Yakuza: Like A Dragon
test

Yakuza: Like A Dragon

Nezapomenutelná jízda

Série Yakuza se vždy vyznačovala skvěle napsaným příběhem, charismatickým hlavním protagonistou i originální implementací herních prvků. Jak se povedl nejnovější díl s přídomkem Like A Dragon prozradím na řádcích níže.

Herní série Yakuza od japonského studia Ryu Ga Gotoku se postupem času proměnila v kultovní záležitost, kterou dnes znají všichni fanoušci japonských her. Afektované projevy legendárních postav, nezapomenutelné bojové scény a mnohdy šílené minihry, které nikde jinde neuvidíte, to vše reprezentuje Yakuza. Hned na začátek prozradím, že nic z výše uvedeného nová Yakuza: Like a Dragon neztratila, možná spíše naopak.

Příběh, který vás nenechá vydechnout

Příběh nejnovějšího dílu Yakuzy začíná na přelomu druhého a třetího tisíciletí ve fiktivním distriktu Kamurochō, kde se vydáváte za mladého člena kriminální organizace Ichibana Kasugu, pro nějž je oddanost k šéfovi vším. Pokud je pro vás Yakuza série nová, hned na začátku vás možná překvapí způsob, jakým je příběh vyprávěn. Scénáristi zde totiž umně vyprávějí ty nejhorší životní tragédie a chvíli na to se můžete ocitnout v komické situaci. Hra vás tak neustále nutí přemýšlet, co se asi bude dít dál a jak se bude příběh Ichibana vyvíjet. Navíc se i přeskakuje mezi několika časovými osami, takže se vyplatí dávat pozor.

Příběh je občas komplikovaný, ale tak nepředvídatelný a originální, že vás bude neustále bavit.

V určitých částech hry jsou navíc in-game filmečky dost dlouhé, Yakuza: Like a Dragon tak může občas připomínat spíše sledování filmu nebo hraní „filmových“ her typu Detroit: Become Human. Pokud chcete nasát atmosféru co nejlépe, doporučuji hrát s originálním japonským dabingem a nechat si pouze anglické titulky, což autentický zážitek ještě posílí. Česká lokalizace bohužel chybí, vzhledem k tomu, že je tato hra dosti specifická, je to však s ohledem na velikost českého trhu a množství textů, které ve hře jsou, vcelku pochopitelné.

Zpátky však k Ichibanovi, který je na začátku hry mladý a impulzivní, do střetů se vrhá střemhlav a jediného, koho opravdu respektuje, je jeho šéf. Bohužel je také naivní, kvůli čemuž brzy skončí ve vězeňské cele a začne zjišťovat, že vše není tak, jak se na začátku mohlo zdát. Příběh je občas komplikovaný, ale tak nepředvídatelný a originální, že vás bude neustále bavit.

To, co hře naopak až tolik neprospívá, je podle mě nově implementovaný tahový systém soubojů. Ten je sice dobře zpracovaný, při několika soubojích za sebou však může být trochu únavný. Každý souboj je navíc ohraničený efektní úvodní cutscénou a místy jsem měl pocit, že jsem strávil rutinním mlácením padouchů více času, než by bylo třeba.

Při potyčkách máte alespoň na výběr několik druhů útoků. Později v příběhu navíc budete moci ovládat i další postavy, se kterými se často postavíte proti přesile. Těšit se můžete na různé varianty útoku, mnohdy i velmi originální. Jako příklad uvedu postavu bezdomovce, který na protivníka vrhne sypání pro ptáky a následně se na padoucha sletí hejno holubů, kteří jej klovou podobně jako ve filmu Sám doma.

Podstatným prvkem je také vylepšování postavy, kdy sbíráte body za každý souboj či splněný úkol, díky čemuž se Ichiban stává silnějším, zvládne více protivníku apod. Nedílnou součástí série Yakuza jsou pochopitelně nejrůznější minihry a různé vedlejší aktivity, kde se vývojáři opravdu „vyřádili“. Sbírání plechovek na kole či hledání mincí pod automaty pro mě bylo něčím zcela novým. Samozřejmě také můžete navštívit karaoke, hrát na automatech a zabavit se nespočtem dalších způsobů.

Pochválit lze také za skvělé herecké výkony, perfektní dabing i příjemný zvukový doprovod, který doplňuje atmosféru hry. Grafika postav rozhodně neurazí, prostředí však může místy působit trochu jednotvárně. S ohledem na velikost hry a nepřeberné množství lokalit, které během hraní navštívíte, však vývojáři odvedli dobrou práci. Nahrávací obrazovky naštěstí nejsou dlouhé, občas se však objeví i na místech, kde by podle mého názoru být nemusely, a to například před a po souboji. Situace se však možná zlepší s aktualizacemi, které v budoucnu dorazí.

Zhodnocení

Ačkoliv může hra z trailerů působit na západního hráče až příliš šíleně, věřím, že po pár hodinách v roli Ichibana novému dílu Yakuzy přijdete na chuť. Ten, kdo hledá pouze japonskou obdobu Grand Theft Auto, by však měl nákup zvážit, protože v tomto případě se jedná o zcela odlišný typ hry.

Yakuza: Like A Dragon je i přes malé nedostatky velmi zábavnou hrou, u které snadno strávíte desítky hodin s ovladačem v ruce. Absolutním „must-have“ je tento titul pro všechny milovníky japonských her nebo japonské kultury obecně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze