Zapomeňte na ChatGPT. Tato umělá inteligence za vás roztřídí prádlo

Zapomeňte na ChatGPT. Tato umělá inteligence za vás roztřídí prádlo
Fotografie: Alex Knight, unsplash.com
  • Robot podle příkazů roztřídí prádlo
  • Zvládne také uklízet věci nebo odpadky
  • Je přitom založen na rozsáhlém jazykovém modelu podobně jako ChatGPT a další

Už od začátku roku jsme zavaleni zprávami o tom, co zvládne umělá inteligence. Píše celé knihy a rovnou si je i zrecenzuje. Pokouší se zasáhnout do soudních pří. A vlastně vůbec nikdo si nemůže být jist svou prací. Na druhé straně existují úkony, které by se mohla naučit mnohem snáze a jsou pro lidstvo neméně přínosné.

Například takové praní prádla. Pračky toho zvládnou hodně, odstraní většinu těžké práce, kromě úvodního kroku. Tím je roztřídění nevábně zapáchajícího obsahu prádelního koše na hromádky podle barevnosti. A přesně to by měl zvládnout projekt Tidybot, na kterém spolupracují zástupci Princetonu, Stanfordu a dokonce i Googlu.


Popis jejich společného projektu zní poněkud „strojeně“, jako by ho psala umělá inteligence sama: „Ukazujeme, že roboti mohou kombinovat plánování a vnímání založené na jazyce se schopností shrnutí několika snímků pomocí rozsáhlých jazykových modelů (LLM), a odvodit tak zobecněné preference uživatele, které jsou široce použitelné pro budoucí interakce. Tento přístup umožňuje rychlou adaptaci a dosahuje 91,2% přesnosti u neviděných objektů v naší srovnávací datové sadě. Náš přístup také demonstrujeme na reálném mobilním manipulátoru TidyBot, který úspěšně odkládá 85,0 % objektů v reálných testovacích scénářích.

V tomto případě jedno video vypoví za tisíc slov. Robot zkrátka zvládne třídit prádlo podle slovního zadání uživatele. Stejně snadno se naučí uklízet hračky po dětech, dokonce mezi nimi rozezná odpadky, které dopraví na své místo a zvládne je také roztřídit podle materiálu. Zklamáním však je, že prozatím se neplánuje komerční využití tohoto projektu. Jde spíše o vědeckou snahu najít způsob, jak využívat velké jazykové modely k něčemu jinému než jen ke generování velkého množství zavádějících textů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze