Xiaomi Mi Home – 3. část
test

Xiaomi Mi Home – 3. část

Čistička vzduchu Mi Air Purifier Pro
2

Naposledy jsme si v naší sérii Xiaomi Mi Home představili Xiaomi Smart Home Kit a magické ovladače, dnes se podíváme na zoubek čističce vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier Pro. To znamená, že i dnes testovaný produkt můžete ovládat i skrze smartphone.

V první dílu série o chytré domácnosti od Xiaomi jsme se zaměřili na základní prvky – chytrou žárovku a chytrý LED pásek, které lze ovládat pomocí aplikace Mi Home pro iOS a Android. Ve druhém dílu jsme se zaměřili na zajímavé senzory a prvky komunikující skrze chytrou bránu.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si je můžete také zakoupit.

V dnešním dílu pokročíme zase o kus dál. Tentokrát si proklepneme čističku vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier Pro. Produkt spadá pod chytrou domácnost Mi Home a je tedy kompatibilní s naší starou známou aplikací Mi Home.

Obsah balení: základ

V balení Mi Air Purifier Pro nalezneme opravdový základ v podobě samotné čističky s nainstalovaným filtrem EPA, kabel pro napájení s koncovkou dle země, ve které čističku pořizujete, a také základní dokumentaci v čínském jazyce. Pokud nakupujete v České republice, přiložen bude i návod v češtině. Žádné další příslušenství není potřeba, protože výrobek je sestaven tak, aby mohl začít ihned po vybalení z krabice fungovat, a to jak samostatně, nebo v rámci aplikace Mi Home. Potěší také to, že čistička dorazí opravdu poctivě zabalená, konkrétně v tvrzené krabici a vnitřní stélkou v podobě polystyrenu.

Konstrukční zpracování: plastový, obrovský a hezký

Zřejmě největším kusem příslušenství, který jsme testovali – tak by se v krátkosti dala označit čistička vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier Pro, která se má postarat o čistotu a zdraví vzduchu v interiéru, ve kterém trávíte svůj volný čas.

Rozměry čističky jsou opravdu poctivé, konkrétně 73,5 × 26 x 26 cm, hmotnost pak činí necelých 10 kilogramů. Jak asi sami uznáte, Mi Air Purifier není něco, co budete obden s radostí stěhovat do schodů nebo ze schodů. K tomu však není ve své podstatě ani důvod. Jakmile naleznete správné umístění, nemusíte s čističkou jakkoli dále manipulovat.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

I když je čistička vzduchu opravdu rozměrná, nelze jí upřít značnou dávku elegance, a to i přes použití převážně plastových materiálů. Kdybychom chtěli jiné materiály, dost možná bychom s čističkou již nepohnuli. Když už jsme u plastů, ty jsou matné, díky čemuž nezachytávají otisky prstů a nejsou náchylné ani na škrábance. Vzhledem k robustnosti se nemusíte bát, že by čističku poškrábal už „křivý pohled“ – je tomu přesně naopak.

Vzhledem k robustnosti se nemusíte bát, že by čističku poškrábal už „křivý pohled“.

Přední stranu bychom mohli rozdělit na dvě části. Navrchu se nachází ovládací centrum, které zastřešuje OLED displej. Ten je pochopitelně k poměru velikosti celého zařízení miniaturní, přesto nijak neomezuje běžné používání. Displej není dotykový, ovládá se za pomocí tlačítka, které se nachází na vrchní vodorovné ploše. Tlačítko je dostatečně velké a i když není podsvícené, orientovat se budete snadno. Hned vedle tlačítka se nachází také senzor okolního světla, který následně upravuje jas OLED displeje. Na vrchní ploše se dále pod mřížkou nachází výdech ventilátoru. Právě tudy následně proudí očištěný vzduch.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

A kudy se vlastně nasávají škodliviny z ovzduší? Pochopitelně spodní částí, která je ukrytá za jemným děrováním a pod kterou se nachází vyměnitelný filtr. Skrze něj proudí znečištěný vzduch a je průduchem směřován nahoru, kde je opravdu výkonným ventilátorem vypuštěn zpět do ovzduší. Na podobném principu funguje většina čističek vzduchu.

Přesuneme se na zadní stranu. Zde se nachází víko pro vstup do části s filtrem, který by se měl čas od času vyměnit. Interval záleží na tom, v jakých podmínkách se pohybujete. V našich končinách není znečištění obvykle tak výrazné jako právě v Číně, kde se Xiaomi na očistu soustředí nejvíce, přesto se výměně jednou za pár měsíců nevyhnete. Výhoda spočívá v tom, že výměna filtru je poměrně jednoduchá – pomocí přiloženého manuálu ji zvládnete sami bez pomoci.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Kromě víka se na zadní straně nachází dostatečně velké a jasně označené resetovací tlačítko. To využijete, pokud budete chtít u Mi Air Purifier Pro vyměnit filtr. V případě souběžného stisknutí s tlačítkem na vrchní straně se čistička vyresetuje pro použití s novou Wi-Fi sítí. Jeden krátký stisk poté rozsvítí/zhasne přední OLED displej.

Mezi resetovacím tlačítkem a víkem pro přístup k filtru se nachází speciální dvířka, která působí opravdu tajemným dojmem. Bez návštěvy manuálu bychom z vyobrazených symbolů nepochopili, co se za nimi skrývá. Ve skutečnosti se jedná o senzor teploty a laserový senzor prachu. Zatímco funkčnost senzoru teploty je jasná, laserový senzor prachu oceníte především v momentech, kdy necháte čističku na automatický režim, o kterém si povíme později. Čistička právě na základě okolního zamoření upravuje svůj výkon, pro správnou funkčnost je nutné čističku postavit alespoň 20 centimetrů od zdi, aby senzor správně fungoval.

Displej a indikátory: sdělí vše důležité

I když Xiaomi Mi Air Purifier Pro spadá do rodiny chytrých produktů Mi Home a lze jej ovládat skrze mobilní aplikaci, díky OLED displeji a tlačítku na vrchní ploše jej lze ovládat i manuálně, tedy ihned po vybalení bez nutnosti párování. Pochopitelně přijdete o detailní statistiky, ale ne vždy je možné připojit čističku bezdrátově, a tak se v krátkosti zaměříme i na manuální ovládání.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Displej je díky OLED technologii a černému podbarvení opravdu perfektně kontrastní a viditelnost i čitelnost jsou na skvělé úrovni. Displeji nevadí ani přímé denní světlo, což je velká výhoda.

Jak už víme, rozsvícení a pohasnutí displeje můžete ovládat pomocí resetovacího tlačítka. Pokud však zapomenete displej zhasnout manuálně, zhruba po 20 vteřinách pohasne sám, aby zbytečně nesvítil a neodebíral energii, což je praktické. Samotný displej zobrazuje nejdůležitější údaje, na které se nyní podrobně podíváme.

Uprostřed displeje se nachází velké číslo znázorňující úroveň zamoření nečistotami, se kterou koresponduje barva podsvícení okruží. To může mít zelený (číslo v rozmezí od 000 do 075, tedy zamoření vzduchu je v normě), oranžový (076 až 150, tedy měli byste být na pozoru), nebo červený odstín (od 151 a výše, tedy vysoký stupeň zamoření, s nímž je třeba co nejrychleji zatočit).

Mi Air Purifier Pro

Pod číslem znázorňujícím stav zamoření se nachází indikátor teploty ve stupních Celsia, úrovně vzdušné vlhkosti v procentech a režim, ve kterém čistička aktuálně pracuje. Přednastavenými režimy přepínáte tlačítkem na vrchní ploše. Jinou funkci tlačítko nemá, což zjednodušuje nastavení a zároveň zpřehledňuje fungování. Celkem jsou přednastavené tři režimy: automatický (A), noční (symbol cípu měsíce) a oblíbený (symbol srdce). Oblíbený režim je nutné nejdříve nastavit v aplikaci, proto lze po vybalení z krabice využít funkci dvou režimů, tedy automatický, nebo noční. Při přepínání režimů se daný symbol zvětší přes celý displej, aby vás čistička náležitě upozornila na aktivaci.

Automatický režim přizpůsobuje rychlost otáček (intenzitu nasávání) podle toho, jaká je úroveň zamoření vzduchu. Jakmile je hodnota normální, čističku téměř neslyšíte. Pokud úroveň stoupne, čistička se pomalu rozjede až na maximální otáčky, kterých dosáhne v případě vysokého stupně zamoření (červené orámování displeje).

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Po nastavení nočního režimu se úroveň otáček řídí tím, aby vás čistička nerušila. I v případě vysokého stupně zamoření dosahují otáčky maximální hlasitosti 31 decibelů, a to i v případě, kdy je zamoření okolního vzduchu vysoké.

Výkon: i pro větší byt

U většiny čističek je problém především ve velikosti prostoru, který zvládne vyčistit. Přídomek Pro v názvu naznačuje, že bychom měli očekávat něco opravdu výkonného, což se potvrzuje. Mi Air Purifier Pro zvládne vyčistit prostor až o 60 metrech čtverečních, většina levnějších modelů z nabídky, případně od konkurence, zvládne o trochu více než polovinu. Rozdíl je tedy patrný a Purifier Pro se hodí i do většího bytu, kde není nutné časté přenášení mezi místnostmi. Pokud máte navíc byt otevřený, například loft nebo mezonet, čistička skvěle funguje i bez toho, aniž byste ji přenášeli či vynášeli do schodů.

Kromě velikosti plochy, kterou je schopna čistička obsloužit, nás zajímá také objem vzduchu, který dokáže vyčistit během jedné hodinky. V případě Mi Air Purifier Pro lze počítat až s hodnotou 500 metrů krychlových (levnější modely z dílny Xiaomi zvládnou zhruba 300 metrů krychlových na ploše maximálně 40 metrů čtverečních).

Mi Air Purifier Pro

Mi Air Purifier Pro se díky EPA filtru s aktivním uhlím chlubí více než 99% účinností zahubení takzvaných PM2.5 částic, což jsou nejmenší částice, které poletují vzduchem. Čistička si dále poradí s pylem, což ocení alergici. Dojde rovněž k zachycení poletujících pavučin, případně vlasů a odumřelých mikroskopických částeček kůže.

Určitě vás zajímá i cena provozu čističky. Mi Air Purifier Pro odebírá minimálně 1 W (pohotovostní režim), maximálně však 66 W (maximální výkon). Při maximálním nasazení a za předpokladu, že by čistička běžela celých 24 hodin, vás při ceně 1 kWh zhruba 3,8 Kč vyjde měsíční provoz zhruba na 180 Kč. Jak jsme si ale v průběhu testu vysvětlili, celý den čistička na maximální výkon nepojede, alespoň v nočních hodinách snížíte výkon na minimum, aby byl zaručen klidný spánek. Lze tedy počítat zhruba s polovinou.

Mi Air Purifier Pro

EPA filtr je dobré měnit zhruba 2× ročně při méně aktivním, nebo 3x ročně při opravdu častém používání. Výhodou je, že aplikace vás na nutnost výměny filtru sama upozorní. Originální filtr vyjde na zhruba tisíc korun (v akci méně, u některých obchodníků více) a nákup originálního výrobku je pro bezproblémovou funkčnost nezbytné.

Doprovodná aplikace Mi Home: alfa a omega

O aplikaci Mi Home jsme toho napsali již mnohé, proto se budeme soustředit primárně na provázání s čističkou Mi Air Purifier Pro. Proces přidání je poměrně snadný, stačí stisknout a podržet hlavní ovládací tlačítko a připojit se k Wi-Fi síti, kterou čistička na krátkou dobu vytvoří. Následuje proces přidání k vaší domácí Wi-Fi síti, virtuální umístění do prostoru (výběr místnosti, ve které se čistička nachází) a samozřejmě také pojmenování čističky.

Doplníme, že i čističku lze párovat s inteligentními senzory. Pokud tedy například vejdete do bytu a senzor pohybu od Xiaomi detekuje pohyb, automaticky se spustí vybraný režim. Právě v provázanosti všech prvků chytré domácnosti od Xiaomi tkví celý potenciál tohoto řešení.

Prostředí aplikace je i v případě čističky velice přehledné, na domovské obrazovce vidíte nejdůležitější informaci, tedy úroveň zamoření, ve spodní části poté režimy, které můžete nastavit. Právě v rámci aplikace lze nastavit již zmíněný režim „oblíbený“ (ikona srdce), ten lze přizpůsobit podle vašeho přání, tedy například podle časového plánu. Po vertikálním scrollování se dostaneme k dalším důležitým informacím, například k teplotě, vlhkosti vzduchu a statistickým informacím, tedy kolik vzduchu čistička vyčistila a čemu takový objem odpovídá. Abyste zůstali v obraze, v jakém stavu je filtr, aplikace vás informuje i o počtu dní, které zbývají do předpokládané výměny.

Doplníme, že ovládání čističky funguje i na dálku, skrze cloud společnosti Xiaomi. Pokud jste tedy na cestě domů a čistička je připojená k domácí Wi-Fi síti, můžete si před příjezdem domů vyčistit vzduch ve vašem obydlí. Zároveň si můžete zkontrolovat vzdušnou vlhkost a teplotu ovzduší. Pokud chcete čističku ovládat jen v rámci domova, Wi-Fi síť nemusí mít přístup k internetu – k ovládání stačí samotné Wi-Fi bez připojení k internetu. Přijdete však o možnost vzdáleného ovládání, což by byla škoda.

V průběhu testování dorazily 2 softwarové aktualizace, je tedy dobré vědět, že se Xiaomi stará o funkčnost produktu i po jeho prodeji.

Praktické zkušenosti: velké překvapení

Čističku vzduchu jsme používali více než 2 měsíce a za tu dobu jsme nasbírali dostatek zkušeností. V první řadě nás potěšila účinnost produktu. Na maximální výkon jde o opravdu monstrózní podívanou, nečistoty doslova vidíte lítat směr filtr Mi Air Purifier Pro a v tomto momentě se tetelilo srdce nejednoho alergika na pyl a prach. Rychlost čištění je velmi dobrá, avšak za standardních podmínek jsme se nikdy nedostali přes výstražnou oranžovou barvu, obvykle se zamořenost držela v zeleném, tedy bezproblémovém pásmu (centrum Prahy, časté větrání, mezi měsíci září až listopad), čistička tedy běžela na minimální výkon, kdy se úroveň hlasitosti otáček držela pod 40 decibely. Doplníme že na maximální výkon je úroveň hluku zhruba 70 decibelů.

Na maximální výkon jde o opravdu monstrózní podívanou.

Abychom si vyzkoušeli i více škodlivé podmínky, museli jsme si trochu pomoci. V místnosti o rozměrech 38 metrů čtverečních (obývací pokoj spojený s jídelnou a kuchyní) jsme zapálili cigaretu a nechali ji dohořet do konce. V tu ránu se úroveň zamoření dostala přes hranici 350 bodů a okruží displeje Mi Air Purifier Pro se výhružně podbarvilo do červena. Vzhledem k automatickému režimu se čištění rozjelo na plné otáčky, v takovém momentě je čistička opravdu nepřeslechnutelná a úroveň hlasitosti lze přirovnat k hlasitosti práce klimatizace na nejvyšší stupeň.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Jen pro vaši představu: místnost o výměře 35 metrů se od zplodin z cigarety čistila zhruba 23 minut. Pokud jste tedy kuřáci, zapálíte si i v bytě a kouříte pravidelně, čistička by se zřejmě jen tak nezastavila. Data o aktuální situaci se samozřejmě bez prodlení sdílí i s propojenou aplikací, kde lze dočasně nastavit maximální výkon pro co nejrychlejší vyčištění.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si je můžete také zakoupit.

Celkově hodnotíme provoz Mi Air Purifier Pro jako bezproblémový a můžeme s klidným svědomím říci, že po čas testování se lidem v okolí i lépe dýchalo. Nepatřím sice mezi alergiky, i přesto byl rozdíl znatelný.

Zhodnocení: Jaká je cena za vaše zdraví?

Dovětek nadpisu zní jasně. Kolik jste ochotni utratit za vaše zdraví? V případě pořízení Mi Air Purifier Pro je nutné počítat s počátečním nákladem zhruba 10 tisíc korun, 2× do roka je rovněž nutné pořídit filtr za zhruba tisíc korun. K tomu je nutné připočíst cenu za provoz. Suma sumárum, první rok s Mi Air Purifier vás vyjde na 12 400 Kč (pořízení čističky, jeden náhradní filtr + roční provoz čističky 1 200 Kč), každý další rok vás vyjde na 3 600 Kč. Dle nás jde o cenu přiměřenou, zvláště pak pro lidi, kteří na určité zdravotní problémy v souvislosti se znečištěným vzduchem opravdu trpí.

Klady
  • účinnost čištění
  • různorodé režimy
  • dostupná cena filtrů
  • vysoký výkon pro velké místnosti
  • přehledný OLED displej
  • provázanost s dalšími prvky Mi Home
Zápory
  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší hmotnost
Diskuze ke článku
Petr2
Xiaomi má fakt dobrý čističky. Měl jsem Xiaomi Mi Air Purifier 2S (https://www.testado.cz/recenze-cisticky-vzduchu-xiaomi-mi-air-purifier-2s/) a naprostá spokojenost. Je tichá, chytrá a výkonná. Za ty peníze super.
Nina Behalová
Nina Behalová
Mňa by zaujímala jedna vec. Keďže ste používali čističku 2 mesice zmenil sa nejako vzduch vychádzajúci z nej? Ja som kúpila nivy mohel Pro H a v 2.tyzdni z nej začal vychádzať nie čistý vzduch ale s nejakým zápachom. Mali ste túto skúsenosť alebo neustále išiel vzduch bez vône a zápachu? Ďakujem za odpoveď. Poprípade na mail nina.behalova@gmail.com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze