Víme, jak bude vypadat první orbitální let lodi Starship

Víme, jak bude vypadat první orbitální let lodi Starship
Fotografie: SpaceX
  • Společnost SpaceX má za sebou úspěšný testovací let lodi Starship SN15
  • Podle oficiálního dokumentu se připravuje na první orbitální let
  • Akce bude trvat přibližně 90 minut

Na začátku měsíce společnost SpaceX úspěšně dokončila první testovací let prototypu lodi Starship SN15. Při čtyřech předchozích pokusech raketa vždy skončila v plamenech, 5. května ale vše dopadlo na jedničku, a proto společnost svou pozornost přesouvá k orbitálním letům.

V oficiální žádosti, kterou společnost podala Federální komunikační komisi (FCC), je detailně popsán průběh chystaného orbitálního zkušebního letu. Starship SN20, který je navržen pro orbitální starty, bude připojen k nosiči Super Heavy. Odstartuje z texaské rampy v Boca Chica a vydá se směrem na východ. Raketa Super Heavy se od lodi oddělí přibližně po třech minutách a přistane v Mexickém zálivu 32 km od místa startu.

Plánovaná trajektorie první orbitální mise Starship
Plánovaná trajektorie první orbitální mise Starship

Mezitím bude Starship pokračovat v letu na oběžné dráze, před návratem ale nedokončí ani jeden oblet Země. Posléze se pokusí přistát v oceánu, a to konkrétně 100 km od severozápadního pobřeží havajského ostrova Kauai. Celý let byl měl trvat přibližně 90 minut.

Plánovaná trajektorie přistání během první orbitální mise
Plánovaná trajektorie přistání během první orbitální mise

Podle oficiálního dokumentu má společnost z orbitálního letu získat data ohledně dynamiky návratu a procesů, ke kterým dochází během letových režimů. Ty je totiž velmi obtížné předem odhadnout nebo vypočítat. Získané informace pak budou využity k provedení změn konstrukce lodi a k vytvoření přesnějších modelů pro interní simulace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze