Ve vesmíru bude zase o něco těsněji. Nová společnost se chce zaměřit na Měsíc

Ve vesmíru bude zase o něco těsněji. Nová společnost se chce zaměřit na Měsíc
Fotografie: unsplash.com
  • Společnost Quantum Space založil bývalý přidružený administrátor NASA
  • Společnost chce spolupracovat s NASA při misi Artemis
  • Aktuálně se soustředí na misi Pathfinder

Společnost s názvem Quantum Space byla založena v roce 2021. Jako prezident, spoluzakladatel a generální ředitel v této společnosti působí Steve Jurczyk. Pokud vám zní jeho jméno povědomě, není se čemu divit. Od roku 2018 působil jako přidružený administrátor NASA. Poté, co odešel do důchodu, se rozhodl spojit s dalšími třemi podnikateli, kteří jsou odborníky v kosmickém průmyslu, a založili tuto společnost v Marylandu.

Primárně se společnost bude zaměřovat na Měsíc, jak píše theverge.com. Jurczyk dodal, že je to i proto, že i NASA se nyní zaměřuje na návrat na Měsíc s misí Artemis. Jelikož NASA dlouhodobě spolupracuje i s jinými společnostmi, chtěla by společnost Quantum Space nabídnout například vozidla, která by pro misi mohla být užitečná. Dalším cílem společnosti je vytvořit základnu robotických pomocníků. Ti by například mohli poskytovat internet v blízkosti Měsíce, který by pomohl s komunikací mezi Měsícem a Zemí, nebo pozorovat jeho povrch pro sběr dat.


Víme, že v nadcházejícím desetiletí bude kolem Měsíce i na Měsíci hodně aktivity, primárně řízené misí Artemis,“ řekl Jurczyk. Z dlouhodobého hlediska chce Quantum Space vytvořit vlastní robotickou kosmickou loď, která by mohla doplňovat palivo do kosmických lodí a případně provádět opravy. Společnost je teprve na začátku a aktuálně pracuje na misi Pathfinder, která bude mít za úkol v roce 2024 vyslat testovacího robota do Lagrangeova bodu (L1). V tomto bodě se vyrovnává gravitační působení obou těles, například v L2 se nyní nachází vesmírný dalekohled Jamese Webba.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze