Opičí neštovice: odkud pocházejí, přenos viru a příznaky onemocnění

Opičí neštovice: odkud pocházejí, přenos viru a příznaky onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Opičí neštovice se řadí mezi infekční onemocnění
  • Poprvé se vir objevil u opic v roce 1958 v Dánsku
  • Vir se přenáší blízkým kontaktem s nakaženou osobou či zvířetem
  • Mezi příznaky patří horečka, bolest hlavy a svalů, kožní vyrážka a léze
  • Lidé se mohou chránit očkováním proti pravým neštovicím

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden informovala o prvních případech nákazy opičími neštovicemi v Evropě, Severní Americe, Austrálii a Izraeli. V České republice byl první prokázán 24. května 2022. Během následujících dnů se objevily další čtyři potvrzené případy. Odkud ale toto infekční onemocnění vlastně pochází, jak se přenáší a jaký je průběh nemoci? Odpovědi na důležité otázky nejdete níže.

Co vlastně jsou opičí neštovice

Opičí neštovice neboli Monkeypox se řadí mezi infekční onemocnění způsobené virem opičích neštovic. Jedná se o zoonotické onemocnění, což znamená, že se může šířit ze zvířat na člověka a mezi lidmi. Nejvíce se šíří mezi hlodavci a primáty. Opičí neštovice se běžně vyskytují ve střední a západní Africe.

Odkud opičí neštovice pocházejí

Vir se poprvé objevil u opic dovezených do Dánska v roce 1958. Vědci je zde chovali pro výzkum. Kvůli tomu také získaly opičí neštovice svůj název. Vědci ale později zjistili, že opice nejsou přenašeči viru. Nemoc se nejvíce šířila mezi drobnými savci, jako jsou hlodavci. První prokázaný případ nákazy u člověka byl v Kongu v roce 1970.


Přenos nákazy

Lidé se mohou od nemocných zvířat nakazit, pokud s nimi přijdou do fyzického kontaktu. K nákaze stačí škrábnutí nebo kousnutí od infikovaného zvířete. Z člověka na člověka se virus přenáší blízkým kontaktem s nakaženou osobou. Nákaza se přenáší kapénkami ve vzduchu, kontaktem s tělními tekutinami nakaženého nebo kontaktem s kontaminovaným oblečením.

Příznaky nemoci

Mezi typické příznaky opičích neštovic patří horečka, silná bolest hlavy, bolest svalů a zad, únava, zduření lymfatických uzlin, kožní vyrážka a léze. Vyrážka se většinou objeví jeden až tři dny po výskytu zvýšené horečky. Léze bývají mírně vystouplé, naplněné čirou nebo nažloutlou tekutinou. Vyrážka se objeví na obličeji, dlaních a nohou. Příznaky nemoci přetrvávají dva až čtyři týdny. Poté samy odezní. V současné době neexistuje žádná specifická léčba této nemoci.

Jak moc jsou opičí neštovice nebezpečné

Ve většině případů nemoc během několika týdnů odezní sama, to ale neznamená, že by lidé neměli být opatrní. Ohroženou skupinou lidí jsou novorozenci, malé děti a lidé se špatnou imunitou. Mezi komplikace u závažného průběhu nemoci patří kožní infekce, zápal plic, zmatenost a oční infekce, která může vést až ke ztrátě zraku. V poslední době zemřelo na toto onemocnění v endemických zemích přibližně 3 až 6 % nahlášených případů.

Očkování proti opičím neštovicím

Proti opičím neštovicím se lidé mohou chránit očkováním proti pravým neštovicím, které ukázalo 85% účinnost proti tomuto viru. Touto vakcínou jsou v Česku naočkovaní lidé, kteří se narodili před rokem 1980. V některých zemích bude očkování nabídnuto zdravotníkům a dalším lidem, kteří by mohli být vystavení většímu riziku nákazy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze