Vědci zveřejnili nejpodrobnější mapu mozkových spojení

7
Vědci zveřejnili nejpodrobnější mapu mozkových spojení
  • Zmapovali třetinu mozku octomilky
  • Zkoumají funkční spojení neuronů
  • Metoda má i své kritiky

Nervová soustava a její fungování patří stále k málo probádaným oblastem, a tak není divu, že na jejím pochopení usilovně pracují největší špičky oboru. Jedna část výzkumu se zabývá takzvanými „konektomy“, tedy funkčním propojení jednotlivých synapsí při jednotlivých činnostech mozku.

Jejich nejpodrobnější znázornění nyní zveřejnili vědci z Googlu a Janelia Research Campus na janelia.org. Jejich síť vypadá neuvěřitelně složitě a zahrnuje 20 miliónů spojení 25 tisíc neuronů. To je zhruba třetina mozku ovocné mušky.

Metoda je to velice pracná, i přes značnou výpočetní sílu, kterou dodal Google, bylo stále potřeba dva roky práce rozsáhlého týmu vědců. Prvním krokem bylo nařezání mozku octomilky na plátky o tloušťce 20 mikronů, což je asi třetina tloušťky lidského vlasu. V těch pak ve dvou rozměrech mapovali propojení, o převod do 3D se postaral software Googlu. Octomilka má mozek o velikosti zrnka máku, přesto je schopná komplexního chování, které se vyznačuje například tancem při námluvách.

Server theverge.com v této souvislosti nicméně upozorňuje, že technika mapování konektomů má ve vědecké obci i svoje odpůrce. Podle nich tak padne značné množství práce a prostředků na metodu, která kromě fascinujících obrázků nepřináší žádný pokrok.

Diskuze ke článku
Vilem
Nechci jim kazit radost ale jeden konektom tam byl trochu vic vlevo.
Mio
Jako wallpaper na AMOLED hezké :)
Nguyen Nguyen
Ostomilky máme fefečerka taky! Pžiťde nakoupit!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze