V Praze se bude konat Veletrh vědy, láká exponáty z Dubaje i bohatým programem

V Praze se bude konat Veletrh vědy, láká exponáty z Dubaje i bohatým programem
Fotografie: Akademie věd České republiky
  • Letošní Veletrh vědy zve na expozice ze všech oborů, které jsou interaktivní, zábavné a přitom poučné
  • Návštěvníci mají možnost vyzkoušet vědeckou práci včetně pokusů, zeptat se na všechno, co je zajímá
  • Veletrh vědy začíná 2. června, program pro dospělé i děti potrvá do 4. června a je zdarma

Tři dny, více než 100 vystavovatelů, hodiny zábavy i poučení. Po vynucené covidové pauze se do PVA EXPO PRAHA v Letňanech vrací největší vědecká událost v Česku – Veletrh vědy, který pořádá Akademie věd ČR. „Veletrh vědy je skvělá příležitost, jak prozkoumat různá zákoutí vědy, dozvědět se nové věci, a přitom se bavit,“ říká předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová. „Jsem moc ráda, že se opět můžeme setkat na výstavišti, a doufám, že se vědou nechá pohltit co nejvíce návštěvníků.

Zabaví se každý

Veletrh vědy osloví každého. Zájemci o fyziku a chemii můžou například vejít do boranové molekuly, vyzkoušet si různé pokusy nebo navštívit efektní science show v multimediálním sále s 360° obrazovkou. Lidé budou mít příležitost prozkoumat svět hmyzu i to, jak zvířata pomáhají. Ti odvážnější se třeba zapojí do pitvy švába. Naopak humanitně zaměření návštěvníci by neměli minout slavnostní tibetský stan, kde se naučí znaky různých orientálních písem. Další zájemci si třeba zkusí, jaké to je v roli staročeského badatele, či projít výukovou simulací české historie.

Nepřehlédnutelná bude třeba také socha krkavce, jehož skutečný představitel se živí odpadem ze skládek a roznáší ho mimo skládky a upozorňuje tak, jak se člověku zadními vrátky vrací odpad zase zpátky, nebo 3D model kompozitní sopky či větrný tunel.

Hry i diskuse

Cílem Veletrhu vědy je vtáhnout návštěvníky do dění, nechybějí proto hry či diskuse, do kterých se kdokoli může zapojit svými dotazy. Akční týmy jistě vyzkoušejí únikovou hru Přísně tajný výzkum nebo projdou Jedi Academy. V programu se také počítá s přednáškami – například Před radiací se neschováte nebo Kosmické příběhy s Krtkem. Doplní jej panelové diskuse na téma Covid – fakta nebo emoce či Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit osm miliard lidí, v níž bude mimo jiné debatovat předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

EXPO 2020 z Dubaje v Praze

Na výstavišti v Letňanech mají návštěvníci také jedinečnou možnost podívat se na exponáty, které Akademie věd vystavila letos na světové výstavě EXPO v Dubaji – uvidí zlatou minci, která se vznáší ve vzduchu (setrvačník) nebo model lodi, jež dokáže zbavit moře a oceány plastů. „Na EXPO v Dubaji se Akademie věd ČR zapojila v hlavní i v rotační expozici – tam jsme představili čtyři modely, jak získávat a využívat energii chytře. Podařilo se domluvit, že nezůstanou přístupné jen dubajskému publiku – všechny teď lidé na Veletrhu vědy uvidí,“ zve Eva Zažímalová.

Virtuální realita, trenažér stíhačky i detektor lži

Na veletrhu pořádaném Akademií vědy ČR se představí i další vědecká pracoviště a firmy. Mnozí vystavovatelé pro návštěvníky připravili zážitky ve virtuální realitě, lidé můžou naskočit do trenažéru stíhačky, setkat se s levitačním překvapením, projít detektorem lži či zjistit, jak spolupracuje věda a armáda. Slovenská akademie věd mj. uvede projekt Kreatívna veda – formu zážitkového vzdělávání pro učitele fyziky a technické výchovy na 2. stupni ZŠ.

Největší vědecká událost v Česku je zcela zdarma, na některé části je ale nutná registrace. Přehled jednotlivých vystavovatelů a programu je na webu www.veletrhvedy.cz.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze