V létě na internetu lidé vyhledávají častěji tipy na výlety po ČR

V létě na internetu lidé vyhledávají častěji tipy na výlety po ČR
Fotografie: pixabay.com
  • Vzrostl i počet dotazů na zahraniční dovolenou
  • Nejčastěji se mezi hrady a zámky vyhledává Český Krumlov, Karlštejn a Hluboká nad Vltavou

Během právě probíhajících prázdninových měsíců zadávají Češi do Seznam.cz Vyhledávání, které alespoň jednou měsíčně využije každý druhý Čech, často výrazy spojené s cestováním a trávením volného času. Vzhledem k rozvolnění protiepidemických cestovních pravidel vzrostla četnost hledaných dotazů na téma zahraniční dovolené v porovnání s loňským rokem o 23,4 %. Hodně lidí se zajímá i o tuzemské výlety.

Při cestování po Česku se obvykle ve Vyhledávání objevují především obecná sousloví „kam na výlet“ nebo „tip na výlet“. „Když Češi hledají nějaké slovní spojení obsahující hrad, nejčastěji je nezajímá konkrétní památka, ale festival Hrady CZ. Tento výraz se oproti loňsku objevuje výrazně častěji. Je to způsobeno tím, že vloni se kvůli protipandemickým opatřením konal festival pouze v omezené verzi a letos se opět rozjel naplno,“ říká Tereza Fukátková, manažerka týmu datových analytiků ve firmě Seznam.cz.

Český Krumlov

Mezi konkrétní hrady a zámky, které zaujaly nejvyšší příčky v Seznam.cz Vyhledávání, patří trojice Český Krumlov, Karlštejn a Hluboká nad Vltavou. Mezi skokany, kteří zaznamenali v počtu hledaných slovních spojení nejvyšší meziroční přírůstky, vede Zámek Martinice, jehož majitel Pavel Kuře se zviditelnil díky svému zájmu o starožitnosti a účinkování v pořadu Televize Prima Poklad z půdy. Zvýšený zájem oproti loňsku je také o hrad Bojnice na Slovensku a zámek Raduň.

Karlštejn

Češi letos v létě vyráží za hranice

Celkově je hledanost hradů a zámků letos o 10 % nižší než vloni, i zde je třeba hledat souvislost s uvolněním protikoronavirových opatření. Zatímco loni trávilo více Čechů z důvodu cestovních omezení dovolenou v tuzemsku, letos mnoho z nich vyráží do zahraničí, což potvrzuje i zvýšený počet vyhledávání zahraničních dovolených zmiňovaný výše,“ dodává Fukátková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze