenech. Světelný tok určuje, za jakých situací můžete projektor používat, tedy odpoví na otázku, zda se projektor hodí pouze pro projekci v zatemněných místnostech, nebo zda mu nedělá problém ani denní světlo.

XGIMI H2

XGIMI H1 se chlubil světelným tokem 900 ANSI lumenů, přičemž hodnoty okolo 1 000 ANSI lumenů jsou ideální pro promítání v zatemněné místnosti. Druhá generace se zlepšila a světelný tok činí 1 350 ANSI lumenů. Může se to zdát jako zanedbatelný nárůst, ale opak je pravdou. Nové generaci projektoru už totiž nedělá problém ani ne zcela zatemněná místnost, což rozšiřuje možnosti použití. Nedá se říci, že by se z projektoru H2 díky vyššímu světelnému toku najednou stala kompletní náhrada vašeho televizoru i během dne, ovšem dokážeme si představit to, že od poledne to již žádný problém nebude. V našem případě stačilo zastínit jedno střešní okno a obraz byl bez jakýchkoliv problémů konzumovatelný i během dne. Záleží tedy na množství oken a průhledů.

Fotografie pořízené během odpoledne v mírně zatemněné místnosti

Dalším důležitým faktorem při výběru projektoru by mělo být nativní rozlišení. To je maximální možné rozlišení, které dokáže projektor nejenom zpracovat, ale také zobrazit. Některé projektory se sice chlubí vysokým rozlišením, avšak reálný obraz má rozlišení nižší, na což je třeba dávat pozor hlavně v případech, kdy bude projektor sloužit i jako náhrada televizoru. V případě XGIMI H2 jde stále o nadprůměrné nativní rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, tedy plnohodnotné Full HD, kterým se chlubila i první generace. Co se týká možnosti zpracování obrazu, XGIMI si poradí až se 4K rozlišením, které následně převede na Full HD.

XGIMI H2
Pohled na lampu

Neméně důležitou informací je i projekční vzdálenost, která následně určí to, o jak vysokém světelném toku byste měli přemýšlet. Na trhu existují projektory s extrakrátkou projekční vzdáleností, kdy jim stačí metr od stěny či projekčního plátna a vykouzlí až dvoumetrový obraz. Existují ale i projektory, které pro větší úhlopříčku musíte umístit do větší vzdálenosti. I zde si XGIMI H2 výrazně polepšilo a jde tak o skvělou volbou i do menších obývacích pokojů. Kupříkladu XGIMI H1 umělo zprostředkovat úhlopříčku 3 metry jen pokud se projektor nacházel ve vzdálenosti 3,7 metru od stěny. Na stejnou vzdálenost nám XGIMI H2 poskytl obraz o úhlopříčce 3,4 metru, což značí nárůst 40 centimetrů.

XGIMI H2
Úvodní obrazovka při spouštění projektoru

XGIMI H2 využívá stejně jako H1 technologií DLP, která zaručuje lepší barevné podání a zároveň věrnější barevné podání. DLP projektory využívají jako zdroj světlo, které prochází barevným kolečkem. Světlo se dále odráží od DMD čipu, který reaguje na světlo. Barevné kolečko společně s načasováním umožní světlu vyjít ve správných barvách a projít dále skrz čočku na projekční plátno. Nevýhodou může být viditelnější duhový efekt, avšak u projektoru H2 jsme na žádný problém nenarazili, a to ani po návštěvě dalších lidí, kteří kvalitu projektoru subjektivně hodnotili. Téměř všichni poznamenali, že barvy jsou na projektor až neuvěřitelně živé a syté. Osobně musím říci, že i mě barevné podání více vyhovovalo právě u druhé generace.

XGIMI H2

Stejně tak nemusíte řešit ani investici do zvukového systému, protože už v základu je model H2 vybaven dvěma 45milimetrovými měniči od společnosti Harman Kardon, která je proslulá skvělým zvukem. Reproduktory hrají jednoduše špičkově. V tomto ohledu XGIMI H2 v menší místnosti zvukem prostor doslova zaplní a není zapotřebí ani maximální hlasitost.

Další vlastnosti: slušně vám zatopí

Podpora aktivních 3D brýlí


Mezi nadstandardní dovednosti patří podpora 3D, a to včetně přímé konverze 2D obsahu do 3D podání, stejně jako tomu bylo u první generace. Vzhledem k tomu, že se projektor pyšní podporou aktivního 3D, je zapotřebí investovat do 3D aktivních brýlí, které lze sehnat za zhruba 1 tisíc korun včetně DPH. My jsme testování prováděli opět s originálními brýlemi od XGIMI, které lze pořídit za 900 Kč.

V případě, že se rozhodnete konzumovat 3D obsah, stačí před začátkem projekce stisknout kontextové tlačítko. V tom momentě se zpřístupní doplňková nabídka nastavení včetně nastavení 3D zobrazení. Vybrat si můžete z několika režimů, přičemž spoléhat na automatiku se nevyplatí, neb každý film má svá specifika, a tak není na škodu pár minut experimentovat. Výhoda aktivních 3D brýlí spočívá v tom, že jakmile senzor na přední straně obrouček detekuje 3D obsah, automaticky se aktivují. Pokud se rozhodnete pro manuální vypnutí/zapnutí, vystačíte si s jediným tlačítkem na vrchní hraně brýlí.

3D brýle XGIMI

Brýle obsahují inteligentní čip a zapnou se pouze tehdy, když obdrží signál DLP-Link. Díky tomuto čipu přejdou do režimu STAND-BY, pokud signál zmizí, a tak inteligentně šetří energii. Integrovaná 80mAh nabíjecí lithiová baterie může pracovat nepřetržitě až po dobu 80 hodin na jedno nabití. Brýle se velmi pohodlně nosí a nikde netlačí. Neurazí ani doba nabíjení, která skrze dodávaný kabel činí 2 hodiny. Nabíjet přitom můžete jak z USB portu počítače, tak z elektrické sítě prostřednictvím adaptéru, který běžně bývá v základním balení smartphonů.

Automatické ostření i korekce zkreslení


Ne každý má možnost umístit projektor přímo před stěnu či projekční plátno. Pokud například chcete projektor umístit na stolek vedle sedací soupravy, hodí se, aby projektor zvládal opravit vertikální a horizontální zkreslení. Tím XGIMI rovněž disponuje. Oproti první generaci je navíc korekce zkreslení automatická, což velice chválíme. Totéž platí pro preciznost, s níž XGIMI korekci zkreslení provede. V XGIMI zapracovali také na maximálním úhlu, který ještě projektor zvládne vykrýt. Konkrétně jde o ± 45 ° horizontálně i vertikálně. Díky tomu tolik nevadí, pokud projektor na projekční plátno či zeď míří z většího úhlu, než jaký dovoloval projektor XGIMI H1.

XGIMI H2 si poradí s automatickou korekcí zkreslení i nastavením ostrosti

I když jsme u ovladače zmiňovali dovednost manuálního nastavení ostrosti, projektor zvládne zaostřit sám, což je velký benefit. Udělá to vždy při spuštění, přičemž celý proces zabere pár vteřin a vlastně jen doprovodí úvodní animaci. Díky této funkci jsme se nemuseli starat o ostření po celou dobu našeho téměř měsíčního intenzivního testování. K automatickému ostření využívá XGIMI senzor na přední straně, který si změří vzdálenost a pomocí kontrastního pozadí nastaví správnou ostrost. Pokud vám korekce zkreslení či nastavení ostrosti nevyhovuje, můžete obojí samozřejmě manuálně upravit, a to přímo v nastavení. Tam rovněž můžete upravit zoom, tedy zmenšení obrazu, pokud je až zbytečně velký. Zmenšit můžete jak šířku, tak také výšku, a to v plynulých krocích.

Je tichý, ale zatopí vám


Neméně důležitými faktory v případě projektorů je hlučnost a mnohé jistě zajímá také spotřeba. Co se týká hluku chladící jednotky, vše odpovídá první generaci, a to v pozitivním slova smyslu – projektor jsme za celou dobu testování nebyli schopni donutit spustit větráčky na maximum, kdy jsou již poměrně výrazně slyšitelné. Je zcela jedno, zda se díváte na klidný severský film, nebo akční přestřelku – hlasitost odvětrávání vás obtěžovat nebude. Co se týká druhého faktoru, výrobce udává spotřebu mezi 100 až 135 watty. Pokud se podíváme na spotřebu dnešních televizorů s větší úhlopříčkou, dostáváme se na podobné hodnoty.

XGIMI H2

Obojí výše chválené ovšem trochu kazí teplota, která z projektoru sálá. Konkrétně v létě funguje XGIMI H2 rovnou jako přímotop, což zrovna nepotěší, pokud nejste příznivci tropů. Ze zadní strany projektoru v době jeho plného vytížení téměř ani neudržíte ruku a čím déle projektor používáte, tím více místnost otepluje. Samozřejmě je nutné tuto skutečnost připočíst tomu, že aktuálně (léto 2019) se venkovní teploty pohybují okolo 30 a více stupňů.

Líbilo se nám
  • podpora 3D
  • velmi tichý provoz
  • automatická korekce zkreslení
  • automatické nastavení ostrosti
Nelíbilo se nám
  • velmi se zahřívá

Prostředí operačního systému: Android přítomen

Prostředí XGIMI H2 je stejně jako XGIMI H1 postaveno na operačním systému Android, konkrétně ve verzi 5.1.1. U projektoru to tolik nevadí, přesto jsme očekávali novější verzi. Stejně jako v případě H1 je základní domovská obrazovka velice jednoduchá. Tvoří jí hlavní část, kde naleznete předinstalované aplikace od výrobce, odkaz na HDMI či USB zdroje a také pruh s vámi nainstalovanými aplikacemi. Ty můžete nainstalovat skrze aplikaci Aptoide, ovšem zde jich bohužel moc nenajdete.

Určitě vás napadlo, že půjde nainstalovat aplikace skrze .apk balíček přímo ze správce souborů, jako tomu bylo u původní generace. Bohužel to takto jednoduché není – předinstalovaný správce souborů vám .apk balíčky neukáže. Samozřejmě jsme se nevzdali a vyzkoušeli různé možnosti. Nakonec postačí, když ve webovém prohlížeči, který je předinstalován, zadáte název libovolné aplikace pro Android. Po rozkliknutí odkazu se nabídne možnost otevření v Obchodě Play, který se tváří stejně jako ten z Android TV. Obchod Play je však defaultně skrytý a je tedy nutné se na něj odkázat právě touto cestou. Následně stačí nainstalovat libovolnou aplikaci či pokročilého správce souborů (například File Commander) a následně již budete moci instalovat i přímo skrze .apk balíčky.

Je pravdou, že zpočátku může tento postup působit zmatečně, a možná si stejně jako my kladete otázku, proč není cesta k Obchodu Play jednodušší, ale jde o lepší variantu, než kdybyste si jakoukoliv další aplikaci nemohli nainstalovat vůbec. Takto se sice musíte snažit, ovšem nakonec se dočkáte. My jen dodáme, že jsme nainstalovali několik aplikací, které často používáme (Kodi, SledovaniTV, Kuki, ...) a všechny pracovaly dle předpokladů. Jen u Kodi jsme zpočátku narazili na problém s obrazem, avšak stačilo nainstalovat starší verzi aplikace přímo skrze .apk balíček.

Umí zrcadlit obsah i z produktů Apple.

Líbí se nám také možnosti bezdrátové zrcadlení obsahu z jiného zařízení. XGIMI si rozumí i s produkty Applu, protože se tváří jako Apple TV. Problémem není ani Miracast a DLNA. V tomto ohledu je tak XGIMI H2 opět daleko před konkurenčními řešeními. Kladně hodnotíme také přehlednost prostředí a nastavení, avšak musíte ovládat anglický jazyk. Bohužel, stejně jako u doprovodné aplikace pro mobilní zařízení podpora češtiny chybí.

Líbilo se nám
  • možnost instalace libovolné aplikace
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • skrytý Obchod Play
  • prostředí pouze v angličtině
  • chudá nabídka obchodu Aptoide

Zhodnocení: zkrátka perfektní

Nebudu vás napínat, XGIMI H2 mě zkrátka zaujal. Vzhledem ke zkušenostem s projektorem XGIMI H1 jsem byl zvědav, jak si výrobce poradí s druhou generací, a musím říci, že vylepšil téměř vše podstatné a to dobré zachoval. Měl jsem tak tu čest s projektorem, který dokáže zprostředkovat kinozážitek, navíc v pohodlí domova. Cena se přitom nijak nezvýšila – H2 si převzal původní cenu H1, tedy 26 tisíc Kč s daní, a původní generace tak zlevnila.

XGIMI H2

Nejvíce oceňuji větší světelnost, snadné ovládání, automatické ostření i automatickou korekci zkreslení a samozřejmě také celkové zpracování. Osobně mohu nákup projektoru s klidným svědomím doporučit.

Za zapůjčení projektoru XGIMI H2 a originálního příslušenství v podobě podlahového stojanu a 3D aktivních brýlí děkujeme oficiálnímu zastoupení společnosti XGIMICZ.cz.
Klady
  • vyšší světelný tok
  • špičkový design i zpracování
  • automatické nastavení ostrosti
  • technologie DLP a podpora 3D
  • automatická korekce zkreslení
  • špičkový zvuk
  • povedený dálkový ovladač
  • nehlučný provoz
  • přijatelná cena
  • motorizovaná krytka lampy
Zápory
  • v létě vám slušně zatopí
  • méně pohodlná instalace aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze