Xiaomi Mi Body Composition Scale
test

Xiaomi Mi Body Composition Scale

Váha, která vám to spočítá

Sportujete a chcete být v vědět, jak se vám vaše úsilí vyplácí? Pak vám nesmí chybět inteligentní váha, která se spáruje s vaším smartphonem a podá detailní statistiky. Jednou z těch zajímavých a přitom cenově dostupných možností je Mi Body Composition Scale od Xiaomi. Nevěříte?

Pokud je sport vaší životní náplní a rádi se o sebe staráte, určitě jste již přišli na chuť různým fitness náramkům, aplikacím a mnohému dalšímu. Pokud chcete sledovat, jak na vás sportovní aktivity fungují, určitě se čas od času také zvážíte. A proč to neudělat rovněž chytře?

Na trhu existuje velké množství osobních vah, které změří nejenom hmotnost, ale vypočítají také BMI a skrze aplikaci doporučí postup při cestě za vysněnou postavou. My se dnes podíváme na zoubek chytré váze Mi Body Composition Scale od Xiaomi, která toho zvládne mnoho, ale nestojí přitom moc.

Obsah balení: moc tu toho není

V základním balení toho příliš nenajdete. Kromě samotné váhy se můžete spolehnout na základní dokumentaci, ale čtveřici AAA baterií, které jsou pro fungování váhy nezbytné, v balení již nenaleznete. Nejde o velký prohřešek, ale hned na začátek je nutné počítat s další investicí – tedy pokud nechcete vybrakovat vaše staré ovladače.

Konstrukční zpracování: matná bílá táhne

Mi Body Composition Scale je velmi nenápadná váha, která svým vzhledem a provedením zapadne do každého interiéru. Jedná se o kvádr s rozměry 300 × 300 × 20 milimetrů a zaoblenými hranami. Váží 1,6 kilogramu a je v bílém provedení, přičemž v jiné barvě se neprodává. Nevadí, bílá se nám líbí.

Celistvost hlavní nášlapné části ruší jen čtveřice šedých kruhů z hliníku, ve kterých se nachází nezbytná čidla. Na první pohled nevidíte ani LED displej, který je skrytý pod poloprůhlednou vrchní částí plastu. Jde o šikovné zakomponování, váha na první pohled vypadá opravdu velmi hezky a navíc hodnotně. Oceňujeme také matné provedení všech plastových částí, díky čemuž nemusíte řešit různé vlasové škrábance či prach. Samozřejmě, váhu čistit musíte, a to ideálně pravidelně, primárně však z hygienických důvodů.

LED displej se ukrývá pod poloprůhlednou vrstvou plastu.

Pokud váhu otočíte, naskytne se pohled na 4 nožky s tlakovými senzory a také na slot pro AAA baterie. Ten je přístupný bez nutnosti cokoli šroubovat, což se hodí. Konstrukční zpracování hodnotíme kladně, nikde nic nevrže, a to ani pokud na váhu vstoupí pořádně živený sportovec s hmotností okolo 100 kilogramů.

Xiaomi Mi Body Composition Scale

Suma sumárum, ač jde „jen“ o váhu, působí velice hodnotným dojmem a většině návštěv se její design líbil. My souhlasíme, tohle se Xiaomi (opět) povedlo.

Líbilo se nám
  • příjemná bílá barva
  • neutrální, přesto líbivý design
  • rozumné rozměry i hmotnost
  • ukrytý LED displej
  • pevné provedení – nikde nic nevrže

Aplikace: přehledně a bez kompromisů

Ano, Xiaomi Mi Body Composition Scale vás umí zvážit. To však umí i váhy za méně než 800 korun, na kolik vás vyjde právě toto řešení. Pochopitelně za své peníze dostanete něco navíc, konkrétně možnost prohlížet si detailní výsledky skrze aplikaci Mi Fit, která je k dispozici zdarma pro iOS (verze 8.0 a vyšší) a Android (verze 4.4 a vyšší). S telefonem přitom váha komunikuje prostřednictvím Bluetooth 4.0, tedy ne skrze Wi-Fi, přenos dat je však i přesto okamžitý.

Aplikace Mi Fit

Párování váhy s aplikací je neskutečně jednoduché. Stačí otevřít nainstalovanou aplikaci, přihlásit se svým Xiaomi účtem a zvolit možnost přidání hardwaru. Z nabídky stačí vybrat váhu, přičemž okamžitě začne vyhledávání. Následně si na váhu stoupnete, čímž se automaticky aktivuje proces vážení a následně se výsledek automaticky přenese do aplikace. Prvotním zvážením se tedy provede i samotný proces párování.

Váha umí automaticky sloučit duplicitní záznamy.

V úvodu je nutné nastavit jednotky (kilogramy, libry), případně můžete zkontrolovat poslední verzi firmwaru. Hodí se také možnost sloučení duplicitních záznamů, kupříkladu pokud jste zvyklí se pro jistotu vážit dvakrát za sebou. V případě, že provedete dvě měření v rozmezí menším než 30 vteřin, váha automaticky oba záznamy sloučí do jednoho. Na začátku se můžete také proklikat krátkým instruktážním programem, který doporučí obléci si lehké oblečení a stoupat na váhu bosými nohami, a to právě kvůli senzorům

Aplikace Mi Fit

Po prvotních pár zvážení aplikace Mi Fit automaticky nabídne detailní statistiky a vyhodnotí i vaše tělo jako celek. Kromě hmotnosti ukáže také podíl tělesného tuku, svalů a vody. Samozřejmostí je výpočet BMI na základě vaší hmotnosti, výšky a věku. Aplikace také prozradí, zda jsou naměřené výsledky odpovídající člověku ve vašem věku, případně zda je vaše tělo „starší“. Aplikace vypočítá také ideální váhu podle zadaných údajů a prozradí, jaké je skóre vašeho těla (obézní, nadváha, podsaditá, nedostatek cvičení, vyvážení, vyvážená svalnatá, skinny, vyvážená hubená, svalnatá hubená). Nad 150 kilogramů bohužel máte smůlu, ale do této tolerance se určitě drtivá většina z vás vejde. Dodáme, že odchylka váhy je zanedbatelná, konkrétně 50 gramů.

Pokud si v aplikaci nastavíte vaši vysněnou váhu, v přehledném grafu pak vidíte, zda se blížíte, nebo naopak vzdalujete. Pokud navíc máte kupříkladu i fitness náramek od Xiaomi, můžete data sdílet. Stejně tak umožní aplikace Zdraví v rámci iOS sdílet své údaje, kupříkladu o počtu nachozených kroků, což dále zpřesňuje doporučení.

Velkou výhodou je, že Mi Body Composition Scale dokáže najednou rozpoznat až několik uživatelů, přičemž každý může mít svoji vlastní aplikaci. Váha pozná, kdo si na ni stoupl, a to nejenom na základě hmotnosti, ale také podle poměru tuku, svalů a vody v těle. I pokud tedy s vaší partnerkou či partnerem vážíte podobně, váha vás bezpečně pozná a pošle údaje „do správné záložky“.

Váha pozná, kdo si na ni stoupl.

Samozřejmě, čím déle se vážíte, tím přesnějších dosáhnete doporučení. Hodí se také doplnit, že ač výsledky působí velmi přesvědčivě a rozbor je důkladný, jde pouze o orientační hodnoty, které není dobré zaměňovat s těmi, které se dozvíte od specializovaných přístrojí za stovky tisíc. Pro přehled však stačí a určitě se nestane, že by se výsledky diametrálně lišily. Ve výsledku potěší i počeštění aplikace Mi Fit, na anglické popisky narazíte jen výjimečně a primárně hlouběji v nastavení.

Líbilo se nám
  • velmi podrobné výsledky
  • aplikace je v češtině
  • pro iOS i Android zdarma
  • různá doporučení aplikace
Nelíbilo se nám
  • výsledky jsou stále pouze orientační

Závěr: motivační perla

S Mi Body Composition Scale jsme naprosto spokojeni. Za cenu okolo 800 Kč nabídne nepřeberné množství zajímavých funkcí a i když je nutné brát výsledky spíše orientačně, velmi pomůže při snaze o dosažení ideální hmotnosti. Ať už té, kterou chcete vy, nebo té, kterou vám aplikace Mi Fit sama doporučí.

Xiaomi Mi Body Composition Scale

Pokud bychom měli hledat nedostatky, budeme to mít velice složité. Zamrzela nás snad jen absence AAA baterií přímo v balení, což by možná šlo vyřešit vlastní integrovanou baterií, která by se dobíjela pomocí klasického microUSB/USB-C kabelu. Ale to už bychom za tyto peníze chtěli opravdu hodně. Nám nezbývá než váhu doporučit a popřát vám hodně úspěchů při cestě za vysněnou postavou.

Klady
  • výhodný poměr cena/výkon
  • elegantní design
  • konstrukční provedení
  • detailní statistiky skrze aplikaci
  • rozezná více uživatelů
  • přehledný LED displej
Zápory
  • nutná čtveřice AAA baterií
  • výsledky měření mohou naštvat
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze