Záznam robota doručujícího jídlo posloužil jako důkaz v případě zločinu

Záznam robota doručujícího jídlo posloužil jako důkaz v případě zločinu
Fotografie: Serve Robotics
  • Uber Eats používá v LA roboty od Serve Robotics pro rozvážku jídla
  • Jeden z nich byl napaden
  • Pořízené záběry posloužily k odhalení pachatelů

V ulicích Los Angeles je napaden poslíček doručující jídlo. Podaří se mu nejen utéct do bezpečí, ale ještě během toho zvládne zaznamenat tváře útočníků, což později vede k jejich zatčení. Příběh, který by byl celkem obyčejný – kdyby jeho hlavním aktérem nebyl robot.

Záběry pořízené robotem na rozvoz jídla v Los Angeles byly podle 404 Media použity k zatčení a odsouzení dvou osob po neúspěšném pokusu o jeho krádež na začátku tohoto roku. Společnost Serve Robotics, která spolupracuje se společností Uber Eats na rozvozu zboží k zákazníkům, předala videa z incidentu policejnímu oddělením v Los Angeles jak preventivně, tak po předvolání.


Generální ředitel společnosti Serve Robotics Ali Kashani se na sociálních sítích pochlubil výsledným usvědčením a na Twitteru napsal: „Nějaký génius se jednou pokusil ukrást jednoho z našich robotů... Nedopadlo to (pro ně) dobře.“ V následném příspěvku na blogu zaujímá mírnější postoj a snaží se vysvětlit, jak společnost vyvažuje svůj přístup k zapojení orgánů činných v trestním řízení se svou odpovědností vůči veřejnosti a posilováním důvěry.

Mezi zásady společnosti podle Kashaniho patří „nepoužívat roboty ke sledování nebo jiným účelům, které narušují pocit soukromí veřejnosti“, a zbytečně nezatěžovat veřejné zdroje voláním policie „k řešení každého drobného případu vandalismu robotů“. V tomto případě, kdy byla policie okamžitě informována a došlo k zatčení, robot sám utekl a byl, jak popisuje Kashani, „nezraněn“. Společnost odevzdala všechny příslušné záběry a poté je smazala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze