V pražské mateřské škole se objevily opičí neštovice

V pražské mateřské škole se objevily opičí neštovice
Fotografie: unsplash.com
  • Opičí neštovice se objevily u čtyřletého dítěte
  • K nákaze pravděpodobně došlo během dovolené ve Španělsku
  • Dítě se nachází v domácí izolaci
  • V MŠ jsou nařízená protiepidemická opatření

Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) zaznamenala tento týden potvrzený případ opičích neštovic u dítěte ve věku čtyř let v jedné z pražských mateřských škol. Výsledek odebraného kožního vzorku (puchýřku) ukázal jen mírnou pozitivitu. Přesto v rámci předběžné opatrnosti nejenže HSHMP zahájila příslušné epidemiologické šetření, ale nastavila také adekvátní protiepidemická opatření u konkrétních jedinců i v dané MŠ.

Z důvodu detailnější laboratorní diagnostiky HSHMP nařídila provedení kontrolních výtěrů z nosohltanu a odběrů krve u daného dítěte a všech rodinných příslušníků. Výsledky výtěrů z nosohltanu jsou u všech negativní. Výsledky rozborů krve budou známé až příští týden. Do té doby zůstávají všechna níže popisovaná protiepidemická opatření v platnosti. V Praze jde o dosud první výskyt u dítěte, ve světě se nicméně těchto výskytů objevilo již vícero.


Z epidemiologického šetření nevyplynula možnost nákazy dítěte v rámci například rodiny. Dosavadní poznatky spíše naznačují, že k nákaze mohlo dojít v některé z dovolenkových destinací ve Španělsku, kde je výskyt opičích neštovic vyšší než např. v ČR. Rodina nedávno trávila dovolenou hned na několika místech ve Španělsku. Jak plyne z poznatků Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), k nákaze opičími neštovicemi může dojít i kontaktem s materiály, na jejichž povrchu se může virus nacházet, např. oděvy, nádobí, hygienické potřeby.

Dítě se aktuálně nachází ve striktní domácí izolaci, dosavadní průběh onemocnění je mírný, rodině byla nařízena karanténa a pravidelný kontakt s ošetřujícím lékařem. V rámci protiepidemických opatření jsou v mateřské škole nařízeny zvýšené lékařské dohledy, pravidelné sledování zdravotních stavů, zvýšená míra dezinfekce všech prostor, striktní dodržování důsledné hygieny rukou, důsledné oddělování ložního prádla, ručníků apod. Příslušný kolektiv v MŠ je oddělený od ostatních kolektivů, podávání stravy i organizace aktivit probíhají výhradně separátně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze