Xiaomi Smart Humidifier 2
test

Xiaomi Smart Humidifier 2

Chytré zvlhčování vzduchu
1

Suchý vzduch je nepřítelem většiny domácností hlavně během topné sezóny. Zvlhčovač vzduchu od Xiaomi vám s tím může pomoci o něco lépe než nejlevnější přístroje: má zajímavé konstrukční vychytávky, mód pro udržování stabilní vlhkosti a také nezbytné chytré funkce.

Proč je suchý vzduch nebezpečný? Z lidských sliznic se pak začne odpařovat více vody, než zvládne organismus doplňovat. Sliznice pak vysychá a popraská, což je jako pozvánka pro bakterie a viry na jejím povrchu. Suchý vzduch zapříčiněný topnou sezónou je tak jedním z důvodů zvýšeného výskytu respiračních obtíží, hlavně u dětí. Zvlhčovač vzduchu Xiaomi Smart Humidifier 2 zvládne doplnit chybějící vlhkost do vzduchu a na rozdíl od nejlevnějších jednoúčelových přístrojů k tomu přidává chytré funkce. Jak funguje v praxi?

Technické parametry Xiaomi Smart Humidifier 2

Rozměry 33,5 × 19 × 19 cm
Hmotnost 1,57 kg
Režimy automatický, manuální (stupeň 1, 2 a 3)
Objem nádoby 4,5 l
Doba provozu až 72 h
Displej -
Bezdrátová konektivita Wi-Fi
UV-C světlo ano
Příkon 28 W
Aplikace Mi Home Android/iOS
Cena cca 1 499 korun

Obsah balení: jen to nezbytné

V prosté papírové krabici naleznete pouze samotný přístroj a základní dokumentaci. Jediný díl, který lze označit jako příslušenství, je malý polštářek, houbička, na kterou v případě potřeby nakapete vonné esence a vložíte ji do otvoru v zadní části zvlhčovače. Je velmi drobná, tak si dejte pozor, ať ji při vybalování neztratíte.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v jednom přístroji

Konstrukční zpracování: čistý minimalismus

Zařízení má tvar válce s výškou 33,5 cm a s průměrem 19 cm. Je tedy poměrně velký, lze ho sice umístit na pracovní stůl nebo noční stolek, ale pak působí nepatřičně – bude lepší mu v domácnosti najít nějaké vyhrazení místo.

Válec je celý bílý, má zapuštěná tlačítka a jeho vzhled narušuje pouze výrazný vodoznak na čelní straně, kde můžete sledovat hladinu vody v zásobníku. Zařízení uvolňující vlhkost v horní části je rotující a z praktických i estetických důvodů je zapuštěno pod horní hranu válce. Z uživatelského hlediska je zajímavý ještě „šuplíček na zadní straně“. Pokud chcete, můžete zde do polštářku nakapat vonné esence a zvlhčování vzduchu spojit s aromaterapií.

Všechny důležité nástroje se pak skrývají v základně, která se odhalí po zdvihnutí nádržky s vodou. Na rozdíl od levnějších čističek zde najdeme i technologii UV-C sterilizace ultrafialovým zářením, která eliminuje až 99,9 % bakterií předtím, než se voda uvolní do proudu mlhy.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • nízká hmotnost
  • UV-C světlo

Používání: jedním dotykem

Přístroj tak není potřeba nijak složitě sestavovat jen vyjmete transportní výplně a zapojíte jej do zásuvky. Pak je potřeba naplnit nádrž na vodu. To můžete udělat dvěma způsoby. Můžete přinést vodu v nádobě, odklopit víko a nalít vodu dovnitř. Protože má však nádrž velkorysý objem 4,5 l, při jejím úplném plnění bude jednodušší celou nádobu sejmout a přenést k vodovodnímu kohoutku.

Pak jen stačí přístroj připojit do zásuvky a zapnout spodním tlačítkem. Horní tlačítko slouží k výběru provozního módu. Na výběr máte 3 úrovně manuálního nastavení, přičemž ta nejvyšší zvládne do vzduchu uvolnit až 350 ml vodní páry za hodinu.

Malý šuplíček vzadu slouží pro směsi na aromaterapii, tu je potřeba nakapat na podušku, která je součástí balení.

Výrobce však v návodu doporučuje zvolit čtvrtý mód označený piktogramem kapky. Ten umožňuje pomocí čidla udržovat vlhkost vzduchu v místnosti na hranici 60 % (relativní vlhkosti), což je horní hranice toho, co se obecně uvádí jako ideální vlhkost pro lidské bytosti. Čidlo má ještě jeden praktický přínos: pokud při manuálním režimu vlhkost v místnosti překročí 70 %, pak automaticky sníží výkon, protože přebytečná vlhkost může být příčinou zase jiných problémů, například výskytu plísní.

Při používání ještě oceníte duální otočný dávkovač mlhy. Tam, kde mají ostatní zvlhčovače jen otvor pro výstup páry, má tento Xiaomi otvory dva a jeden neustále rotuje, aby rovnoměrněji pokryl místnost.

Líbilo se nám
  • tichý chod
  • dostatečná zásoba vody
  • automatická regulace

Aplikace: stará známá

Aplikace Mi Home funguje pro připojení zvlhčovače a jeho ovládání ze smartphonu. Navíc zde vidíte údaje z integrovaného čidla vlhkosti, takže i na dálku poznáte, jestli je potřeba zařízení zapnout, nebo ne. Nejprve ale musíte přístroj spárovat se svým účtem v aplikaci. To znamená připojit telefon i zvlhčovat ke stejné Wi-Fi (pozor, zvlhčovač umí pouze ty s frekvencí 2,4 GHz) a pak projít pokyny průvodce v aplikaci. Můžete zde například přiřadit přístroj k nějakému pokoji, případně dát možnost jeho ovládání jiné osobě.

Ovládání přes aplikaci je prosté, ale výhodou je, že zde vidíte aktuální vlhkost v místnosti. Tu ze zvlhčovače kvůli absenci displeje nevyčtete.

Pro používání už telefon může být připojený k internetu libovolným způsobem, třeba přes mobilní data na jiném konci světa, ale pořád máte přístup k ovládání funkcí zvlhčovače. Nabídka funkcí je však poměrně prostá. Můžete zvolit jeden ze tří stupňů výkonu, automatiku, nebo posuvným sliderem nastavit přesnou úroveň vlhkosti, jakou chcete. Zapnout a vypnout můžete přístroj ručně, případně si vytvořit časové plány. Dále zde máte možnost nastavit osvětlení a výstražné zvuky přístroje. V případě, že dojde voda, dostanete notifikaci. A to je prakticky vše. Proto ani příliš nevadí, že ovládání tohoto přístroje je v aplikaci pouze v angličtině, čeština snad časem přibude také.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • popisky v angličtině

Zhodnocení: když chcete více

Pro koho je tedy tento zvlhčovač vhodný? Pokud už máte další zařízení od Xiaomi, pak je to logická volba díky snadné integraci do stávající aplikace. Obejdete se však i zcela bez aplikace: ovládání je tak jednoduché, že vám v podstatě stačí jen stisknout jedno tlačítko a pak už jen dolévat vodu. Dostanete však mnohem větší komfort díky mnoha šikovným vychytávkám navíc. Cena 1,5 tisíc korun je vzhledem k jejich přítomnosti přiměřeně vysoká

Foto: Ondřej Pohl, fZone.cz

Klady
  • elegantní vzhled
  • UV-C světlo
  • velký objem
  • čidlo vlhkosti
  • připojení aplikace
Zápory
  • aplikace v angličtině
  • větší rozměry