UV roboti na letištích bojují s koronavirem

UV roboti na letištích bojují s koronavirem
Fotografie: Pittsburgh International Airport
  • Roboti jsou schopní hloubkově čistit prostory a zabíjet viry i bakterie
  • Díky UV robotům na letištích a v letadlech se cestující mohou cítit bezpečně

Různé variace UV robotů, které dezinfikují prostor a zabíjejí mikroorganismy, nejsou žádnou novinkou. Taková zařízení se běžně používají v nemocnicích už několik let. A využití těchto přístrojů na letištích nebo v letadlech je chytré a rozumné obzvlášť v momentální situaci.

Celosvětová pandemie COVID-19 stále trvá a opatrnosti není nikdy dost. Pokud ale cestujeme, letiště je jedno z velmi rizikových míst pro naše zdraví, i přestože všichni dodržují hygienická opatření. Koncentrace mnoha lidí na jednom místě v uzavřených prostorách zkrátka představuje určité nebezpečí.

Pittsburgh International Aiport (PIT) je první letiště ve Spojených státech, které začalo využívat autonomní podlahové roboty. Na první pohled přístroj vypadá jako klasický pojízdný čistič, ale opak je pravdou. Tak důkladně vám nevydrhne podlahu ani ten nejkvalitnější čistící prostředek nebo nejdražší mop.

Daniel Beaven a Leo Agafonov z firmy Carnegie Robotics s UV robotem

PIT už přes rok spolupracuje s technologickou firmou Carnegie Robotics a díky blueskypit.com víme, že v průběhu uplynulých měsíců testovali robota, který podlahy čistí pomocí UV záření.

S další důležitou novinkou začíná pracovat americká letecká společnost JetBlue. Konkrétně se jedná o UV kabinový systém od značky Honeywell, který čistí celé letadlo, případně i jeho pasažéry. JetBlue se stane první aerolinkou v USA, která má tuto technologii v plánu využít na palubách letadel. UV robot je opravdu výkonný – zvládne projít kabinou celého letadla za méně než deset minut.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze