YouTube vyžaduje, aby tvůrci označovali realistická videa generovaná AI

YouTube vyžaduje, aby tvůrci označovali realistická videa generovaná AI
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Velké platformy pomalu hledají pravidla s generovaným obsahem
  • YouTube prozatím požaduje jeho označení

Mnoho společností a platforem se potýká s tím, jak zacházet s obsahem generovaným umělou inteligencí, který se stává stále rozšířenějším. Jedním z klíčových problémů pro mnohé je označování takového materiálu, aby bylo jasné, že fotografii, video nebo zvukový záznam vytvořil model umělé inteligence. YouTube proto stanovil nová pravidla pro označování videí vytvořených pomocí umělé inteligence.

Platforma bude vyžadovat, aby každý, kdo nahraje realisticky vypadající video, které je vytvořeno pomocí pozměněných nebo syntetických médií, včetně generativní umělé inteligence, jej v zájmu transparentnosti označil. YouTube definuje realistický obsah jako cokoli, co by divák mohl snadno zaměnit za skutečnou osobu, událost nebo místo.

YouTube
Přiznání se k použití AI teď bude součástí přípravy videa k publikaci.

Podle toho, co bude strojem generovaným obsahem, pak bude divák na daný fakt upozorněn. U nekonfliktních témat, jako je vaření nebo móda, postačí upozornění v popisu videa. U citlivějších témat (jako jsou zprávy, volby, finance a zdraví) však YouTube umístí štítek přímo do přehrávače videa, aby byl výraznější.

Podle všeho jde jen o první díl nejrůznějších pravidel, která se budou dále zpřesňovat. Současná sada pokynů totiž vůbec neřeší, jak to bude s generovanými obrazy skutečných lidí a událostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze