Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro
test

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Stále stejná, stále skvělá

Přídomek Pro u čističky vzduchu Xiaomi Smart Air Purifier 4 dává tušit, že se jedná o nejvybavenější modelovou řadu, my se tak můžeme těšit na skvělé funkce a vysoký filtrační výkon. Má ale Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro i nějaké nedostatky? To prozradí dnešní recenze.

Nevíme, jak to máte vy, ale pro nás je značka Xiaomi synonymem pro chytré čističky vzduchu. Řada Mi Air Purifier (nově Smart Air Purifier) se stala legendární díky elegantnímu designu, zajímavým funkcím a výbornému poměru cena/výkon. Nejinak je tomu u čističky Smart Air Purifier 4 Pro, která se k nám dostala na test. Chlubí se vysokým filtrovacím výkonem, elegantním designem i rozumnou cenou, u některých prodejců ji můžete sehnat už od 5,5 tisíc korun. Dnešní recenze prozradí, zda má i nějaké skryté nedostatky.

Technické parametry Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Rozměry 68 × 27,5 × 27,5 cm
Hmotnost 6,8 kg
Režimy automatický, oblíbený, noční, manuální (stupeň 1, 2 a 3)
Pro prostory 35 až 60 m²
Objem vyčištěného vzduchu za hodinu až 500 m³/h
Displej kruhový, OLED, dotykový
Bezdrátová konektivita Wi-Fi
Výměna filtru zhruba 1× za půl roku
Cena „3v1“ filtru cca 1 000 Kč
Aplikace Mi Home Android/iOS
Cena cca 5,5 tisíc korun

Konstrukční zpracování: snadno rozpoznatelná

Čističky vzduchu Xiaomi jsou snadno rozpoznatelné na první pohled. Všechny jsou zářivě bílé, všechny mají perforované bočnice, většina novějších modelů má na přední straně kruhový displej, který se ovládá buď mechanickým tlačítkem, nebo kapacitními senzory. Modelová řada Pro sází na ovládání kapacitními senzory, které se nacházejí přímo v oblasti displeje, konkrétně jde o senzor pro vypnutí/zapnutí a senzor pro přepínání filtračních režimů.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Výhodou designu Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro je univerzálnost – čističce to bude slušet jak v moderních interiérech, tak v prázdné místnosti. Design je neutrální, neurazí ani náročné. Osobně jsem velmi rád, že se v Xiaomi rozhodli mírně zlepšit uživatelskou přístupnost, vrchní část s mřížkou lze nově odšroubovat, a vyčistit tak vnitřní lopatky, aby nedocházelo k sekundárnímu znečištění prachem. Pro sejmutí krycí mřížky stačí odklopit plastovou část s logem Mi, odšroubovat jeden šroubek a mřížku sundat. Následně můžete vnitřní lopatky očistit vlhkou utěrkou.

Rozměry Smart Air Purifier 4 Pro činí 68 × 27,5 × 27,5 cm, hmotnost pak 6,8 kg. Možná si někdo z vás vzpomene i na naši 6 let starou recenzi čističky Xiaomi Mi Air Purifier Pro, která měla prakticky identický vizuál – i to je další důkaz toho, že Xiaomi design svých čističek nijak nemění, novinka je jen mírně menší a výrazně lehčí. Je stále kompletně z plastu, což nevadí, plasty jsou velmi bytelné a navíc napomáhají snížení hmotnosti.

Design je stejný, nám se ale líbí.

Škodliviny z ovzduší čistička nasává ze spodní strany, která je po svém obvodu děrovaná. Je to stejný princip jako (nejenom) u Mi Air Purifier Pro, jde o běžný standard. Na zadní straně jsou pak rozměrná magnetická dvířka, která odkryjí pohled na předinstalovaný filtr. Interval jeho výměny záleží na tom, jak často je v pohotovosti a v jakých prostorech je. Kupříkladu v novějším bytě, kde jsme vzduch intenzivně (a bez přestávky) čistili měsíc a půl v kuse, klesla kapacita filtru z 99 % na 89 %. Lze tedy očekávat, že výměna bude zapotřebí vždy jednou za rok, ve starších domech to však může být i jednou za půl roku.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Kromě magnetických dvířek je na zadní straně dostatečně velké resetovací tlačítko, které využijete, pokud budete chtít vyměnit filtr. Mezi resetovacím tlačítkem a víkem pro přístup k filtru jsou speciální dvířka, ve kterých se ukrývá laserový senzor částic a také teplotní čidlo. Laserový senzor snímá bez přestání zamoření částic v místnosti. Pokud vyhodnotí, že je třeba sepnout na výkonnější režim, učiní tak.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • rozumná hmotnost
  • lze vyčistit vnitřní lopatky
  • magnetická dvířka filtru

Displej: přehledně

Jak už víte, na přední straně čističky je kruhový OLED displej s perfektní čitelností. V aplikaci lze natavit, zda bude trvale svítit výrazně, tlumeně, nebo bude i v případě aktivity vypnutý. Displej není dotykový, ovládá se dvěma kapacitními senzory. Prvním čističku zapnete/vypnete, druhým měníte režimy, ovládání je tedy maximálně intuitivní a obejdete se i bez návodu. Při přepínání režimů se daný symbol zvětší přes celý displej, aby vás náležitě upozornil na aktivaci.

A o čem všem displej informuje? Prakticky o všem důležitém, navíc přehledně. Informace jsou na displeji rozděleny do několika segmentů, ve vrchní části nalezneme informace o tom, jaké jednotky čistička měří (PM2.5), poté aktuální naměřenou hodnotu, prostřední část pak patří dalším důležitým informacím, konkrétně aktuální teplotě, vlhkosti, zda jsou vysílány negativní ionty do ovzduší, zobrazuje se zde i stav Wi-Fi a nastavený režim. Abyste nemuseli kontrolovat naměřené hodnoty, je zde i informativní pruh v barvě, která znázorňuje stav ovzduší – zelený pruh značí kvalitní vzduch, oranžový zhoršený, červený špatné ovzduší. Stačí tedy letmý pohled a ihned víte, jak na tom doma jste.

Líbilo se nám
  • dobře čitelný displej
  • snadné ovládání
  • důležité údaje jsou velké
  • barevný informační proužek
  • displej lze ztmavit i vypnout

Výkon: i pro větší místnosti

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro je výkonná čistička, takže Xiaomi garantuje bezproblémové použití v prostorech od 35 do 60 m². Ano, rozptyl je poměrně velký, jde o to, zda musí neustále pracovat na plný výkon, nebo čistí na manuální režim. Kromě velikosti plochy, kterou je schopno Xiaomi obsloužit, nás zajímá také objem vzduchu, jenž dokáže vyčistit během jedné hodiny. V případě Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro lze počítat s hodnotou až 500 m³/h.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

O zachycení nečistot se stará filtr, který Xiaomi přezdívá „3v1“ – filtruje 99,97 % částic o velikosti 0,3 μm, stará se o odstranění pachů, například kouře, ale také formaldehydu, toluenu, pylu i zvířecích chlupů a srsti. Filtr se skládá ze tří částí: primárního filtru, vysoce účinného filtru Xiaomi a filtru s aktivním uhlíkem. Xiaomi se chlubí, že čistička zvládne redukovat virus H1N1 (chřipka) a bakterie Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Streptococcus pneumoniae. Je důležité upozornit, že odstranění toluenu a formaldehydu je výrazně náročnější a zdlouhavější proces, proto Xiaomi garantuje, že během jedné hodiny dokáže pročistit „jen“ 185 m³/h. Originální filtr vyjde zhruba na tisíc korun (v akci méně, u některých obchodníků více) a nákup originálního výrobku je pro bezproblémovou funkčnost nezbytný.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Jak už víme, vzduchový výkon činí 500 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne za hodinu přefiltrovat 8×. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro zvládne s přehledem. 3× za hodinu by Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro zvládla přefiltrovat i místnost o velikosti 60 m² s výškou stropů 2,5 metrů (500 : (60 x 2,5) = 3,3), což potvrzuje deklaraci, kterou Xiaomi dává.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Výhodou čističky je vcelku rozumná hlučnost, v nočním režimu nepřesáhne 33,7 dB, v maximálním režimu pak 65 dB. Nemusíte mít strach, takto hlasitá bude čistička jen po dobu nezbytně nutnou.

Líbilo se nám
  • solidní výkon
  • filtruje formaldehyd, viry i bakterie
  • nízká hlučnost
  • dlouhá výdrž filtru

Aplikace: to již známe

Aplikace Mi Home je nám již dobře známá, funguje prakticky stejně posledních několik let. Mírně se změnil design prostředí, ovšem styl párování a aktivace různých režimů probíhá stejně.

Na hlavní obrazovce vidíte, v jakém stavu je ovzduší u vás doma, podle toho je zabarvena i obrazovka (zelená, oranžová, červená). Vidíte i informace o teplotě a vlhkosti, stejně jako přesné údaje o znečištění PM2.5. Jedním kliknutím můžete čističku vypnout/zapnout, nastavit režim (Auto, Sleep, Manual, Level 1, 2 a 3), případně zapnout/vypnout vysílání negativních iontů. Pokud scrollujete o trochu níže, můžete si zobrazit stav filtru a nastavit plánované vypnutí/zapnutí. Jsme rádi, že Xiaomi většinu funkcí umístilo na hlavní obrazovku, výrazně to zjednodušuje ovládání méně zkušeným uživatelům. V detailnějším nastavení lze ještě aktivovat dětský zámek, vypnout zvuky notifikací a nastavit jas displeje.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro lze ovládat i vzdáleně, prakticky odkudkoli na světě. Stačí mít přístupové údaje a být připojen k internetu, samozřejmostí je i nutnost, aby čistička byla po celou dobu připojena skrze Wi-Fi k domácí síti s přístupem na internet. Výhodou je, že díky integrovanému teploměru a vlhkoměru můžete na dálku kontrolovat nejen stav ovzduší, ale právě i teplotu a vlhkost.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Přímé napojení na Apple HomeKit od výrobce chybí, ovšem pokud využíváte HomeBridge řešení, máme pro vás dobrou zprávu, napárování čističky do ekosystému iOS je snadné.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • není v češtině

Zhodnocení: povedla se

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro je povedená čistička vzduchu, která za 5,5 tisíc korun nabídne pokročilé funkce. Hlavní výhodou je velikost prostoru, který dokáže přefiltrovat, díky tomu se hodí i do větších otevřených prostor, například loftů a mezonetů. Osobně oceňuji její elegantní design, snadný provoz, rozšířenou možnost čištění a rozumnou cenu náhradních filtrů. Čističku lze snadno ovládat i na dálku, teploměr a vlhkoměr jsou pak přidanou hodnotou. Nákup tak můžeme směle doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • vysoký filtrační výkon
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • snadné ovládání
  • vzdálené ovládání přes aplikaci
  • rozumná cena náhradního filtru
  • elegantní design, kvalitní zpracování
Zápory
  • aplikace v angličtině
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze