Co je to Matter a proč by vás to mělo zajímat?

Co je to Matter a proč by vás to mělo zajímat?
Fotografie: Connectivity Standards Alliance
  • Matter chce sjednotit způsob, jakým spolu komunikují zařízení v chytré domácnosti
  • Podílí se na něm Google, Apple, Samsung, Amazon a skoro 200 dalších firem
  • Díky tomu má schopnost uspět tam, kde předchozí podobné pokusy selhaly

Pokud pozorně sledujete představování nových produktů velkých technologických společností, jako je například Google I/O nebo Apple WWDC, můžete si všimnout, že zde pravidelně padne zmínka o standardu pro chytré domácnosti s názvem Matter. Konkrétně na posledních dvou velkých akcích Googlu a Applu byl Matter zmíněn, i když jen okrajově. Když ale o něčem mluví dvě tak významné konkurenční společnosti, pak si to určitě zaslouží bližší pozornost.

Pokud si zkoušíte stavět chytrou domácnost, nebo se danou myšlenkou zabýváte jen teoreticky, pak narazíte na problém, že se spolu jednotlivá zařízení neumějí domluvit. Mnoho z nich podporuje systémy pro ovládání od Googlu či Amazonu, jiné zase umí jenom Apple. A pak je tady velká skupina „polochytrých“ zařízení, která se domluví jenom s jednoúčelovou aplikací v chytrém mobilním telefonu. Takže pokud například chcete, aby termostat připojený na Google Nest začal topit ve chvíli, kdy vás probudí chytrý reproduktor s Alexou – tak máte smůlu.

Matter
Díky široké podpoře a zvučným jménům má tento standard šanci na úspěch.

Co to je standard Matter?

Takovýmto zklamáním by měl do budoucna zamezit právě jednotný standard Matter. Díky podpoře společností Apple, Amazon, Google a Samsung má mimo jiné reálnou šanci uspět tam, kde jiné pokusy selhaly. Dříve byl projekt známý jako Project Connected Home over IP (CHIP), nyní jako Matter. Spíše než zcela nový protokol, který budou používat pouze nová zařízení, je Matter standardem konektivity, který usnadní vzájemnou komunikaci zařízení bez ohledu na to, kdo tyto produkty vyrábí.

Původně stál za projektem CHIP Google, ale postupně tento záměr přerostl možnosti jedné firmy, a tak se o něj nyní stará Connectivity Standards Alliance. Jejím cílem je vyvinout a prosadit „standard sjednocující průmysl, který je příslibem spolehlivé a bezpečné konektivity. Je to pečeť potvrzující, že zařízení budou bez problémů spolupracovat – dnes i zítra.

Jaké technologie standard Matter využívá?

Toho má být dosaženo pomocí komunikačního standardu, který bude probíhat přes IP (protokol, který pohání internet). Tato certifikace udává, jak lze se zařízeními komunikovat a jak je lze objevit, což usnadňuje interakci mezi zařízeními různých značek. Zpočátku bude první verze systému Matter využívat pro komunikaci Wi-Fi a novou síť Thread mesh, která bude pro zprovoznění používat Bluetooth Low Energy. V budoucnu však budou moci komunikovat i zařízení Zigbee, přičemž Zigbee Alliance je součástí skupiny Matter. Zdá se pravděpodobné, že se připojí i Z-Wave, stejně jako všechny budoucí protokoly pro inteligentní domácnosti.

Jak Matter funguje v praxi?

Obtíže při budování chytré domácnosti zažil snad každý, kdo se o něco takového pokusil. Standardy ohledně zařízení jsou značně roztříštěné a obvykle se soustředí okolo jednotlivých hlasových asistentů, případně nabízejí vlastní proprietární řešení. I když se vám podaří všechno správně vybrat, ani pak nemusíte mít vyhráno. Nastavování a propojování nejrůznějších zařízení nemá pevná pravidla a může pro některé technicky méně zdatné opravdový oříšek. Odvrácenou stránkou pak také je, že si někteří výrobci příliš nedělají hlavu se zabezpečením.

Přesně tyto problémy by měl nový standard Matter řešit. V budoucnu by mělo být vše tak jednoduché, že jakmile si doma vybalíte nějaké nové zařízení, stačí z něj opsat unikátní číselný kód, naskenovat QR kód nebo NFC štítek. A to je vše – zařízení se pak objeví ve všech vašich aplikacích s příslušnými možnostmi.

Kdy se dočkáme příchodu standardu Matter?

Po několika odkladech je příchod standardu na spadnutí, což naznačuje i integrace jeho podpory do iOS 16. Aktuálně je tak příchod prvních zařízení s podporou Matter 1.0 slibován na podzim 2022. Podporu mohou teoreticky dostat i starší přístroje. Pokud na ně výrobce stále posílá aktualizace a pokud mají dostatek paměti a výpočetní kapacity. Rozhodující bude v tomto ohledu rok 2023, kdy se do obchodů dostanou první zařízení.

Matter

I když se plně chytrá domácnost ovládaná hlasem zdá většině českých uživatelů jako sci-fi, zvláště pak kvůli absenci češtiny ve všech významných hlasových asistentech, vyplatí se při vybavování domácnosti hlídat, jestli jsou výrobky „Matter kompatibilní“. Tento standard má totiž díky široké podpoře šanci uspět tam, kde mnoho podobných pokusů dříve selhalo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze