Mluvíte před Google Home o citlivých tématech? Tak teď už nebudete

Mluvíte před Google Home o citlivých tématech? Tak teď už nebudete
Fotografie: Google
  • Reportéři belgické VRT se dostali k záznamům z chytrých reproduktorů
  • Záznamy měly původně sloužit jen ke zlepšování odpovědí asistentů
  • I když jsou data anonymizovaná, obsahují množství citlivých informací
  • Výjimkou nejsou ani nahrávky sexu nebo domácího násilí

Neustále zapnutý mikrofon u chytrého reproduktoru v některých paranoidně založených jedincích vyvolává dojem, že je může někdo odposlouchávat. Další část uživatelů s menšími obavami o své soukromí má dojem, že reproduktor začne nahrávat až po frázi „OK, Google“ a že se pořízené záznamy nikdy nedostanou k lidským uším.

První zmiňovaná skupina se nyní díky zjištěním belgické stanice VRT značně rozroste. Slabinou systému se v tomto případě stala externí firma, jejíž zaměstnanci kontrolují některé konverzace, zejména pak ty, kdy hlasový asistent nepodal uspokojující odpověď. Cílem lidské kontroly je postarat se o to, aby příště byla reakce na nějaký neobvyklý obrat nebo použité nářečí lepší.

Právně je všechno v pořádku, Google na takové jednání upozorňuje v podmínkách služby, data předává v anonymizované podobě a v celkovém objemu se jedná jen o desetiny procenta pořízených nahrávek. Jenže zjištění reportérů odhalují, že ani pak není všechno dokonalé.

Spousta nahrávek stále obsahuje jména, telefonní čísla nebo adresy, podle nichž lze snadno dohledat konkrétní lidi. Jiné nahrávky zase obsahují zcela zjevně soukromé konverzace nebo zvukové záznamy sexuálních aktů. Výjimkou nejsou ani nahraná hesla nebo PINy. Novináři také odhalili, že Google Home začne v mnoha případech nahrávat omylem – pokud reproduktor nějaký zvuk vyhodnotil jako iniciační frázi, anebo někdo nechtěně zmáčkne tlačítko.

Mickey Mouse Google Home Mini

Pikantní je pak zjištění, že mnoho mužů zaměstnává Google Asistenta, aby jim pomáhal s vyhledáváním pornografie. O něco méně veselé jsou nahrávky, na nichž je například zachyceno domácí násilí nebo výhrůžky. Zpracovatelská společnost ani Google nedávají pro tyto případy jasný návod, jak se zachovat. Zaměstnanci se tak dostávají do šedé legální i morální zóny.

Běžná praxe

Svou reportáž uzavírá reportér VRT neradostným zjištěním, že si příliš nepomůžete změnou poskytovatele služeb pro svůj chytrý reproduktor. Prakticky totožný skandál má za sebou Amazon a jeho Alexa. Stejně tak Apple využívá služeb třetích stran, aby vylepšil Siri.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze